Herkese merhaba. Öncelikle üniversite sınavından çıkan herkese geçmiş olsun. Diş Hekimliği seçmeyi düşünen adaylar için elimden geldigince açıklayıcı bir yazı yazmaya çalışacağım. Umarım yardımcı olabilirim. Herhangi bir sorunuz olursa seve seve yardımcı olmak isterim. Ben 4. Sınıfta okuyorum ve 21k ile Diş Hekimliği Fakültesi'ne 2018 yılında giriş yapmıştım. Diş Hekimliği Fakültesi 5 yıllık zorlu bir eğitim sürecini kapsamaktadır. Her üniversitenin kendine göre kuralları vardır fakat ana hatları ile bahsetmeye çalışacağım. Genel olarak ilk üç yıl teorik dersler ve bunlara ek olarak preklinik dersleri yani klinik öncesi yapay dişler, çekilmiş dişler veya sabun üzerinde yaptığımız dersler mevcut. 4 ve 5. Sınıf öğrencileri ise stajyer olarak geçmekte ve yarım gün hasta bakmakta. Birinci sınıfta çok fazla alan dışı dersler mevcut bu da bölümü sevmenize, alışmanıza büyük ihtimalle engel olacak bir durum. Açıkçası pratik eğitimin daha yoğunlaşması ve görülen derslerin daha çok alan dersleri olması sebebi ile bölümü 2. Sınıfta sevmeye başladım diyebilirim (evet, tıp fakültesi istiyordum olmadı :) ). 3. Sınıfta ise sadece alan dersleri yani diş hekimliği ile ilgili dersleri mevcut. Tıp fakültesi ile ortak olan birçok dersimiz bulunmakta Tıbbi Biyoloji ve Genetik, Biyokimya, Biyofizik, Histoloji, Farmakoloji, Patoloji, Fizyoloji, Anatomi (evet tüm vücudun anatomisi) gibi birçok ders mevcut. Alan dersleri dediğim dersler ise Protetik Diş Tedavisi (birinci sınıfta Diş Morfolojisi ve Fizyolojisi olarak geçiyor), Endodonti, Restoratif Diş Tedavisi, Ağız Diş ve Çene Cerrahisi, Dental Anestezi, Ortodonti, Pedodonti, Periodontoloji, Maddeler Bilgisi gibi gibi. Bölüm için el yeteneğinin gerekip gerekmediği çok sorulan bir soru olduğu için kendi düşünceme göre yanıtlamak isterim. El yeteneğinizin olması (resim yapmanız, piyano çalmanız, seramik yapmanız vb) size tabii ki avantaj sağlayacaktır. Herkes bir işi 3. yapışında öğreniyorsa siz ilk seferde işe hakim olabilirsiniz. Fakat el yeteneğiniz yoksa yani kendinize bu konuda güvenmiyorsaniz da bu, fakülteyi tercih etmemenize sebep olmamalı bence. Belki arkadaşlarınızla aynı ürünü ortaya koymanız için 5-6 deneme yapmanız gerekecektir ama pratik yaptıkça sizler de konuya hakim olacaksınız diye düşünüyorum. Emin olun fakültede verilen ödev miktarı ve sizin kendi çabalarınız ile pratiğinizi geliştirebilirsiniz. Pratik dersler çok önem taşımakta. Her hafta veya iki haftada bir yapılan işlem üzerinden not almaktayız bu da %25-30 oranında notunuzu belirlemekte. Genelde 30-40-50 gibi düşük notlar alan birisi olarak teorik sınavlardan yüksek almam gerekiyordu pratik notlarım düşük olduğu için. Pratik derslere önlüksüz, gözlüksüz, muşambasız, eksik aletle gitmek bizde genelde sınıftan çıkarılma ve yok yazılma ile sonuçlanmakta idi. Bilinmesi gereken ve çok önemli olan bazı sınıfta kalma durumları var. BUNLARI FAKÜLTEDE DEGİL FAKÜLTEYE GİRMEDEN ÖĞRENMELİSİNİZ yoksa zorluk yaşamanız işten değil. • Sadece bir (1) tane teorik dersten kalma hakkımız var. Yani pratiği olan bir dersten kaldığımız zaman bir sonraki sınıfa geçemiyoruz. Sadece tek bir dersten kalsak dahi bir yıl boyunca sadece o dersi alıyoruz. Bu da ekstra konaklama, yol masrafı, yıl kaybı demek oluyor. • Finallerde ve bütünlemelerde vizelerde 100 almış dahi olsanız 60 alma zorunluluğumuz var aksi halde yine aynı şekilde bu dersten kalmış oluyoruz. Ve bu da sınıfta kalma durumuna yol açabiliyor. • %70-80 oranında devam zorunluluğu var ve bu konuda hocalar katı olabiliyor özellikle pratik derslerde haklı olarak devam zorunluluğuna çok önem veriliyor. Bu konu yüzünden sınıfta kalan birçok kişi var. • Pandemi döneminin haricinde sınavlar genellikle tıp fakültesinden farklı olarak klasik şekilde yapılıyor. Yani test formatında olmuyor bu yüzden her şeyin mekanizmasını, sebebini, sonucunu, maddelerini iyi bilmek gerekiyor. • Bir tane teorik dersi alttan alıyorsanız o dersi sadece bir yıl alttan alabiliyosunuz yani 2 yıl aynı dersten kalma gibi bir durumda yine sınıfta kalınıyor. • 4. Sınıfa geçerken hiçbir şekilde alttan ders alamıyorsunuz, sınıfta kalma sebebi bu da :) • Henüz 4. sınıfa yeni geçtiğim için 4 ve 5. Sınıfta staj dönemindeki kurallara çok hakim değilim. Yanlış bilgi vermemek adına bu kısmı kısa tutayım, bakacağınız hasta sayısı yapacağınız tedavi sayısının az olması sınıfta kalmanıza neden olmakta. Randevusuna gelmeyen hastalardan dolayı sınıfta kalan kişileri sosyal medyada gördüğümü belirtmek isterim. Fazla olumsuz bir bitiriş oldu fakat kesinlikle bilinmesi gereken bilgiler olduğunu düşünüyorum bu kuralların. Her okulda farklı olsa da aklınızda bulunmasında fayda var. Yine başka sorularınız varsa seve seve yanıtlarım. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TrankelaBender -- 8 Ağustos 2021; 17:1:55 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Diş Hekimliği ile İlgili Bilgilendirme + Sorularınızı Yanıtlayabilirim
Diş hekimliği, ağız sağlığıyla ilgilenen bir bilim dalıdır. Diş hekimliği fakültesinde öğrenim gören öğrenciler, ağız ve diş sağlığı, çene cerrahisi, protetik diş hekimliği, ortodonti, pedodonti ve periodontoloji gibi alanlarda eğitim alırlar.
Diş hekimliği fakültesinde öğrenim görmek zorlu bir süreçtir. Öğrenciler, çok sayıda dersi başarıyla tamamlamak zorundadırlar. Tek bir dersten kalmak bile öğrencinin sınıfta kalmasına neden olabilir. Diş hekimliği fakültesinde en zor sınıfların başında anatomi, fizyoloji, biyokimya ve mikrobiyoloji dersleri gelir.
Diş hekimliği fakültesinde staj, genellikle 4. veya 5. sınıfta yapılır. Staj sırasında öğrenciler, diş hekimliği kliniklerinde gerçek hastalarla çalışarak mesleki becerilerini geliştirirler.
Diş hekimliği ile ilgili sorularınız varsa, lütfen aşağıdaki formu doldurun. Uzman diş hekimlerimiz sorularınızı en kısa sürede yanıtlayacaktır.
Diş Hekimliği ile İlgili Sık Sorulan Sorular
- Diş hekimliği fakültesinde sınıfta kalmak mümkün mü?
- Evet, tek bir dersten kalmak bile öğrencinin sınıfta kalmasına neden olabilir.
- Diş hekimliği fakültesinde en zor sınıf hangisidir?
- Diş hekimliği fakültesinde en zor sınıflar genellikle anatomi, fizyoloji, biyokimya ve mikrobiyolojidir.
- Diş hekimliği fakültesinde staj kaçıncı sınıfta yapılır?
- Diş hekimliği fakültesinde staj genellikle 4. veya 5. sınıfta yapılır.
- Diş hekimliği 2. sınıf dersleri nelerdir?
- Diş hekimliği 2. sınıf dersleri arasında ağız sağlığı, anatomi, fizyoloji ve biyokimya gibi dersler yer alır.