Şimdi Ara

DİMMER LAMBALARA ZARARLIMIDIR?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
1.191
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Dimmer devresi yardımı ile fluerosan,civa buharlı ve metal halide lambaların ışığını ayarlamak istiyoruz. Her ne kadar dimmer kullanıyor olsak da devamlı bir ayar yapmayacağız. Vede ayar yapacağımız voltaj aralığı 195-210 arası (bu gerilimi bir kere ayarlayacağız ve hep o gerilimde kalacak) Dimmerin çalışma şekli (gerilimi kırpması) bu tür lambalara zaman içinde bir zarar verirmi? Beni bu konuda aydınlatırsanız çok memnun olurum.



  • Dimmer ile floresant devrelerim kontrol edildiğini zannetmiyorum ne gördüm ne duydum.
    Lambaya zararı olmaz.Tecrübeyle sabit.
  • Melih yanardağlar öncelikle cevapın için teşekkürler dimmer ile (tam dimmer devresi değil ama sonuçta gerilimi kırpıyor-mkroişlemci kontrollu) biz elektronik balastlı lambalar hariç gerilim kontrolu yapabiliyoruz yani ışık kontrolu yapabiliyoruz. Benim derdim kırpılmış bir AC gerilimin zararlı olup olmadığını öğrenmek.
    Dimmerle kontrol ediyoruz ama 1- bir kere sabitliyoruz 2-gerilim aralığımız 195-210 (fluerasan lambalar 180 V da bile ışık veriyor) birde lambalar tam ısınana kadar dimmeri devreye sokmuyoruz.
  • Dimmer devresi yuku + ve - alternanslarda simetrik surmezse, balast kullanan lambalarda balasttan ve lambadan bir miktar DC akmasina neden olabilir sonucta lamba omrunu etkileyebilir balastin isinmasina neden olabilir.
  • Dimmer devresi yükü +/- alternanslarda simetrik sürüyor. daha doğrusu her iki alternansda da kırpılma oluyor. Benim tam öğrenmek istediğim. Kırpılmış bir AC gerilimin özellikle fuerosan,metal halide ve civa buharlı lambalara zararlı olup olmayacağı.
  • Onemli olan akim seviyesi ve polarite olduguna gore, polaritede simetri sagliyorsaniz ilk bakista herhangi bir sorun olmamasi gerekir gibi gorunuyor.

    Eger uretici iseniz show roomunuza hic bir kuskuya mahal vermeyecek sekilde ayni uretim bandindan cikma lamba ve balastlarla
    bir dimmerli birde dimmersiz iki duzenek kurun. Cekilen gucu, calisma zamanlarini sayan ve unutmayan olcu aletleri ile iki sistemi de calistirin. Binlerce saat calissin.

    Hem gelen musterilerinize reklam hemde size doyurucu cevap verecek teknik veriler elde edersiniz.
  • Mevzu benide ilgilendirdi, bir sorunum var şu ki, sera larda gün ışığı etkisi yaratmak amacı ile o metal halide lambayı yakmak ve bitkilere zarar vermemek içinde ışık şiddetini ayarlamak gerekiyor.

    Bunun için yurtdışında yapılmış örnek bir devre var elimde dimmere benziyor ama dimmer değil.
    Yapmaya çalışıyorum şu an.İstenen olay da şu ki ampuller çok pahalı ve çabuk bozuluyor.

    Kısaca bu işi dimmer yapmıyor.Dimmerde ampul arızası çok kısa sürede oluyor. Ama söylediğim devrede arıza çok nadir oluyor. Kaynak yetersizliği nedeni ile beklemedeyim.İlk fırsatta yapacağım.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Koridordaki ampul sönmüyor
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Gofe arkadaşım AC gerilimi ayarlamanın bilinen 2 yolu var ya varyak ile ayarlamak yada gerilim kırparak. Sonuçta sizin elinizdeki devrede dimmer devresidir. Daha doğrusu gerilimi kırpıyordur. Prototip bir devre yapıp çıkış dalga şekline bakın.
    Diğer konuya gelince dimmer ile metal halide lambaların ışığı ayarlanabiliyor. Bence ampullerin sık bozulma sebebi 1- dimmerin ayarı düşük gerilimde kalıyorsa lamba ısınırken zorlanıyor 2- tamamen soğumadan tekrar çalıştırıldığı zaman lamba ateşlemesi zorlanıyor.
    Eğer elindeki devreyi benimle paylaşabilirsen belki kaynak sorununu çözerek hayata geçirebiliriz ama dediğim gibi dimmerden farkı olduğunu sanmıyorum.
  • Şimdi saat geç oldu arkadaşım... Beni yanlış anlama ama yarın ac gerilimi ayarlamanın 3. yolunu göreceksin..Fotosunu koyucam. Tartışırız.
  • 1.resim
  • 2.resim
  • Gofe arkadaşım resimleri gördüm. 1- Bu devrelerde trafolo 2- bu devreden çekilebilecek maksımum akım 10 A yi geçmez. Benim bahsettiğim diğer 2 yöntemde güç konusunda bir sıkıntı olmuyor.
    Ama yinede bu devreyi merak ettim. Çalışma mantığı neymiş. Birde anladığım kadarı ile bu devre her lamba için 1 adet kullanılıyor değilmi?
  • smps var 10 a den fazla verir. trafosuna baksana çok büyük. Her lamba için 1 adet kullanılıyor.
    Mantığı kabaca şöyle kabaca çünkü inceliklerini bende bilmiyorum,
    ac 220 dc 300 e dönüyor, smps katında ayarlama ile çıkış 1.(ac 160 ile 250 arası ayarlanıyor) 2.(ac 220 ve 20 hz ile 80 hz arası ayarlanıyor.)
    Cihazı çalışırken görmedim patlamış parçalar var gördü isen. ayar potu ic nin ayaklarına bağlı. böyle işte.
  • Gofe trafosuna bakarak zaten en fazla 10 amper verir demiştim. her lamba için 1 adet kullanılıyorsa ve hele bu fuerosan için ise en fazla vereceği akım 1 A dir. çok ufacık bir tarfo ile 220 voltu 300 çıkartırsın SMPS KATINDA ayarlama yapıyor da işte benim de baştan beri söylemek istediğim bu benim bildiğim smps katında da gerilim kırpma yapıyor. farklı bir mantık ise açıklarsan memnun olurum. bu cihaz da fazladan frekans ayarı da yapıldığına göre farklı amaçları da var.
    Yanmamış olsa idi çok iyiydi ben çıkış dalga şeklinin nasıl olduğunu çok merak ediyorum. Ama çıkış sinüs ise yine dediğim gibi olayın esprisi trafo dolayısıyla çok büyük akımlarda trafoda çok büyüyecek neyse fazla uzatmayayım bu devre ac ayarında benim daha önce bahsettiğim yöntemleri kullanıyor OK kolay gelsin
  • sistemi bende bilmiyorum dediğim gibi çalışırken görmedim ve çıkışında 2 ihtimal saydım zaten ya voltaj yada frekans ama yüksek ihtimal frekans.
    frekans dememin dayanağıda siemensin motor kontrol üniteleri var, voltajı sabit tutup sadece frekans değiştiriyorlar resimdeki cihaz onlara benziyor..
  • Gofe bence sen devrenin şemasını çıkarmaya çalış ozaman üzerinde daha detaylı konuşulabilir ve yorum yapılabilir. Frekans değiştirerek lambaların ışık gücü ayarı yapılabilirmi? motor kontrol üniyelerini biliyorum dediğin gibi onlar frekans esasına göre çalışıyor. Çünkü bir motorun devir sayısını ancak frekans ile değiştirebilirsin ama aydınlatmada kullanılan lambalarda frekansa bağlı bir ışık gücü oranı varmı? bunu araştırmak lazım? bence sendeki devre elektronik balastın gelişmiş hali olabilirde? en güzeli devre şemasını çıkarmak
  • haklısın şemasını mutlaka çıkarmak lazım.ama şunu biryerde okudum gibi geliyor yanılabilirim floresanın parlaklığı frekans değiştirilerek ayarlanabiliyordu.
  • En kısa zamanda şemayı çıkarabilirsen devreyi daha hızlı çözer ve belkide hayata geçiririz?) Frekans ile fluerasının aydınlığının kontrol edilip edilmediğini bende araştırayım. Tuncer Vayni
  • selamlar.
    arkadaşlar bu şemasını çıkarmaya çalıştığınız sistemin adı PFC SMPS yani girişte bir PFC / power factor corrector denilen bir smps var ve mesela çıkış gerilimi 300-400VDC . ve bunun ardında da bir ikinci switch mode devresi var ve çıkış voltajı dediğiniz gibi bir fluoresant ın voltaj aralığında ayarlanabiliyor ve bu da 2. bir pwm ile oluyor. ultraviyole bir fluoresant için üretilmiş bir italyan malı benzer devreyi incelemiştim. Bu işe yarayacak entegre datasheet lerini ve bilgiyi pfc ile ilgili , fairchild ın sitesinde bulabilirsiniz. Ayrıca st nin sitesinde de vardı sanırım.
    Saygılar.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.