|
Gülşah DENİZ-ATALAR (@avgulsahdeniz) on X https://x.com/avgulsahdeniz/status/2032010929395671078 |
|

Popüler Konular listesinde
|
Gülşah DENİZ-ATALAR (@avgulsahdeniz) on X https://x.com/avgulsahdeniz/status/2032010929395671078 |
|
Chp tarafından Tuncay Özkan'ın falan adı geçiyor, maddeler yeterince ağır gelmemiş tekrar görüşülmesini istemişler. Sosyal medyaya ve doğum iznine yönelik düzenlemeleri de içeren kanun teklifi komisyonda https://www.ensondakika.com.tr/404.htmlBuraya nedense link atamıyorum bu siteyi. ![]() < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DARK_WORM -- 12 Mart 2026; 12:30:59 > |
|
|
Gülşah DENİZ-ATALAR (@avgulsahdeniz) on X https://x.com/avgulsahdeniz/status/2032030764875813048Gülşah hanım bu konuda oyuncuların yanında. Mantıklı olanın yanında demek de yanlış olmaz. Tuncay özkan laf olsun torba dolsun tarzında öneriler veren birisi. Oyun yapımcısını tutuklamak gibi saçma öneriler de vermişti. |
|
Evet Gülşah hanım mantıklı konuşuyor fakat güç sahibi değil. CHP tarafında dijital mecralar komisyonunda söz sahibi olanların yaş ortalaması 58(1973,1972,1961,1966 doğumlular). O yüzden bu konuda iktidar ve muhalefet fikir ayrılığı yaşamıyorlar. |
|
Doğru. En azından çabalıyor komisyon üyelerine mesaj atıp bilgilendirdiğini söylemiş ne kadar dinlerler bilinmez ama bunu yapması bile artıdır. Partide ki gençlerin böyle bilgilendirmeleri daha çok yapması lazım. Hangi parti olursa olsun bunu yapmaları artıdır.Çağa ayak uyduramayanlar gençler kendileri gibi yaşamıyor diye böyle saçma kararlar alabiliyorlar. Çağa ayak uyduramamak zaten uzun süre bizim toplumumuzu yıpratmıştı. Her nesil öncekinden farklı yaşayacak bu her zaman böyleydi ama buna dayanamayan önceki nesiller gençleri engelliyorlar. Devletler geçmişte tam olarak bu nedenden çöktüler. |
|
|
|
Hocam bunu sana en kısaca şöyle anlatıyım. Karşında sana silah doğrultan birisi var.Ama diyor ki merak etme tetiğe basmayacağım.O zaman elindeki silah neden var? Elindeki silahı bırakmaları lazım silah doğrultup ateş etmeyeceğim demenin hiçbir etkisi karşılığı yok. Yasa yasaklara götürebilecek durumda istedikleri kadar sözle inkar etsinler. |
|
|
|
Kasa: Deepcool CH160 | Güç Kaynağı: Asus ROG Strix Loki SFX-L 850W Platinum | İşlemci: AMD 7800x3D @4.2GHz | Anakart: Asus ROG Strix B650E-I Gaming Wifi | Ekran Kartı: Asus Dual AMD Radeon RX-7800XT OC Edition | Ram: Gskill TridentZ EXPO (2*16) 32Gb 6000 Mhz | SSD: Samsung 990 Pro 2TB | İşlemci Soğutucu: Deepcool Assassin IV Premium | Monitör: Xiaomi Mi IPS 34" Ultrawide | Klavye: Logitech G915 TKL | Mouse: Logitech G502 X Plus | Headset: HyperX Cloud III | Gamepad: Xbox One Elite II |Ses Sistemi: Focal Alpha 65" | UPS: Powersonic 1000VA |
|
|
Onu Jahrein de söylemişti aynı zamanlarda. Bu tantananın arkasından Turkcell çıkarsa iyi sövülür. Öyle dayatma usulü onu yasakladık Turkcell kullanacaksanız derlerse Turkcell'e bir kazan kalkar. Ben hazır oyun arşivi olan birilerinin de durduk yere platform değiştireceklerini hiç sanmıyorum. Mobil tarafa oynarlar anca. Zaten bu işlere dalanlar ilk olarak mobil tarafa dalıyor ama orası da dolu. Apple'ın kendi nağazası var, Android desen Google mağazası, bir de bazı oyunların kikendi mağazaları var. Dağıtan belli satın alanlar belli, hiçbir lüzumu yokken kim niye Turkcell denen leş kargasından oyun satın alsın. Kütüphanedeki oyunları ve platformun uluslarası olmasını geçtim kullanıcı alışkanlığı diye bir şey var. Onu kırmak öyle kolay değil. Epic bile kıramadı, gerçi onunkiler daha çok teknik sorunlardı. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
Mecbur nasıl bırakılacaksın ki? Steam'i Epic'i mi kapatacaklar Kazıkcell için? Yok öyle bir şey. Bir kere bunların yerini alabilecek bir yapıyı Türkcell inşa edemez, çünkü bu yerel değil global bir yapı. Türkcell bunu yapabilse bile -ki yapamaz- globalde müşterilerine ve sürüsüne bereket oyun geliştirici firmalara bunu kabul ettiremezsin. Sen kimsin tanımıyoruz derler. En fazla alternatif olarak durursun ama seni de yerli milli diyen tayfa dışında kimse sallamaz ki o yerli ve millici tayfanın çoğu da oyuncu tayfa değil zaten. Ama zaten Steam gibi PC tarafında böyle yerleşik, kendini kabullendirmiş, neredeyse tekel konumundaki global bu firmaların tekelini kıramazsın. Epic bile kıramadı yıllardır onca bedava verdiği oyunlara rağmen. Ayrıca kimse birden kütüphanesinden vazgeçmez, çünkü orada dijital de olsa bir mülkiyeti var. Ayrıca arkadaşları var, başarımları var. Sen insanlara bir şeyi zorlamaya kalkarsan mülkiyet hakkını gasp etmiş olursun. Mobil tarafta da böyle bir şey yapmaları zor dediğim gibi Apple sistemi zaten kapalı bir ekosistem. Kendi marketi var kendi satıyor. Android daha açık bu konuda ama sonuçta orada da Google marketin borusu ötüyor yine o da Android tarafında Steam gibi bir şey. Bunlar da kendi açılarından tekel ve global. Ben hiç mobil oyun satın almadım bilmiyorum ama yine Steam gibi oyun kütüphanesi sistemi burda da vardır. Steam ve Epic için söylediğim şeyler aynen burda da geçerlidir. Global ve tekelleşmiş bir firmayı teknik altyapın olmadan yıkamazsın, teknik altyapın olsa bile bu çok zor. 2026 yılında yerelde konsol çıkartıyorum PS'ye rakip olacak demek gibi bir şey bu. Çıkarttık demekle olmuyor, onun müşteri nezdinde kabul görmesi gerekir. Yoksa konsol çıkacak olsa piyasada pastadan kapılacak alanlar olsa zaten çoktan çıkmıştı. Şu dijital platformlar için elini ovuşturup ağzı sulanan yatırımcı tiplerin anlamadığı bilmediği çok şey var. Bu sektör dışardan gelecek olan bir rakibe çok kapalı. O köşeler çoktan kapıldı, kapatıldı. Alternatif olarak bir köşede durup kimse tarafından sallanmayınca kapatılacak bir yatırım olarak kalırlar. Ya da Türk oyun sektörü hayvan gibi gelişip global firmaalra kafa tutan bir yapıya gelir oyun kalitesi olarak ve Türkcell de kendi platformundan yıllarca kar etmese de vazgeçmezse o zaman yıllar sonra belki alternatif bir platformu oluşunu kabul ettirebilir ama çok zor ya. Ben açıkçası Türkcell gibi kan emici bir firmanın olduğu bir işte asla buna destek çıkmam, kimse kusura bakmasın. SansürOnline'lı Kazıkcell'le, Sığınmacıcell'le işim olmaz. Başka temiz bir şirket olsaydı olurdu. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
Epic games ve Gog bile tutunamadı steam'in yanında. Bakmayın siz fortnite olmasa epic games'i kullanan sayısı da az. Türkiyede ucuz olduğu için kullanan vardır ama dünyada karşılığı yok.Turkcell'i en fazla 10 kişi falan kullanır.Zaten söylediğiniz gibi global firmalardan hiçbirisi Turkcelli takmaz.Cd project red dünyada herkesin bildiği bir şirket.Ne oldu Gog'un sonu? Satıldı.İmkansız yani öyle bir şeye girişirlerse 1 ay sonra kapatır Turkcell platformu. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi entwined -- 14 Mart 2026; 13:48:28 > |
|
Türkiye'ye özel ve Türkiye'den çıkma bir teknoloji şirketinin dijital oyun mağazası açma ihtimali elbette olabilir.Serbest piyasada eğer kendine güveniyorsa bu işe yatırım yapabilir.Kimsede buna birşey demez.Fakat siyasileri kullanarak 'Biz steamin,ubisoftun,eanin,rock starın dijital oyun mağazalarının Türkiye'den çekilmesini sağlayacak yasal düzenlemeler yaptırır ya da Türkiye'den erişiminlerini zorlaştırırsak oyuncular mecbur bize gelir' düşüncesindelerse o iş tutmaz.Zira bu dijital oyun mağazaları netflix,hbo max,disney,amazon prime gibi abonelik ücreti ile çalışan yerler değil.Bu dijital oyun mağazalarında SATIN ALMADAN hiçbir içeriğe ulaşamazsınız.Yani insanlar mesela steamden bir oyun aldığında o oyuna 'aylık abone' olmuyor.Direk mülkiyetini kişisel kullanım amacıyla satın almış oluyor.Bu ürünü ha fiziksel olarak satın almışsınız ha dijital olarak satın almışsınız arada bir fark yok...Dijital oyun mağazalarına yönelik herhangi bir engelleme direk mülkiyet tartışmalarını ortaya çıkarır.Benim mesela 2009'dan beri açık olan bir steam hesabım var ve içeriğinde 300'e yakın oyun birikmiş.Şimdi benim elimden 17 yılda oluşturduğum kütüphanemi alıp yeniden yerli ve milli (!) bir dijital oyun mağazasından oyunları geri almamı mı bekleyecekler?Bu 17 yılda oyunlara verdiğim ücretin iadesini kim yapacak? Daha öncede bu konuda bahsettim...Bu yasa taslağı hiçbir şekilde dijital oyun mağazalarını birşeye zorlayamaz.Adamlar en fazla çeker gider ya da 'Bizim sunucular açık.Bizlik bir durum yok.Girebilen girsin' şeklinde takılmaya devam ederler ki muhtemelen bu yolu takip ederler.Dolayısıyla olası bir mülkiyet kaybından ötürüde sorumlu tutulamazlar.Fakat bizler gibi bu dijital oyun mağazalarından oyun satın alan oyuncular ile steam üzerinden oyunlarını uluslararası olacak şekilde yayınlayan Türk oyun sektörünün zarar göreceği kesin. Öte yandan ilaki yerli ve milli bir dijital oyun mağazası açmak istiyorlarsa buyursun açsınlar...Epic yıllardır bedava oyun dağıttığı halde steamin yerini alamadı.Epicten daha iyi olacaklarına inanıyorlarsa rekabete girebilirler.Kimse engel olmaz ama bu rekabeti diğer adayları bir şekilde sistem dışına atarak yapmaya çalışırlarsa o iş tutmaz. Kaldı ki en ufak bir sarsıntıda,orman yangınında,sel felaketinde internetin kesilmesini engelleyemeyen bir zihniyetin Steam gibi işleyecek bir dijital oyun mağazası kurabileceğine inanmıyorum. |
| _____________________________ |
|
Güzel bir yazı olmuş. Benimde steamde epicte psde onlarca yüzlerce oyunum var. Yıllardır para verip alıyorum. Vergisini veriyorum. Bu platformlar yasaklanırsa hukuki olarak nereye başvurulabilir. Tüketici hakem heyeti, idare ya da hukuk mahkemeleri hangisiyse artık. Aylık 50 tlye alınan prime aboneliğinin kimse peşine düşmez ama benim oyun platformlarında 50k - 100k değerinde oyunlarım var. Benim gibi milyonlarca insan var. Bu parayı insanlar bırakır mı. Bence bırakmaz. Bir de hep en kötü senaryoyu düşünen biri olarak vpn çözüm olacak mı gerçekten, bunu da ayrı merak ediyorum. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
Vergisini şusunu busunu veriyoruz ama şöyle bir sıkıntı var: Dijital ürünlerde sahiplik kavramı yok, siz sadece lisans satın alıyorsunuz yani ürünlerin üzerinde hak sahibi değilsiniz. Mahkemede de pek ala bunu kullanacaklardır, aleyhe karar vermede. Gog ve playstation özelinde alınan ürünler belki bunun dışında tutulabilir, orada belki bir sahiplikten söz edebiliriz. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Weirdusername -- 15 Mart 2026; 13:56:33 > |
|