|
|
|

Popüler Konular listesinde
|
|
|
Benim dikkatimi çeken husus kimse bu sanal oyun mağazalarında yer alan oyunların BEDAVA olmadığına dikkat çekmiyor.Yani şu hazırlanan kanuna ve karşı kanun önerilerine bakıyorum ama sanki bu oyun mağazalarında yer alan oyunların tamamına BEDAVA muamelesi yapılıyor.Herkesin ulaşabildiği dolayısıyla çocuklarında ulaşabildiği algısı üzerinden kanun hazırlanıyor. Oyun mağazalarına yapılacak bir bant daraltması oyun mağazalarına değil direk o mağazalardan oyun satın alan bizlere darbe olmuş olacak.2009'dan beri steam kullanıyorum ve kütüphanemde satın aldığım yaklaşık 300 oyun var.17 senede satın aldığım bu oyunlara kanunu böyle hazırlayanlar yüzünden ulaşamayacak isem mülkiyet dokunulmazlığının anlamı ne?Resmen hepimizin oyun kütüphanelerine kayyum atanma teşebbüsü bu... Dahası oyun üreten Türk oyun sektörü Steam giderse oyunlarını nereye yükleyecek?Nasıl yurt içine ve dışına satış yapacak?Şimdiye kadar Steam ya da diğer oyun mağazalarının ne zararı oldu?Bunlara hiç cevap yok..Ezberlenmiş 'Ama çocuklar için' sloganından başka hiçbir şey yok...Yahu 7 yaşındaki Berkecan ve Pelinsuların Steam üzerinden 70 dolar verip nasıl oyun alsın?Neden bunlardan bahsedilmiyor?Bence asıl gündem edilmesi gereken nokta burası...1 aydır bu oyun mağazaları sanki hayrına oyun dağıtıyormuş havası üzerinden kanun hazırlanıyor ve bu kanuna karşı çıkılıyor. Resmen Türk oyunculuğunu korsana itme ve Türk oyun sektörünün tepesine giyotin koyma hazırlığı ile karşı karşıyayız...Elbette bu kanun böyle geçer ve birkaç yıl içerisinde Türk oyun sektörüne verdiği darbeden dolayı birileri akıllarını ve bu kanun kaldırılır (bakınız: Kur Korumalı Mevduatın kaldırılması) ama bu sürede Türk oyun sektörü 30 yıl geriye gitmiş olur.Bizim oyun kütüphaneleri ne olur kim bilir... |
| _____________________________ |
|
Olur da platformlara bant daraltması uygulanırsa bunun etkisini görecekler zaten.Şuan bu süreci takip edemeyen ama oyun oynayan bir sürü insan var. Evine gelip oyununu oynayamadığı zaman onlar da tepkiye katılacak. Oyunuma dokunma etiketinin ilk gününden 4-5 kat fazla tepki alacaklar. Şaşıracaklar ondan sonra neden böyle oldu diye. |
|
|
|
ip mecliste 300 kişi falan mı? Boş beleş işler. Hükümet denilen kendi içine kapanmış yapıyla daha fazla görüşülmesi gerekli. Bir tane cahil bakan bir tane yasag kafalı btk dayısı yüzünden gelinen saçma duruma bak. Birkaç seneye Bilal çıkar "oyunlar ahlak bozuyor, konsol, oyun, ekran kartı ülkede komple yasaklanacak" derse şaşırmam. Memlekete bak ya, 60-80 arası doğan hiçbir şey bilmeyen koltuk manyağı dayı - teyzeler tarafından yönetiliyor. Kafayı yersin. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lextor -- 10 Mart 2026; 12:1:45 > |
|
Bugüne kadar hükümetin kafayı taktığı hangi konuda geri adım attırabildi halk? Gençler sosyalleşiyor işte bu bahaneyle gitsinler diğer partilerle de görüşsünler, kafaları dağılsın. Hükümet istediği herşeyi yapar çok kafaya takmamak lazım. |
|
Bu hafta görüşülecek sanırım tekrar. Geçen hafta Google,Apple gibi büyük şirketlerin de olduğu bir çalıştay yaptılar. Büyük şirketler de karşı bu yasaya. Ne kadar işleri değiştirir bilmiyorum ama görüşmeler devam edecekmiş. |
|
Dediğin şey sosyal medya için geçerli. Bizde oyun yasasını da sosyal medya ile birlikte ittirmeye çalıştıkları için senin algın "bütün dünya oyunlarda 16 yaş altını yasaklıyor" gibi absürt bir yöne doğru kaymış. Ama böyle bir şey yok. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
Benim mi algım absürt yöne kaymış yoksa sen mi algıda seçicilik yapıyorsun, yakın zamanda ülkelerden tek tek yasaklar gelince o zaman anlarsın! Belki de avustralya diye bir yer yoktur < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kerembikerem86 -- 10 Mart 2026; 21:47:45 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
Avustralya sosyal medya yasası getirirken oyun platformlarına ek bir yasa/yasak getirmedi. Şuan konuşuluyor o da sadece online oyunlar için yaş doğrulaması.Zaten bu süreçten her ülke geçer her ülke de geçecek. Bizim yasa teknik detaylara hakim olmadıkları için abartılı ve uygulanamaz şekilde yazılmış.Vur dedik öldürdün durumu var Türkiyede. Normal regülasyon gelse tepki bu kadar büyük olmaz yine olurdu ama bu kadar büyük olmazdı. Hangi ülke oyunların içeriğine karışma gibi saçma ve uygulanamaz bir şey istedi ki?Film değil dizi değil. Maaliyetli bir iş oyundan bir şey çıkarmak.Hükümetin sürekli istemeyeceğini de şirketler bilemez. Bugün 1 şey kaldırın der yarın 10 şey. Günün sonunda kaldırılması imkansız şeyler ister adamlar da çeker gider. Kaybeden kim olur? Türkiye olur çünkü bu sektörde büyük bir ihracat potansiyeli var zaten şuan yapıyoruz ama çok daha arttırabiliriz.keyfi konser yasaklayıp adamlara ama ben tanrıya inanıyorum neden iptal ettiniz konseri dedirten bir ülkeyiz. İnsanların tepkisi ve korkusu bu yüzden. |
|
Evet senin algıların bayağı bi gitmiş. Sapla samanı karıştırıp çorba yapmışsın. 16 yaş altı yasağı muhabbeti sosyal medya için çıktı oyunlar için değil. Avustralya bunu sosyal medya yasası olarak çıkardı sonra diğer devletler de bunu takip etti. Bizim bakanlık ise bu sosyal medya yasası trenine binerken yanına oyun yasası da ekleme çalıştı olay bu. Yani daha olaydan haberin yok ahkam kesiyorsun, yanlışını söylüyoruz halen inatla saçmasapan şeyler yazıyorsun. Oyunlardaki yaş mevzusunu Avrupa, ABD vs çoktan aştı. Bunların tartışması 20-30 sene önce yapılıp yaşandı bitti. Bu yaşları belirleyen ESRB, PEGI gibi kurumlar ortaya çıktı. Yani senin cümlende kurduğunun aksine dünyada oyunlar üzerine bir 16 yaş altı yasağı muhabbeti yok, o sadece sosyal medya üzerine olan gelişme. Yaş mevzularını devletler çoktan aşmış durumda. Edit: Chip'ten attığın ekran görüntüsünü şimdi gördüm. Aynı mesaja edit çekip durdun sandım, dikkat etmemişim. Ben de takip ediyorum fakat bu haber yeniymiş. Bu, yinede bahsettiğin şeyin dünyada genel bir uygulama olduğunu göstermez. Ve sadece 18+ olan online oyunlar için geçerliymiş. Bir de kumar içerikli oyunlar 18+ diye etiketlenecekmiş. Ve burada yine bir 16 yaş vurgusu yok, çünkü o sosyal medya için geçerliydi. Bu yaş doğrulama için kişisel veri paylaşılmasını ben çok yanlış buluyorum. Bakalım neler göreceğiz. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 11 Mart 2026; 2:38:8 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
''Hoş geldin, Erzurumlu Ulumayın Sıddık Sıtıyim bebek...'' < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tjrr -- 11 Mart 2026; 3:13:7 > |
|
Anca seçimin yaklaşması ve oy kaygısı yaşamaları gerekli aksi halde dediğin gibi umursamazlar. EYT'lilerin oy kaygısı yaşattığı gibi kaygı yaşamaları lazım ki geri vites yapsınlar. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
ınstagramOrhan Toker on Instagram: "Ebeveyn denetim uygulamaları işe yarasaydı cihazlarımıza yüklememize izin vermezlerdi. #ebeveyndenetimi #oyunumadokunma #dijitalbaba" https://www.instagram.com/dijitalbaba.orhantoker/reel/DVvOPDvDN38 |
|
Bu adamı ciddiye almayın sürecin başından beri böyle saçma hareketler yapıyor. Başta milleti sinirlendirmek için yapıyor sanıyordum da ciddiymiş o yüzden kendi haline bırakıp etkileşim vermesek yapmayacak. Amerika iranı bombaladıklarını gösteren bir video paylaştı. Videonun başına Gta san andreas'ı de koymuşlar edit yapmışlar. Bu adam onu paylaşıp savunduğunuz oyunları gördünüz mü falan dedi. Ya etkileşim için yapıyor ya da başka bir sıkıntısı var ama durumu vahim. |
|
Sadece EYT konusunda geri adım atmadılar.Geçen 2024 yılında savunma sanayisi için limiti 100 bin TL'nin üzerinde olan kartlardan yıllık 750 lira vergi alınmasını gündeme getirmişlerdi.Yani bankaların insanlara vermiş olduğu borçlanma limitlerinden yani kişinin kendi parası olmayan 'borç' paradan vergi alınmasına ciddi ciddi teşebbüs etmişler ancak tepki gelince geri adım atmışlardı.Benzer geri adımı geçte olsa 2021'de Türk ekonomisinin başına bela ettikleri 'Kur Korumalı Mevduat' işleminden de geçtiğimiz yıl geri adım atmışlardı.Tabii ekonomiye iyice yük olduktan sonra KKM'nin yanlış olduğunu (!) anlayıp KKM'yi kaldırdıklarını unutmamak lazım. Bunlar şimdi işi inada bindirmiş gibi gözüküyor.Gerçi hoş tepkilerden sonra oyun şirketlerinden BTK'nın oyunlardan istemedikleri sahnelerin çıkartılmasını da isteyeceklerdi ancak tepkilerden sonra bunun teknik olarak mümkün olmadığını anlayıp bu konuda geri adım attılar.Sanırım yasa görüşmeleride yarın TBMM komisyonunda resmen başlayacakmış.Bu yüzden onlar nasıl inat ettiyse oyun geliştiriciler ve oyuncularda bıkmadan bu sunulan yasa taslağındaki uygulanamaz maddelerin değiştirilmesi için tepki göstermeye devam etmeli.. |
| _____________________________ |
|
Ecz. İsmail Çağlar BAYIRCI (@icaglarbayirci) on X https://x.com/icaglarbayirci/status/2032008996975005748 |
|