Şimdi Ara

Denize yıldırım düşerse ne olur?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
23
Cevap
0
Favori
9.327
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Şu an Mersin'de bol şimşek ve yıldırımlı bir hava var.
    Aklıma takıldı. Yıldırım denize düşerse ne olur?

• öncelikle yıldırımın yeryüzüne düşme koşulları nelerdir ?
  • Benimde merak ettiğim birşey var. Su hemen hemen yalı iletkindir ama tuz ekledikçe iletkenliği artar. Denize yıldırım düştüğünde ne kadar bir çapta su elektriklenir?
  • quote:

Orijinalden alıntı: PAXMAHNHOB

Benimde merak ettiğim birşey var. Su hemen hemen yalı iletkindir ama tuz ekledikçe iletkenliği artar. Denize yıldırım düştüğünde ne kadar bir çapta su elektriklenir?

Galiba, bu soruya bilim daha cevap bulamamıştır. :)

Denize yıldırım düşerse, o bölgede bulunan deniz canlıları ölebilir. Onun haricinde farklı birşey olmaz.
  • deniz çevresinde bir manyetik alan oluşturabilir diye düşünüyorum. teknolojik aletlere zarar verebilir.
  • Denizde ki canlılık son bulur.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Suya düşen araca ne olur?
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: WirLieBen

Denizde ki canlılık son bulur.

düz mantık bu olsa gerek :D
  • quote:

ayvalık sarımsaklı sahilinde kapalı bir havada arkadaşlarla muhabbet ederken bu soruyu çok tartışmıştık ; tam cevabı bilen yok heralde
    ]
  • buna tam cevap vermek zor.suyun iletkenliği,geometrisi değişken.hem puls çok kısa süreli,işin işinde kapasitatif etkileri de katmak lazım.öyle kabataslak 20mden birşey olmaz demek imkansız.
  • Yıldırımın çarptığı bir gemi var mı?
  • Gemilerde paratoner olur, yıldırım düşmez.
  • quote:

Orijinalden alıntı: superposition

buna tam cevap vermek zor.suyun iletkenliği,geometrisi değişken.hem puls çok kısa süreli,işin işinde kapasitatif etkileri de katmak lazım.öyle kabataslak 20mden birşey olmaz demek imkansız.

Gerçi bir anlık ama sanırım milyon voltlar var içinde. Denizin tümüne etki edeceğini falan hiç sanmıyorum. Lakin belli bir çapta etkisi olur,ama ne olur ne derece olur fikir üretemedim.

Şöyle bir şey de yapılabilir.

Sanıyorum ki şimşek,yıldırım doğru akım. bir bili 9 v yada gerilim yükseltmek adına seri bağlayacağımız 2 adet 9 voltluk pili 1 litre suya versek,avometre ile bir ölçüm yapabiliriz ve böylece bir sonuca ulaşabiliriz.

Ve şimşek nasıl doğru akım ben onu anlayamadım netten baktım öyle buldum. Ben alternatif akım sanıyordum,yönü ve şiddeti yok mu şimşeğin ?

• @Vakkas;

Paratoner topladığı elektriği nereye iletiyor ve nerede yalıtılıyor?
  • gemilere yıldırım düşer tabii. ancak kendisi zaten paratoner.

basitçe;
    yıldırım denize düştüğünde akım yollarını paralel bağlı dirençlere benzetebiliriz.
    denizin üstündeki bir noktadan denizin altına doğru ilk olarak en kısa yolu çizelim.
    ardından öncelikli olarak bu bu çizgiye yakın olanlardan başlayarak sonsuz sayıda çizgi çizelim. (çizer gibi yapalım :))
    bu çizgiler akımların yolları olsun.
    çizgi ne kadar uzunsa, o yolun direnci de o kadar uzun olacaktır.
    bu nedenle en büyük akım en kısa yolda ölçülmeli. yani yıldırımın düştüğü nokta ve aşağısı.
    en kısa çizgiden uzaklaştıkça akım değeri düşecektir.
    çap ve derinlik arttıkça akım da azalır.
    bu nedenle yasal olmayan ve çok tehlikeli olan elektrikle balık avlama metodu derede çalışır ancak denizde çalışmaz.
    eğer elektrikli suyun içinde her hangi bir cisim var ise, bulunduğu konuma göre üzerinden belli bir akım geçecektir. (direncine göre tabi)
    birim zamanda ise i^2.r kadar bir ısı enerjisi üzerinde oluşacaktır. bu cisim ısınır.
    eğer cisim, elektrikle çalışan bir organizma ise bizim gibi, elektrikli sistemleri hasar görebilir. mesela kalbi durabilir.
    elektrik akımı bizim içimizde de aynı denizdeki akım çizgileri gibi en kolay yolları görece daha fazla seçecektir. (iyi iletken olan sinirler, damarlar buna örnek)
    bu nedenle elektrikli havalarda denize girmek tehlikelidir.
    hatta deniz çevresinde olmak bile tehlikelidir. bağıl yüksekliğimizin fazla olacağından. (her yıl bir çok olta balıkçısı yıldırım çarpmasından etkilenir)

not: her yıldırımın elektriksel değerleri aynı olmadığından belli bir çap ve derinlik değeri vermek imkansız...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ogh -- 20 Kasım 2011; 13:20:22 >

• Balina varsa yakınında öldürür.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Vakkas.

Gemilerde paratoner olur, yıldırım düşmez.

Paratoner olur deyip, yıldırım düşmez demek tamamen anlam bozukluğu olmuş hocam. İmzanızdaki gibi bir yazı yazmışsınız. Zaten paratonerin amacı, o elektrik akımını üzerine çekip başka bir yere iletmektir. Ayrıca, her gemide bulunmaz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: umittsahin

quote:

Paratoner olur deyip, yıldırım düşmez demek tamamen anlam bozukluğu olmuş hocam. İmzanızdaki gibi bir yazı yazmışsınız. Zaten paratonerin amacı, o elektrik akımını üzerine çekip başka bir yere iletmektir. Ayrıca, her gemide bulunmaz.

İmzadaki yazı size dokundu galiba ? Yoksa, gözlemlediğim kadarıyla konuya atılan mesajla imza arasında bağlantı kurmak, bu gibi durumlarda gerçekleşiyor. Siz mesaja takılmayın, konu hakkında fikir verin.

Konuya dönecek olursak,

Paratoner sistemleri, gemilere, yapılara ya da cihazlara kurulduğu zaman sistemi yıldırım düşmelerine karşı korur. Yıldırım düşer, ancak sistem bundan etkilenmez. Ben, ifadem de düşen yıldırım, sisteme zarar veremediği için bu tarz bir söylem kullanmıştım.

Yoksa, yıldırım ; "Aaa ! Burada paratoner varmış. En iyisi yan tarafa düşeyim." tarzında bir yol elbette izlemiyor. Elektronik sistemlerin çokca kullanıldığı gemilerde paratoner kullanılır.

Düzeltme.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vakkas. -- 22 Kasım 2011; 23:25:38 >

• quote:

quote:

quote:

İmzadaki yazı size dokundu galiba ? Yoksa, gözlemlediğim kadarıyla konuya atılan mesajla imza arasında bağlantı kurmak, bu gibi durumlarda gerçekleşiyor. Siz mesaja takılmayın, konu hakkında fikir verin.

Konuya dönecek olursak,

Paratoner sistemleri, gemilere, yapılara ya da cihazlara kurulduğu zaman sistemi yıldırım düşmelerine karşı korur. Yıldırım düşer, ancak sistem bundan etkilenmez. Ben, ifadem de düşen yıldırım, sisteme zarar veremediği için bu tarz bir söylem kullanmıştım.

Yoksa, yıldırım ; "Aaa ! Burada paratoner varmış. En iyisi yan tarafa düşeyim." tarzında bir yol elbette izlemiyor. Elektronik sistemlerin çokca kullanıldığı gemilerde paratoner kullanılır.

Düzeltme.

Bu kadar alınma. Ben sana anlam bozukluğu var dedim. Sende bunu kabul et gitsin. Kompleks..

• quote:

Bu kadar alınma. Ben sana anlam bozukluğu var dedim. Sende bunu kabul et gitsin. Kompleks..

Tamam şampiyon, sen kazandın.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.