Şimdi Ara

Demokrasi laiklikten önemli mi? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
253
Cevap
0
Favori
5.671
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

halkın yönetimde -doğrudan veya temsili-söz hakkı olması,
    azınlıkların kendilerini rahat hissetmesi,
    azınlıkların çoğunluğa tahakküm etmemesidir.

Laiklik ise devlet işlerinde din temeline bağımlı kalmamak,
    vicdan özgürlüğü,
    bireylerin haklarına saygıdır.

İslam ile laiklik barışıktır.
    islamda devlet işlerinde mubah alanlar çok geniştir.
    İnanmamalarını halk arasında savunabilen kişilerlerle,inanç savunucularının halk önünde tartışmaları ile doludur tarih,
    Kimsenin inanç yaşama alanına müdahil olunmamıştır.
    Bu yönlerden biz müslümanların laiklikle bir derdimiz yok.

Bizim derdimiz,katı laiklikle bizim hayat alanımıza müdahil olunmasıdır.
    Başınızı örtmüyorsanız ,örtene karışmayınız,İngiltere de ABD de olduğu gibi...

Her yandan ve yönden hazımsız insanlar demokrat olamazlar.
    Ha bu arada ,bu halkın seçimlerine güvenmemek ayrı,seçimine hazımsız olmak ayrıdır.
    Bence ikisi de yanlış tavırlardır.

Demokrasi ,kaynağı olduğu ülkelerde islamla nasıl barışık yaşıyor...Kıskanıyorum.
    Onların yumuşak laikliği de insanlarına rahat bir yaşam alanı sunuyor.Bunu da kıskanıyorum.
    Katolik okulları,protestan okulları...Bizde ise müslüman okulları olsun desen, uzaydan indirilen laiklikle uyuşmaz.Uzaydan indirilen diyorum,çünki yeryüzünde uygulama örneği olmayan tuhaf bir laikliğimiz var.
    Laiklik bizde hakaret özgürlüğü ile bitişik sanılır.

Laiklik bu değildir.Demokraside de daha hayli yolumuz var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi akarahmet -- 6 Mayıs 2007; 9:02:32 >

• quote:

Orjinalden alıntı: Dellci

quote:

Orjinalden alıntı: dasdasq

bir kere türkiyenin laik olduğu tartışmalıdır. birçok hukukçuya göre değildir. devlet sunni bir devlettir. dini vardır. bunu diyanet işleri başkanlığıyla yönetmektedir.
    madem laiklik olmayan demokrasi yok, böyle laiklik var mı bizden başka bunu da dile getirmek lazım.imamın devlet memuru olduğu falan.

dasdasq yine hayal görüyorsun.
    devlet sunni falan değildir, dini yoktur.
    diyanet işlerinin görevi "laiklik ilkesi doğrultusunda, bütün siyasi görüş ve düşünüşlerin dışında kalarak ve milletçe dayanışmayı ve bütünleşmeyi amaç edinerek özel kanununda gösterilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdür. İlgili kanunda da bu görevler, "İslâm Dininin inançları, ibadet ve ahlâk esasları ile ilgili işleri yürütmek, Din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek" 'tir.

Toplumumuzun 99%'u müslüman olduğu için elbette devlet, İslâm dini konusunda toplumu aydınlatmak, toplumu yanlışlardan uzak tutmaya çalışacaktır. Bu devletin dini olduğunu göstermez.
    Ayrıca diyanet işleri başkanlığı, din ayrımı gözetmeksizin tüm ibadet yerlerinin yöneticisidir. Böylece ibadet yerleri maksadı dışında kullanılamaz ve halkın kutuplara ayrılması önlenir.

imamlar devlet memurudur çünkü imamların da bir şekilde para kazanması gerekir. bu devirde kim daha aç karnını doyuramazken, çocuklarına ailesine bakamazken günde 5 vakit ezan okur, namaz kıldırabilir ki?

sen de rüya görüyorsun. ne demekse.
    söylediklerin benimkilere cevap değil. her ülkenin %99 u bi dindendir. kaç ülkede diyanet işleri başkanlığı gibi tüm dini aktiviteleri kurumları kontrol eden devlet var. hutbeyi devlet yazdırıyor. osmanlıdan kalma bi gelenek.
    osmanlı ne kadar laikse onun az fazlası laikiz.
    ülkede milyonlarca alevi var. bu adamlar camiye gidip namaz kılmıyor. peki bu insanların kendi dini inançlarını yaşaması için kaç devlet görevlisi ,kaç ibadet yeri var.

• Türkiye Cumhuriyetinin temel ilkelerinden birisi, din tüccarlarını toplumun içinden tasfiye etmektir.
    Bunların çoğunluğu batı hayranı gözükür.Amaçları bunları kullanıp halkın dini duyguları ile oynamaya
    ve çıkar sağlamaya yöneliktir.Bunlar ülkenin ilgili konularındaki sorunlarından beslenirler.
    Cumhuriyet değerleri ve buna bağlı olan ve çeşitli inançlara sahip insanımız bu keneleri temizlemediği
    sürece rahat ve huzura eremeyecek,özgür olamayacak,ibadetini özgürce yerine getiremeyecektir.
    Devamlı bu din tüccarlarının tahakkümü altında yaşamaya devam etmek zorunda kalacaklardır.
    Diğer tartışmalar bence teferruattır.
    Batıda laiklik şöyleymiş ,böyleymiş veya bir örneği dünyada yokmuş diyenler olabilir.
    Dünyadaki diğer fikirlerden etkilenmek doğal bir şeydir,karşılıklı fikir alışverişleri olabilir.
    fakat yeri geldiğinde ise;
    Atatürk ün bir sözünü hatırlatmak istiyorum:
    "Biz biliriz işimizi ,işimiz kimseden sorulmamıştır"

• Türkiye'de demokrasinin olmadığını düşünenler, aslında ne istediklerini bir düşünsünler. İstedikleri şey devletin müslümanlara ayrıcalık tanımasıysa, yani bir nevi müslüman devletse, bu zaten mümkün değildir, çünkü devletin dini yoktur (laikliğe göre). Ne kadar çoğunluk olursanız olun, siz devletin gözünde sadece vatandaşsınız, ve bu yeterli olmalı. Ve asıl demokrasi de budur. Müslüman bir devlet istiyorsanız, önce laikliği yıkmak gerekir, ki şu anki hükümetin de izlediği yol budur. Ama nedense bu yol "demokrasi yolu" olarak görülüyor bazı çevrelerce. Laikliğin yıkılamayacağı veya değiştirilemeyeceği, son geçen 84 yılda anlaşılmış olmalı.

Orjinalden alıntı: dasdasq

bir kere türkiyenin laik olduğu tartışmalıdır. birçok hukukçuya göre değildir. devlet sunni bir devlettir. dini vardır. bunu diyanet işleri başkanlığıyla yönetmektedir.
    madem laiklik olmayan demokrasi yok, böyle laiklik var mı bizden başka bunu da dile getirmek lazım.imamın devlet memuru olduğu falan.

edit:yazım yanlışı.

Evet örneğin imamhatip okullarına kız öğencilerinin alınması, yani aslında bir "meslek lisesi" olan imamhatiplerin amacı dışında kullanılması, devlet okullarında sünni islamın öğretilmesi... Bunlar aslında olmaması gereken, tarafsızlık ilkesini bozan şeyler. Ama buna rağmen olunca farklı din ve mezhepteki vatandaşlarımızın ister istemez bir itiraz hakkı doğuyor.

Son zamanlarda memleketin tadı kaçtı sanki.

İnsanlar sokakta asık suratlarla dolaşıyor.

İstisnasız tüm siyasi partilerin partizanları yılan gibi geliyor bana artık.

Yakında sırıtarak oy isterler.

Kendi halindeki halkla bu kadar oynanmazki canım.

Canım sıkkın işte keyfim yok

Laikliğin Kabülü : 6 Şubat 1937

Çok Partili Sistem (Demoratik Düzen)' e Geçiş :1946

Bugün dünya üzerinde Birleşmiş Milletler’e üye 200'ü aşkın devlet var. Bunlardan sadece ikisinin anayasasında laiklik ilkesi mevcuttur: Bunlardan biri Fransa, diğeri ise Türkiye'dir...

Ayrıca, anayasasındaki bir maddeyi değiştirme hakkını milletine tanımayan tek “demokratik devlet” de Türkiye’dir!.. (anayasamızda böyle bir hüküm var)
    Dünya devletleri içinde, bu kaydı anayasasına geçiren tek devlet bizim devletimizdir.
    EĞİTİM ŞART......[HR]
  • quote:

Peki demokrasi kelimesi yerine cumhuriyet kelimesini koysak?

Yani acaba Türkiye'de cumhuriyet ile laiklik karşı karşıya mı?

Çok keyfi bir benzetme olur.

Orjinalden alıntı: kaotika

quote:

Peki demokrasi kelimesi yerine cumhuriyet kelimesini koysak?

Yani acaba Türkiye'de cumhuriyet ile laiklik karşı karşıya mı?

Çok keyfi bir benzetme olur.

Bence şu anki Türkiye'nin durumu için bu daha yerinde bir kıyaslama olur. Çünkü cumhuriyetin gereği, iradenin halkta olmasıdır. Meclis de halkın seçmiş olduğu bir meclistir. ve meclisin çoğunluğu, belli bir partiye aittir ve onların istediği doğrultuda ilerlemekte. Normal şartlarda bu herhangi bir devlet için sorun teşkil etmez. Fakat mevcut iktidarın laiklik aleyhine hareket edeceği iddiası üzerine kriz oluşuyor.

Dolayısıyla cumhuriyetin gereği halkın seçtiği partiyle mi devam etmeli yoksa laiklik gereği bu partiye gerekirse zorla dur mu demeli?

Yani cumhuriyet ve laiklik karşı karşıya değil mi? Yoksa kıyaslamam yanlış mı?

• Demokrasiyi zaten cumhuriyetin ilkeleri tanımlıyor, bu yüzden cumhuriyeti demokrasiye indirgemek çok yanlış olur. Üstelik demokrasi kullanılarak cumhuriyetin ilkeleri tehlikeye atılacak ise...

Anayasanın dayandığı temel ilkeler var, değiştirilemeyeck hükümler var. O zaman en baştan bunları da tartışmanız gerekirdi. Demokraside değiştirilemeyecek hüküm olur mu yani anayasada değiştirilmeyecek hüküm olması demokrasiye sığar mı diye...

Hayır bunları tartışamayız çünkü aslolan cumhuriyettir. Demokrasi denilen eski yunanda ortaya atılan bir kavram. Cumhuriyet ise kanla kuruldu ve bizim varlığımızın kaynağıdır. aslolan cumhuriyettir.
  • Tam anlamıyla(en sınır tanımaz şekliyle) demokrasi ve laikliği yaşamak isteyen devlet için bu iki kavramın birlikteliği olmazsa olmazdır.Ama bunlar bir devlet için iyi bir şey mi derseniz bence ikiside gereksiz.Bu iki kavramla yönetilen devlet bi gün sağa gider bi gün sola,çölde kaybolmuş bedevi gibi dolanır.Bizde de en sınır tanımaz şekliyle olmasada ona yakın ve bizimde gidişat ortada zaten.Eğer bir devlette istikrar istiyorsanız o devlette belli bi ideolojiyle yönetim şart,ya da en kötü ihtimalle demokratik gibi görünüp yine bildiğinizi okumalısınız.(ÖR:ABD)

Ayrıca şeriatla yönetilen bi devlette cumhuriyet olabilir,hatta sınırları belli bir seviyede demokraside olabilir.(bizde olduğu gibi)

• quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

Demokrasiyi zaten cumhuriyetin ilkeleri tanımlıyor, bu yüzden cumhuriyeti demokrasiye indirgemek çok yanlış olur. Üstelik demokrasi kullanılarak cumhuriyetin ilkeleri tehlikeye atılacak ise...

Anayasanın dayandığı temel ilkeler var, değiştirilemeyeck hükümler var. O zaman en baştan bunları da tartışmanız gerekirdi. Demokraside değiştirilemeyecek hüküm olur mu yani anayasada değiştirilmeyecek hüküm olması demokrasiye sığar mı diye...

Hayır bunları tartışamayız çünkü aslolan cumhuriyettir. Demokrasi denilen eski yunanda ortaya atılan bir kavram. Cumhuriyet ise kanla kuruldu ve bizim varlığımızın kaynağıdır. aslolan cumhuriyettir.

Demokrasi nin Cumhuriyetin ilkelerini tanımladığını sanmıyorum...Demokrasi Cumhuriyet kavramının üstündedir.Bu sebeple zaten onu indirgemeniz sözkonusu olamaz...Türkiye devleti bir Cumhuriyettir.İran İslam cumhuriyeti de bir Cumhuriyettir.Cumhur dan kasıt yönetime gelecek olanın halk tarafından seçilmesidir.Ama Cumhuriyet "tanımlı" rejimin dışına çıkamaz.Aynı bizde olduğu gibi..Bu Cumhuriyet ile Demokrasi arasındaki bariz farktır.Diğer yandan Demokrasi ile Şeriat ın bağdaştığı söylense de,Şeriat;kendinden başka bir rejimi kabul etmez.Demokrasi Şeriat içinde tanımlanmamıştır.Şeriat ; uygulanacak tek ve en doğru sistemdir.Bu düzenin doğruları ve uygulamaları ise"tanımlıdır"...Gerisi takiyyedir.

Saygılarımla,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Steinberger_2 -- 7 Mayıs 2007; 1:40:25 >

Uyanık ve hilekar olduğum için "Akıllı" demesinler de!!!

• 6 OK herşeyde önce gelir.
  • generallerin bağışladığı kadar demokrasiyi reddediyorum.

Türkiyede demokrasi falan yok.

Orjinalden alıntı: yattara 61

generallerin bağışladığı kadar demokrasiyi reddediyorum.

Demokrasi demek devletin değiştirilemez ilkelerini değiştirmeye çalışmak değil ki. Sen araba kullanırken keyfince yolun sağ tarafından sürmeye kalkarsan bu demokrasi mi olur?

Orjinalden alıntı: Really

quote:

Orjinalden alıntı: yattara 61

generallerin bağışladığı kadar demokrasiyi reddediyorum.

Demokrasi demek devletin değiştirilemez ilkelerini değiştirmeye çalışmak değil ki. Sen araba kullanırken keyfince yolun sağ tarafından sürmeye kalkarsan bu demokrasi mi olur?

iyi. generaller karar versin neyin ne olduğuna, neyin tehlike neyin gerekli olduğuna. bizde generallerin arabanın sağdan mı soldan mı gittiğine karar vermelerine bakıp "iyi ki varlar yoksa halimiz ne olurdu. ne demokrasi kalırdı ne laiklik" diye sevinelim. bu mu olması gereken?
  • Demokrasi Generallerin koyduğu kurallarla belirlenemeyeceği gibi,dinin mutlak doğrularıyla da belirlenemez.Demokrasi din ve vicdan özgürlüğüne taraftır, Din Demokrasi taraftarımıdır?Sanmıyorum.Örneğin dinini inkar eden inananlarca tecrit edilir.Yada evrim teorisini din içinde tartışamazsınız.Yada din in doğrularını tartışmanız yasaktır.Demokrasi her fikre ve inanca açıktır , veya eleştiriye...Ben herhangi bir rejim içinde Din in tümden uygulanması ile Demokrasi nin bir arada olabileceği inancında değilim.Ki bu sebeple Sekülerizm denen akım ortaya çıkmıştır.

Saygılarımla,

• dostum birisi çıkar da "ben demokrasinin şu tarafına dinin bu tarafını monte edeceğim" derse tamam da, olmadık yerden olmadık nemler kapıp her fırsatta esip gürlemek de biraz abesle iştigal olmuyor mu sence demokratik bir ortamda? ülkemizde olan bu. zırt pırt verilen demokrasi bekçiliği demeçleri, sözlü muhtıralar, yürüyüşler, ataya şikayetler vs vs. nedir yani ne oluyor?

Orjinalden alıntı: C4

dostum birisi çıkar da "ben demokrasinin şu tarafına dinin bu tarafını monte edeceğim" derse tamam da, olmadık yerden olmadık nemler kapıp her fırsatta esip gürlemek de biraz abesle iştigal olmuyor mu sence demokratik bir ortamda? ülkemizde olan bu. zırt pırt verilen demokrasi bekçiliği demeçleri, sözlü muhtıralar, yürüyüşler, ataya şikayetler vs vs. nedir yani ne oluyor?

Bugün Türkiye de olanları tasvip etmek elbette mümkün değil.Yapılanlar Demokrasi adı altında, Jakobenizm dir.

Saygılarımla,

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.