Şimdi Ara

DC Motor Hız Kontrol Devresi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
4.544
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar aşağıdaki devreyi İSİS programında tasarladım çalıştı. Fakat BD139 en fazla 1.5 A akıma verebiliyor. Buda benim kontrol edeceğim motor için yeterli değil ben bunun yerine
    bd 437 kullansam (4 A kadar destekliyor ) devre çalışır mı ? İSİS te denedim sorunsuz çalıştı ama devreye kurduğumda çalışmamazlık yapar mı ? İSİS'e güveneyim mi yani ? Bide 50k pot yerine 500k koysam sorun çıkarmı 50k olunca motor en alt konumda olsa dahi çok yavaş hareket ediyor. 500k koyunca bu sorun çıkmıyor.

• Bunlar icin motor surucu entegreler var birazda pic programlama bilgin varsa cok daha hassas hiz ayari yapilan(pwm) ile motor surucu yapabilirdin l293,l298 ornek olabilir bunlarin cikisida cok yuksek amp degil ama paralel 2 yada 3 unu kullanarak stabil sistemler olusturabilirsin...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • illa transistör olacak diye kasmana gerek yok, ULN2003 gibi entegreler kullanılabilir transistör yerine. Bu entegrenin 7 adet birbirinden farklı çıkışı var ve paralel bağlantı yapılabilir. ya da motor sürücü entegresi kullanılabilir direk.
    Başka bir alternatif yöntem; mosfet transistör kullanmak, 2 direnç fazladan eklersin devrene ama 44A bile sürer, en basitinden IRFZ44 :)
  • Pic bilgim malesef yok.Peki o İrfz44 u direk bd139 un yerine taksam okur mu yoksa biseyler daha mi eklemeliyim?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MrtYlmzz -- 2 Mayıs 2014; 18:50:54 >
  • IItwentysixII kullanıcısına yanıt
    İrfz44 u taktim.İsis te duzgun caismadi. Bahsettiginiz direncleri nereye takmaliyim?

• Gate bacağı ile source bacağı arasına 1K direnç ( en dıştaki bacaklar arası ), Gate ile 555 entegresinin 3 numaralı bacağı arasına da 4.7K direnç takarsan tamamdır.
    benmi yanlış yapıyorum çalışmıyor motor hep aynı hızda dönüyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    4 kablolu step motor ??
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • 1k direnç aşağıdaki bacağa bağlanacak. Gate ile toprak (şase) arasına bağlanacak. ayrıca c1 kondansatörünü biraz daha küçültürsen motor sargılarındaki tınlama sesi de gider, bu haldeyken osilatör sesini duyarsın. 10nF ile çalışırsa 10nf tak.
    yine çalışmıyor.

evde bütün malzemeler vardı bitek transistör bulamadım.Bd138a diye bi transistör vardı onu taktım breadboarda denemek için çalışmadı devre. Bi sorum daha var şimdi benim motorum 12volt devrede 12 volt 2sini aynı kaynakla beslesem sorun çıkarmı yani + kutbunu birleştirsem.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MrtYlmzz -- 2 Mayıs 2014; 18:57:25 >
  • gate ucundakı 4K7 10R yap gate şase arasındaki 1k yı 10K yap
    edit : resim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi japon_japon -- 2 Mayıs 2014; 21:16:29 >
  • japon_japon kullanıcısına yanıt
    İrfz serisi mosfet koyunca İsis te devre çalışmıyor. Benim anlamadığım madem İRFZ ile 40 ampere kadar dayanabilecek devre yapmak mümkün adamlar neden Bd 139 koymuş 1.5a lik. Birde Ne555 ile yapabiliyorken neden Pic ile uğraşıyorlar. Bu devrede Ne 555 in görevi ne anlamadım.
  • isis fazla kullanmadığım ıcın neden çalışmıyor sorusuna bir cevap veremiyecegim :(
    ırfz 44N 40A VE ben hep ırfz 44 n kullnırım :) elimde cok varda

neden bd cunku 1.5 a yetiyor yaptıkları devreye sanırım :)

N555 görevi kare dalga üretmesi için konuluyor devreye p.i.ç. cok daha fazla seçenek sunan bır entegre olduğu ıcın yanı diğer cıkıslarıda kendınce kullanıyorlar
  • Tamam bugun bi aksilik olmazsa devre malzemelerini almaya gidicem sonucu yazarim. Ben irfz48 kullancam oda ayni zaten daha fazla watt a izin veriyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MrtYlmzz -- 3 Mayıs 2014; 11:26:46 >
  • ee son olarak devrede neler yaptın bakalım anlat merak edenler vardır yahuu... :))
  • BD139 yerine İRFZ44N Mosfet kullandım 'japon_japon' ve 'IItwentysixII' 'e yardımlarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Şuan devre çalışıyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.