Şimdi Ara

Diferansiyel denklemler, nümerik analiz, sinyal işleme, algoritma analizi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
335
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Bu derslerin ilk 3'ü bizde yok, sonuncusu ise seçmeli açılıyor. Ama gördüğüm kadarıyla çoğu bilgisayar mühendisliği bölümünde (özellikle teknik ünilerde) zorunlu ders olarak veriliyor. Bölümü bilen hocalar ya da sektördeki mühendisler kimi nümerik analizin eksikliğini eleştiriyor kimi de sinyal dersinin aslında çok kıymetli olduğunu söylüyor. ne kadar önemli bu dersler? En son zorunlu mat olarak calculus, discrete, istatistik ve lineer alıp tamamen bıraktık o tarafı, anca seçmelide lazım olursa oluyor

Bizim bölüm gördüğüm kadarıyla saf CS odaklı dersleri zorunlu gerisi seçmeli odaklı gidiyor, zaten baya bir kişi ML alıyor ama buralarda öğrenmeye değecek şeyler var mı merak ediyorum. Bizim seçmelilerde de baya bir AI konsepti var ama donanım kısmı çok zayıf kalıyor, sırf bunun için bile Hacettepe YTÜ ayrımı yapılabilir

Edit: Formal Languages Automata dersi de bizde seçmeli, ama zorunlu olduğunu gördüğüm üniler var

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leopard76 -- 23 Kasım 2025; 23:17:15 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Algoritma analizi keyifli ders, discrete math bilgisi gerektiriyor ama bu üçlü arasından cs/ceng okuyan birisinin gideceği alandan bağımsız en çok işe yarayacak ders diye düşünüyorum. Bulunmadığı yer yok çünkü. Diferansiyel denklemler, nümerik analiz, sinyal işleme gibi dersler algoritma analizi kadar güzel bir perspektif katar mı sanmıyorum.

Ek olarak istatistik dersleri güzeldir, data science yapmak istemeyen birisi için bile güzel perspektif katıyor bence. Genel olarak matematikle alakalı dersleri almak lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Egon_Krenz -- 23 Kasım 2025; 23:14:44 >

Sinyal kısmını ben donanımla ilgileniyorum diye merak ediyorum, hatta başka bölümden almayı düşündüm ama ön koşulu bizimkiyle baya uyumsuzmuş o yüzden hobi olarak öğrenirim artık orada konsept sistem tasarımı ve koddan ziyade mata gidiyor çokça.

Diğer diferansiyel ve nümerik analiz hakkında hiçbir fikrim yok, bu derslerde integral çözmeye kafa yormaktansa algoritma analizi ya da theory of computationda polinom zamanda çözülen çözülemeyen şeyleri öğrenmek daha iyi olur gibi

Açıkçası diferansiyel alan arkadaşım olmadı şu ana kadar, çap yapıp da anadalı ile zorunlu olduğu için alanlar dışında. Nümerik analiz matematik yandalı yapan arkadaşlar alıyor. Algoritma analizi bence bunlar arasında en elzem olanı, sinyal işleme yapacağın işe bağlı olarak önemli ya da önemli değil denilebilir.

Yani, nümerik analiz çok önemli demek ne kadar doğru ya da yanlış bilmiyorum, ama almayıp da "keşke alsaydım" diyen birisini görmedim şu ana kadar. Aynısı sinyal işleme için de geçerli. Niye öyle düşünüyorlar bilmiyorum, argümanları neler?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Egon_Krenz -- 23 Kasım 2025; 23:26:10 >

Sinyal işleme kısmı da sanırım bilgisayar mühendisliğinde development gibi alanlar eriyip giderken AI, security ya da gömülü yazılımın öne çıkmasıyla alakalı, ama düşünce ben hazır modüller alıp üzerinde kod yazıyorum ve aldığımız dersler de o kodu en optimize ve en clean nasıl yazacağımı öğretiyor, sinyal işlemede anladığım kadarıyla o modülün analog dünyayı dijitale nasıl döküp bana sunduğunu öğretiyor, muhtemelen savunmada ya da telekomünikasyonda aranan özellikler olabilir diye de vurguluyor olabilirler.

• Sinyal diferansiyelin devamı gibi, machine learningde kullanılıyor bayağı bildiğim kadarıyla, onun dışında bilmemek sıkıntı çıkarır mı bilmiyorum her alana hakim değilim tabii ki. Nümerik analiz ise uygulamalı bir matematik dersi gibi, olmazsa olmaz diyemem. Algoritma olmazsa olmaz ama yani bütün işimiz algoritma sonuçta.

Hocam bir de bu bahsettiğiniz üni Hacettepe mi? Diff olmadığını gördüğümden beri kıskanıyorum müfredatını.  

Ben de diğer ünileri görünce şaşırıyorum her şeyden var xd

Algoritmalar dersimiz var ama algoritma analizi ayrı seçmeli açıyorlar, diğerlerinde böyle mi bilmiyorum ama mat olmasa da en azından bölüm dersinde geride kalmamak lazım.

Sinyal dersinin MLde işe yaramasına şaşırdım bu arada, ben bizde donanım ağır değil hocalar öğrenciler herkes AI çalışıyor diye yok sanıyordum ama burada da uygulaması varmış, gerçi sinyal bilmek için diferansiyel gerekiyorsa onu da ekleseler hangi ara alacaz hepsini

Daha Fazla Göster
  • Formal keyifli ders ama hicbir sey katacagini dusunmuyorum. Diff ve sinyali muhendislik taraflarına kayacaksan mutlaka alman gerekiyor bence ama ben kodu optimize edeyim cs tarafında kalayım diyosan gereksiz zira ağır dersler.

Hacettepe en iyisini yapıyor valla, şanslısınız. Biz de burada boş boş derslere girelim

Algoritma ile algoritma analizi diye iki ayrı ders olması enteresan olmuş, analiz diğerinin devamı gibi duruyor müfredattan baktım şimdi. Algoritmadan keyif aldıysan analizi de alabilirsin bence, faydasını da görürsün, dediğim gibi algoritma sonuçta.

ML’de diff ve sinyal olmadan da bir sürü şey yapılıyordur, ona çok takmamak lazım. Çok derin konu ML her şey lazım olabiliyor ama her şeyi bilmek imkânsız. Seçmeli ML derslerini almak en iyi başlangıç olur bence. Ben daha diff alıyorum ne sinyal gördüm ne de bu ikisinin ML’de applicationlarını, kulaktan dolma bilgilerle konuşuyorum  

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Diff zorunlu aldım, işlem, işlem ve bazen ezber ile 2. sınıfta verdim. Şimdi adını dahi zor hatırlıyorum, hayatımda karşıma bir daha çıkar mı göreceğim.

Sinyalde durum daha beter. 3. sınıf adamım, ikinci stajımı yapacağım, zorunlu sinyal almak durumundayım. Abi benim alanımla ilgili bir ders değil bu, daha öncelikli meseleler var. Ne yaptığımı da anlamadım, matematik dersi gibi geçti gitti biraz uygulamalı olsaydı neyse (image processing teknik seçmeli iyiydi tam tersi)

Nümerik bilmiyorum.
    Algoritma da yine aynı kefeye koyacağım. Bana hitap etmiyor.

Bir sağlam software engineering bölümü olacaktı (ODTÜ) da girecektim be

Software Engineer
    METU CENG '25

• YaralıPanda kullanıcısına yanıt
    Bilkentte falan yok mu sofeng yüksek lisans ya da bizim yüksek lisans programına gel diyecem de çok popüler bir seçenek olmaz sanırım

ODTÜ Information Systems yl düşünüyorum, araştırma yapmam lazım

Software Engineer
    METU CENG '25
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.