Şimdi Ara

[Dil Felsefesi Konusu] Bir Doğal Dil En Fazla ve En Az Kaç Kelime Olabilir ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
7 Misafir - 7 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
131
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bir doğal dil en fazla kaç kelime olabilir?

    Bir doğal dil en az kaç kelime olabilir?


    Fikirleriniz benim için değerli, düşüncelerinizi merak ediyorum şimdiden. Yanıt yazan tüm arkadaşlara da teşekkür ediyorum.




  • Teoride bir sınırı yok. Tüm diller koşullar, gereksinim, referans kurma gibi çerçevelerde her şeyi icat ettiği veya ödünç aldığı kelimelerle, geliştirdiği gramer nitelikleriyle ifade etme potansiyeli taşır.


    İhtiyaç, gereksinim ve referanslar azaldıkça, bilhassa oluşan kelime haznesini kuşaklar boyunca muhafaza edebilecek bir yazı kültürü gelişmemişse dillerin kelime dağarcığı birkaç yüze, hatta iki haneli bir miktara kadar indirgenebilir. Öte yandan verilmiş koşullar ifade spektrumunu belirler. Görece az kelime haznesinin koşullara yönelik özelleşmesine ve bağlama yabancı diğerleri için alışılmadık ifadelerin ve kelimelerin gelişmesine yol açar. Genel olarak avcı ve toplayıcı toplumlarda, kabile toplumlarında yazı kullanan kentli toplumlara nazaran daha az kelime hazneli ama kentliler açısından daha alışılmadık ifade şekillerine sahip diller kullanılır ama yukarıda bahsettiğimiz üzere bu onların içlerinde bulundukları özel koşullarla ve yaşam tarzlarıyla ilgili. Koşullar değiştikçe bu diller de kelime dağarcığı olarak gelişip serpilebilir. İfade tarzları bizimkine daha fazla benzeyebilir (veya bizimkinden daha da kopabilir, teoride önünde bir engel yok).


    Pek çok medeni dünya dili zaten koşullar, ihtiyaçlar ve kelime haznesi bakımından böylesi daha mütevazi kökenlere ya da atalara sahip. Medeni dünyanın linguistik ve etimolojik kalbi sayılabilecek Yunancanınki ve Latinceninki gibi. Kelime haznelerini maddi ve manevi anlamda medeni uygarlığımızın temeli ve ayrılmaz parçası gibi addettiğimiz bu söz konusu dillerin en erken biçimleri kabileler, ufak tefek kasabalar ve köylerde konuşulurdu. Günümüzde son derece karmaşık sosyal, bilimsel, dini ve benzeri fenomenleri ifade eden Yunanca ve Latince kelimeler bu dillerin daha erken zamanlarında daha sade ve basit anlamlar taşır, çok daha basit şeyleri anlatır, onları ifade ederdi.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.