Şimdi Ara

DİREKSİYON VE YOL TUTUŞ İLİŞKİSİ...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
47
Cevap
0
Favori
15.573
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar sizlerinde katkılarıyla bir konuyu tartışmaya açmak istiyorum.

Evet direksiyon bir otomobilde ne kadar önemlidir?Bildiğiniz üzere yeni nesil araçlarda adları değişik integral,dynamic,servotronik.vb sistemler var.

Bu sistemler yol tutuşa ne kadar katkıda bulunuyor.Bunu merak etmemin sebebi sizlerde paylaştığım yeni Bmw 5 serisi

testinde, aracın bir önceki kasaya göre daha "light" bir karaktere bürünmüş olmasıydı.Bundaki etmenler yetkili kişilere sorduğumda

aldığım cevap; aracın süspansiyon sistemin yumuşamış ve aynı zamanda yeni servotronic direksiyona sahip olmasıymış.

Asıl mesele bu tür teknolojik yeniliklere rağmen bir önceki kasa 5 serisi bende daha güven verici bir iz ve aynı zamanda sürücüye cesaret veren

bir sürüş karakterine sahip araç imajı bırakmıştı.Süspansiyon sistemi ve direksiyon sistemi daha sert olması bende bu etkiyi yaratmıştı.

Lakin bu olayı hem forumda hemde yetkili kişilerle paylaştığımda aldığım cevap hep aynı; o size uyandırdığı hissiyata bakmayın, bu araç eski kasadan daha güvenli cevabıydı.

Bir yakınıma 3 serisi almayı düşünüyoruz.Buradaki olay yeni araçlarda servotronic direksiyonun eklenmiş standtard olması.Oysaki ben 3 serisinin yol tutuşundaki

en büyük katkıyı yapan unsurların başında sert direksiyonu geldiği kanaatindeyim..Sizlerinde görüşlerinizi merak ediyorum.

Saygılar...

• Yol tutuşa direksyon katkıda bulunmaz,yol tutuş hissine katkıda bulunur.Yoksa alakası yok..Oldum olası yumuşak ve hissiz direksyonlu arabalardan nefret etmişimdir,kendimi güvende hissedemiyorum.Alışmam uzun sürüyor..
  • quote:

Orijinalden alıntı: Dentex Dentex

Yol tutuşa direksyon katkıda bulunmaz,yol tutuş hissine katkıda bulunur.Yoksa alakası yok..Oldum olası yumuşak ve hissiz direksyonlu arabalardan nefret etmişimdir,kendimi güvende hissedemiyorum.Alışmam uzun sürüyor..
    Yumuşak direksiyon özellikle yüksek hızlarda çok yorucu. Her an sağa ya da sola kayma eğilimi gösteriyor ama yüksek hızda sert direksiyonlu araçta direksiyonu bırak, kendisi gitsin :D.
  • quote:

Orijinalden alıntı: @immortal

Yumuşak direksiyon özellikle yüksek hızlarda çok yorucu. Her an sağa ya da sola kayma eğilimi gösteriyor ama yüksek hızda sert direksiyonlu araçta direksiyonu bırak, kendisi gitsin :D.

Aslinda oyle bir sey yok, o tamamen size verdigi his. Ayni aracta direksiyon sert de olsa yumusak da olsa saga sola ya hic gitmez ya da bir cukur vs. oplursa ayni kadar gider. Bakin ama ayni aracta diyorum araclar degsiince, lastik ebadina, suspansiyona vs gore direksiyon tepkileri cok degisir. Zaten yeni nesil cogu aracta hizlandikca direksiyon sertlesiyor. Yani yumusaklik sertlik sizin tekere ilettiginiz hareketle ilgili, ayni sekilde tekerden direksiyona gelen hareket bununla ilgili degil. Yani yumusak direksiyonda cukur direksiyonu daha fazla hareket ettirir diye bir sey yok.

Su an gayet seret direksiyonlu bir arac kullaniyorum ve bozuk yolda direksiyonu tutmazsam aracin duz gitmesine imkan yok. Ufacik bir cikinti tumsek, cukur olsun bir anda direksiyonun donmesine sebep oluyor. Bazen o kadar sert oynuyorki direksiyon sanki icerden biri cevirmeye calisiyor gibi oluyor. Sport tusu var mesela direksiyon sertlesiyor ama yol tutusla, cukurlardaki tepkiye falan etkisi olmuyor. Yine ayni ama hissiyat farkli sadece.

• quote:

Orijinalden alıntı: Hemican

quote:

Aslinda oyle bir sey yok, o tamamen size verdigi his. Ayni aracta direksiyon sert de olsa yumusak da olsa saga sola ya hic gitmez ya da bir cukur vs. oplursa ayni kadar gider. Bakin ama ayni aracta diyorum araclar degsiince, lastik ebadina, suspansiyona vs gore direksiyon tepkileri cok degisir. Zaten yeni nesil cogu aracta hizlandikca direksiyon sertlesiyor. Yani yumusaklik sertlik sizin tekere ilettiginiz hareketle ilgili, ayni sekilde tekerden direksiyona gelen hareket bununla ilgili degil. Yani yumusak direksiyonda cukur direksiyonu daha fazla hareket ettirir diye bir sey yok.

Su an gayet seret direksiyonlu bir arac kullaniyorum ve bozuk yolda direksiyonu tutmazsam aracin duz gitmesine imkan yok. Ufacik bir cikinti tumsek, cukur olsun bir anda direksiyonun donmesine sebep oluyor. Bazen o kadar sert oynuyorki direksiyon sanki icerden biri cevirmeye calisiyor gibi oluyor. Sport tusu var mesela direksiyon sertlesiyor ama yol tutusla, cukurlardaki tepkiye falan etkisi olmuyor. Yine ayni ama hissiyat farkli sadece.

Alıntıları Göster
    Yolu hissettiren direksiyonları severim. Belki bire bir yol tutuşuna etkisi olmasa da hissedilen yolla birlikte sürücünün tepkilerinin de doğru olmasını sağladığı için dolaylı olarak yol tutuşa da katkısının olduğunu düşünüyorum.

Örneğin bir önceki arabamın direksiyonu oldukça hafif ve hissizdi. Virajlarda arabanın limitlerinin altında kullanmama rağmen sanki ön tekerler yoldan kopmuş gibi daha da bir hafiflemesi beni tedirgin ediyor, olmaması gereken yerde frene dokunmama sebebiyet verebiliyordu. Yani hissiz direksiyon yanlış refleksler göstermeye yanlış refleskler de hataya ve yol tutuş eksikliğine yol açabiliyor.

Keşke arabalarda bir düğme ile bu durumu değiştirebiliyor olsaydık. Nadiren de olsa performanslı kullanma isteğimin uyandığı zamanlarda Rally arabalarının direksiyonu gibi olsun; bana göre daha iyi...

• quote:

Orijinalden alıntı: HiGHWAYMOUSE

Yolu hissettiren direksiyonları severim. Belki bire bir yol tutuşuna etkisi olmasa da hissedilen yolla birlikte sürücünün tepkilerinin de doğru olmasını sağladığı için dolaylı olarak yol tutuşa da katkısının olduğunu düşünüyorum.

Örneğin bir önceki arabamın direksiyonu oldukça hafif ve hissizdi. Virajlarda arabanın limitlerinin altında kullanmama rağmen sanki ön tekerler yoldan kopmuş gibi daha da bir hafiflemesi beni tedirgin ediyor, olmaması gereken yerde frene dokunmama sebebiyet verebiliyordu. Yani hissiz direksiyon yanlış refleksler göstermeye yanlış refleskler de hataya ve yol tutuş eksikliğine yol açabiliyor.

Keşke arabalarda bir düğme ile bu durumu değiştirebiliyor olsaydık. Nadiren de olsa performanslı kullanma isteğimin uyandığı zamanlarda Rally arabalarının direksiyonu gibi olsun; bana göre daha iyi...

Alıntıları Göster
    Mevcut aracımın direksiyonu sert. Süspansiyonlar da sert. Yolda giderken lastiklerin yolu tuttuğu hisssini de fazlasıyla veriyor. Kolay kolay sağa sola kaçmaz.Aşırı güven de veriyor. Ama bunun karşılığında yorgunluk hissi veriyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: _Lupara_

Mevcut aracımın direksiyonu sert. Süspansiyonlar da sert. Yolda giderken lastiklerin yolu tuttuğu hisssini de fazlasıyla veriyor. Kolay kolay sağa sola kaçmaz.Aşırı güven de veriyor. Ama bunun karşılığında yorgunluk hissi veriyor.

Alıntıları Göster
    oldum olası sert direksiyon sevmişimdir ama altım audi a8 var cok şükür cok memnunum aracımdan adamlar araba yapmış gercekten direksiyon yumuşak ama bir süre sonra alışıyor insan sizlerde alışırsınız...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Hafif ticari ve yol tutuş!!
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: audi a8

oldum olası sert direksiyon sevmişimdir ama altım audi a8 var cok şükür cok memnunum aracımdan adamlar araba yapmış gercekten direksiyon yumuşak ama bir süre sonra alışıyor insan sizlerde alışırsınız...

Alıntıları Göster
    Yıllarca Focus1 kullandım, direksiyonu serttir, park ederken falan tek elle öyle kolayca döndürülümez, amma hissi, tepkileri, yolu hissettirmesi falan mükemmeldir, arabayı sürerken müthiş zevk verir.

Şimdi Bravo kullanıyorum, elektrikli dual-drive direksiyonu var. Gayet yumuşak, çok rahat dönüyor ama direksiyon tepkileri, hissi ve sürücüye verdiği zevk bakımından Focus1'in yanına yaklaşamıyor.

Kullandığım, tecrübe ettiğim arabalar şunlar : eski kasa Mondeo, Golf-6, Jetta, Passat, 307, 206, 308, Clio, C3, son kasa BMW 320d, Opel Astra, Efsane kasa Corolla. Bu arabaların hiç birisinin direksiyon hissi ve tepkileri Focus1 kadar iyi değil.

• quote:

Orijinalden alıntı: audi a8

Alıntıları Göster
    Benim için en önemli kriterlerden biridir, geçenlerde kullandığım bir accent era sonrasında bunun önemini daha da kavradım. Direksiyonu hisli olmayan araçlar beni fazlasıyla tedirgin eder...
  • quote:

Orijinalden alıntı: |RS|

Benim için en önemli kriterlerden biridir, geçenlerde kullandığım bir accent era sonrasında bunun önemini daha da kavradım. Direksiyonu hisli olmayan araçlar beni fazlasıyla tedirgin eder...

Alıntıları Göster
    benım aracın direksiyonu yavaşken çok yumuşak hızlandıkça sertleşiyor seviyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: troy

Alıntıları Göster
    orta sertlikte direksiyon tercihimdir her zaman. suan kullandığım araç leonun direksiyonu bir albea ve yarise göre oldukca istikrarlı. hem aynı yumuşaklıkta hemde hiçbir sapma yok. ama mesela passat leona göre cok daha ağır bir direksiyona sahip yüksek hız için. bu güvenlik açısından güzel olabilir ama beni çok yordu açıkçası. leonla hiç durmadan istanbuldan aydına gittim mola vermeden sadece boynum tutulmuştu kolumda bi ağrı hissetmedim. fakat passatla gölcükten istanbula geldim temden kollarım uyuşmuştu.

• quote:

Orijinalden alıntı: _Lupara_

Alıntıları Göster
    Biraz açıklık getirmeye çalışayım, veya daha çok kafa karıştıralım (aynı şeyler) :)

Direksiyonun neden ağır veya hafif olduğu önemli. Simidin çapı küçülürse direksiyon ağırlaşır ancak bundan direksiyon kabiliyetine bir katkı beklemek iyimserlik olur, olsa olsa ihtiyaç duyduğu daha yüsek biyomekanik kuvvetten dolayı geç tepkilerin sebebi olabilir. Sıfır ağırlıktan bahsetmediğimize göre toplam ağırlıktan çok eldeki ağırlığın nasıl programlandığı önemlidir. Çok iyi planlanmış, iyi doğrusal stabilite veren ama hafif direksiyonlar vardır. Ağırlık bazen merkezlemeye tahvil edilir, bazılarındaysa her açıda biraz kalacak şekilde bırakılır. Mesela Cadillac ve Mercedes, iki ayrı okul. Biri daha hafif fakat daha hızlı merkezlerken, diğeri daha sert fakat merkezleme konusunda görece geç davranır. Hafif fakat pozitiften, ağır ve nötrale doğru değişen farklı doğrulardan oluşan bir alan vardır. Yakıt ekonomisi ikinci planda kaldığında pek çok imkan çıkar.

Sert süspansiyonla seri direksiyon, yumuşak süspansiyonla ise biraz daha yavaş bir direksiyon gelir. Bunu normal karşılamak lazım. Çünkü süspansiyon salınımıyla direksiyon hızlarının irtibatı vardır (toe ve kamber açıları her senaryo için çalışılır). Meraksız bir sürücü direksiyonda hayatı boyunca hissedemese de, süspansiyon, direksiyon ve fren birbirlerini harekete geçiren sistemlerdir.

Yol tutuşun direksiyonla ilgisi dolaylıdır, yol-tutuş yol çeşidi kadar geniş bir konu. Direksiyondan daha net çevçevelenmiş bir beklenti, "iz takip yeteneği"(viraj kabiliyeti) ve "doğrusal stabilite" olurdu.

* * *

Herhalde zorlandığımız nokta aygıtı sabit alarak işlevlere ulaşmaya çalışmamız. BMW'nin yeni süspansiyon ve servo sistemiyle net olarak ne yaptığını ancak dizayn ekibinden biri hemen söyleyebilir. Daha önce de yazdığım bir yazıyı direksiyon için daraltarak tekrar geçiyorum. Bunlar işlevlerin kategorileridir, böylece işlevden aygıt fikrine ulaşılabilir. Aşağıdaki kategorilere göre direksiyonu inceler, test ederseniz nispeten net bir fikriniz olabilr diye umuyorum.

doğrusal stabilite
    1. direksiyonu düzeltmek zorunda kalmamak, uzak noktayı hedefleyebilmek, dar bir koridor içindeki kararlılık,
    2. Süspansiyon hareketi direksiyona yansıyor mu (bump steer)
    3. Eğimi aşağıya doğru mu takip ediyor, yoksa yukarı eğimleri mi takip ediyor (pozitif/negatif)). Veya nötral mi.

geniş dönüşlerdeki merkezi stabilite
    4. Geniş virajlarda direksiyonu defalarca düzeltmek zorunda kalmamak, çokgenler yerine sabit merkezli bir yay/eğri çizebilmek. Uzakta görünen noktayı direksiyon açısını sürekli değiştirmeden hedefleyebilmek.

viraj kabiliyeti (firar payı)
    5. direksiyonun açı kazandıkça yavaş, stabil ve kararlı bir şekilde sertleşmesi
    6. bir açıdan sonra direksiyonda ani hafifleme olmaması; Hafifleme başlangıcında tutunma kabiliyeti arasında irtibat görülebiliyor mu.

yol şartlarına göre
  • gevşek zemin (1, 4, 5, 6)
  • yol kamberi (3)
  • çukurlar ve tümsekler (asimetrik veya hız bariyerleri gibi simetrik tümsekler) (2, 3)
  • dalgalanmalar (ondülasyon) (2)
  • viraj içinde dalgalanmalar (ondülasyon) (2, 4, 5)
  • ray izleri ("rut": ağır araçların tekerlek izi çöküntüeri) ve traşlanmış asfalt (1, 4)
  • rüzgar boğazları ve tünel çıkışları (1, 4)
  • aynı andaki eğim ve virajlar (3, 4, 5, 6)

• quote:

Orijinalden alıntı: |RS|

Alıntıları Göster
    otomobil forumuna yazı yazan ve okuyan insanların otomobili sadece ulaşım aracı olarak görmediklerine inanıyorum ki ben de onlardan biriyim
    bunun için ben de bildiklerimi naçizane paylaşayım

bu forumdaki başka bir konuda golf 6'nın direksiyon hissini beğendimi söylemiştim de binlerce entrysi olan iki arkadaş (hatta biri duayen)
    sırf bahsettiğim golf trendline donanımda olduğu için beni makaraya aldılar akıllarınca, cevap verme gereği bile duymadım açıkçası.
    böyle bir konu görmüşken açıklayayım;
    direksiyon hissi, direksiyonun kaplandığı malzemenin ceylan derisi timsah derisi olduğu değildir.
    direksiyon ister tahta ister poliüretan ister kaplı olsun bu keyfi keşfeden kullanıcı geribildirimde bulunan direksiyonu tercih eder
    yukarıdaki arkadaş gibi focus 1 direksiyonunu unutamaz mesela,
    halbuki bravo direksiyonu çok daha estetik ve kaliteli malzemeden yapılmış olmasına rağmen

direksiyon ön tekerlerden haber iletmeli ve tepkili olmalı
    gördüğüm en kötü direksiyon ise megane 2'deydi, hamur sanki.

• quote:

Orijinalden alıntı: troy

• quote:

Orijinalden alıntı: derfgt

otomobil forumuna yazı yazan ve okuyan insanların otomobili sadece ulaşım aracı olarak görmediklerine inanıyorum ki ben de onlardan biriyim
    bunun için ben de bildiklerimi naçizane paylaşayım

bu forumdaki başka bir konuda golf 6'nın direksiyon hissini beğendimi söylemiştim de binlerce entrysi olan iki arkadaş (hatta biri duayen)
    sırf bahsettiğim golf trendline donanımda olduğu için beni makaraya aldılar akıllarınca, cevap verme gereği bile duymadım açıkçası.
    böyle bir konu görmüşken açıklayayım;
    direksiyon hissi, direksiyonun kaplandığı malzemenin ceylan derisi timsah derisi olduğu değildir.
    direksiyon ister tahta ister poliüretan ister kaplı olsun bu keyfi keşfeden kullanıcı geribildirimde bulunan direksiyonu tercih eder
    yukarıdaki arkadaş gibi focus 1 direksiyonunu unutamaz mesela,
    halbuki bravo direksiyonu çok daha estetik ve kaliteli malzemeden yapılmış olmasına rağmen

direksiyon ön tekerlerden haber iletmeli ve tepkili olmalı
    gördüğüm en kötü direksiyon ise megane 2'deydi, hamur sanki.

Alıntıları Göster
    Ben GolIII SPORT kullanmıştım. ilk aracımdı. Şu an VOLVO S60 kullanıyorum. Aradada uzun yıllar Golf IV confortline kullandım. Golf III Sport'taki direksiyonu arıyorum. Golf IV özellikle çok kötü idi. S60'ın direksiyonu aslında ortalamalara göre ağır ama maalesef hissiz.

• quote:

Orijinalden alıntı: berk984

quote:

Aynı araç için verdiği his olabilir fakat kendi aracım focus 2.5'i almadan önce araç testlerinde astra h sedan testinden sonra corolla sedan testine geçtiğimde 120km ve üzerinde aracı yolda tutmakta zorlandığımı farkettim ve sürekli direksiyonu desteklemem gerekliliği beni yordu açıkçası. Corolla'da balansta da sorun olabilir bilemiyorum ama bu yumuşak direksiyon gerçekten uzun yolda insanı yorar. Şu anki aracımda da direksiyoru spor modda kullanıyorum, diğer modlar pek vevk vermiyor :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi @immortal -- 1 Şubat 2011; 0:09:18 >

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: berk984

quote:

Aynı araç için verdiği his olabilir fakat kendi aracım focus 2.5'i almadan önce araç testlerinde astra h sedan testinden sonra corolla sedan testine geçtiğimde 120km ve üzerinde aracı yolda tutmakta zorlandığımı farkettim ve sürekli direksiyonu desteklemem gerekliliği beni yordu açıkçası. Corolla'da balansta da sorun olabilir bilemiyorum ama bu yumuşak direksiyon gerçekten uzun yolda insanı yorar. Şu anki aracımda da direksiyoru spor modda kullanıyorum, diğer modlar pek vevk vermiyor :D

Alıntıları Göster
    lada samara süren var mı aranızda ?

• quote:

yumuşak direksiyonlar dediğiniz gibi sağa sola eğilimleri çok oluyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: 7 tepeli

lada samara süren var mı aranızda ?

Alıntıları Göster
    direksiyon hissi ve tepkileri yol tutuşunu doğrudan etkileyen unsurlar değildir. ancak sürüş keyfini birebir etkilerler. iyi direksiyon tepkilerine sahip araçlar sürücülerini daha fazla mutlu ederler. burada marka verip tartışma başlatmak istemiyorum ancak alman arabalarının çok tutulma nedenlerinin başında direksiyon konusundaki başarılarının geldiğini düşünüyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: barisozyurt

Yıllarca Focus1 kullandım, direksiyonu serttir, park ederken falan tek elle öyle kolayca döndürülümez, amma hissi, tepkileri, yolu hissettirmesi falan mükemmeldir, arabayı sürerken müthiş zevk verir.

Şimdi Bravo kullanıyorum, elektrikli dual-drive direksiyonu var. Gayet yumuşak, çok rahat dönüyor ama direksiyon tepkileri, hissi ve sürücüye verdiği zevk bakımından Focus1'in yanına yaklaşamıyor.

Kullandığım, tecrübe ettiğim arabalar şunlar : eski kasa Mondeo, Golf-6, Jetta, Passat, 307, 206, 308, Clio, C3, son kasa BMW 320d, Opel Astra, Efsane kasa Corolla. Bu arabaların hiç birisinin direksiyon hissi ve tepkileri Focus1 kadar iyi değil.

+1

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.