Şimdi Ara

dc akımda hz frekans olayı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
23
Cevap
0
Favori
11.426
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • alternatif akımdaki 50-60 hz arası frekans olayı dc akım dada var mı arkadaşlar

• normal dc akımda frekans yok.
  • Normal DC akım derken? DC akım,adı üzerinde doğru akımdım.Zamanla değişmeyen bir değerdir.
  • DC gerilimlerde sinüzoidal sinyal görülmez. Ancak iyi filtrelenmemiş AC/DC dönüştürücülerde kaçak AC akım görülebilr. Osiloskopla bu akım tespit edilebilir. Ancak fırçalı DC generatörlerdeki durumu bilen arkadaşlar izah edebilirse ben de öğrenmiş olurum. Burada akım fırçalardan alındığından DC bile olsa hıza bağlı olarak DC gerilimin sürekliliği zamana bağlı olarak değişebilir diye düşünüyorum. Rüzgar trübini yapan arkadaşlar bu konuda yardımcı olabilirler kanımca.
  • quote:

Orijinalden alıntı: hdrdmr

alternatif akımdaki 50-60 hz arası frekans olayı dc akım dada var mı arkadaşlar

Alternatif akımı diyotlarla doğrultup filtrelemediyseniz dalgadan öte frekans sayısınca kesintili,şiddeti sinüs eğrisinin alternas zamanına göre değişen ama akımı aynı yönde akan bir DC akımdan bahsederiz.Artı ve eksiler aynı yönde olduğundan evet DC akımdır.

Bilhassa uygun kapasiteli kondansatörle filtrelenmiş doğru akım dalgasız yani temiz doğru akımdır.Kesintisiz,aralıksız,boşluksuz bütün zamanlarında yükü aynı şiddetle aynı yönden besleyen akım olmalı.

Kond. kullanınca;frekans aralıklarını ve sinüsün düşük açılı zamanlarını deyim yerindeyse doldurup düzleyip gerilimi devamlı sinüs eğrisinin 90 derece tepe noktasındaki şiddeti zamanına çıkarır.Bu yüzden Ac voltajın 1,4 çarpımı sonucu DC voltaj görülür.

Ör;220 VACx1,4=308-310 VDC olduğu gibi.

• peki malisert dostum sabit mıknatıslı DC üreteçlerde durum nasıldır? burada bir devamlılıktan bahsedilebilir mi.?
    zaman gerilim eğrisi sabit midir?
  • quote:

Orijinalden alıntı: woofer

peki malisert dostum sabit mıknatıslı DC üreteçlerde durum nasıldır? burada bir devamlılıktan bahsedilebilir mi.?
    zaman gerilim eğrisi sabit midir?

Merhaba;
    DC üreteç kısaca;
    Her kutup yönü düzenli aynı fırçadan alındığından(kuzey kutbu 1 no güney kutubu 2 no gibi)fırça çıkışlarından filtrelenmemiş doğru akım alınır.Yani aslında dc üreteçlerde AC üretirler.Fırçalar bu üretimi adeta diyot gibi doğrulturlar.
    Zaten böyle olmasaydı gerilim üretilmezdi.Haliyle gerilim yoksa hiç bir şey yok.

İnsan gözü,bilirsiniz,, 50 Hz.li bir AC akımı algılayamaz.Yani devamlı kesintisiz zannederiz.

Kondansatörlerin önemi burada kendini gösteriyor.

Vel hasıl;DC üreteçlerden alınan akım AC üretecin tam dalga doğrultulup kond. ile fitrelenmemiş hali ile aynıdır,eşdeğerdir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: ayhan_eee

Normal DC akım derken? DC akım,adı üzerinde doğru akımdım.Zamanla değişmeyen bir değerdir.

normal dc akım derken pil veya adaptörü kastettim düz dc yani.

Ama mesela devreye bir buton koysak akımı senkronize olarak kesersek çıkışta dc vardır ama frekansıda vardır kare dalga üreteci misali kare dalganın frekansı vardır ama dc gerilimdir şiddeti değişir ama yönü değişmez.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kare dalga DC değitir.Alternatiftir.AC sadece sinüs anlamına gelmez.Belli bir frekansa bağlı bir sinya AC olarak adlandırılır
  • Anladığım; sonuçta bir gerilimin frekansa sahip olması için illâ ki AC olması gerekmediği. Kare dalganın da bir frekansı var sonuçta. Keza üçgen ve testerede olduğu gibi. Yanlışsa düzeltin ltf. Yalnız buradaki karmaşa pil gerilimiyle diğer DC kaynaklarındaki fark sanırım.
  • kare dalgayı hiçbir zaman alternatif gerilim olarak görmedim kare dalga varlık ve yokluk arasında gidip gelen bir dalga şekli bir ac motora kare dalga verilirse dc akım altındaki gibi tepki verir dc motora kare dalga verilirse kesik kesik dc almış gibi tepki verir

alternatif akımın tanımı şu şekilde.

"Alternatif akım (AA ve AC İngilizce: Alternating current), genliği ve yönü periyodik olarak değişen elektriksel akımdır. En bilinen AC dalga biçimi sinüs dalgasıdır. Yine de farklı uygulamalarda üçgen ve kare dalga gibi değişik dalga biçimleri de kullanılmaktadır. Bütün dalgalar birbirlerine elektronik devreler aracılığı ile çevrilebilirler. Devrede kondansatör, diyotlar, röle ler ile bu çevrim yapılabilir."

Şimdi yönü ve şiddeti değişen akım ac akım kare dalgada sadece şiddet değişmekte yön değişimi yok.Veya bir diyota dc verildiğinde çıkışa dc veriyor kare dalga verildiğinde aynı şekilde kare dalga çıkıyor.

Şimdi kare dalga ac midir yoksa dc midir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NEŞELİMEŞEODUNU -- 16 Mayıs 2013; 0:00:57 >

• Kare dalga DC Değildir.Belli bir periyodu olan sinyale AC diyebiliriz.
  • DC dediğimiz Gerilim türü 2 çeşittir.
    1) Düzgün doğrusal akım. Bu akım çeşidinin zaman içinde hem akımın yönü hemde büyüklüğü sabittir. Örnek Bataryalar, aküler piller, çok iyi filtrelenmiş doğrultmaç çıkışları vb.
    2) Düzgün doğrusal olmayan akım. Bu akım çeşidinde akımın yönü değişmediği için düzgün(ters alternans görmediğimiz için) periyodik olarak genliği sürekli değiştiği içinde düzgün fakat doğrusal olmayan akım denmektedir. En güzel örneği ise Filtrelenmemiş veya, iyi filtrelenmemiş köprü diyot çıkışları, PWM generatörleri, TTL CMOS tarzı lojik kapı durumları ve osilatörleridir. AKIMIN YÖNÜ ASLA DEĞİŞMEDİĞİ İÇİN DC SINIFINA GİRER. Kısacası, ister sinüsoidal olsun ister üçgen istersede kare olsun, Genlik negatife inmediği sürece DC'dir

• Bilgi veren arkadaşlara teşekkür ederim. Meraktan ilgilenen biri olarak "DC- AC ye nasıl dönüştürülür" diye sorduğum birisi bana "flip-flop devreleri gibi" demişti. "Kare dalga oluşur" demişti.
    Kabaca anlatmak istedi sanırım.

Diyot alternatif akımı doğru akıma çeviriyorsa, sanırım "diyottan geçince karakteri değişmeyen akıma doğru akım" diyebiliriz.
  • Siz öyle kabul edin o zaman.Diyecek bişey yok ancak DC Değişim olmaz. Trafolar AC ile çalışır.Ama kare dalga verirsen de çaışır.Sonuçta frekansı olan bişey
  • Kare dalganın genlik ve yön değistireni yok mu?

• quote:

Orijinalden alıntı: aktuz

Kare dalganın genlik ve yön değistireni yok mu?

biz ona AC kare dalga diyoruz. Yani her kare dalga, sinüsoidal sinyal AC olacak demiyoruz. Yukarıdaki yorumumda durumu zaten açıkladım. Dikkatli okursan eminim ki anlarsın, kolay gelsin
  • Bu konuda tek bir prensip vardır: bir akımın yönü değişiyorsa AC'dir, değişmiyorsa DC'dir. Dalga şekli frekansı vs. bu durumu etkilemez.

Hatta çeşitli nedenlerle (faz farkı vs.) bazen gerilimin yönü değişse bile akımın yönü değişmiyorsa yine DC'dir.
  • kare dalga, sijnyalin her iki kutba da esit anda varip geri gelmesidir, keskin ac sinyalidir diyebiliriz. sinus dalga ise daha oval bir hat izler. misal ses bir sinus dalgadir, sebeke elektrigi de sinustur, kare dalga ise smps adaptorler gibi ozel alanlarda kullanilir. aslinda tam bir kare dalga olusturabilmek gunumuzde imkansiz ama yakin dalgalar uretilir,
    yinende kare dalga acdir, dc motorun kesik kesik cevap vermesinin nedeni de sinusjn aksine hattinin kesin olmasidir, oysa ki dc motora sinus dalga verirsek motor geri donus yapacak vakit bulur, kare dalga verirsek ile geri donus yapacak vakit bulamadigi icij kesik kesik olsa da bir yone donebilir,

• Arkadaşın sorduğuyla ilgili bir şey duymuştum mesela bazı batarya şarj devrelerinde dc akımda puls şeklinde 180hz lik frekans ölçmüşler osiloskopta , bu bataryayı normal dc akıma göre daha iyi şarj ediyormuş doğrumu

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.