Şimdi Ara

DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS) [ANA KONU] - [16.07.2023] (10. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
11.463
Cevap
139
Favori
823.946
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle herkese hayırlı olsun

    Girmeyi göze almadığınız yerleri yazmayalım arkadaşlar. BU SENE PUAN KESİNTİSİ DEVREDE. ONA GÖRE TERCİH YAPALIM!

    Kaynak: 2011 DGS Başvuru Kılavuzu, 9. Sayfa


    "Yükseköğretim Genel Kurulunun 29.07.2010 tarihli toplantısında; bir önceki yıl DGS sonucunda merkezi yerleştirme ile
    bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar için bu katsayının ilgili yıldaki DGS’de 0,45 olarak uygulanmasına
    karar verilmiştir. Bu karar gereği, 2011-DGS’de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2012-DGS’de ilgili
    AÖBP’leri 0,45 katsayısı ile çarpılacaktır."




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Calpi84


    quote:

    Orijinalden alıntı: sktem

    Hım o zaman bir kontrol edeyim beykentte bize yakın sırf o yüzden istiyoruz kendisi sporcu zaten %100 her türlü burs alacak.


    Dgs ile gelenlere üniversiteler pek burs vermiyor.Bizi yoluncak kaz olarak görüyorlar.


    Kendisi eski üniversitesindede bursluydu.O yüzden kazandığı yarışlara göre sanırım tekrar verirler.Şimdilik önemli olan girmesi.Burs işi sonra




  • arkadaşlar,dgs tercihleri ne zaman yapılacak,arkadaşıma lazımda bu bilgi.
  • En erken 19'unda. LYS yerleştirmeleri açıklanmadan DGS tericihi yapamıyoruz.
  • Tercih Aslında Bir Yatırım Kararıdır - DGS 2011

    Hepimiz aynı yollardan yürüdüğümüzden, hatalarımız da eksikliklerimiz de ortak oluyor, bu eksikliklerimizden biri de zamanında iyi yönlendirilmediğimiz, bazı konularda istenen bilince ulaşmamamızdır. Bugün kendi tecrübelerimi size karınca kararınca aktarmaya çalışacağım.

    Sonuçlar açıklandıktan beri yaklaşık 300 kişi ile yüz yüze tercih görüşmesi yapma şansına eriştim, bundan önce çok kısıtlı sayıda öğrenci arkadaşla tercih yapardım, sayı artınca çok büyük hatalar yapıldığını gördüm. Arkadaş tavsiyesi, dershanelerde oluşturulan listeler, internetten alınan yardımla oluşturulan listelerde çok büyük hatalarolabiliyor, tercih aynı zamanda büyük bir yatırımdır, kendinize yaptığınız yatırımdır, bu yatırımı hesaba katmayan, katamayan kişilerin tercih listeleri de bir hayli hata içeriyor.

    Tercih yatırımdır dedik biraz açıklayalım, hepimiz ya önlisans mezunuyuz ya da mezunu olacağız, hepimiz çalışacak niteliklere sahibiz, DGS ile bir lisans programına yerleştiğimizde minimum hazırlıkla birlikte 4 sene okuyacağız, şimdi gelin biraz bunun mali hesabını yapalım.

    Her yatırımda maliyet hesabı yaparken kaçırdığımız bir hesap kalemi vardır, yabancıların opportunity cost bizim fırsat maliyeti dediğimiz kalem. Biz bu okulu kazanamayıp 4 sene çalışsak ne kazanacağız ? Biraz rakamları standartta tutup maliyet hesaplayalım, ayda 1000 tl kazansak, senede 12 bin tl, 4 senede 48 bin tl yi kaçırmış oluyoruz, bu maliyetten çok daha büyüğü 4 senelik iş tecrübesini de kaçırmış oluyoruz, ailemiz, sene de harç, harçlık, barınma, yemek için 5000 tl yollasa minimum (ki çok az) 4 senede 20 bin tl aileye yük oluyoruz. Tüm maliyetlerimizi birleştirdiğimizde 100 bin tl ye yakın yatırım maliyeti ortaya çıkıyor.

    Bi ev alabilmek için senelerce araştırma yapanları biliyorum, bir araba için İstanbul’ daki tüm galerileri araştıranları biliyorum, bir elbise alabilmek için tüm gün çarşı Pazar mağaza mağaza gezen bayanlar eminim hepinizin çevresinde vardır.

    Kendimiz için hem çok büyük mali, hem çok büyük zaman yatırımı olan, hayatımızın tamamını etkileyecek tercih sürecine ne kadar vakit ayırıyoruz ? Ne kadar araştırma yapıyoruz, artıları ve eksilerini nasıl hesaplıyoruz ?

    Maalesef bu konuda çok bilinçsiziz…

    EA ve sözel alanlarında ki lisans bölümleri hakkında piyasa da yeterli bilgiye hakimim, bu konuda kendime güvenirim, yaklaşık 12 bin konut yapmış müteahhit bir aileden gelmiş biri olarak inşaat sektörüne hakimiyetimden dolayı inşaatçı arkadaşlara da yardımcı olabiliyorum ama diğer mühendislik okuyan arkadaşlara sadece üniversite bazında bilgi verebiliyorum onların tercih listesi oluşturma aşamasına müdahale etme yetkinliğini kendimde görmüyorum.
    DGS, LYS ile benzerlik gösterdiği gibi çok büyük farklılıklar da gösterir, DGS aday profili LYS aday profili gibi nispeten homojen bir yapıda değildir. Siz hiç LYS birincisinin Denizli Pamukkale üniversitesini kazandığını gördünüz mü ? Ben DGS’ de gördüm. Siz hiç LYS birincisinin Kayseri Erciyes üniversitesini tercih ettiğini gördünüz mü ? Ben DGS’ de gördüm.

    DGS öğrenci profili genelde çalışmış veya halen çalışan, göz ardı edilmeyecek kısmı memur, göz ardı edilmeyecek kısmı bulunduğu ilden çık(a)mayan profildir, LYS ile çok yönden çok farklılık gösterir. Yaşı büyüktür DGS öğrenci profilinin , zaman kaybetmek istemez. Bunun yanında bilgiye, yönlendirmeye açtır, bilinçlendirilince, bilgilendirilince çok kolay refleks gösterir. Bir örnek vereyim;

    Forumlarda okuyorum 7 senedir böyle gelmiş sıralama değişir mi ? Öyle bir değişir ki… İstanbul üniversitesi İngilizce işletme veya Marmara üniversitesi İngilizce işletme 2000 yılından beri çok saçma bir şekilde Türkçe işletmeden puan olarak düşük oluyordu, bizzat mezunu ve sektörü çok iyi bilen biri olarak son 3 sene hem site hem de geçen sene radyo aracılığıyla bilinçlendirme çalışmasıyla 7 senedir süren bu saçmalığı tam tersine çevirdik artık İngilizce bölümler yaklaşık 7-8 puan daha fazlayla öğrenci almaya başladılar, olması gereken seviyeye geldiler. Şu an DGS’ de önemli dereceler yapmış kişiler tercih listeleri ile geldiğinde İngilizce işletmelerin Türkçe işletmelerden önce yazıldığını görünce inanılmaz mutlu oluyorum.

    2008’ e kadar hep Türkçe işletmeler, İngilizce işletmelerden önde 5 seneyi inceleyelim (İstanbul üniversitesi işletme fakültesi, İngilizce işletme esas alınmıştır):
    2006 İşletme Türkçe 277,650
    2006 İşletme İngilizce 275,628

    2007 İşletme Türkçe 274,455
    2007 İşletme İngilizce 272,833

    2008 İşletme Türkçe 277.932
    2008 İşletme İngilizce 277.000

    Hala daha düşük…

    8 senedir durum bu şekildeydi, öğrenciler bilinçlenmeye başlayınca:

    2009 İşletme Türkçe 281.069
    2009 İşletme İngilizce 283.442

    Olması gereken yavaş yavaş oluşuyor, ilk kez geçiyor.
    Radyo programlarının büyük etkisi ve bilinçlenmiş DGS öğrencisi:

    2010 İşletme Türkçe 275.707
    2010 İşletme İngilizce 281.979

    Olması gereken puan farkı oluştu. Bu benim bizzat takip ettiğim için bir örnektir, hem lisans hem üniversite bazında dikkatli bir araştırma yapılsa çok çok daha fazla örneği bulursunuz.

    Biri size 8 senedir durum bu şekilde puan sırası değişmez derse gülümseyin, DGS öğrencisinin sürekli bilinçlendiğini, tercihte de lys standartlarına bilinçlendikçe yaklaştığını, profilin çok farklı olduğundan herşeyin olabileceğini söyleyin.

    Temel bilgiler nedir ? Sıralamanıza bakarısınız, geçen sene ki sıralamaya göre tercih sıranızı oluşturursunuz.

    Bu temel bilgilerle tercih yapmak herkesin yapabileceği tercih sistemidir ve doğru ama çok eksik bir tercih sistemidir. Siz bu denli büyük bir yatırıma girişmişken her faktörü gözetmelisiniz.

    Tercihler bu sene biraz geç başlıyor, aslında bu sizin için çok büyük fırsat, araştırmak için gene kısıtlı (1 sene araştırma yapmak gerek normalde) ama azımsanmayacak bir fırsat veriliyor size.

    Bundan 20 sene önce lise mezunu olmak meziyetti, bundan 10 sene önce üniversite mezunu olmak meziyetti, peki günümüzde üniversite mezunu olabilmek önemli bir meziyet mi ? Kesinlikle hayır, artık üniversite mezunu olabilmek zor değil, her sene yüzbinlerce kişi üniversitelerden mezun oluyor, kalifiye eleman olmak birçok üniversitenin mezunu olmaktan çok daha değerli, üniversite mezunu olmaktan çok değerli olanı günümüzde a sınıfı üniversitelerden mezun olmaktır artık, DGS’ nin çok önemli olması tam burada ortaya çıkıyor, çok nitelikli üniversiteleri DGS ile kazanmak LYS’ ye oranla çok çok daha kolay. LYS ile ilkokuldan beri düzenli çalışılarak kazanılan üniversiteleri, DGS ile planlı 1 senelik çalışarak kazanıldığına binlerce kere şahit olduk.

    İlkokul, ortaokul, lise, myo tüm eğitim hayatınızı DGS ile taçlandırmış olacaksınız. Çok önemli bir maddi yatırıma girmiş oluyorsunuz.

    Bu kadar emek, bu kadar maddi külfet niteliği olmayan bir üniversite için değer mi ? AOF diplomasına eşdeğer kıymette bir üniversitede okumaya değer mi ?

    Bu soruları lütfen kendinize sorun …
    Gideceğiniz üniversite ve lisasns bölümü yapacağınız yatırama ve zamana değer mi ?
    Özel sektörde mi, kamu sektöründe mi gelecekte çalışmayı düşünüyorsunuz?
    Kamu sektörü, özel sektör artıları ve aksilerini incelediniz mi ? mesala bazı a grubu kamu kadrolarının imkanlarından haberdar mısınız ? Mesela ABD’ nin en iyi üniversitelerinde ücretsiz master, üzerine maaşınızı alabileceğini biliyor musunuz ? Özel sektörde büyük firmalarda işe başladığınızda çıkacağınız maaşları hesapladınız mı?

    Özel sektörde çalışmak için İstanbul, İzmir üniversitelerinin avantajlı, kamuda çalışmak için Ankara üniversitelerinin avantajlı oloduğunun farkında mısınız ?
    Seçeceğiniz lisans bölümünden mezun olanların tavsiyelerini dinlediniz mi ? Ne kadar çok kişi dinlerseniz o kadar faydalı olacağının fark ettiniz mi ?
    Seçeceğiniz üniversitelerde okuyan öğrencilerle konuştunuz mu ?
    DGS’ de olan gelişmelerden haberdar mısınız ? Mesela geçtiğimiz sene yaklaşık 1000 kişi adalet bölümünden sınava başvururken bu sene 5000 ve üzeri kişinin adaletten sınava girmesinin beklendiğini, bu bölümden giren kişilerin EA sıralamasını önemli ölçüde bozduğunu, bu sene ki sıralamanızın reelde geçen seneye göre çok daha yukarıda olduğunun farkında mısınız ?
    Yazacağınız lisans bölümlerinin lys sıralarına baktınız mı? LYS’ de sıralamaların DGS’ ye göre daha çok kaliteliden kalitesize fark gösterdiğini biliyor musunuz ?
    Kazanmış DGS öğrencileriyle görüştünüz mü ? Yazmayı düşündüğünüz üniversitelerin DGS öğrencileriyle konuşmanın ne kadar önemli olduğunun farkında mısınız ?
    Üniversitelerin eğitim sistemlerini inceleme anlamak için, dikeygecis.org intibak tecrübeleri bölümünü okudunuz mu?
    Gideceğiniz okulun kampüs, yurt olanakları için arama yaptınız mı ? Videolarını seyrettiniz mi ?
    DGS adaylarının göz ardı edilmeyecek kısmının memur olduğunu, bu kısımın ne kadar yüksek puan alsa da bulundukları illeri tercih edebileceğini, sizin bölümünüzde bu tip çok aday varsa sürpriz bir şekilde gelmez denilen yerlerin gelebileceğinin farkında mısınız?
    Yazmayı düşündüğünüz üniversite ve fakültelerin internet sitelerini gezip incelediniz mi ?
    Puan kesintisinin farkında mısınız ? Bu sene üniversite kazanırsanız gitmeseniz dahi aöbp’ niz 0.6 yerine 0.45 ile çarpılacaktır.
    Bu sene kpss b senesi, yatırım maliyetine değmeyecek bir üniversiteye gitmek yerine hem dgs’ ye hem kpss b’ ye hazırlanıp hem yeni işiniz hem de çok daha iyi bir üniversiteye yerleşme şansınız olduğunun farkında mısınız ?
    Şehir dışında tercih yapacaksınız, yurt, konaklama imkanlarını araştırdınız mı ? Şehrin öğrenciye bakış açısını, şehirde ortalama fiyatlara göz attınız mı?
    Mezun olup geriye dönüp baktığınızda “4 sene çalışmayıp ta işe başlasaydım şimdi çok daha iyi olurdum” der misiniz ?
    Kazandığınız üniversitenin diploması, yatırım maliyetlerinizi karşılar mı ?
    Kılavuzda kontenjanların yanında yazan koşulların tamamını okudunuz mu ? Eğitim dili ve hazırlık koşulları için mutlaka okuyunuz.
    Vakıf üniversitelerinin burs şartlarını incelediniz mi ? Başarı bursu, eğitim bursu farkını biliyor musunuz ?
    Vakıf üniverstenizde başarı bursu kesilirse alternatif planınız var mı?
    Alacağınız diploma kağıt parçası mı yoksa hayatınızda size yeni kapılar açacak fırsat mı?


    Bu tip çok soru surulabilir.

    Tercih çok ciddi maliyeti olan yatırım kararıdır aslında, çok boyutludur , birçok faktörü göz önünde bulundurup o şekilde karar vermelisiniz.


    Kendinize son kez şu soruyu sorun ?
    Ben bu tür soruların kaçının cevabına göre tercih yapıyorum ? Kişisel çok daha değişik şartlarım var, bu şartları ne kadar göz önünde bulunduruyorum ?

    Unutmayın, yatırım size yapılıyor, karar verici siz olun !

    Tercihte başarılar…






    Çok güzel bir yazı olmuş açıkçası 100 milyara yakın bir kayıp oluyor düşünürsek gerçekten çok para bu sene kazana bilsem keşke.




  • Arkadaşlar 1. sınıftan başlama olayı kesinleşti mi ?
    Myo'da görülen dersleri 1. sınıfta saydırıp o 3. sınıftan başlamak yerine 1. sınıftan başlayarak geçen zamanı üstten ders alarak kapatabilir miyiz ?
  • bende 2. sınıfa geçtim 2012 dgs' ye deneme amaçlı girecem asıl hazırlanarak girecegim sınav, herhalde 2013 olur. ama arkadaşlar sınava nasıl hazırlanmalıyız. ben dershaneye gitmeyi düşünmüyorum... türkçede pek problemim yok çok soru çözerek onu hızlandırabilir. eksikleri tamamlarım, ama asıl sorun matematik ,matematik sıfır diyelibirim benim okudugum bölüm adalet hukuka geçmek için sınavdan en az 270 üstü puan almak lazım herhangi bir üniversitede hukuk için bunun içinde benim en az 50 üstü matematik yapabilmem şart sizce nasıl hazırlanmalıyım kitabı alıp tek başına çalışarak bu olmuyor ekol hoca gibi video anlatımlı sitelerden mi başlayayım bir akıl verin okul bitince sadece bu sınava hazırlanamayı düşünüyorum tek çalışmam gereken derste matematik
  • quote:

    Orijinalden alıntı: huseyin16

    Arkadaşlar 1. sınıftan başlama olayı kesinleşti mi ?
    Myo'da görülen dersleri 1. sınıfta saydırıp o 3. sınıftan başlamak yerine 1. sınıftan başlayarak geçen zamanı üstten ders alarak kapatabilir miyiz ?


    yönetmelik çıktı kesinleşti tabiki. myo'da aldığın dersleri saydirabilirsin ama üstten ders almak için o üniversitenin üstten ders alma şartlarını yerine getirmen gerekir. aslında herşey tam olarak net değil bu yönetmelikle ilgili.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: vincee

    yönetmelik çıktı kesinleşti tabiki. myo'da aldığın dersleri saydirabilirsin ama üstten ders almak için o üniversitenin üstten ders alma şartlarını yerine getirmen gerekir. aslında herşey tam olarak net değil bu yönetmelikle ilgili.


    Acaba 2 yıllık işletme okuyan hangi dersleri saydırabiliyor ? Tabi bu soruya da bu yıl sonu ancak cevap alabiliriz. Erken bitirmek istiyorsak mecburen üstten ders alma şartlarını yerine getireceğiz. Tabi 2 yıllığa giderde mezun olur ve dgsden de kazanırsak.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: huseyin16


    quote:

    Orijinalden alıntı: vincee

    yönetmelik çıktı kesinleşti tabiki. myo'da aldığın dersleri saydirabilirsin ama üstten ders almak için o üniversitenin üstten ders alma şartlarını yerine getirmen gerekir. aslında herşey tam olarak net değil bu yönetmelikle ilgili.


    Acaba 2 yıllık işletme okuyan hangi dersleri saydırabiliyor ? Tabi bu soruya da bu yıl sonu ancak cevap alabiliriz. Erken bitirmek istiyorsak mecburen üstten ders alma şartlarını yerine getireceğiz. Tabi 2 yıllığa giderde mezun olur ve dgsden de kazanırsak.


    gittiğin bölümün derslerine ve myo'da aldığın derslere göre değişiyor. myo'dan onaylı ders içeriklerini götürüyorsun okul kredileri ve ders içeriklerini göz önüne alarak muafiyet veriyor. tercih ettiğin bölümün ders programına bakarak az çok fikir sahibi olabilirsin.




  • arkadaslar kılavuza baktım bişey anlamadım dgs puanını nasıl hesaplıyoruz
  • Arkadaslar bi cevap alabilme umuduyla soruyorum..Klavuzda İşletme yönetiminin İİBF de bulunan İktisad-Kamu Yönetimi - İnsan kaynakları Yönetimi vb . bölümlere geçiş yapılabilecek yerde görülüyor. Benım bölümümden Yani İşletme Bölümünden Mezun olan birinin bu bölümleri kazanma olasılığı yokmu? mantıken secilebilecek alanlar gibi gözüksede Klavuzda yer almıyor....
  • quote:

    Orijinalden alıntı: onrxrm

    Arkadaslar bi cevap alabilme umuduyla soruyorum..Klavuzda İşletme yönetiminin İİBF de bulunan İktisad-Kamu Yönetimi - İnsan kaynakları Yönetimi vb . bölümlere geçiş yapılabilecek yerde görülüyor. Benım bölümümden Yani İşletme Bölümünden Mezun olan birinin bu bölümleri kazanma olasılığı yokmu? mantıken secilebilecek alanlar gibi gözüksede Klavuzda yer almıyor....


    İş idaresi , işletme , işletmecilik ve işletme yönetimi mezunları ;

    Bankacılık ve Sigortacılık
    İşletme Bilgi Yönetimi
    İşletme Enformatiği
    İşletme-Ekonomi
    Lojistik Yönetimi
    Sağlık Kurumları İşletmeciliği
    Sermaye Piyasası
    Sermaye Piyasası Denetim ve Derecelendirme
    Sigortacılık
    Sigortacılık ve Risk Yönetimi
    Uluslararası Finans
    Uluslararası İşletme
    Uluslararası İşletmecilik
    Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret
    Uluslararası Ticaret
    Uluslararası Ticaret ve Finansman
    Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
    Uluslararası Ticaret ve Lojistik
    Yönetim Bilişim Sistemleri


    Bölümlerine dgs ile geçiş yapabiliyorlar. Kaynak 2011 dgs kılavuzu.




  • Geçişimiz olmayan bir bölümü seçemiyor muyuz?Mesela puanımız kırılsa bile.İşletme bitiren biri hiçbir şekilde hukuk seçemez mi?
    Ayrıca birçok üniversite 300-400 kişilik hukuk fakültelerine 1 kontenjan bile açmamış
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Calpi84

    Geçişimiz olmayan bir bölümü seçemiyor muyuz?Mesela puanımız kırılsa bile.İşletme bitiren biri hiçbir şekilde hukuk seçemez mi?
    Ayrıca birçok üniversite 300-400 kişilik hukuk fakültelerine 1 kontenjan bile açmamış


    Geçiş yoksa hiçbir şekilde tercih edemezsin.
  • Vakıf üniversiteleri büyük çoğunluğu önce ingilizce hazırlık daha sonra 3. sınıftan başlatıyor alttan ders vererek bugün çoğunu dolaştım yarında devlet üniversitelerini dolaşacağım bakalım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nike -- 23 Ağustos 2011; 17:30:39 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: s0ft


    quote:

    Orijinalden alıntı: Calpi84

    Geçişimiz olmayan bir bölümü seçemiyor muyuz?Mesela puanımız kırılsa bile.İşletme bitiren biri hiçbir şekilde hukuk seçemez mi?
    Ayrıca birçok üniversite 300-400 kişilik hukuk fakültelerine 1 kontenjan bile açmamış


    Geçiş yoksa hiçbir şekilde tercih edemezsin.


    Saçmaymış yahu.Önlisans olarak okuduğum bölümü artık istemiyorum.Yazsam 4 yıllığı büyük ihtimalle gelir ama hukuk gibi sağlam bir bölüm değil.
    Keşke açıktan adalet okusaydım.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Nike

    Vakıf üniversiteleri büyük çoğunluğu önce ingilizce hazırlık daha sonra 3. sınıftan başlatıyor alttan ders vererek bugün çoğunu dolaştım yarında devlet üniversitelerini dolaşacağım bakalım.


    İntibak gibi yani ? İntibak yerine ingilizce hazırlık okuyacağız ardından 3. sınıfa başlayacağız. Alttan ne kadar ders olacak ama bir de bu var ?
  • İntibak varken fix 4 sene okuyordun (Hazırlık + 3 sene) ve intibakta iken öğrenci sayılmıyordun %80 başarı sağlayamazsanda şutluyordu seni üniversite. Ne kadar ders alacağın üniversiteye göre değişiyor. Eskisine göre şartlar iyileşti DGS de.

    Görmediğin dersleri alttan alma zorunluluğun var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nike -- 23 Ağustos 2011; 19:18:15 >
  • Tercihlerimi hazırladım.Tutsa bile pek okuma heveslisi değilim.3. tercih veya 5. büyük ihtimalle tutar.Birçoğunu ya tutarsa diye yazdım.
    1-Boğaziçi işletme
    2-Odtü işletme
    3-Deu denizcilik işletmeleri
    4-Deu ingilizce işletme
    5-kocaeli denizcilik işletmeleri
    6-Hacettepe ingilizce işletme
  • 
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.