Şimdi Ara

Diş Hekimliği ile İlgili Bilgilendirme+ Sorularınızı Yanıtlayabilirim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
2
Favori
4.379
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhaba.


    Öncelikle üniversite sınavından çıkan herkese geçmiş olsun. Diş Hekimliği seçmeyi düşünen adaylar için elimden geldigince açıklayıcı bir yazı yazmaya çalışacağım. Umarım yardımcı olabilirim. Herhangi bir sorunuz olursa seve seve yardımcı olmak isterim. Ben 4. Sınıfta okuyorum ve 21k ile Diş Hekimliği Fakültesi'ne 2018 yılında giriş yapmıştım.


    Diş Hekimliği Fakültesi 5 yıllık zorlu bir eğitim sürecini kapsamaktadır. Her üniversitenin kendine göre kuralları vardır fakat ana hatları ile bahsetmeye çalışacağım. Genel olarak ilk üç yıl teorik dersler ve bunlara ek olarak preklinik dersleri yani klinik öncesi yapay dişler, çekilmiş dişler veya sabun üzerinde yaptığımız dersler mevcut. 4 ve 5. Sınıf öğrencileri ise stajyer olarak geçmekte ve yarım gün hasta bakmakta. Birinci sınıfta çok fazla alan dışı dersler mevcut bu da bölümü sevmenize, alışmanıza büyük ihtimalle engel olacak bir durum. Açıkçası pratik eğitimin daha yoğunlaşması ve görülen derslerin daha çok alan dersleri olması sebebi ile bölümü 2. Sınıfta sevmeye başladım diyebilirim (evet, tıp fakültesi istiyordum olmadı :) ). 3. Sınıfta ise sadece alan dersleri yani diş hekimliği ile ilgili dersleri mevcut. Tıp fakültesi ile ortak olan birçok dersimiz bulunmakta Tıbbi Biyoloji ve Genetik, Biyokimya, Biyofizik, Histoloji, Farmakoloji, Patoloji, Fizyoloji, Anatomi (evet tüm vücudun anatomisi) gibi birçok ders mevcut. Alan dersleri dediğim dersler ise Protetik Diş Tedavisi (birinci sınıfta Diş Morfolojisi ve Fizyolojisi olarak geçiyor), Endodonti, Restoratif Diş Tedavisi, Ağız Diş ve Çene Cerrahisi, Dental Anestezi, Ortodonti, Pedodonti, Periodontoloji, Maddeler Bilgisi gibi gibi.


    Bölüm için el yeteneğinin gerekip gerekmediği çok sorulan bir soru olduğu için kendi düşünceme göre yanıtlamak isterim. El yeteneğinizin olması (resim yapmanız, piyano çalmanız, seramik yapmanız vb) size tabii ki avantaj sağlayacaktır. Herkes bir işi 3. yapışında öğreniyorsa siz ilk seferde işe hakim olabilirsiniz. Fakat el yeteneğiniz yoksa yani kendinize bu konuda güvenmiyorsaniz da bu, fakülteyi tercih etmemenize sebep olmamalı bence. Belki arkadaşlarınızla aynı ürünü ortaya koymanız için 5-6 deneme yapmanız gerekecektir ama pratik yaptıkça sizler de konuya hakim olacaksınız diye düşünüyorum. Emin olun fakültede verilen ödev miktarı ve sizin kendi çabalarınız ile pratiğinizi geliştirebilirsiniz.


    Pratik dersler çok önem taşımakta. Her hafta veya iki haftada bir yapılan işlem üzerinden not almaktayız bu da %25-30 oranında notunuzu belirlemekte. Genelde 30-40-50 gibi düşük notlar alan birisi olarak teorik sınavlardan yüksek almam gerekiyordu pratik notlarım düşük olduğu için. Pratik derslere önlüksüz, gözlüksüz, muşambasız, eksik aletle gitmek bizde genelde sınıftan çıkarılma ve yok yazılma ile sonuçlanmakta idi.


    Bilinmesi gereken ve çok önemli olan bazı sınıfta kalma durumları var. BUNLARI FAKÜLTEDE DEGİL FAKÜLTEYE GİRMEDEN ÖĞRENMELİSİNİZ yoksa zorluk yaşamanız işten değil.

    • Sadece bir (1) tane teorik dersten kalma hakkımız var. Yani pratiği olan bir dersten kaldığımız zaman bir sonraki sınıfa geçemiyoruz. Sadece tek bir dersten kalsak dahi bir yıl boyunca sadece o dersi alıyoruz. Bu da ekstra konaklama, yol masrafı, yıl kaybı demek oluyor.

    • Finallerde ve bütünlemelerde vizelerde 100 almış dahi olsanız 60 alma zorunluluğumuz var aksi halde yine aynı şekilde bu dersten kalmış oluyoruz. Ve bu da sınıfta kalma durumuna yol açabiliyor.

    • %70-80 oranında devam zorunluluğu var ve bu konuda hocalar katı olabiliyor özellikle pratik derslerde haklı olarak devam zorunluluğuna çok önem veriliyor. Bu konu yüzünden sınıfta kalan birçok kişi var.

    • Pandemi döneminin haricinde sınavlar genellikle tıp fakültesinden farklı olarak klasik şekilde yapılıyor. Yani test formatında olmuyor bu yüzden her şeyin mekanizmasını, sebebini, sonucunu, maddelerini iyi bilmek gerekiyor.

    • Bir tane teorik dersi alttan alıyorsanız o dersi sadece bir yıl alttan alabiliyosunuz yani 2 yıl aynı dersten kalma gibi bir durumda yine sınıfta kalınıyor.

    • 4. Sınıfa geçerken hiçbir şekilde alttan ders alamıyorsunuz, sınıfta kalma sebebi bu da :)

    • Henüz 4. sınıfa yeni geçtiğim için 4 ve 5. Sınıfta staj dönemindeki kurallara çok hakim değilim. Yanlış bilgi vermemek adına bu kısmı kısa tutayım, bakacağınız hasta sayısı yapacağınız tedavi sayısının az olması sınıfta kalmanıza neden olmakta. Randevusuna gelmeyen hastalardan dolayı sınıfta kalan kişileri sosyal medyada gördüğümü belirtmek isterim.


    Fazla olumsuz bir bitiriş oldu fakat kesinlikle bilinmesi gereken bilgiler olduğunu düşünüyorum bu kuralların. Her okulda farklı olsa da aklınızda bulunmasında fayda var.


    Yine başka sorularınız varsa seve seve yanıtlarım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TrankelaBender -- 8 Ağustos 2021; 17:1:55 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Up

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • faydalı up :) Hocam bu arada hangi ünide okuyorsunuz acaba? Ordu, Rize, Tokat diş hakkında bir bilginiz var mı? Teşekkürler şimdiden :))

  • suzuyajusoou kullanıcısına yanıt

    Yorumunuz için teşekkür ederim. Ben Trakya'da okuyorum. Açıkçası bahsetmis olduğunuz üniversiteler konum olarak bana çok uzak olan okullar olduğu için tercih dönemimde veya sonrasında çok araştırma ihtiyacım olmadı. O yüzden spesifik olarak okul adına yorum yapmak istemem. Fakat Tokat Gaziosmanpaşa Diş Hekimliği'nin özellikle alanında çok popüler olan bir mizah sayfası var oradan tanımaktayım :) onları takip edip iletişime geçerseniz faydalı olabilir.


    Açıkçası ben tercih dönemimde çok araştırma yapmamıştım. Şimdiki aklıma olsa dikkat edeceğim başlıca kriterler: fakültenin kendi binasının olup olmaması, preklinik imkanları ve hastane imkanı olurdu.

    Preklinik çok önemli, bu konu hakkında okulun sitelerine bakarak da az çok fikir sahibi olabilirsiniz. 100 kişilik sınıflara 30 kişilik prekliniği olan okullar var maalesef. Bazı diş hekimliği fakültelerinde (ki benim okulum da bunlardan biri) bölümün kendisine ait bina bulunmamakta. Bir ders tıp fakültesi binasında bir ders eczacılık binasında bir ders laboratuvarda yapılınca biraz yorucu oluyor. Mümkünse kendine ait binası olan bir fakülte tercih edin derim. Bunun haricinde hastanede staj yaparken gelecek hastalar falan da önemli ama devlette aşağı yukarı benzerdir diye düşünüyorum.


    Net bir şekilde yardımcı olamasam da bunlar araştırmanız konusunda yardımcı olur umarım.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • TrankelaBender T kullanıcısına yanıt

    Hocam ben Samsun'da olduğum için Ordu'yu tercih edeceğim. Ordu'da kendi binası, 2 tane büyük prekliniği var anladığım kadarıyla geri kalan özellikler de ortalama bir diş hekimliği fakültesi ile aynıdır diye düşünüyorum. Hocam ayrıca bir sürü insan diş alanında işsizlikten dem vuruyor. Siz ne düşünüyorsunuz bu durum hakkında? Teşekkürler ilginiz için bu arada :))

  • çapa diş dönem3, istediğiniz zaman yazabilirsiniz. trakyadan birini görmek mutlu etti.  

  • suzuyajusoou kullanıcısına yanıt

    Yaşadığınız şehre yakın ve imkanları iyi olan bir okulu tercih etmeniz mantıklı bence. Ben de öyle tercih etmiştim açıkçası, çevre il olduğu için. Bir sürü artısı da oldu okul döneminde.


    İşsizlik konusunda da gerçekten çok fazla konuşmaları görüyoruz. Bunun ilk sebebi son yıllarda artan kontenjanlar ve yeni açılan fakülteler. Doğal olarak mezun sayısı fazla oluyor ve bunun da şu an olmasa da ileride sıkıntı yaratacağı söyleniyor. Fakat benim düşünceme göre diş hekimliğinin okul sonrası dönemde çok çeşitli imkanları var. Özelde çalışmak, devlete atanmak (düşük bir ihtimal olsa da), DUS ile uzmanlık yapmak, doktora ile uzmanlık yapmak, akademisyen olmak, maddi durumunuz yeterliyse klinik açmak gibi gibi. Ve hatta eğer yurtdışına gitmeyi düşünüyorsaniz da diş hekimliği avantajı bir meslek olabiliyor, örneğin Almanya'nın sağlık çalışanı açığı olması gibi. Şu an bir ağız diş sağlığı merkezinden randevu alınca çok ileri tarihlere randevu verildiğini duyuyoruz. Sosyal medyada da diş hekimleri yeni ağız diş sağlığı merkezlerinin açılmasını ve devletin atama sayısını artırmasını talep etmekte, belki bu sorun aşılırsa atama bekleyen mezunlar daha da rahatlar diye düşünüyorum.


    Tabii yine de diş hekimliğinde sadece okulda alınan eğitimin yanında mümkünse başka kliniklerde gözlem, hatta yapılabiliyorsa staj yapılması da artı olacaktır diye düşünüyorum.


    Bir de aslında şöyle bir konu var. Şu an ülkemizde izlenen eğitim politikası yani herkesin üniversite okumasının sağlanması :) sonucu şu an neredeyse tüm bölümlerde fazla mezun, dolayısıyla iş kaygısı var. Şu an bizim duyduğumuz kaygının çok daha fazlasını yaşayan mimar arkadaşlarım, mühendis arkadaşlarım var. Bu yüzden işsizlik konusunda şahsen çok karamsar değilim. Sizin de olmanızı tavsiye ederim.  


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ribas0 kullanıcısına yanıt

    Ben de sizi gördüğüme memnun oldum hocam, siz de sorulan sorulara deneyimlerinizle cevap verebilirsiniz. Belki farklı görüş açıları ile daha da yardımcı olabiliriz yeni gelecek arkadaşlarımıza  


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • One more kullanıcısına yanıt

    Diş hekimliği fakültelerinin akreditasyonu olmadığı için bildiğim kadarıyla çoğu ülkede bir denklik süreci oluyor. Aşağı yukarı 2 yıl kadar denklik süreci gerekiyor ki bu arada hem teorik olarak diş hekimliği bilgilerinden hem de pratik olarak hastalarda veya fantom çenelerde işlem yaparak sınava giriyorlar. Bunların haricinde ülkeler C1 seviyesinde dil istiyor. Diş hekimliği açısından internette çok bilgi yok çünkü özellikle son yıllarda başladı bu beyin göçü olayı bu yüzden ben de yeterince bilgi sahibi değilim. Diplomatik işlemler ve sınavlardan dolayı bu süreç tabii ki zordur, kolay demek biraz haksızlık olur :)


    Birkaç yerde de Türkiye'de verilen eğitimin hem teorik olarak hem pratik olarak diğer ülkelerden daha ağır olması sebebi ile yurtdışında diğer ülkelerden başvuran adaylara göre daha avantajlı olduğumuzu okumuştum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TrankelaBender -- 19 Ağustos 2021; 18:37:51 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Up

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Net olarak şu ülkeyi düşünüyorum diyemem. Ben de araştırma aşamasındayım henüz. Fakat Almanya, İngiltere gibi ülkeler var aklımda. Her ülkenin denklik süreci farklı olduğu için biraz ona göre karar vermeye çalışacağım. Kesin bir şekilde yurtdışına gideceğimi bile şimdiden söyleyemem :')


    Ücretler konusunda YouTube'daki videolardan yani birebir orada çalışan hekimlerden bu bilgiyi almanız daha yardımcı olur. Ben her şekilde ekonomik olarak Türkiye'den daha rahat bir hayat olacağını düşünüyorum en azından belli bir düzeni kurduktan sonra. Çünkü denklik sürecinde yani 1-2 yıl düşük ücretle (ne kadar düşük bilmiyorum) çalışmak gerekebiliyormuş fakat sonrasında Almanya'da, Amerika'da vb diş tedavilerinin çok yüksek fiyatta olduğunu çok farklı kaynaklardan duydum.


    En azından Euro veya Dolar ile maaş almak bile değerli bu dönemde. 10k TL maaş şu an alım gücü olarak 1k Euro bile etmiyor maalesef. Almanya'da diş hekimliğinden bağımsız olarak asgari maaş ise 1200 Euro yanlış bilmiyorsam. Sosyal medya üzerinden bu süreci yaşamış olan kişilerle iletişime geçmeniz daha iyi olacaktır, yanlış bilgilendirmek istemem.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • merhaba ben de Trakya diş hekimliği 2. sınıfa geçtim 1.sınıf online olduğu için pratik dersleri yapamadık.2. sınıfta ne gibi uygulamalar görüyoruz acaba bilgilendirebilirseniz çok sevinirim.İyi akşamlar

  • nurak233 N kullanıcısına yanıt

    İyi günler. 2. Sınıfta alan derslerimizden Protetik Diş Tedavisi, Endodonti ve Restoratif Diş Tedavisi derslerinin pratiği yapılıyor. Tıp derslerinden de Anatomi ve Histoloji derslerinin pratikleri her hafta yapılıyor. Mikrobiyoloji ve Fizyoloji derslerinin de pratikleri yapılıyor fakat her hafta yapılmıyor.


    Protez dersinde Total protez ve bölümlü protez yapılıyor. Her hafta aşama aşama ilerleniyor. Protezin süresi yarım gün yani uzun süren bir pratik ders. Genelde işleri yetiştirmekte bir sıkıntı çekmiyorduk sadece bol bol pratik yapılması gereken bir ders. Çalışılan materyallerin çabuk sertleşmesi, yanlış şekil alması gibi sorunlarla karşı karşıya kaldığımız için çoğu zaman bir işi birden fazla kez yapmamız gerekiyor. :)

    Restoratif dersinde ise ilk başta siman camı adı verilen camlar üzerinde el aletleri ile çalıştık (şekil çalışması şeklinde). Sonra yapay dişler üzerinden dolgu için kavite açma işlemini gördük. Mart ayında Pandemi başlamış olduğu için 2. Dönemin pratik eğitimi hakkında pek bilgi sahibi değilim maalesef.

    Endodonti dersi ise direkt kanal tedavisi üzerine olan bir ders. Kanal tedavisi işe giriş kavitesi açma, kök kanalını şekillendirme, kanalı yıkama, doldurma gibi çeşitli basamaklardan oluşuyor. Tabii her dişe farklı giriş kavitesi açıldığı için biz Pandemi başlayana kadar yani Mart ayına kadar sadece giriş kavitesi açma pratiği yapabilmiştik. Çekilmiş diş yani gerçek diş üzerinde pratik yaptığımız tek ders buydu.


    2. Sınıf pratik anlamda yoğun bir sınıf. Tabii ki Pandemi sürecinden dolayı ders işleyiş şekli bizim dönemden farklı olacaktır ama ana hatlarıyla bu şekilde bir açıklama yapabilirim. Pratik dersler genel olarak teorik derslerle paralel gidiyordu. Önce teorik bilgi işleniyor aynı hafta veya sonraki hafta pratik olarak yaptırılıyor. Pandemiden dolayı ve sizin sınıf mevcudunuzun fazla olmasından dolayı büyük ihtimalle gruplar halinde yapılır pratik dersler. 2. Sınıf için verilen malzeme listesi, yapılacak pratik eğitimin ağırlığının da bir göstergesi oluyor dönem başında :')


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Zaman ayırıp cevapladığınız için teşekkürler.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nurak233 -- 1 Eylül 2021; 20:56:26 >
  • ankara diş dönem 3 öğrencisiyim belki kazanan , bilgi almak isteyen vardır ... bekliyorum mesajlarınızı  

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.