Şimdi Ara

Devre Elemanları.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
8.064
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Piyasada benim de bilmediğim birçok komponent mevcut. Buraya her komponentin kısa tanımını yazarsak yeni başlayanların veya bilgisi olup da aklında soru işareti kalanları aydınlatmış oluruz.

Başlıyorum:

Direnç (ata326), (90alper90)
    İngilizce: Resistance
    Almanca: Das Widerstand
    Wiki

Elektron akışına (akım) karşı koyan, akışı zorlaştıran komponent.

------------------------------------------------
    Potansiyometre (ata326)
    İngilizce: Potentiometer
    Almanca: Das Potentiometer
    Wiki

Ayarlanabilir çıkış gerilimi düzenleyici.

Kondansatör (ay_erdi)
    İngilzice: Capacitor
    Almanca: Der Kondensator
    Wiki

Yük depolamak için kullanılır

Osilatörler (Méchatronic)
    İngilizce: Osilator, Crystal
    Almanca: Die Oszillatorschaltung (emin değilim.)
    Wiki

Osilatörler bellirli frekanslarda kare, sinüs, üçgen veya testere dişi biçiminde sinyal üretmeye yarayan, geribeslemeli amplifikatör (yükseltici) lerdir. Diğer bir deyişle kendi kendine sinyal üretebilen elektronik bir elemandır.
    Bir osilatör çıkış sinyalinden aldığı sinyali kendi sinyali yapan bir yükselticidir. Osilatör ilk çalıştırıldığında frekans belirleyici devredeki bir akım dalgası istenilen osilasyon frekansında devre karşısında bir gerilim indükler (elektrik akımı oluşturur). Bu gerilimin bir kısmı devre uçlarına tekrar uygulanır ve devrenin karşısında görülecek şekilde yükseltilir. Aynı işlem defalarca yapılarak istenilen seviyeye ulaşılmış olunur.
    Osilatörler televizyon, radyo, telsiz, AM alıcı ve vericiler, FM alıcı ve vericiler gibi sistemlerde; genel olarak elektronik haberleşme sistemlerinde ve otomasyon sistemlerinde yaygın biçimde kullanılmaktadır. Kullanım amacı üzerinde durmak gerekirse; komplike sistemlerde elemanlar görevlerini yerine getirebilmek için değişik tipte sinyallere ihtiyaç duyarlar, örneğin bir mikrodenetleyicinin yazılmış olan programı yürütebilmesi için bir kare dalga (clock darbesi) sinyal ile tetiklenmesi gerekmektedir. Yani en genel ifadeyle osilatörde amaç istenilen yerde istenilen miktarda ve istenilen türden sinyalin üretilmesini sağlamak ve elemanların ihtiyaçlarını gidermektir.

Transistör (MaxutuzuN)
    İngilizce: Transistor
    Almanca: Das Transistor
    Wiki

Geçirgeç veya transistör, yarı iletken malzemeden yapılmış elektronik devre elemanıdır. Transistörler elektronik cihazların temel yapı taşlarındandır. Günlük hayatta kullanılan elektronik cihazlarda birkaç taneden birkaç milyara varan sayıda transistör bulunabilir.

Transistör yapısal bakımdan, yükselteç olarak çalışma özelliğine sahip bir devre elemanıdır. Daha yaygın kullanım amacı ise devrede anahtarlama yapmaktır. Elektroniğin her alanında kullanılmaktadır. Dolayısı ile teknolojinin en değerli parçalarından biridir.

Diyot (Mr.Kabayev)
    İngilizce:Diode
    Almanca: Die Diode
    Wiki

Yarım dalga doğrultma işlemi yapar.AC gerilimi DCye çevirir.

LED (Mr.Kabayev), (ata326)
    İngilizce: LED (Light Emitting Diode)
    Almanca: LED (Die Leuchtdiode)
    Wiki

Bildğiniz ışık veren lambadır.Devreye bağlanırken anotuna katotuna dikkat edilmesi gerekir. Çok düşük miktarda enerji çekerler. Ömürleri çok uzundur. (100.000 saat kadar) Geleceğin aydınlatma teknolojisi olduklarına inanıyorum.

Sigorta(Mertdo2)
    İngilizce: Fuse
    Almanca: bilmiyorum.

Alternatif ve doğru akım devrelerinde kullanılan cihazları, aşırı akımlardan koruyarak devreleri ve cihazı hasardan kurtaran açma elamanları. Sigortalar evlerde, elektrik santrallarında, endüstri tesislerinde kumanda panolarında, elektrikle çalışan bütün aletlerde kullanılır.

Yapısına göre genelde üç çeşit sigorta vardır:

Busonlu
    bıçaklı
    otomatik

Wiki yazanlarda da türkçe Wikipedia linklerini ekledim, ayrıca üye adlarına da üye profiline link ekledim.
    Siz yazın. Ben onları ana başlığa eklerim. Ekleyenlerin yanına da üye adını yazacağım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ata326 -- 24 Ekim 2009; 12:32:51 >

• kondansatör:yük depolamak için kullanılır
    ingilizce ve almancasını bilmiyorum ama
  • quote:

Orijinalden alıntı: ay_erdi

kondansatör:yük depolamak için kullanılır
    ingilizce ve almancasını bilmiyorum ama

Ekliyorum.
  • Osilatörler belli frekanslarda kare, sinüs, üçgen veya testere dişi biçiminde sinyal üretmeye yarayan, geribeslemeli amplifikatör (yükseltici) lerdir. Diğer bir deyişle kendi kendine sinyal üretebilen elektronik bir elemandır.
    Bir osilatör çıkış sinyalinden aldığı sinyali kendi sinyali yapan bir yükselticidir. Osilatör ilk çalıştırıldığında frekans belirleyici devredeki bir akım dalgası istenilen osilasyon frekansında devre karşısında bir gerilim indükler (elektrik akımı oluşturur). Bu gerilimin bir kısmı devre uçlarına tekrar uygulanır ve devrenin karşısında görülecek şekilde yükseltilir. Aynı işlem defalarca yapılarak istenilen seviyeye ulaşılmış olunur.
    Osilatörler televizyon, radyo, telsiz, AM alıcı ve vericiler, FM alıcı ve vericiler gibi sistemlerde; genel olarak elektronik haberleşme sistemlerinde ve otomasyon sistemlerinde yaygın biçimde kullanılmaktadır. Kullanım amacı üzerinde durmak gerekirse; komplike sistemlerde elemanlar görevlerini yerine getirebilmek için değişik tipte sinyallere ihtiyaç duyarlar, örneğin bir mikrodenetleyicinin yazılmış olan programı yürütebilmesi için bir kare dalga (clock darbesi) sinyal ile tetiklenmesi gerekmektedir. Yani en genel ifadeyle osilatörde amaç istenilen yerde istenilen miktarda ve istenilen türden sinyalin üretilmesini sağlamak ve elemanların ihtiyaçlarını gidermektir.

İngilizcesi:Osilator veya Crystal

• Yalnız açıklamaları çok kısa olmuş.Kondansatör'ün tek özelliği yük depolaması değil.Tam açıklamasını yazarsan daha iyi olur diğer türlü eksik bilgi veya havada bilgi olur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Méchatronic

Yalnız açıklamaları çok kısa olmuş.Kondansatör'ün tek özelliği yük depolaması değil.Tam açıklamasını yazarsan daha iyi olur diğer türlü eksik bilgi veya havada bilgi olur.

hocam biliyorsanız siz de yazabilirsiniz hep beraber bize katkınız olmuş olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BR.YILMAZ -- 15 Ekim 2009; 23:56:51 >
  • Güzel bir girişim.

Yalnız direnç için ayarlanamayan gerilim düşürücü demek çok doğru değil gibime geliyor. Elektron akışına (akım) karşı koyan, akışı zorlaştıran bir eleman olarak tanımlansa daha uygun olur bence.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Devre Kartı Şeması
    3 hafta önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Arkadaşlar burada ben sadece bilgileri bir araya toplayan kişiyim, herkes istediği yorumda bulunabilir. Açıklamaları her türlü uzatabilrim sizin verdiğiniz bilgiler ışığında... Vakit bulunca yeni söylenenleri ekleyeceğim, hatalı veya eksik olduğunu düşündüklerinizi düzelteceğim...

Edit: Ekleme ve düzeltmeleri yaptım, yeni komponent ve tanımlarını bekliyorum...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ata326 -- 15 Ekim 2009; 21:52:05 >
  • Transistör:

Devre Elemanları.

Geçirgeç veya transistör, yarı iletken malzemeden yapılmış elektronik devre elemanıdır. Transistörler elektronik cihazların temel yapı taşlarındandır. Günlük hayatta kullanılan elektronik cihazlarda birkaç taneden birkaç milyara varan sayıda transistör bulunabilir.

Transistör yapısal bakımdan, yükselteç olarak çalışma özelliğine sahip bir devre elemanıdır. Daha yaygın kullanım amacı ise devrede anahtarlama yapmaktır. Elektroniğin her alanında kullanılmaktadır. Dolayısı ile teknolojinin en değerli parçalarından biridir.

Wiki

• Alıntı yapmak yerine biraz daha kendi cümlelerimiz ve kendi kelimelerimiz ile yazılarımızı hazırlasak? (ingilizcede pharaphrase deniyordu türkçe karşılığı varmı bilmiyorum)
  • Eğer direnç için "Elektron akışına (akım) karşı koyan, akışı zorlaştıran komponent." diyorsak, potansiyometre için de direnci değiştirlebilir eleman anlamına gelecek bir açıklama daha uygun olur. Madem gerilim kelimesinden uzaklaşıyoruz, potansiyometreyi sadece gerilim bölücü bir işlevi olan bir eleman olarak tanıtmak da çok doğru olmayabilir.

Benim fikrim bu yönde.
  • Transistörün anahtarlama yapmak ve yükseltmek gibi işlevlerini daha da açıklayıcı anlatsak... ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: _DesertEagLe_

Transistörün anahtarlama yapmak ve yükseltmek gibi işlevlerini daha da açıklayıcı anlatsak... ?

Transistörler hakkındaki bu döküman yardımcı olur.http://download.cizgi.com.tr/akademi/1263/transistor_ve_fet.pdf#19
  • Analog Devre Elemanları
    İndir

İçindekiler...
    1,2

Faydalı olacağı düşüncesindeyim...

• Diyot
    ingilizce:Diode

Yarım dalga doğrultma işlemi yapar.AC gerilimi DCye çevirir.

LED
    ingilizce:Zaten ingilizce

Bildğiniz ışık veren lambadır.Devreye bağlanırken anotuna katotuna dikkat edilmesi gerekir.
  • Yeniler eklendi...
  • Rezistans
    ingilizce:Resistance
    Elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştürür.Hepimizin kullandığı havyaların,tost makinalarının içinde mevcuttur.Bilmiyorum ama iç direnci yüksek olsuğundan dolayı resistance demişler.Çünkü resistance aslında ısıtıcı değil direnç demek.
  • Parçaların ufak fotoğraflarını çekip gönderebilirse herkez daha yararlı olabilir. İsmini bilip de neye benzediğini karıştıran üyeler mevcut.. Alıntı yapma konusunda tekrar söyleyeyim özgün bir çalışma olsun diye uğraşıyorum... Tamamen kendi bilginizle yazın...
  • Bu da benden olsun:

sigorta;
     Devre Elemanları.

Devre Elemanları.

alternatif ve doğru akım devrelerinde kullanılan cihazları, aşırı akımlardan koruyarak devreleri ve cihazı hasardan kurtaran açma elamanları. Sigortalar evlerde, elektrik santrallarında, endüstri tesislerinde kumanda panolarında, elektrikle çalışan bütün aletlerde kullanılır.

Yapısına göre genelde üç çeşit sigorta vardır:

Busonlu
    bıçaklı
    otomatik

• Sigortayı da ekledim.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.