Şimdi Ara

sese duyarlı lamba devresi arıyorum

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
7.386
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar forumda ve google abide bile aradım ama istediğim gibi bir şey bulamadım karşıma hep farklı devreler çıktı...

    Sizlerden yardım etmenizi istediğim şey evde müzik çaldıkça müziğin ritmine göre yada birisi el çırptığında onun ritmine göre yanıp sönen bir led veya lamba devresi.
    Fakat 3 - 5 tane değil tek bir led veya tek bir lamba olacak. bana yardım ederseniz gerçekten sevinirim....



  • ses frekansı 20 Hz ile 20kHz arasındadır.
    İnsan gözü de 1 Hz(tabi daha düşük de olur ama sıkılırız) ile 30 Hz arasında yanan ledleri görüyor diyelim.

    Gelen sesin frekansına göre ledin yanıp sönme aralığını değiştirebilirsin. Sanırım bunu en kolay yapmanın yolu bir mixer ile mikrofondan gelen sesi çarpıp filtrelemek ve lede vermek olur. Ancak pek sağlıklı-göze hoş gelen sonuçlar elde edeceğini sanmıyorum.

    Bir de müzik ritmine ayak uydurmakla el çırpmasına ayak uydurmak çok farklı kavramlar olabilir. Mesela alkışa ayak uydurmayı direk olarak yapabilirsin. Alkış sesinin yaklaşık frekansını bulup o banda filtreleme uygulayıp her alkış geldiğinde ledin belirli bir süre yanmasını sağlayabilirsin. Belki microcontroller ile yapmak bile mümkün olabilir.

    Ancak müzik ritmine ayak uydurmak biraz daha zor olacaktır. Digital olarak yapıyım dersen, microcontrollerlar yeterli gelmeyebilir, digital signal processor kullanmak zorunda kalabilirsin. Yada devreyi analog olarak kuracaksın.


    Söylediklerimden birşey anladın mı?
    Yav bende mi bir gariplik var millette mi, 1 tane ritme ayak uyduran led için bu kadar kasılır mı be yav, (hele bir de elektronik bilgin yoksa) , boşver o led de olmayıversin 2 gün sonra sıkılacaksın zaten.

    Elektronik malzemelerin ucuz olmasının nedeni üretim maaliyetlerinin düşük olması. Ancak mühendislik pahalı bir olay. Milyonlarca üretim yapıldığında mühendislik faaliyetleri bize yansımadığı için elektronik malzemeler ucuz gibi geliyor.
  • Senin dediklerini gayet iyi anladım fakat elimde öyle frekans ölçer felan yok ki frekansları takip edip tespit edeyim elimde öyle bir teknoloji için imkan yok bir kere...
    Bende elektronik mezunuyum ama gel gör ki pratik olmayınca unutuyor insan...
    benim aslında demeye çalıştığım küçük bir mikrofon olacak ve 9 voltluk bir pil bağlıycam devreye ve tek bir lamba veya led bağlayacağım transistörlü veya küçük bir entegreli bir devre istiyorum.
    bu yaptığım devreyi ışıldak gibi masanın üstünde tutucam müzik sesini açacağım müzik setinden şarkı çaldıkça oda ritmine göre yanacak sönecek.
    yani ses olduğu azman sese göre yanıp sönecek sadece ses kesilince tamamen sönecek.
    milletin 10 led ile yaptığı sürekli müziğin ritmine göre yanıp sönen vumetrenin tek lambalısı gibide düşünebilirsin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi crazyboy1 -- 7 Nisan 2011; 21:09:20 >
  • Yaklaşık olarak
    100 Hz ile 10000 Hz lik ses sinyalini
    1 Hz ile 30 Hz arasında yanacak led e "map" etmen gerekiyor.

    Analog olarak nasıl yapılır bilmiyorum. Benim amele çözümüm şu olurdu.
    Ancak biraz saçma bir şekilde şöyle yapılabilir. Mikrofondan gelen sinyali 5-6 tane (belki daha çok) mixera sokup çarparsın. Her bir mixera da 100-300-500-1000-3000 vb. Crystaller bağların. Yani mikrofondan gelen sinyal 300-500-1000-3000 vb. frekanslarla çarpılır. Bu mixerlarin çıkışlarından çıkan sinyalleri tek bir sinyalde toplarsın ve low pass filtreden geçirirsin (30 Hz civarı iyi bir low pass). Sonuçta müzik çaldığında saçma sapan yanıp sönen bir ledin olur. Devreyi iyi yaparsan da müzik çalmadığında yanmaz.


    Digital olarak yapmak daha kolay. Tabi digital devreyi kurmak ve masrafları hesaba katmıyorum .
    Digital signal processor kullanıyoruz diyelim (microcontroller in frekansı yeterse o da olabilir tabi ki). Gelen sesdeki en baskın frekansı tesbit edeceksin. Daha sonra 10-20 tane değişken kullanarak bu frekansın "running average" ini (koşan ortalama) alacaksın. Bu frekansa göre de led e uygun bir frekansta değişen sinyal verdin mi iş bitmiştir.
    Gelen sesin şiddetini de kontrol edersin, eğer belli bir şiddetin altındaysa ledi yakmaz.
  • yaw bu kadar masrafa sokma beni yaw... alt tarafı müzik çaldıkça yanıp sönecek bir devre yapıcam...
    ard arda yanıp sönecek bas tiz alkış konuşma yani bam bam bam deyince 3 kere yanıp sönecek ama ses kesilince tamamiyle söncek.
    sadece gözle görülür şekilde yanıp sönme hızınıda pot ile ayarlıycam. pot olmazsa zaten gözle göremeyeceğimiz kadar hızlı olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi crazyboy1 -- 7 Nisan 2011; 22:07:08 >
  • Eğer sesin frekansına göre değil de, ortamda ses olduğunda ledin potun ayarına göre yanmasını istiyorsan işin daha kolay.

    Mikrofondan sesi al, 100 Hz-20KHz arası bir filtreden geçir. Ses sinyalini yükselt. Daha sonra bu ses sinyalini doğrultup, bir tane enable sinyali oluştur. Yani bu devre kısaca 100Hz-20KHz arasında ortamda ses varsa 1 verecek, ses yoksa 0 verecek.

    Daha sonra 555 timerı (yada analog bir devre ile) frekansı pot ile ayarlanabilecek bir şekilde ledi sür. (Önceki devreden gelen enable sinyali bu led süren devreyi açıp kapatacak)
  • Eğer ingilizcen varsa, şu keyword ler ile arama yapabilirsin

    sound sensitive circuit
    voice sensitive circuit

    etc.
  • sound sensitive devrelerini tercih ederim sese duyarlılık yani. ama ingilizcem zayıf malesef
  • bence bi preamp devresi bulup direk çıkışına hoparlör yerine led bağlaman işini görecektir tabi anca 1-2 basit led bağlayabilirsin eğer güçlü ampul, power led v.s. bağlamak istiyorsan bu çıkışı herhangi analog girişi olan mikrodenetleyiciye bağlayıp pwm çıkışı elde edebilir o çıkışla tristör, transistör v.b. elemanlar kullanarak istediğini sürebilirsin.. istersen sanayi motorunu bile bağırma şiddetine göre çalıştırtabilirsin (:
  • cıs tak cıs tak tak taka tak ve sessizlik....
    1 -- 2 -- 3 -- 4 - 5-- 6--- 7--- sönük
     sese duyarlı lamba devresi arıyorum


    acaba bununla istediğim o şeyi elde edebilir miyim tek fark ledin tekini sökücem.....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi crazyboy1 -- 7 Nisan 2011; 22:45:52 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kenakord08

    Ekteki devreyi uygulayınız motor yerine lambada kullanabilirsiniz 3u3 kondansator kapasitesini büyüterek motor dönme veya lamba yakma süresini yükseltebilirsiniz..


     sese duyarlı lamba devresi arıyorum



    teşekkürler elimde bu sayede iki devre olmuş oldu ikisinide deneyeceğim...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: gazbalas

    sadece TIP 31 entegresi kullanacaksınız okadar



    TIP31 silikon power TRANSİSTÖRDÜR bd241 de kullanılabilir
  • quote:

    Orijinalden alıntı: gazbalas

    arkadaşlar bunların tümüne gerek yok sadece TIP 31 entegresi kullanacaksınız okadar

    />



    arkadaş ses duyarlı olsun demiş ama
  • arkadaslar bn odama led sıstemı yapmak ıstıyorum 5 mt yanı 300 tane led ten olusan serıt led e bn sese duyarlı bı devre yapmk ıstıyorum nsl ypabılırm lutfen arkadaslar yardımcı olunuz...
  • Bu videoya bakın tam istediğiniz. Bu üründen isteyen benimle irtibata geçebilir. Sesi mikrofonla algılar. Ses hassasiyet ayarı var. 100m ledi sürebilirhttps://m.youtube.com/watch?v=Yespaxumgsw

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.