Şimdi Ara

dc dc konvertör 12-24 yapmak istiyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
29
Cevap
1
Favori
5.156
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 12voltu nasıl 24volta çevirebilirim yalnız 12ampere felan dayanabilmesi lazım yani kısaca 24volt 12 amper lazım bana elimde 12 volt 25a güç kaynağı var

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wert95 -- 19 Şubat 2013; 21:27:36 >

• quote:

Orijinalden alıntı: kenakord08

Bu arada unuttum 01 ohm 3 watt direnç yerine 0.005 ohm 50 watt shont direnci kullanacaksınız.

hocam çok teşekkürler devre güzel birşey ama size birkaç sorum olacak
    bana minimum 24volt 12amper lazım yani bu devre kaç amper verir?
    trafonun ölçüleri ne olmalı ?
    diyot olarak mesela ne kullanmalıyım ?
    2x6 spir: 2tel birlikte 6spir sarılması oluyor değil mi ?
    hiç trafo sarmadığım için trafonun 3 giriş birde 3 çıkışı var ancak 2 tel sarıyoruz biraz kafam karıştı açıkcası
    son olarak şaseleri güç kaynağının eksi ucundan alıyorum sanırım ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: wert95

quote:

Bu arada unuttum 01 ohm 3 watt direnç yerine 0.005 ohm 50 watt shont direnci kullanacaksınız.

hocam çok teşekkürler devre güzel birşey ama size birkaç sorum olacak
    bana minimum 24volt 12amper lazım yani bu devre kaç amper verir?
    trafonun ölçüleri ne olmalı ?
    diyot olarak mesela ne kullanmalıyım ?
    2x6 spir: 2tel birlikte 6spir sarılması oluyor değil mi ?
    hiç trafo sarmadığım için trafonun 3 giriş birde 3 çıkışı var ancak 2 tel sarıyoruz biraz kafam karıştı açıkcası
    son olarak şaseleri güç kaynağının eksi ucundan alıyorum sanırım ?

Alıntıları Göster
    trafoyla felan uğraşmak yerine daha basit bir devre ile alınamazmı 24volt mesela resimdeki devre 12voltu 24 volt yapıyor ancak 5a veriyor bunu nasıl 12a çıkartabilirim acaba veya sizin bildiğiniz başka bir yöntemde olabilir.ayrıca aklıma takıldı verdiğiniz devre 12 voltu 24 volta çeviriyor değil mi yani step up devresi oluyor galiba

• quote:

Yukarıdaki devre ile öyle 20 amperler alamazssınız bu devre Step_UP devresidir benimki Step UP değil PWM devredir. SMPS ( Swıtch Mode Power Supply) 4 Watt Trafo büyüklüğünde E tipi Ferrit trafo kullanmalısınız.

Sarımı Tam anlıyamadınız galiba ..

Ferrit trafonun primerini 1.20 mm telden trafonun bir kenarından sarmaya başla 6 sarım sonra ortadan bir uc çıkar .. Tekrar orta ucdan başla bir 6 tur daha sar ve trafonun diğer kenarından ucu çıkar böylece giriş için 2X 6 spir sarmış olacaksınız.

Seconder sargısını 1.20 telden 2 tanesini birlikte bir kenardan başla 12 tur sardıktan sonra diğer kenardan çıkar. Bu iki telin uclarının emayesini kazıyın ve birbirlerine sarın ve iki uc olarak çıkış alacaksınız bunuda 4 adet 10 amper Hızlı diyot ile köprü diyot olarak bağlatın filtre içinde 4700 uf 50 volt kondansator kullanırsanız artık 12 volt girişten 24 volt 20 amper cıvarı maksimum çıkış alırsınız...

Umarım anlamışsınızdır .. dikkatli ve anlıyarak okuyunuz...

hocam çok teşekkürler şimdi oturdu trafo sarma fakat şimdi bizim okulda bozuk güç kaynakları var (hurda) bunlardan bir tanesinin trafosunu alıp yapsam sorun olmaz heralde ama bunların küçüğü de var büyüğüde boyut önemlimi ?

• quote:

tamam ozaman baştan kendim saracağım peki bu trafonun eni boyu felan farkediyormu yani belirli bir ölçüde trafomu lazım yoksa standart birşey olur mu ?
    okuldan alacağım trafoyu parçalayıp dediğiniz şekilde saracağım
  • quote:

quote:

tamam ozaman baştan kendim saracağım peki bu trafonun eni boyu felan farkediyormu yani belirli bir ölçüde trafomu lazım yoksa standart birşey olur mu ?

Arkadaşım senin kaçırdığın nokta şurası,kenan hocam ferrit trafo olmalı normal trafo ile verim alamazsın diyor.Ferrit trafoyu ya boş olarak satın alacaksın,yada eski arızalı bir bilgisayar psu bulup oradan sökeceksin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ekrem3457

quote:

quote:

Arkadaşım senin kaçırdığın nokta şurası,kenan hocam ferrit trafo olmalı normal trafo ile verim alamazsın diyor.Ferrit trafoyu ya boş olarak satın alacaksın,yada eski arızalı bir bilgisayar psu bulup oradan sökeceksin.

Alıntıları Göster
    Dönem ödevi olarak smps devresi aldım.Simetrik 24V / 300W gücünde olacak.(Gerilim sabit olma koşulu ile daha yüksek güçte olabilir.)
    63MM çaplı toroid trafoya
    primer sargısı olarak 4x1mm telden 2x6Tur
    sekonder sargısı olarak 4x1mm telden 2x12Tur saracağım.

Gönderilen şemada Mosfetler 3525in 11 ve 14 nolu uçlarından sürülmüş.Bazı şemalarda ise BD139-140 transistörleri ile sürülmüş.Bunun farkını anlayamadım.

Bazı şemalarda geri besleme olarak pot ile voltaj kontrolü yapılırken , bazı devrelerde optokuplör ve zener ile sağlanmış.Hangisi daha kararlı ve stabildir ?

Şuan araştırma evresindeyim.Yardımınızı bekliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rkx -- 20 Şubat 2013; 22:20:42 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    12 v dc motor sarımı hak.
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

quote:

tamam onu anladım ama şimdi bizim okulda bozuk bir sürü bilgisayar powerı var ve içlerindeki trafolardan bir tanesini alıp parçalayıp kenan hocanın tarif ettiği gibi saracağım ama sorum şu saracağım trafonun büyüklüğü önemlimi çünkü çok fazla çeşit (boyu eni farklı) trafo var

• quote:

quote:

quote:

quote:

tamam onu anladım ama şimdi bizim okulda bozuk bir sürü bilgisayar powerı var ve içlerindeki trafolardan bir tanesini alıp parçalayıp kenan hocanın tarif ettiği gibi saracağım ama sorum şu saracağım trafonun büyüklüğü önemlimi çünkü çok fazla çeşit (boyu eni farklı) trafo var

Alıntıları Göster
    EI-33 yazanları direk kullanabilirsiniz , sarım sayılarını değiştirmenizede gerek yok.Sonu EI-33 ile biten tün trafoları kullanabilirsin.
    Sarı veya yeşil nüveli olan ise filtre bobini.

• quote:

Orijinalden alıntı: Rkx

EI-33 yazanları direk kullanabilirsiniz , sarım sayılarını değiştirmenizede gerek yok.Sonu EI-33 ile biten tün trafoları kullanabilirsin.
    Sarı veya yeşil nüveli olan ise filtre bobini.

Alıntıları Göster
    İstedigin amper çok yüksek dolayısı ile hazır Swhicmod almanız gerekli ya 24 1ad alacaksınız yada
    12Volt 2 ad bunun 12voltlarını seri baglayın 24 volt elde edin.
    bence ugraşmaya degmez hazır alın daha iyi fiyatlarıda uygun.

Ege
  • quote:

Orijinalden alıntı: HeLLoNeLy

Dönem ödevi olarak smps devresi aldım.Simetrik 24V / 300W gücünde olacak.(Gerilim sabit olma koşulu ile daha yüksek güçte olabilir.)
    63MM çaplı toroid trafoya
    primer sargısı olarak 4x1mm telden 2x6Tur
    sekonder sargısı olarak 4x1mm telden 2x12Tur saracağım.

Gönderilen şemada Mosfetler 3525in 11 ve 14 nolu uçlarından sürülmüş.Bazı şemalarda ise BD139-140 transistörleri ile sürülmüş.Bunun farkını anlayamadım.

Bazı şemalarda geri besleme olarak pot ile voltaj kontrolü yapılırken , bazı devrelerde optokuplör ve zener ile sağlanmış.Hangisi daha kararlı ve stabildir ?

Şuan araştırma evresindeyim.Yardımınızı bekliyorum.

BD transtörleri ile sürülmesinin nedeni, eğer devrede entegrenin verdiği çıkıştan fazla akım çekilirse smps entegresi bozulur yada mosfetler düzgün çalışmaz. Bd ler mosfetlerin ve entegrenin rahat çalışabilmesi için.
    Bu iki adet yada 4 adet ırfz44 ün yerini tutabilcecek, daha büyük kılıflı mosfetler var.. yani 4 mosfet yerine 1 mosfetle aynı güç çekilebilir. IRFP264 gibi..

• quote:

Yukarıdaki devre ile öyle 20 amperler alamazssınız bu devre Step_UP devresidir benimki Step UP değil PWM devredir. SMPS ( Swıtch Mode Power Supply) 4 Watt Trafo büyüklüğünde E tipi Ferrit trafo kullanmalısınız.

Sarımı Tam anlıyamadınız galiba ..

Ferrit trafonun primerini 1.20 mm telden trafonun bir kenarından sarmaya başla 6 sarım sonra ortadan bir uc çıkar .. Tekrar orta ucdan başla bir 6 tur daha sar ve trafonun diğer kenarından ucu çıkar böylece giriş için 2X 6 spir sarmış olacaksınız.

Seconder sargısını 1.20 telden 2 tanesini birlikte bir kenardan başla 12 tur sardıktan sonra diğer kenardan çıkar. Bu iki telin uclarının emayesini kazıyın ve birbirlerine sarın ve iki uc olarak çıkış alacaksınız bunuda 4 adet 10 amper Hızlı diyot ile köprü diyot olarak bağlatın filtre içinde 4700 uf 50 volt kondansator kullanırsanız artık 12 volt girişten 24 volt 20 amper cıvarı maksimum çıkış alırsınız...

Umarım anlamışsınızdır .. dikkatli ve anlıyarak okuyunuz...

hocam birşey soracağım bu hafta devreyi yapacağım ancak on of butonunun yanındaki 6.3a sigortamı acaba ? birde çıkıştaki 4700uf kondansatörler 16v yoksa 50v mu olsun ayrıca bahsettiğiniz filtre kondansatörleri çıkıştaki 4700uf mi yoksa sonradan birtane daha 4700uf 50v mu takacağım
    teşekkürler şimdiden

• quote:

Çıkıştaki kondansatorler simetrik besleme için 2 tanedir ve bunları 4700 uf 25 voltluk kullanmanız daha iyi olur... Ayrıca 2 tane daha takmaya gerek yoktur.. toplam 2 tanedir kısaca... Kolay gelsin..

teşekkürler hocam çok yardımcı oluyorsunuz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wert95 -- 25 Şubat 2013; 23:15:09 >
  • quote:

hocam shont direncini bulamadım koca ankarada en fazla 5w var onları paralel bağlayarak olur ama bu seferde ohm değeri tutmaz sorun olur mu ?
  • quote:

gerek yok .. 2 tane 0.1 ohm 4 watt direnci paralel yapın ve kullanın...

peki hocam son bir soru 0,1 ohm 5w ve 3w var yani şimdi 5w alıp paralel bağlasam bir sorun olmaz herhalde ?
  • quote:

Olmaz Olmaz... Kullan..

tamam teşekkürler.
    girişten kaç amper çeker ve kaç çıkar ozaman yani 0,05ohm 10w şönt direnci kullanınca
  • quote:

Onuda artık yaptığınızda gözlemleyin .. deneyin .. boşta iken 12 volt beslemeden 60-100 ma arasında bir akım çeker. bunu söylemem yeter sanırım...

o kadar yüksek bir akım ölçebileceğim aletim yok o yüzden size danıştım neyse size güveniyorum olur heralde.
    birde devrede buz71 yerine irfz44 kullanmamı önerdiniz ancak toplamda devrede 4 tane mi yoksa 2 tane mi irfz44 olacak. yani 1 tane buz71 yerine 2 tane irfz44 mi kullanacağım.
    eğer toplamda 4 tane irfz44 kullanılacaksa onun yerine 2 tane irf3205 kullanacağım ?
  • quote:

Nasıl anlamadım... Veya ben anlatamadım .. hangi yüksek akımdan bahsediyorsun .. ben amper demiyorumki, miliamper diyorum .. iyi okumadınız galiba...
    2 tane IRF3205 kullanmanız yeterli olacaktır..

yok ben çıkış ve giriş için demiştim
    yani şöyle açıklayayım maksimum çıkış akımı ve bunun için girişten çektiği akımı sordum ben aslında

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wert95 -- 1 Mart 2013; 7:07:24 >
  • quote:

quote:

Nasıl anlamadım... Veya ben anlatamadım .. hangi yüksek akımdan bahsediyorsun .. ben amper demiyorumki, miliamper diyorum .. iyi okumadınız galiba...
    2 tane IRF3205 kullanmanız yeterli olacaktır..

yok ben çıkış ve giriş için demiştim
    yani şöyle açıklayayım maksimum çıkış akımı ve bunun için girişten çektiği akımı sordum ben aslında

Alıntıları Göster
    2x6Tur
    3x0.9 mm tel ile primeri sardım.

• quote:

Orijinalden alıntı: Rkx

2x6Tur
    3x0.9 mm tel ile primeri sardım.

Alıntıları Göster
    Merhaba sayın arkadaşlar

12v dc den 24v dc ye çeviri devresinde kullanılan trafoyu, PSU larda olan IE-33 yazan trafoyu direk kullansak çıkışdan max kaç amper yük çekebiliriz bana 10-15a arası yeterli ve ayak bağlantıları nasıl olmal, ayrıca mosfetleri sürmek için ilave olarak eklenen transistörlerın tam bağlantı şekli nasıldır

teşekürler

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.