Şimdi Ara

direksiyon ve hakimiyeti kaybetme ilişkisi.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
911
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • bildiğim kadarıyla direksiyon hakimiyeti şöyle durumlarda kaybediliyor.. diyelim bir tehlike anında araç sağa doğru savrulmaya başladı zemin kaygan vs olabilir.
    böyle bir durumda siz tam ters yönde direksiyona yönlendirme yapmaya çalıştınız.. fakat araç diğer yöne doğru yüklü bir ivme kazanmış.. ve direksiyona olan hükmünüze araç sadık kalamıyor..direksiyon her iki yöne de boşa çıkıyor.. peki bu durumda ne oluyorda hakimiyet kaybediliyor? direksiyon milleri felan mı sıyırıp kopuyor?



  • Direksiyon mili değil de lastikler sıyırıyor demek daha doğru. Lastikler aşındığında virajlarda yavaşlamak gerekiyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aracın süratine oranla yol tutuş sınırlarını aşan G kuvvetine maruz kalması sebebiyle kontrolsüzce ve kontrol edilemez şekilde fizik kuralları dışına çıkmasıdır.

    Örneğin, formula 1 araçlarının 250-260 km/saat hız ile döndüğü İstanbul Park'taki Mystic Corner (260 km/saat sabit süratle dönülen art arda 4 geniş viraj) adı verilmiş viraja gündelik araçlarımızla 100 km/saat hızla girdiğimizi ve bu hızın aracımızın teknik özellikleri itibariyle (lastik ebat ve durumları, süspansiyon sertliği, aks genişliği vs.) son limiti olduğunu düşündüğümüzde üzerimizde o virajı alırken aşırı bir G kuvveti alıyoruz diyelim. Bunun sallıyorum tamamen birim de 2 G kuvveti olsun. Formula 1 araçları bu virajlar serisini 4,5 G ile dönüyorlar. YouTube'da onboard videoları mevcut izlenebilir. Araçlar teknik özellikleri bakımından aynı aksiyonları farklı G kuvvetleriyle gerçekleştirebilirken F1 araçları için çerez olan 2,5 G kuvveti gündelik otomobillerimiz için o virajda kontrolü kaybetme sebebi olabilir.

    Drift yapanlar ve ralli pilotları için ise durum biraz farklıdır. İlk yaptığım tanımdaki "...kontrolsüzce ve kontrol edilemez şekilde fizik kuralları dışına çıkmasıdır." ifadesini "kontrollü ve kontrol edilebilir" şeklinde değiştirebiliriz. Ya da düz yolda arabaları 360 derece döndürüp savuran Arabicler Bunlar da fizik kuralları dışında yer almasına rağmen araçların teknik özelliklerinin el verdiği doğrultuda kontrol edilir seviyedeki aksiyonlardır.

    Düz yolda giderken aniden özellikle aracın çekerinin olduğu ön ya da arka tekerleklerden birisinin patlaması sonucu da o sürat ve aracın limit değerleri ani sapmalar yaşayacağından aynı sıkıntılar baş gösterecektir.

    Özetle, araçların teknik özelliklerinden gelen aksiyon limitlerini kontrolsüzce ve kontrol edilemez şekilde aşmaktır. Bunun sebepleri aracın mekaniğindeki bir sorun da olabilir, fizik kanunları dışına taşmak da.




  • Bizi yolda tutan sürtünme kuvvetlidir. Sürtünme kuvveti de iki türdür. Hareket sürtünme kuvveti, durgun sürtünme kuvveti.
    Bir cisme mesela 21 newtona kadar kuvvet uyguladın cisim hareket etmedi taki 21 newtonu 1 milim geçtin cisim hareket etmeye başladı. O zaman mesela 18 newton uygulamaya devam ettikçe cisim hareketine devam ediyor ise 21 durgun sürtünme kuvveti, 18 ise hareket sürtünme kuvveti olur.

    Lastik patinaj çekerken veya kayarken hareket sürtünme kuvveti geçerli olur. Bu nedenle kayarken daha az bizi yere bağlayan kuvvet olduğu için hakimiyeti sağlamak daha zordur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir mühendis değil de bir deneyimli sürücü ağzıyla anlatacak olursam aracın hızı seni bir tarafa doğru o kadar güçlü itiyor ki senin direksiyon çevirmenle oluşan lastik sürtünme kuvveti aracı başka yöne çekmeye yetmiyor. Direksiyon hakimiyetini kaybetmek benim bildiğim kadarıyla budur. Genelde aşırı hızlı araç kullanan apaçilerin yaşadığı bir durumdur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kataruna -- 11 Aralık 2019; 11:3:53 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kataruna kullanıcısına yanıt
    Kayma esnasında hızımız ne olursa olsun gaza basarak kontra vermeye çalışmak frene basmaktan daha mı etkili bir yöntemdir bu durumda? Yoksa yeterli yol varsa önce yavaşlatmaya çalışıp sonra mı gazla araç düzeltilir?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • rubelhizb kullanıcısına yanıt
    Arabanın nasıl kaydığına bağlı. (Önden çeker için konuşuyorum) Eğer arkadan koptuysa gaza basmak işinizi kolaylaştırır. Önden kayıyorsa, siz gaza basarsanız daha da fazla kayacaktır. Bu durumda gazı yavaşça bırakmak en mantıklısı. Daha profesyonel sürücüler çok hafif fren yaparak önden kaymayı arkadan kaymaya çevirebilir, sonra gazla oynayarak tatlı tatlı döner virajı. Ama tecrübe ve arabanın yeteneklerine bağlı bu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nacker -- 11 Aralık 2019; 12:7:3 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

    Orijinalden alıntı: rubelhizb

    Kayma esnasında hızımız ne olursa olsun gaza basarak kontra vermeye çalışmak frene basmaktan daha mı etkili bir yöntemdir bu durumda? Yoksa yeterli yol varsa önce yavaşlatmaya çalışıp sonra mı gazla araç düzeltilir?
    Araç ileri doğru dikine kayıyorsa son ana kadar vites düşürerek, frene basıp basıp kaldırarak (sakın frene asılmayın daha kötü olur) mümkün olduğunca yavaşlatılmaya çalşılır. Son ana kadar eğer bu yetmezse son çare olarak direksiyon istenen yöne çevrilip gaz verilir. Bu işlemin garantisi yoktur ve başarı şansı bir sürü faktöre bağlıdır.

    Aracın lastik tabanları genişse direksiyonu çevirince oluşacak olan lastik sürtünme kuvveti biraz daha fazla olacağından direksiyon çevirip gaz verme işleminin başarı şansı daha yüksek olacaktır ve bu işleme diğer arabalara göre daha erken başvurulabilir.

    Eğer araç yanlamasına kayıyor ve önü istediğimiz tarafa dönükse direk gaza basılabilir.

    Eğer yanlamasına kayıyor ve önü de istemediğimiz tarafa dönükse eller açılıp fatiha okunur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kataruna -- 11 Aralık 2019; 12:37:21 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.