Şimdi Ara

^^^DH FİAT UNO CLUBU^^^ (360. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
9 Misafir (2 Mobil) - 7 Masaüstü2 Mobil
5 sn
8.158
Cevap
100
Favori
1.478.456
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
4 oy
Sayfa: önceki 358359360361362
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar bende UNO alıcam, hangi modeli daha çok tutuluyor? İlk aracım olacak bu arada.
    Sadece Benzin Kullanacaksan 70SXİE veya 1.4İE alacaksın.

Teknik olarak bilgi vereyim;
    60 lıkların motor parça sorunu var, modelleri düşük olduğu için ve özellikleri olmadığı için tercihim değildir.
    70 liklerden 70SX modelinde ön camlar elektrikli, Aynalar tamponlar boyalı, Direksiyon farklı, Koltuklar başlıklı vs konforları vardır. Bu nedenle SX olanları tercih sebebidir. Tabiiki UNO canlarımız kasa olarak türkiyede tek tip olduğu için manuel camlara elektrikli cam takabiliyorsunuz, tamponları ve aynaları boyatıyorsunuz, koltuklara spor kafalık takıyorsunuz oluyor size SX, fakat asıl fark motorda, 60 lıkları diskalifiye ettiğimizi varsayarsak, 70S modeller karbüratörlü standart distribütörlü tip motora sahiptir ve Hem Benzinde Hem Gazda Sorunsuzca çalışır ve arıza çıkarmaz, 70SXİE ve 1.4İE tiplerde anlaşılacağı üzere enjeksiyonludur. Fakat bu motora sahip uno larda Benzin Gaz geçişlerinde Motor aptallaşır, Nedeni ise Araçta bulunan Enjeksiyon Beyni dir. Bu Beyin Göğüslüğün sağ alt tarafında Torpidonun arkasında gizlenmiştir, Tek Nokta Enjeksiyonu Kontrol Eder. Tek Nokta Enjeksiyon Benzinde Kullanılır, Gaz Kullanımında Enjeksiyon Devre Dışı Kalır ve Enjeksiyonlu Bir Araca Sahip olmanızın HİÇBİR ANLAMI KALMAZ. Gaz da Çalışmazmı? Çalışır, fakat Uzun süre gazda kullanır enjektörü kullanmazsanız enjektör çalışmamaktan dolayı kurur, yani içindeki benzin kalıntıları ve bir zar oluşturur ve kurur, Enjektörün Mekanik Parçaları sıkışır, uzun süre sonra çalıştırmaya kalktığınızda çalışmaz, aynı şekilde depo içerisinde bulunan benzin pompasıda bozulur, benzin pompa içinde zift gibi kalır ve pompa bozulur.
    Diğer bir Sorun ise Enjeksiyon Beynindedir, Enjeksiyon Beyni Krank Sensörü, Lambda Sensörü, Gaz Kelebek Potansiyometresi, ve Emme Manifold Isı Müşüründen aldığı Bilgilere göre Enjektörü, Rölanti Motorunu ve Digiplex Ateşleme ünitesini Kontrol Eder, Siz Benzinde Kullanırken Birden Gaz a geçtiğinizde Bu sensörlerin aldığı bilgiler değişecektir ve dolayısıyla Beyin aptallaşacaktır.
    Aslında Genelde Gaz da Kullanırken Gazımız Bittiğinde Benzinliğe kadar gitsin diye Benzine Geçiş yaparız, ve yine sensörler nedeniyle Motorun çalışması aptallaşır. Rölanti devri bir yükselir bir alçalır, durduk yerde motor stop eder bir daha çalışmaz vs.
    BU DURUMDA KUTUP BAŞINI 5 DAKİKALIĞINA SÖKÜNÜZ ve TAKINIZ DÜZELECEKTİR.
    Düzelmez ise Geçmiş olsun!...... Depo içindeki Pompa ve Enjektörleriniz kulllanmamaktan dolayı ölmüştür.
    İE modellerimizde Benzin Kullanın, Zaten Aracımız Hafif Az Yakar. Tüp varsa sökün atın, yada İE almayın, aldıysanız satın gidin İE olmayan alın, Tüpte kullanın.
    Güncel Tavsiyem İse Şudur; 1.4İE ve 70SXİE modelleri 1995 üzeridir ve enson 2001 modelle kadar çıkar, Bu nedenle Bu modeller Daha Toplu ve Diri Görünümlüdürler, yaşları nedeniyle diğer 60lık ve 70liklerden daha az çürüksüzdürler, TOFAŞ-FİAT ın yıllarca halkımıza uygulamış olduğu ilk model araçlarda aracın aslında üzerinde olması gereken tüm iyi yanlarının adeta hırsızca soyulmuş halini piyasaya sürme, sonra her yıl biriki değişiklikle aslında yurt dışında artık miyadını doldurmuş akranlarıyla daha yeni aynı seviyeye getirmesiyle son modeller her zaman full omuştur. Bu da Size Benden Tüyo!....

• Hocam çok teşekkür ederim çok açıklayıcı oldu benim için Allah razı olsun :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Aracımı çok seviyorum, Eşim ve çocuğumdan, Annem ve Kardeşlerimden, Patronum ve iş arkadaşlarımdan daha çok beraberiz, Bütün günüm onunla geçiyor. Sabah işe beraber gidiyoruz, yanlız olduğumuz için biribirimize arkadaşlık ediyoruz, Kahvaltımı işyerimin yakınında yaparken o da benim yanımda, Tabiiki Bende acaba susamışmı, acıkmışmı yakıta ihtiyacı varmı, altı kurumu yağ kaçağları varmı, yıkanması gerekiyormu, çocuğum gibi ilgilenirim, O da Beni gezdirir, eğlendirir. Özellikle UNO larımızda olan Işıklarda Aynadan Bakma özelliği ile en az 50 metre fark atarak uzak ara boş yolda ilerlemenin tadı bir başka!...
    İnternette onun için farklı ne yapabilirim diye gezinip birşeyler bulduğumda, o dışarıda soğukta üşürken, inanın Eşime ve Oğluma bir zamanlar yaptığım sürpriz şeyler alma huyumu saplantı şekilde sadece o na yaptığımı farkettim!...
    Bugün bile neler yaşadık biliyormusunuz? Yaklaşık 3 ay önce internette, daha önce birçok kez alışveriş yapmış olduğum firmanın sitesinden bir parça siparişi vermiştim, Aks Mili Ağırlığı, türkiye çapında hiçbiryerde yoktu ve birtek bu firmada bulmuştum ve site üzerinden alışverişle almıştım, fakat ellerinde olan tek parçayı kaybettiler, yaklaşık bir aylık telefon trafiğinden sonra bana özür dileyerek para iadesinde bulundular, aylardır üzüntü içinde her aklıma gelişinde çıldırıyordum, O nun bir parçası eksikti, sanki bir bacağı kesilmiş gibi eksikti!... Aylar sonra bir telefon geldi ve tesadüfen bu parçayı depoda rafların altında bulduklarını ve bana ücretsiz göndereceklerini söylediklerinde sanki böbrek bekleyen bir hastanın doktorunun müjdesi gibi geldi bana!... Düşünsenize artık O nunda bir aks mili ağırlığı olacaktı!....
    Akşam işten çıkınca sabırsızlıkla sanayiye gittik beraber, sevgililer cafeye gider gibi, Kasım ayında Vize de fren limitörünün yayı yok dediklerinde başımdan aşağı kaynar sular dökülmüştü, vizeden geçemiyordum, ki karşımda birden üniversiteden arkadaşım beliriverdi, görevli. Selamlaştım ve yıllar sonra ilk karşılaşmanın heyecanını, aracımın vizeden kaldığı üzüntüsüyle birleştirerek, senin bir daha görmek varmış yine geleceğim sözlerimi, yok görmezsin seneye kadar ben hallettim sözleriyle bastırdı. Ertesi günlerde internetten yayı Tek Bir yerde buldum ve aldım. O gün bu gündür arkada kolide bekliyordu, kapanmak üzere yakaldığım tamircime emrivaki girdik, Limitöründe uzun zamandır çalışmadığını varsayıp sanayide bulunur olduğu için hemen aldım.
    Hani bir lift im olsa O nu yatağına yatırır gibi lifte alıp ben yapacağım ama yok işte!... Kasaplara emanet ediyoruz işte unocan larımızı. Yaaa adamlar bildiğin kasap, geçenlerde direksiyon kurusunu değiştirttim, kablo boru ne varsa ezdiler, şimdi gaz borum ezik ve kablosu kopuk gösterge seviyeyi göstermiyor, daha öncede aksmili ağırlığınından ümidi kestiğim zamanlarda aks milini taktırırken adam çekiçle bir girişti sormayın, içim sızladı. Aks mili üzerinde bir toz sacı var, eğer alt rot başını sökmezseniz bu sac milin takılmasını engelliyor, sırf üşengeçlikten rotili sökmemek için, girişti çekiçle toz sacını parçaladı attı yeni sıfır aks mili üzerinden... tövbe tövbe düşündükçe hala deliriyorum...
    Neymiş efendim, zaten bir işe yaramıyormuş, angut sen koskoca fiat ın mühendisinden iyimi bileceksin, süs olsun diye mi koymuşlar o sacı, adı üstünde rulmanlara toz girmesin ömrü uzasın diye....
    Neyse işte yine bu kara akşamda, başıma gelmedik kalmadı bu kasap tamircilerde, Ne mi oldu?; Fren limitörünü adam söktü, yenisini ilk defa görmüş gibi inceleye inceleye taktı, yayı görünce gerek varmı buna birişe yaramıyorki zaten sözleriyle tövbe çektire çektire içimden kendimi zor tutarak, vizeden geçmediğini söyleyince, haaaa! diyerek takmaya ikna oldu... Sonra iş hava almaya gelince ne oldu bilin!... Hidrolik gelmiyor, alta girdi üste çıktı yoook, sanki arabanın çişi gelmiyorcasına hidrolik gelmiyor, Ana Merkez Bozuk dedi, habbinallaaaaah!... deliricem ya kardeşim ben buraya frenle geldim, bozuk mozuk değil derken, zaten kanımda vardı hani bayramlık ayakkabı alır gibi bir merkez almak... Alıverdim... ... ... Yok. Yine hidrolik gelmiyor, Hatta merkezin çıkışından bile çıkmıyor, deliricem! Parçacıya suç attı, bu parçacıdan aldığımız hiçbirşey sağlam çıkmadı diye.. Yok öyle birşey dedim, en iyisini aldım ben , ne diyorsun usta saçmalama derken, aklıma fren pedal çubuğu geldi, usta bir kontrol et dedim!... Acemi çırak hava alma sırasında hayvan gib nasıl bastıysa pedal çubuğu yerinden çıkmış, boşa basıyor!... Tövbe esatağfurullah!.... Neyse toparladık kızımızı, 15 tl yay için 75tl merkez 10tl hidrolik yağı ve 150tl işçilik bayılıp, ayrıldım söylene söylene!....
    Daha 100 metre gidemeden, ayağıma birşey takıldı,durdum!...
    Ya yok böle bişi, fren müşürünü kırmış çırak, sallanıyor pedalın üstüne ayağımın altına!....
    Allahım yarabbim sen bana mukayet ol...
    İçimi Döktüm ya şimdi Huzurlu uyuyabilirim işte, Haydi iyi geceler!...

• Tampon Çıtası uygulaması

Bu aşamaya kadar geldim ancak kıvırma işlemini yapmadım, çünkü bu çıtadan daha önce aldım ve kıvırdım, çatırt diye kırılıverdi.

Resimde zor görülüyor, çıtanın kesitini incelediğimde içinde alüminyum çıta olduğunu gördüm, üzerini plastikle kaplamışlar.
    Sıcak hava tabancası kullandım, 175 derecede ancak eğim verebildim, fakat deformasyona uğruyor ve kıvrım kötü gözüküyor.
    Bunun Teknik olarak asıl yönteminin kalıba uygun makaralardan geçirmek olduğunu biliyorum ancak bilenler bilir zor ve pahalı bir yöntem.
    Diğer bir yöntem ise içerden V kesim yapmak suretiyle kıvrımın kolaylaşmasını sağlamak, fakat başarısız olursam elimde kalırsa diye korkuyorum.
    Çünkü bu çıtayı internette türkiyede tek bir yerde buldum ve ellerindeki son çıtayıda ben satın aldım.
    Şimdi Ben bunu nasıl kıvırsam acaba!...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yazar4002 -- 10 Şubat 2018; 1:41:45 >

• Arkadaşlar resimdeki daire içinde ne var? internette bir türlü bulamadım, bilen varmı?
    Ben bu göğüslüğü satın aldım ama oraya ne geliyor bilsem satın alıp takıcam.
  • ersinMF kullanıcısına yanıt
    Evet Kapak var normalde, fakat başka bir modelde bulunan bir parça geliyor sanki oraya, çevirmeli bir anahtar veya kumanda düğmesi gibi birşey ama ne acaba, kimsede yokmu bundan?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Şimdi uno 1.4 karbüratörlü aracımın distribitörünü söktüm. Sktükten sonra temizlik yaptım ve taktım ama araç çalışmadı.

Distribitörü söküp motoru üst ölü noktada senteye getirip, distribitör üzerindeki tevzi makarasının distribitör kapak üstündeki 1. piston kablosuna bakacak şekilde takılacağını izlediğim yabancı videolardan anladım.
    Ancak üst ölü noktada motoru senteye getirmek için nasıl bir yol izleyeceğim. Dİyelimki getirdim. Distribiötür ilk taktığımda tevzi makarası fiziksel olarak hangi yöne bakacak. Sonuçta hangi yöne takarsam takayım distribütör çevrilerek 1. pistona bakar hale getiriliyor.
    Umarım sorunumu anlatabilmişimdir.

Yardımcı olursanız sevinirim.
    1. silindir bujisini sök, bujiyi çıkardığın deliğe ince bir tornavida sok, motoru yavaşça dönüş yönünde elle çevir, tornavida hareket edip yukarıya kalkar, yani piston üst ölü noktaya doğru hareket eder, sonra üst ölü noktayı geçince aşağı inmeye başlar, işte en üst noktayı bulunca durun.
    Sonra distribütör kapağını sökün, buji kablolarının boyları farklıdır(Orjinal olanlarda), bu nedenle disribütör kapağının hangi konumda olmasının gerektiğini kabloları boylarına göre takarak anlayabilirsiniz, ateşleme sırasını internette bulabilirsiniz, 1-2-4-3 veya 1-3-4-2, sonra kapağın olması gerektiği konuma göre distribütör gövdesini yerine hizalayın, sonra platinin tam açılma anına getirerek tevzi makarası 1. silindire gelecek şekilde ayarlayıp yerine oturtun.
    Basın marşa çalıştırın.

• umah U kullanıcısına yanıt
    Sonunda yaptım, ısıyı biraz daha yükselttim, 200 derece,sonra yavaş yavaş çekme yatırma usulu ile kıvırdım, el alışkanlığım oldu, şimdi verin bana kıvırma işini yapayım.
    Fotoğrafları birara atarım.

Orijinalden alıntı: yazar4002

Öncelikle senteye getirme işlemi için en basit yol şudur:
    1. silindir bujisini sök, bujiyi çıkardığın deliğe ince bir tornavida sok, motoru yavaşça dönüş yönünde elle çevir, tornavida hareket edip yukarıya kalkar, yani piston üst ölü noktaya doğru hareket eder, sonra üst ölü noktayı geçince aşağı inmeye başlar, işte en üst noktayı bulunca durun.
    Sonra distribütör kapağını sökün, buji kablolarının boyları farklıdır(Orjinal olanlarda), bu nedenle disribütör kapağının hangi konumda olmasının gerektiğini kabloları boylarına göre takarak anlayabilirsiniz, ateşleme sırasını internette bulabilirsiniz, 1-2-4-3 veya 1-3-4-2, sonra kapağın olması gerektiği konuma göre distribütör gövdesini yerine hizalayın, sonra platinin tam açılma anına getirerek tevzi makarası 1. silindire gelecek şekilde ayarlayıp yerine oturtun.
    Basın marşa çalıştırın.

teşekkür ederim. verdiğin bilgiyi gördüm ancak internet problemi yüzünden cevap yazamadım. cumartesi iki ustayı aradım sorunu söyledim. ikisi de arabanın dükkana gelmesi gerektiğini söyledi. yoldan geçen birine sordum aynı senin dediğini tarif etti. tek marşta aldı araba. Bir daha anladım ki memlekette usta kalmamış.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Arkadaşlar bağlantı tırnakları artık kırılmış ve laçka olmuş olan arka tamponumun yenisini aldım, alt kısmını aracımın rengine göre boyadım, tamponuma geri park sensörlerini taktım, sanırım hiçbir unoda bulunmayan farklı birşey olsun istedim ve resimdeki gibi aracımıza uyumlu kırmızı tampon şeridini taktım. Gaz ddolum yerini açtım, paçalıkları eski tampondan söküp yeni tampona taktım. Araca bakmak lazım değil mi?

• Arkadaşlar aracıma resimdeki gibi spoiler aldım, ışıklı. boyadım ve sıra montaja geldiğinde kararsız kaldım. Montaj için herkes yapıştıracaksın dedi, ama ben bunu istemedim ve spoilerime civata uyguladım, artık istediğim zaman söküp takabiliyorum, ayrıca resimdeki bagaj çıtalarını uyguladım, krom görüntüsüyle spoilerle birlikte aracıma ayrı bir hava verdi, yine bu tavan çıtalarını uygularken montajını sorduğumda yapıştırılacak dediler, ben yine kimseyi dinlemedim ve tavanımı delip civatalı uyguladım, yazık olmuş tavan delinirmi dediğinizi duyar gibiyim, ama hiç pişman değilim, istediğim zaman delikleri tıpa ile kapatıyorum kötü gözükmüyor, ayrıca su almıyor. Güzel oldu bence.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alikopgel -- 11 Mart 2018; 1:10:47 >

• alikopgel A kullanıcısına yanıt
    güzel olmuş hayırlı olsun, ancak ileride aracı satmak istediğinizde delinmiş tavan problem olabilir ...

bu tvan çıtalarının benzerlerinin aslında uno hobby modellerde olduğunu biliyorum, fakat onlarda resimdeki gibi en önden başlamıyor, 20 cm geriden başlıyor ve plastik. Ayrıca delik uygulaması yine var orjinalde, aksi takdirde yapıştırma çok tehlikeli, yerinden sökülüyor zamanla kesinlikle, mazallah istemem böyle şey. Ben bunu çok aradım ve ford fusion modelinkinin en iyisi olduğunu gördüm, diğerleri ya kalın oluyor yada krom değil, ayrıca farkındaysanız kapı cam sıyırıcılarına krom uygulaması yaptım, ayrı bir hava katıyor, Krom görüntü bir başkadır.

• Arkadaşlar merhaba bende 98 70SX uno sahibiyim şöyle bir sorunum var aracın üstünde ki lastikler 175/70/r13 fakat araca 5 kişi binince sadece arka sol teker sürtme yapıyor saçma olan sağ tekerin sürtmemesi başına böyle bir durum gelen varsa yazarsa sevinirim.
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.