Şimdi Ara

Dersim isyanı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
115
Cevap
2
Favori
4.016
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bu konuyu az önce tartıştığım atatürk düşmanı bir arkadaş yüzünden açtım ve bu arkadaş gibi düşünenler varsa tartışalım.. Dersim isyanı atatürk dönemi aşiretlerin kürtçülüğü savunarak yıllar öncesi hazırlanarak başlattığı bir isyandır. Atatürk ile gelen medeniyete karşı çıkan aşiretlerin artık son umuduydu bu isyan çünkü atatürk aşiretleri birer birer kaldırıyordu bu isyana kadar silahlı hareketlenme olmamıştır bu olayı günümüzde katliam gibi gösteriyor bazı cahiller göç eden nüfusu ölü göstererek ki o zamanın nüfusunu araştıranlar bu katliam gibi saçma şeylerin gerçek olmadığını anlarlar.. Demek istediğim atatürkü ve dersim olaylarını neden farklı şekilde ele alıyorlar? Bu isyanı destekleyen benim gözümde vatan hainidir zaten.. Bu isyan halk hareketi değildir aşiret isyanıdır bu böyle bilinsin artık atamıza yapılan saygısızlıkları görmezden gelmeyelim..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tnyglle -- 27 Nisan 2014; 6:03:58 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Adamlar isyan etmiş devlet napsaydı öpücüklere boğsaydı isyancıları

• Hakli bir isyan degil basarili olsa ne olacakti ? Suan bu durumda mi olurduk yoksa ..

• Haklı bir isyan değil tabi ki de aşiret ağalarının otoristesini korumak istemesi ve bunun tamamen devlet anlayışına karşı olması sebebiyle tetiklenen bir olay. Atatürk komaya girmeden önceki operasyonda sadece isyancılar öldürülmüştür ve sayı azdır sonraki 2. dersim operasyonunda kayıplar daha fazla olmuştur ama bunu katliam olarak görmek hem ikiyüzlülük hem de yanlıştır. Ayrıca ağalar alevileri de bunlar sizin bütün inancınızı yok edecek vb şekilde saflarına çekmiş ve kullanmışlardır. Alevileri öldüren Atatürk'ü nasıl seviyorlar diyen yarım akıllılar farkında değiller ama Alevi vatandaşlarımız farkında olayın gerçek yüzünün ve zamanında nasıl kullanıldıklarının.
  • Dersim'e iki operasyon yapıldı.1937 ve 1938'de.1938'deki isyanı bastırma şekli biraz abartıydı.O isyanı bastırmada arada masum sivillerde hayatlarını kaybetmiştir.
  • Tunceli ye bile inatla dersim diyen kurtculere İnat iyiki yapilmistir o zamanki devleti takdir etmek lazim simdiki pilotlar sayin gokcen kadar basarili atislar yapamaz.

• quote:

Orijinalden alıntı: Canis Majoris

Dersim'e iki operasyon yapıldı.1937 ve 1938'de.1938'deki isyanı bastırma şekli biraz abartıydı.O isyanı bastırmada arada masum sivillerde hayatlarını kaybetmiştir.

kaynak?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Konu amacını aştığı için yazdığım mesajı kaldırıyorum...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wolfestein -- 14 Mayıs 2014; 1:05:06 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: tnyglle

quote:

Dersim'e iki operasyon yapıldı.1937 ve 1938'de.1938'deki isyanı bastırma şekli biraz abartıydı.O isyanı bastırmada arada masum sivillerde hayatlarını kaybetmiştir.

kaynak?

Kaynak ve belgeleri Hüseyin Aygün'ün kitabında bulabilirsin.Ama Aygün'ün Atatürk'ü suçlamasına katılmıyorum.Çünkü Atatürk'ün 1938'de ne vaziyette olduğunu bilmiyoruz.Muhtemelen operasyonları takip edemedi ama tabii ki emir ondan çıktı.Ama gidip de masum insanları da öldürün mü diyecek bu adam? Askerin tecrübesizliğine denk gelmiştir belki de.Tabii bu operasyonda dönemin başbakanı Celal Bayar ve genelkurmay başkanı Fevzi Çakmak'ın da hataları var.Yapılan askeri hatalar dolayı özür dilenebilir ama özür bir nebze kaybedilen insanların torunlarının gönlünü almaya yeter mi bilmiyorum.Ben CHP'de yönetici olsam mutlaka bununla ilgili bir açılım yapardım.

• Roboski'deki bombalamadan nasil Tayyip Erdogan sorumlu tutulamaz ise ayni sekilde Dersim konusunda da kimse Ataturk'u suclayamaz.Kadrolu Ataturk ve Cumhuriyet dusmanlari ne dusunuyorlar ? Ataturk,altindaki adamlara emir verip coluk cocuk genc yasli kim varsa bombalayin diye emir mi vermis ? Soylemek isteyip de soyleyemedikleri bu mu yani ?

Ataturk'un bolgedeki asiret reislerini,sihlari ve toprak agalarini kaldirmak istedigi bilinen bir gercek.Toprak reformunun amaci bu zaten.Dogudaki insanlara binlerce donum arazi laf olsun diye dagitilmamis herhalde.Ayrica cok ilginctir ki Genc Cumhuriyet'e ne zaman bir saldiri olmussa ya Kurtler ya da dinciler basrolu oynamislar.

Haci hoca tayfasinin sarayla olan menfaat iliskileri daha once bu platformda tartisildi.Toprak reformu ile bu kurt kabile reislerinin de ipleri cekilmis olacakti.Nedense her baskaldirinin altinda bunlar var.

Guneyliler,Egeliler,Karadenizliler neden isyan cikarmamislar acaba ?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Bu arada Seyit Rıza'nın İngilizlere danışmanı aracılığıyla yazdırdığı bir mektubu var.Mektup Fransızca ama Türkçeye çevrilmiş bir metni var.

“Türk Hükümeti son olarak, hükümetle yapılan anlaşma gereği, bu işkencelerin dışında tutulan Dersim’e de girmeye çalıştı.
    Bu olay karşısında Kürtler, uzak sürgün yollarında yok olmaktansa, 1930′da Ağrı Dağında, Zilan vadisinde ve Beyazıt’ta yaptıkları gibi, kendilerini savunmak üzere silaha sarıldılar. Üç aydan beri ülkemi, acımasız bir savaş kırıp geçiriyor.

Direncimiz karşısında Türk uçakları köyleri bombalıyor, ateşe veriyor, savunmasız kadın ve çocukları öldürüyor ve böylelikle Türk Hükümeti, başarısızlığının intikamını tüm Kürdistan’da işkence yaparak almak istiyor.

Hapisler, ağzına kadar masum Kürtlerle doludur. Aydınlar kurşuna diziliyor, asılıyor veya Türkiye’nin ücra köşelerine sürgüne gönderiliyor.

Ülkelerinde bulunan 3 milyon Kürt, barış içinde yaşamak, özgür, kendi ırkını, dilini, geleceğini, kültürünü ve uygarlığını korumak istiyor; benim sesimle ekselanslarınızdan maruz bulunduğu zulüm ve adaletsizliğe son vermek için, Kürt halkını hükümetinizin yüksek ahlakî etkisinden yararlandırmanızı diliyor.

Sayın Bakan, en derin saygılarımızı sunmaktan onur duyarım.”

Seyit Rıza
    Dersim Başkomutanı

Dersim isyanı

Dersim isyanı

edit:Tabi yazılan mektup biraz daha uzun.Fransızcası olan arkadaşlar yardımcı olabilirse iyi olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Canis Majoris -- 27 Nisan 2014; 22:51:32 >

• quote:

quote:

quote:

kaynak?

Kaynak ve belgeleri Hüseyin Aygün'ün kitabında bulabilirsin.Ama Aygün'ün Atatürk'ü suçlamasına katılmıyorum.Çünkü Atatürk'ün 1938'de ne vaziyette olduğunu bilmiyoruz.Muhtemelen operasyonları takip edemedi ama tabii ki emir ondan çıktı.Ama gidip de masum insanları da öldürün mü diyecek bu adam? Askerin tecrübesizliğine denk gelmiştir belki de.Tabii bu operasyonda dönemin başbakanı Celal Bayar ve genelkurmay başkanı Fevzi Çakmak'ın da hataları var.Yapılan askeri hatalar dolayı özür dilenebilir ama özür bir nebze kaybedilen insanların torunlarının gönlünü almaya yeter mi bilmiyorum.Ben CHP'de yönetici olsam mutlaka bununla ilgili bir açılım yapardım.

yani hocam benim demek istediğim "atatürk dersimde katliam yaptı" böyle saçma bir şey olabilir mi? hüseyin aygün kitabında atatürkü ne konuda suçluyor merak ettim

• quote:

quote:

quote:

quote:

kaynak?

yani hocam benim demek istediğim "atatürk dersimde katliam yaptı" böyle saçma bir şey olabilir mi? hüseyin aygün kitabında atatürkü ne konuda suçluyor merak ettim

Olan olaylardan Atatürk ve CHP'yi sorumlu tutuyor.Bir kere Atatürk,Hitler veya Mussolini gibi psikopat,soykırımcı,ırkçı,faşist bir lider değildi.Manyak veya deli de değildi.Öyle bir psikolojik rahatsızlığı da yoktu.Hangi aklı başında bir lider gidin orada katliam yapın,taş üstünde taş bırakmayın diyebilir? En fazla oradaki problemi çözün,isyancıları dağıtın demiştir.Adam zaten hasta.Operasyonu an be an nasıl takip etsin? Operasyonun başındaki komutanlar yapmış bir hata.İsyan bastırmayı abartmışlar,arada masumlar da kaynamış.Seyit Rıza ve yanındaki adamlar zaten oraları Türk toprağı olarak saymıyor.Kürdistan diyorlar.Böyle bir ortamda bu adamların PKK dan ne farkı kalır? Nasıl isyan çıkmaz? Aynı şu anda doğuda PKK lıların polis araçlarını yakması gibi zamanında da bu tip adamlar karakol basmışlar,asker şehit etmişler.Ama dediğim gibi isyancıların yanında masumlar da gitmiş.Konu bu yani.Bir de zorunlu göç var.Kolay bir şey değil tabii.Türkçe bilmeyen insanları zorunlu göçe tabii tutmuşlar ve Türkçe konuşulan yerlerde yaşamış bu insanlar.Kendini onların yerine koyunca anlıyorsun biraz daha olayı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Canis Majoris -- 28 Nisan 2014; 0:05:01 >

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

kaynak?

Olan olaylardan Atatürk ve CHP'yi sorumlu tutuyor.Bir kere Atatürk,Hitler veya Mussolini gibi psikopat,soykırımcı,ırkçı,faşist bir lider değildi.Manyak veya deli de değildi.Öyle bir psikolojik rahatsızlığı da yoktu.Hangi aklı başında bir lider gidin orada katliam yapın,taş üstünde taş bırakmayın diyebilir? En fazla oradaki problemi çözün,isyancıları dağıtın demiştir.Adam zaten hasta.Operasyonu an be an nasıl takip etsin? Operasyonun başındaki komutanlar yapmış bir hata.İsyan bastırmayı abartmışlar,arada masumlar da kaynamış.Seyit Rıza ve yanındaki adamlar zaten oraları Türk toprağı olarak saymıyor.Kürdistan diyorlar.Böyle bir ortamda bu adamların PKK dan ne farkı kalır? Nasıl isyan çıkmaz? Aynı şu anda doğuda PKK lıların polis araçlarını yakması gibi zamanında da bu tip adamlar karakol basmışlar,asker şehit etmişler.Ama dediğim gibi isyancıların yanında masumlar da gitmiş.Konu bu yani.Bir de zorunlu göç var.Kolay bir şey değil tabii.Türkçe bilmeyen insanları zorunlu göçe tabii tutmuşlar ve Türkçe konuşulan yerlerde yaşamış bu insanlar.Kendini onların yerine koyunca anlıyorsun biraz daha olayı.

haklısınız hocam bu hüseyin aygün bilmiyor mu atatürk'ün o zamanlar hasta olduğunu suçluyor utanmadan

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

kaynak?

haklısınız hocam bu hüseyin aygün bilmiyor mu atatürk'ün o zamanlar hasta olduğunu suçluyor utanmadan

Biliyor tabii ki ama olayları tamamen onun yönettiğini düşünüyor.Pek mümkün görmüyorum ben böyle bir şeyi.

•  Dersim isyanı

Bir de böyle bir belge var.Belgenin gerçek olmamasını ümit ediyorum.13 bin ölü gerçekten çok fazla.Asker olarak da çok kaybımız var.Demek ki çok ciddi çatışmalar olmuş.Webbie hocam bu konuda bilgilidir sanıyorum,kendisinin alevi olduğunu okumuştum daha önce.Olaylarla daha ilişkili olabilir ve bizzat tanıklarından dinlemiş olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Canis Majoris -- 28 Nisan 2014; 0:44:45 >

• Yukarıdaki belge ile ilgili bir sitede şöyle yazılmış aynen aktarıyorum.

Gelelim, o çok konuşulan 13.806 rakamına… Bu sayı arşiv belgeleri içinde sadece bir yerde-BCA, MMK, (030. 10) / 11.751.30)- kodlu katalogda) geçmektedir. Belge -1 İkinci Teşrin 1939- yani 1 Kasım 1939 tarihlidir. 1936-37-38-39 yılları arasında yapılan tüm harekâtlarda ölü ele geçirilen ayaklanmacı sayısı olarak verilmektedir. Ancak bu belge son derece şüpheli bir belgedir.

Tüm arşivde olmayan ve olmaması gereken bir şey bu "belge"de olmuştur: Aynı klasör içinde arşivlenmiş diğer belgelerin tarihi bu "belge"ninkine nedense uygun değildir! Önceki sayfalarda gelen belgeler 1938'in Kasım ayına aittir. Sonra gelen sayfalardaysa yeniden 1938 Kasımına geri dönülmektedir. Yine (BCA, MMK, (0.30.10)/ 111.751.29) kodlu yani anılan belgeden bir önceki klasör 31 Ekim 1938 tarihli bir belgeyi, yine bir sonra gelen (BCA, MMK, (0.30.10) /111.751.31) kodlu belge de 30 Aralık 1938 tarihini taşımaktadır. Diğer tüm belgelerin arşivlenme mantığı normal uygulamaya göredir. Fakat bu 13.806 rakamı nasıl olmuşsa bir istisna oluşturmuştur! Bu "belge"nin tarihi, kendi klasörü içindeki belgelere de kendinden önce ve sonra gelen klasörlerdeki belgelere de uymamaktadır.Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi, aynı zaman dilimine ait belgelerin yaklaşık olarak aynı başlangıç kodlarıyla arşivlendiği, bu kodların da tarih ilerledikçe daha yüksek bitiş rakamları ile numaralandırıldığı bir sisteme sahiptir. Yani daha geç bir tarihe ait belgenin kodunun da öncekilerden daha büyük bir rakam olması gerekmektedir. "Belge" bu anlamda da Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi'nin genel sistemiyle uyumsuzdur. Böyle bir "belge" ya yazıldığı söylenen zamandan önce yani yazılmadan önce arşivlenmiştir; ya bu "belge" için arşivleme kuralları istisna olarak ihlal edilmiştir ya da gerçekte böyle bir "belge" hiç yazılmamıştır.

Bu garip durumun yanı sıra anılan "belgede"ki ölü isyancı rakamlarının, günlük askerî raporlardaki rakamların toplamıyla tutmaması daha doğrusu çok yüksek olması "belge"yi daha da şüpheli duruma düşürmektedir.

Yani tüm "Dersimcilerin" tek dayanağı olabilecek "belge" işte böyle son derece şüpheli bir durumdadır.

Bu şüphelerin de ötesinde yine 345. sayımızdaki başyazısında Gökçe Fırat'ın kanıtladığı gibi hem bu rakamın hem de bununla beraber verilen 11.683 kişilik "sürgün" rakamının doğru olması imkânsızdır. Harekâtta ya hiç ölen yoktur ya da kimse "sürgün"e gönderilmemiştir! Dersimciler ya bunu kabul etmek zorundadırlar ya da gerçek rakam olduğu belgelerle sabit olan sadece 2.000 isyancının öldüğünü… Kısacası "Dersimcilere" bu kapıdan da ekmek yoktur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Canis Majoris -- 28 Nisan 2014; 0:43:35 >

• Dersim isyanı değil dersim katliamı olmalı o başlık. dersimli çok arkadaşım var o insanların cumhuriyet tarihi boyunca askerlerden neler çektiğini dinlemeden araştırmadan bilemezsiniz. sayılar önemsiz.

Bianet - Bagimsiz Iletisim Agi
    [BIAMAG] : HÜSEYİN AYGÜN'ün yorumu: 4 Mayıs 1937'yi, "Dersim Katliamı"nı Hatırlamak
    http://www.bianet.org/biamag/insan-haklari/106870-4-mayis-1937-yi-dersim-katliami-ni-hatirlamak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oroborus -- 28 Nisan 2014; 1:02:25 >

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wolfestein -- 14 Mayıs 2014; 1:05:28 >

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wolfestein -- 14 Mayıs 2014; 1:05:49 >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.