Şimdi Ara

Dersim isyanı (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
115
Cevap
2
Favori
4.016
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: fincankahve

Katledilen çoluk çocuk masum siviller maalesef Seyit Rıza'nın tarafında yer alarak kendi sonlarını hazırladılar, devlet sayısız defa bölgeye giderek "karakollara teslim olun sizi Anadolu'da başka yerlere götürüp orada iş ekmek sağlayacağız, ama burada kalıp bu derebeyleri ile iş birliği yaparsanız size de zarar vermekten korkarız" dediği halde halk demiştir ki "ağa ne derse o olur"

Yukarıdaki yorumu şiddetle kınıyorum!

Dersim katliamı konusunda kaynağıyla bildirilen sayıları ve doğru bilgileri buradan öğrenebilirsiniz.

tr.wikipedia.org
    Dersim İsyanı - Vikipedi
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Dersim_%C4%B0syan%C4%B1

• ersan145 kullanıcısına yanıt
    Sen önce öğren de sonra konuş, Gezi Olayları ile o bir mi? Gezide rejim karşıtı mıydı millet?

Kitapları oku öğren sonra tartışalım seninle, kürtlerin hepsi terörist olmuyor ayrıca devlet iyi davranırsa neden terörist olsunlar, Dersim çok farklı bir yerdi, senin babanı öldürseler sen ilerde devlete düşman olmaz mısın? O çocuk hayatta anlamaz mücadelenin neden olduğunu müdahalenin neden yapıldığını.
  • mustafa_ogr kullanıcısına yanıt
    istediğn kadar kına arkadaşım, belgeleri var Rıza Bey in kitabında; Seyit Rıza'nın değil ama Rıza Zelyut'un kitabı
  • Atatürk'ün hastalığının ağırlaştığı dönemde Fevzi Çakmak biraz fazla şiddet uygulamış orası kabul ama isyan edenlerde arayacaksınız esas suçu devlette değil
  • quote:

istediğn kadar kına arkadaşım, belgeleri var Rıza Bey in kitabında; Seyit Rıza'nın değil ama Rıza Zelyut'un kitabı

Biz tek bir kaynağa inanıp diğerlerini sorgulamadan inkar edenlerden değiliz. Yani at gözlüğü takmayız.

Vikipedi'nin verdiği kaynaklara bir bakarsan, tarafsız taraflı onlarca kaynak bulunmaktadır.

Ama yok ben sadece tek bir kaynağa inanırım, diğerlerini sorgulamam diyorsan..
    istediğin kaynağı getir bakalım, ben de tek kaynağa bakmadım farklı kaynaklara da baktım ama yanlı yayınlar hariç belgeli yazan hiçbir kaynak öyle saçma sapan şeyler yazmıyor, zate kürt düşmanlığı var diye katliam yapılmış olsa neden sadece dersim'e yapılsın bütün doğuyu dümdüz ederlerdi.
  • Önce şuradan bir gireyim ; Dersimliler niçin Kemalisttirler, niçin Atatürk'ü çok severler, niçin Dersim'de Kemal ismi çoktur?

Bazı akıllılar, Atatürk'ün ve devletin zulmünden korunmak için diyerek, yöre halkını hiç tanımadıklarını bir kere daha göstermektedirler.Ne korkması? Yüzlerce yıl Osmanlı'ya çıkıntılık yapmış insanlar, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nden niye korksunlar ki?

Şunu hemen söyleyeyim, Dersimliler Kürt felan değil, özbeöz TÜrktürler.Dersim Türkleri de, Anadolu'nun birçok yöresindekiler gibi Orta Asya'dan Horasan'a, oradan da Dersim'e göç etmişlerdir.Osmanlı'nın dönme ve devşirme yönetiminin zulmüne sık sık maruz kaldıkları için bir türlü sistemle uyuşamamış, her fırsatta huzursuzluklarını belli etmişlerdir.

Diyeceksiniz ki o zaman Dersimliler niçin isyan ettiler?

İçlerindeki gizli Ermenilerin tezgahına geldiler de ondan isyan ettiler.Ermeni tehciri sırasında, azımsanmayacak derecede Ermeni, Dersim yöresine kaçmış, Dersim Türklerinin arasına sığınmışlardı.Bunların sayısı çeşitli kaynaklarda on ile otuz altı bin arasında zikretmektedirler.Hadi biz yirmi bin diyelim.Bu yirmi bin Ermeni yaklaşık bir yıl Dersim'in değişik yerlerinde barındılar.Ruslarıın Erzincan'ı aldığını duyunca, yarısına yakını Munzur-Mercan gediklerinden, Rus işgali altındaki Erzincan'a geçtiler.Bu dönemde Rus orduları Kemah'a kadar gelmişlerdi.Bu Rus ordularının içinde gönüllü Ermeni taburları da vardı.

Dersim'den Erzincan'a ulaşan Ermeniler, Rus orduları içindeki Ermenilerle birleştiler ve onlarla birlikte yöre halkına her türlü zulmü yaptılar.1917'de devrimle Rusya'da iktidarı ele geçiren Bolşeviklerin ordularına dönün çağrısı yapması üzerine, Rus ordusunun büyük bir çoğunluğu bu emre uydular.Giderken de, Erzincan'ın yönetimini Ermenilere bıraktılar.Ermeniler yöre halkına binbir türlü işkenceyi ve katliamı yapmaya devam ettiler.Nihayet halk ve binbaşı Halit Bey komutasındaki milis kuvvetleri Erzincanı 1918 yılında Ermenilerin elinden tekrar aldılar.Ermenilerin bir kısmı öldürüldü, bir kısmı ise geldikleri yerlerden Dersim'e kaçmayı başardılar.

Demem o ki, işte bu tehcir döneminde Dersim'e sığınmış olan Ermeniler, her fırsatta ''intikam'' peşinde koştular.Her imkanı değerlendirmeye çalıştılar.İngilizlerden, Fransızlardan ümitlerini hiç kesmediler.Onların sayesinde bir gün yeniden bu toprakları ele geçireceklerinin hayaliyle yüreklerindeki intikam ateşini hiç söndürmediler.

1936 yılında Mustafa Kemal mecliste yaptığı açılış konuşmasında Hatay'ın er-geç anavatana katılacağını açıkladı.Haliyle Fransa ile ilişkiler gerilmeye başladı.
    İşte bu dönemde, Dersim'e sığınmış geçen yirmi yıllık süre içinde ''onlardan olmuş'' bulunup ta fırsat kollayan Ermeniler, o anın geldiği inancıyla, Fransa ve İngiltere ile işbirliğine giriştiler.Dersim halkını da ''Koçgiri'den sonra şimdi sıra bize -Dersim'e - geliyor'' propagandasıyla kandırmaya çalıştılar.Devletin sabırsız tutumu da bu işe çanak tuttu ve netice de bilinen olaylar gerçekleşti.

Dersimliler, her şey olup bittikten, nice kayıplar yaşandıktan sonra, içlerindeki Ermenilerin oyununa geldiklerini anladılar.Pişmanlıklarını Atatürk karşısında şöyle dile getiriyorlardı ;

''Biz namert insanlar değiliz Paşam.Biz nankör insanlar da değiliz.Ama gaflete geldik...Ben ve daha birçok Dersimli Türkiye'nin esenliği için yabancı boyunduruğundan kurtulmak amacıyla senin emrin üzerine silaha sarıldık.Bu topraklar hepimizin Paşam.Ama kendini bilmez üç beş kişi, cahilleri kandırarak bunların adını lekelemek istediler'' (Sabiha Gökçen, Bir Ömür Böyle Geçti)

Atatürk'ün yaklaşımı ise ;

''Hatasız kul olmaz.Birkaç kişinin hata yapmasıyla bu hataya uzaktan yakından ortak olmamışları bir tutamayız.Sizler bizim kanımızdasınız, bizim insanlarımızsınız, bu toprakların insanlarısınız.Geçmişteki ufak tefek hataları unutmaya, kin beslememeye, kardeşliğimizi sürdürmeye zorunluyuz.Ben Dersimlilerin...Nasıl temiz, nasıl asil duygulu, nasıl vatansever olduklarını yakinen bilirim.Sizlerin böyle hareketlere asla katılmamış olduğunuzdan da haberim var.Biz bir milletiz, bundan başka gidecek Türkiye'miz yok.Bunu bilir, bunu anlarsak, bizi ne içerden ne de dışarıdan kimse yıkamaz.''

Bilmem anlatabildim mi?

İşte bu sebepten Dersimliler Atatürk'ü çok severler.İşte bu nedenle Dersim'de Kemal ismi çoktur..

Ve yine, Dersim nufusuna kayıtlı gizli Ermenilerin oranı, yaklaşık olarak %20 civarındadır.Bunların bir kısmı, Ermeni kimlikleri ile yapamadıklarını bu sefer de ''Kürt-Zaza-Alevi'' görünümler altında gerçekleştirmeye çalışmaktadırlar.Bugün Zaza diye bir millet icat etmeye çalışanların; Aleviliği Müslümanlıktan soyutlamaya gayret edenlerin arkasında bunların bulunduğunu söylemek hiç de yanlış olmayacaktır.

• Her şey tamam Atatürk'ü savunuyoruz da diyorlar ki Sabiha gökçene bizzat bombalama emri vermiş atatürk diyor bu ne kadar doğru

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Weightless

Her şey tamam Atatürk'ü savunuyoruz da diyorlar ki Sabiha gökçene bizzat bombalama emri vermiş atatürk diyor bu ne kadar doğru

Sabiha Gökçen'e Atatürk emir vermiyor, Sabiha Gökçen bu harekatta ben neden yokum diye sitem ediyor, Atatürk de sen kız başına zorlanırsın diyor, Sabiha Gökçen ısrar edince bir Fevzi Çakmak'a soralım diyor Atatürk; Fevzi Çakmak'ı ikna ediyor ve Sabiha Gökçen o şekilde bölgeye gidiyor.
  • Dersim isyanı değil dersim katliamı olarak değiştirin başlığı.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

istediğin kaynağı getir bakalım, ben de tek kaynağa bakmadım farklı kaynaklara da baktım ama yanlı yayınlar hariç belgeli yazan hiçbir kaynak öyle saçma sapan şeyler yazmıyor, zate kürt düşmanlığı var diye katliam yapılmış olsa neden sadece dersim'e yapılsın bütün doğuyu dümdüz ederlerdi.

Şaka gibisin...
    Daha yazdıklarımı okumamışsın bile. Madem okumaya tenezzül etmiyorsun, o zaman seninle muhatap olmanın manası yok. Zahmet edip verdiğim siteye göz atsaydın kaynakları görecektin. Ama olsun ne yapalım... Anlatabildiklerin, karşındakinin anlayabildiği kadardır diye bir söz var... Kaynakları buraya yapıştırayım...

Kaynakça:
    ^ NTV Tarih, Aralık 2009, sayfa 59.
    ^ a b Ntv Tarih dergisi, 11.sayı, Kapak konusu
    ^ a b Leslie A. Davis, Yves Ternon et Anne Terre, La province de la mort: Archives américaines concernant le génocide des Arméniens (1915), Éditions Complexe, 1994,(ISBN 9782870275238) sayfa: 210. Alıntı="Beaucoup d'Arméniens ont été massacrés par les Kurdes à l'instigation du gouvernement turc; mais d'un autre côté, nombreux sont les Kurdes qui ont abrité les Arméniens dans leurs villages et les ont protégés de diverses façons. Les Kurdes du Dersim ont beaucoup fait pour les aider. J'ai bien connu nombre de ces Kurdes et je les ai trouvés très amicaux. Certains d'entre eux venaient souvent me voir, entre autres trois vénérables aghas à longue barbe."
    ^ "Çağlayangil'in Anıları / Kader Bizi Una Değil, Üne İtti", Dışişleri bakanı İhsan Sabri Çağlayangil, Bilgi Yayınevi 2007, Sayfa 65, ISBN:9752202221
    ^ a b c d e f g Dr. M. Nuri Dersimi, Hatıratım, Geliştirilmiş Yeni Basım (İlk baskı: Roja Nû Yayınları, İsveç, 1987)
    ^ a b Tarihçiler Dersim'i nasıl yorumluyor? Radikal, Taner Akçam/ Minnesota Üniversitesi, Dersimlilerin 1915 Ermeni soykırımı sırasında takındıkları tutum onların imhasında ayrı bir rol oynamıştır.
    ^ Kürdistan Tarihinde Dêrsim, sf.41
    ^ Ak Parti resmi sitesi, Dersim Olayları İle İlgili Yeni Belgeler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda Dersim olayları ile ilgili açıkladığı yeni resmi belgeleri konu alan haber
    ^ Cumhuriyet Ansiklopedisi 1923-2000, Cilt I (1923-1940), Yapı Kredi Yay., İstanbul, 2006, s. 277.
    ^ Dudak uçuklatan Dersim belgeleri
    ^ [1]
    ^ a b Hür, Ayşe (16 Kasım 2008). "1937-1938’de Dersim’de neler oldu?". Taraf. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2010.
    ^ New perspectives on Turkey, Issues 1-4, Simon's Rock of Bard College, 1999 p. 15. (İngilizce)
    ^ Paul J. White, Primitive rebels or revolutionary modernizers?: the Kurdish national movement in Turkey, Zed Books, 2000, ISBN 978-1-85649-822-7, p. 80. (İngilizce)
    ^ Cemil Koçak, Umumi müfettişlikler (1927-1952), İletişim Yayınları, 2003, ISBN 978-975-05-0129-6, p. 144.
    ^ Birinci Genel Müfettişlik Bölgesi, Güney Doğu, p. 66.
    ^ a b Birinci Genel Müfettişlik Bölgesi, Güney Doğu, İstanbul, p. 66, 194.
    ^ Cumhuriyet, August 26, 1935.
    ^ Erdal Aydoğan, "Üçüncü Umumi Müffetişliği'nin Kurulması ve III. Umumî Müffetiş Tahsin Uzer'in Bazı Önemli Faaliyetleri", Atatürk Yolu, Ankara Üniversitesi Türk İnklâp Tarihi Enstitüsü, Vol. 33-34, pp. 1-14.
    ^ Hasretyan, M. A. (1995) Türkiye'de Kürt Sorunu (1918-1940), Berlin, Wêşanên, ënstîtuya Kurdî: I., p. 262. (Türkçe)
    ^http://www.tbmm.gov.tr/tarihce/ataturk_konusma/01_11_1936.pdf
    ^ İhsan Sabri Çağlayangil, Anılarım, "Bölgedeki dönemin emniyet görevlisi İhsan Sabri Çağlayangil:'Atatürk Singeç Köprüsü'nü açmaya gidecek. O tarihte Seyit Rıza Dersim'in lideri. Devlet, Fırat üzerine bir köprü yapmış. Köprünün başında da bir karakol. Karakolda 33 askerimiz, başlarında İsmail Hakkı adında bir yedek teğmen var. Köprüye Dersimliler saldırı düzenliyor. Karakol yakılıyor ve 33 askerimiz şehit oluyor. İşte bu olay isyanın başlamasıdır. Atatürk olayla ilgileniyor ve kesin talimat veriyor: 'Bu meseleyi kökünden hallediniz..."
    ^ Bilal Şimşir, Kürtçülük Cilt II
    ^ Nokta Dergisinin 28 Haziran 1987 tarihli yıl 5, sayı 25'te "Dersim 1937-1938/ Yarım Yüzyıl Sonra" başlıklı dosyası
    ^ Semih Vaner, Modernisation autoritaire en Turquie et en Iran,L'Harmattan, Ekim 1991,(ISBN : 273841009X), s.76
    ^ Ahmet Kahraman, a.e.g., s. 286-287.
    ^ Ahmet Kahraman, a.g.e., s. 292-293.
    ^ 16 Kasım 1937 tarihli Cumhuriyet gazetesi
    ^ M. Kalman, Belge ve tanıklarıyla Dersim Direnişleri, Istanbul, 1995, s. 350.
    ^ Cumhuriyet, November 18, 1937, 17 Kasım 1937: Atatürk'ün (Türkçe)
    ^ "Atatürk Pertek'te", Pertek Kaymakamlığ resmî sitesi.
    ^ "1937-1938’de Dersim’de neler oldu?", Taraf, November 16, 2008.
    ^ Faik Bulut, ibid, p. 277. (Türkçe)
    ^ Dersimi, N., Kurdistan Tarihinde Dersim, Doz yayınları, 1997, s. 291.
    ^ Muhsin Batur, Anılar, Görüşler, Üç Dönemin Perde Arsası, Milliyet Yayınları, 1985, p. 25. (Türkçe)
    ^ Martin van Bruinessen, Kurdish ethno-nationalism versus nation-building states: collected articles, Isis Press, 2000, ISBN 978-975-428-177-4, p. 116. (İngilizce)
    ^ Sabiha Gökçen röportajı, 25.11.1956, Milliyet, Sayfa 4
    ^ Leyla İpekçi, 'Burada çok cevherler var!'
    ^ Dersim'deki çocuk katliamının belgeleri
    ^ a b Tunceli valiliği resmi sitesi il nüfusu sayfası
    ^ Erdoğan: Devlet adına özür dilerim
    ^ Başbakan Dersim'le Resmi Tarihi Yırttı, Radikal, Cengiz Çandar, haber tarihi 24.11.2011
    ^ Dersim olaylarını Atatürk biliyor muydu?

NOT: Kitap adı verilmeyenler aslında birer web sayfası linki. Eğer aşağıya yazacağım web sayfasına giderseniz hangi web sayfalarına link verdiğini görebilirsiniz.
    tr.wikipedia.org
    Dersim İsyanı - Vikipedi
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Dersim_%C4%B0syan%C4%B1

Senin işin gücün Atatürk'ü kötülemek, Ulu Önder'e ben laf söyletmem, Cengiz Çandar gibi yanlı yazarları hiç örnek verme bana, diğer bağlantılara bakar hepsini bütün olarak düşünürsen orada rejim karşıtı ayaklanmalardan dolayı müdahale olduğunu görürsün.

Ayrıca ben kaç kere yazacam bilmiyorum ama esas ölümlü olaylar Atatürk'ün ağır hastalığı dönemindedir, Atatürk sorumlu da değildir bunlardan.

Sürekli yok Ermeni sorunu yok Kürt yok Dersim diye yetti artık Atatürk düşmanlıkları
  • Al sana yansız yayınlar:

"Belge ve Tanıklarıyla Dersim Direnişleri"

Tunceli Medeniyete Açılıyor

İngiliz Belgeleriyle Türkiye'de Kürt Sorunu

Amerikan ve İngiliz Raporları Işığında Dersim

Osmanlı Belgelerinde Dersim Tarihi

Sürekli yanlı yayınları örnek verip durmayın, utanmasanız bir de Mustafa Armağan'ı oku diyeceksiniz
  • dersim isyanının tamamen sebebi halk gücünün agalık paşalık vs sisteminin arkasından gitmesi bundan evvel dersimle kaç osmanlı padişahı başa çıkamamıştır isyanla...isyanın sebebi halkı ellerinde tutamama oluşudur.. demoraktik geçişe bir tepkidir nitekim ki gününmüzde baktıgınızde en okur yazar tunceliden cıkıyor... kaldı ki isyanı bi atatürk zamanı ve sonrasıda incelemekte fayda var ki dersim isyanına hak verenler bugün agalıgı şıhlıgı destekleyenlerdir tunceliye köprü yapılmıştır yakmışlardır maden ocaklarını kapatmışlardır halkı kendılerıne köle niyetine kullanmıştır herşey şıhtan agadan sorulur hale gelmiştir...sorarım size devlet bu agalıgı şıhlıgı kulla kullugu kaldırdıgı içinmi kötü oluyor sorarım..ki tunc eli adındanda belli oldugu gibi madenlerın oldugu yerdir osmanlının toplarını döktürdüğü yerdır. cok değerli biyerdir kaldı ki cumhuriyet rejiminde agalık şıhlık yokken egemenlik milletinken neden egemenliği ağalıga şıhlıga şeyhliğe bıraksın ki.. kaldı ki tunceli isyanı taa 1878 lere kadar dayanıyor. ki tam başarı saglananmışken cumhuriyeti kötülemekse maksat.. osmanlıyıda bu konuda kötülemeniz lazım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SouthPark_Konsol delisi -- 4 Haziran 2014; 12:49:39 >

• tnyglle kullanıcısına yanıt
    slm evt sana yürekten katılıyorum bu konuyu ve buna benzer cumhuriyet tarihindeki yalan iftira varsa sinan meydan el cevapta belgeleriyle okudum sadece aşiret reislerinin kendi menfaatleri için çıkarımış isyanlarmış ayrıca tayyipin ismet inönü ye ve tek parti dönemine attığı çamurları iftiraların gerçeği yansıtmağı yalan iftira olduğu gerçeğini bi kez daha anladım.
  • Dersimde isyan bastırılmıştır ve Yiğidi öldür ama hakkını yeme bu Kürtler çok iyi mağdur edebiyatı yapıyorlar.
  • Oldu canım başka? Katil TC falan da yazalım başına.Sanki durup dururken girdi devlet oraya.Karakol basıp 33 askeri şehit ettiklerini , köprüleri falan yakıp yıktıklarını niye anlatmıyorsun? Her şeye mağduriyet yaratmakta üstünüze yok.
  • 33 askeri şehit ettiler savunmasıyla gelen bir insana cevap vermezdim de neyse. çok bilgisizsin.
    Dersim katliamı, 500 yıldır süre gelen bir olay. iyice araştırırsan sadece cumhuriyet döneminde seferler yapılmadığını görürsün.
    Savunacağım diye böyle şeyler yapmasanız da konuyla ilgili bir sürü belge, kitaplar var, okuyup azcık empati yapmayı deneseniz.

Cemal Süreya 38 sürgününü bir şiirinde şöyle anlatıyordu;

Bir yük vagonunda açtım gözlerimi,
    Bizi kamyona doldurdular,
    Tüfekli iki erin nezaretinde,
    Sonra o iki erle yük vagonuna doldurdular,
    Günlerce yolculuktan sonra bir köye attılar,
    Tarih öncesi köpekler havlıyordu
    Aklımdan hiç çıkmaz o yolculuk, o havlamalar, polisler
    Duyarlığım biraz da o çocukluk izlenimleriyle besleniyor belki.
    Annem sürgünde öldü, babam sürgünde öldü.

• Kardeşim birine cahil demeden önce ne olduğu ne bildiğini kim olduğunu bil.Bu forumda iyice alıştınız at koşturmaya özellikle bu bölümde.Yalan yanlış bilgilerinizle ile burada bir şey öğrenmeye çalışan kişileri zehirlemeye çalışıyorsunuz.Aynen devam edin böyle.Saçmalıklarınıza cevap alınca da kuyruğuna basılmış kedi gibi davranmayın.

Ben yapılanlar doğru demiyorum.Ama yanlışta değil sadece fazla.Suçu sürekli karşıda aramayın.Birazda kendinizde arayın.Devlete kan kustur yıllarca hatta yüzyıllarca , karşılık alınca da ağla bize böyle böyle yapıldı diye.Benim fikrimi soruyorsan hiç uğraşmaya bile gerek yok bu yıllarda o bölge kangren.Gerek içindekiler gerek komşularıyla.İki tarafta birbirinden nefret ediyor.Zorlamanın anlamı yok.
  • Sen beni aktrollerle karıştırıyorsun galiba. burada yazacağın her türlü mantıklı şeyin cevabını alırsın merak etme.
    Ben sana cahilsin değil bilgisizsin dedim.
    Katliam savunuculuğu yapan vicdansız, gram empatiden yoksun biriyle daha fazla konuşup kendimi kirletmeyeceğim.
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.