Şimdi Ara

Dizel Motorlar Neden Bu Kadar Güç Vermiyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
1
Favori
638
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Audi Q7 6.0 V12 TDI 500HP (Dizel)

    Koenigsegg One:1 5.0 V8 1341 HP (Benzin)

    Bunlar en güçlü Dizel ve Benzinli motorlar. Dizel motorlar neden bu kadar güçlü değil? Neden 1000 beygirlik Dizel motorlar görmüyoruz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Yarışlarda kullanılan Audi R10 ve Peugeot 908 motorları 650-750 bg arasında güç üretiyordu. Ama bunlar seri üretim motorlar değil elbette.
  • Dizelin olayı Tork olduğu için olabilir mi?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • goodorevil kullanıcısına yanıt
    Dizeller güzel tork veriyor ama benim dediğimin teknik bir açıklaması var mı? Dizel Motordan neden 1000 beygir gibi güçler alınamıyor?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güzel konu yerimi alayım benimde merak ettiğim soru

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konu güzel. Takip.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • f1 araçları: 3000 cc v10 750-850 bg arası

    1600 cc motordan 1500 hp güç alanda var burada en önemli olay verimliliktir.

    bir f1 aracı 100 km de ort 80 litre benzin tüketmektedir. verimli olmayan bir motorun gündelik otomobilde olduğunu düşünsenize :S
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Dizel motordan yüksek güç alınamamasındaki başlıca problemler:

    1)Dizel motorlar yüksek sıkıştırma oranlarından dolayı aynı özellikteki benzinli motora göre daha ağır bir eğilim göstermesi.
    2)Dizel motorların yüksek sıkıştırma oranları ve ağırlığından dolayı maksimum devir aralığı benzinli motorlara göre daha düşüktür. Bu dizel motorlara yüksek motor gücünden ziyade yüksek tork sağlar.Dizel motor için hem çok yüksek tork hemde çok yüksek beygir gücüne ulaşılması günümüz teknolojisiyle oldukça zor.
    3)Dizel motorlar daha fazla duman ve zararlı emisyon salınımı yaparlar.Dizel motorların emisyon kontrol sistemleri benzinli motorlara göre çok daha komplekstir.Yüksek güç demek daha fazla emisyon salınımı demek.
    4)Dizel motorlarda büyük motor hacmi,yüksek güç ve yüksek tork titreşim ve gürültüye neden olur.
    5)Yüksek güç ve torka dayanabilecek şanzıman yapmak.
    6)Dizel motorda oluşabilecek problemin giderilmesi için harcanan maliyet benzinli bir araçdan çok daha fazla olur.

    Kısacası bir şeyden kazanç varsa başka bir yerde kayıp olmak zorunda.Dizel motorun özelliği düşük devirde ortalama bir güç vermesidir.Ne kadar turbo dizeller yaygınlaşsa bile dizel motor karakteristik olarak yüksek devirlere çıkamaz.Yüksek devirlere çıkamadığı için de yüksek hızlara ulaşamaz.Çünkü düşük devirlerde çok yüksek hızlara ulaşmak günümüz teknolojisiyle biraz zor.Olsa bile motor bir yere kadar dayanır sonra bayılır.Hem az yaksın hem fazla tork hemde yüksek beygir gücü bir arada biraz zor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bloodletting. -- 26 Aralık 2015; 23:16:09 >




  • Zaten yukarıda sebepleri sayılmış fakat dizel motorların geliştirilmesi daha sonradan başladığı için ( ne demek istediğimi anladınız) benzinli motorlara göre daha az güç alınmasında az da olsa etkisinin olduğunu düşünüyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cazador1453 -- 26 Aralık 2015; 23:17:39 >
  • Aslında cevap çok daha basit ancak arkadaşlar fazla dallandırıp budaklandırmış. Benzinde enerji miktarı mazottan fazladır. Bu bir kibrit çakarak bile anlaşılır. :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bloodletting. kullanıcısına yanıt
    Evet aradığım cevap buydu teşekkürler.

    Ford, 1992'de 7.3 V8 185HP atmosferik dizel motor yapmış. Maksimum gücünü 3000 rpm de veriyor. Yani bu da dizellerin daha düşük devir çevirdiğini kanıtlıyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ferrari

    Dizeller güzel tork veriyor ama benim dediğimin teknik bir açıklaması var mı? Dizel Motordan neden 1000 beygir gibi güçler alınamıyor?

    Eve geçeyim bildiğim kadarıyla izah etmeye çalışacağım.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • rampa çıkarken gücün farkına varılır.
  • Dizel avuntusu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yav şaka gibisiniz gerçekten niye biraz aramak taramak zor geliyor ki size.
    Kim diyor yok? olmaz?
    elma ile kestane böyle kıyaslanır mı hiç.
    Diesel kaç tane supercar kaç tane yarış aracı var kaç tane biliyorsunuz ki? Kaç tane 1000 hp lemans, lmp, wec, gt1 araç görebiliyorsunuz.
    Varlığı, yokluğu ayrı şey olup olamayacağı ayrı şey. Varlığın ilgisinde olan pek çok piyasa, ekonomik, alışkanlık, tecrübe konusu var.

    Dizel yarış aracı projesi zaten bir elin parmaklarını geçmiyorken bunların 1000 hp üzerinde olup olmama ihtiyacını gerçekten değerlendiriyor musunuz. HP üzerine mi dönüyor bütün dünya.

    5 dk bile değil yani...
    http://www.motorauthority.com/news/1068589_world-record-truck-4500-hp-200-plus-mph-freightliner
    http://cumminsengines.com/cummins-turbo-diesel#overview
    http://cumminsengines.com/showcase-item.aspx?id=313&title=KTA38+for+Marine&Filters=0&Categories=679#specifications
    http://www.carscoops.com/2012/05/fostla-stealthily-wrapped-audi-q7-v12.html
    http://www.torqueperformance.co.nz/chip-tuning/make/audi-chip-tuning/q7/2006-2010/60-tdi-v12-368kw




    https://www.classicdriver.com/en/article/mercedes-c111-diesel-world-record-holder-25-years

    elbette ki birileri isterse 1k hp li supercar hazırlayabilir aynı etanollü 1,5k, 3,5k benzinli motor forge ettikleri gibi ancak bu gerçekleştirme mantığı ve bütçe konusu. Binlerce hp'lik dizel motorların olupta otomobil motorlarının olmaması mümkün olmadığı ilgisinde değil ihtiyaç ve ekonomik şartların mantığı ilgisinde. Azmedince, para bulunca oluyor aynı çekicilerin yüklenip yarıştığı gibi. Birilerinin 8k hp 'li top fuel makine hazırlayıpta yarışlarda yollarda bunu görmememizin zıddı gibi.

    V12 TDI mod uygulamaları az çok ortada quad turbocharged daha fazla psi çakarak daha üst sonuçlar ortaya çıkarılabilir ama birileri bunu yapmıyorsa demek ki başka şeyler var. Bu binek motorlarıyla WEC motorlarının da alakası yok malum.
    Moskow unlim gibilerinde 1k üzeri gördüğünüz makinelerin hepsi kit bulabildiği için gerçekleştirebiliyor insanlar. Bireylerin oturup halledebileceği şeyler değil bunlar birileri kit üretir de satarsa söz konusu oluyor anca.

    Haricen dizel, devir konusunun şartları, sıkıntıları, sınırları adına ne dersen de aynı oranda devir-hp ilişkisi yok. Dayanıklılık serileri özellikle yüksek devir çevirmezler. Bilindik uygulamalarda da genellikle fazlaca charge, nos shotladığında devri daha aşağıya çekmek zorunda kalırsın. 1,5k üzeri gördüğünüz çalışmalar öyle fazlaca devir çevirmezler.
    Formula 1, Indy, Pikes peak gibi alanlar yaygınlık ve ulaşılabilme sınırlarının üzerinde çok özel alanlar. Bunlar hafif ve küçük üniteler ile oldukça da dayanıklılığa oynayabildiğinden gücü devir ile ötelerler bunlara harcanan paralar olağanın kat be kat üstünde bunları baz almamız mümkün olmuyor. Halen supercar dünyasında dahi 12k rpm üzeri çeviren çok örnek yok. Bu üst, acayip örneklere göre Audi'nin Rxx diesel ünite projesine harcadığı paralar bile hafif kalıyor. O ünitelerin çevirebildiği max rpm de biliniyorken yarış koşullarında çevirdikleri bunun epeyce altında kalmasının mealleri biliniyor burada da daha önce bunlar konuşuldu. Bu işin mantığını ciddi sorgulayacaksanız WEC de yürüyen bir araç 1k hp üzerinde planlanıyorken neden diğerleri 1k altında yürütülüyor bunu araştırın.




  • Agir issizlik zor is. Memleketin is problemi var arkadas. Dizel 1000 hp motor olsa ne olur olma ne ?.. Alip binecekmisiniz yada hayatinizda 1 kere bile olsa gorecekmisiniz ?.. Neyin merakidir bu ?.. Sanki F1 pilotunuzda kalkmissiniz neyi tartisiyorsunuz!..

    Döndolaş binecegin 90 -130 bglik orta direk binek ...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orhan1461 -- 27 Aralık 2015; 4:10:29 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Neden böyle konuştuğunuzu anlamamak ile birlikte konumuz modifiyeli arabalar değil. Yoksa LeMans arabaları Dizelden 750~ Beygir alıyor.

    Buraya gelip ne trollük yapıyoruz nede başka birşey. Merak ettiğimiz şeyi soruyoruz ama onda bile tepki alıyoruz. Ayrıca biz burada tartışma yapmıyoruz. Ben sadece bu işin tekniğini merak ettim. Yani bunu merak etmek için F1 Pilotu mu olmak gerekiyor?

    Demek Dizelin bir dezanatajı var ki Bugatti, Koenigsegg ve Hennessey gibi üreticiler Dizel Motoru tercih etmiyor. Benimde asıl sormak istediğim soru bu. Arkadaşlar sağolsun yukarda neden olduğunu anlatmış.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ferrari -- 27 Aralık 2015; 9:04:08 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Beygir gücü = tork X devir.

    Bu formülde birim dönüşümleri falan da var ama onlar önemli değil.

    Dizelde iyi tork elde edilir ama benzindeki gibi çok yüksek devir elde edilemez. 14.000 15.000 hatta daha fazla devir çeviren benzinli motorlar vardır ama ben 6500 deviri bile çeviren dizel duymadım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mevsimsiz_kar45

    f1 araçları: 3000 cc v10 750-850 bg arası

    1600 cc motordan 1500 hp güç alanda var burada en önemli olay verimliliktir.

    bir f1 aracı 100 km de ort 80 litre benzin tüketmektedir. verimli olmayan bir motorun gündelik otomobilde olduğunu düşünsenize :S

    renault un 1.6 750 hp f1 motoru olduğunu okumuştum...
  • konuda çok fazla bilgi kirliliği var. dizel sanılanın aksine benzinliden daha güçlüdür. hatta kıyas bile edilemez arada dağlar kadar fark var
    güç beygir gücüne bakarak değil torka bakarak anlaşılır. beygir gücü sadece kuvvetle hesaplanmaz. hesaplanırken etki eden kuvvet zaman ve alınan mesafe önemlidir aracın ağırlığı bile etki eder. benzinli motorlar daha yüksek devir çevirdiği için tabiki hp değeri yüksek çıkacaktır.
    mesela basit bi örnek vereyim triumph rocket 3 motosiklet 2400 cc benzinli motor + turbo 250 hp. aynı motosikletin 2800 cc olanı var o dahada yüksek hp oranına sahip yazmaya gerek duymuyorum hafifde değiller 450-500 kilo ağırlığı var bu motosikletlerin yani ikisi + yolcuları 1 tondan fazla eder. bu ikisini mesela 2500 cc dizel motora sahip bi transite bağlasak sanki hiç orda değillermiş gibi ikisinide çeker alır götürür ordan




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.