Şimdi Ara

CVT vs Tork Konventör (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
77
Cevap
5
Favori
35.802
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Hyundai i20 2014 model 1.4 CVVT Sense 

    Modelinde acaba tork konvertör şanzıman mı var ? Hayır ise ondaki şanzıman sorunlu mudur?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Akustik34 kullanıcısına yanıt
    İ20 de torkkonvektörlü 4 ileri dir
    Accent Blue da 2015 kadar 4 ileri tork sonra cvt geçtiler ama i20 1.4 hep dört ileri tork

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: m_kucukaksoy

    İ20 de torkkonvektörlü 4 ileri dir
    Accent Blue da 2015 kadar 4 ileri tork sonra cvt geçtiler ama i20 1.4 hep dört ileri tork
    Çok teşekkür ederim.

    Model adındaki CVVT kelimesinden ötürü acaba CVT şanzıman mı kullanıyor sandım.

    İkinci olarak; tork konvertör mü daha sorunsuzdur yoksa CVT mi..?
  • Akustik34 kullanıcısına yanıt
    tork daha sağlamdır fakat yakıt fazladır cvt ise belli bir devirde belli bir hız mantığı yoktur ayağınızın gaza pedalına basma şiddetine göre devri ayarlar bununla birlikte yakıt ekonomisi sağlar cvt en kötü yönü sanki hızlanmıyormuş hissi verir gereksiz bağırır çoğu kullanıcı sevmiyor benim eski aracım fluencede düz yolda 80 km ile seyrederken devir 1300 gibi bir rakamda olurdu cvt ihtiyacı olan güce göre devri ayarlar
    i20 büyük ihtimal eski kasa alacaksınız yeni kasalarda 1.4 mpi gecer blue bakmanızı tavsiye ederim eğer yeni kasa i20 alacaksanız rahatlıkla alabilirsiniz bu hafta içi düz vites 1.2 lpgli 53000 km i20 elite aracımı sattım yerine egea 1.6 otomatik aldım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Corolla cvt aldım gerçekten vites geçişi konusunda çok memnunum. Malum youtube kanalarri yok vites hissetmiyor, yok perofmansli değil, yol bağırıyor diye konuşuyorlar ama şehir içinde cvt çok keyifli onu söyleyebilirim. Eskiden tork konvektörlü ve çift kavrama kullandım ikisi de 1-2. Viteslerde çok hissediliyordu. Bunda kaymak

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yalın Gülmez Toyota Auris CVT incelemesinde CVT şanzımanda ilaveten tork konvetörü olduğunu söylüyor. Doğru mudur?


    Edit: Burada CVT'nin tork konvertörüne bağlı olarak çalıştığı anlatılıyor.


    CVT vs Tork KonventörKen Shaw Toyota - Toronto Toyota Dealershipyoutube
    Ken Shaw Toyota in Toronto presents: Know Your Toyota's Continuously Variable Transmission (CVT)
    https://www.youtube.com/watch?v=UVAPRagaOtg&feature=youtu.be



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 5 Ocak 2024; 14:23:13 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cvt şanzımanın daha iyi olduğunu düşünüyorum, sınırlı sayıda bir vites olmadığı için sonsuz oran var araç yokuşa geldiğinde gerektiği kadar devri yükseltiyor ve olayı çözüyor çok devir çevirmeye gerek kalmadan, ama oranlı tam otomatik şanzımanlarda yokuşa gelince ya araba bayılacak ya da vites düşürüp motor devri çok yükselecek böyle olunca da içeride çok gürültü olup kabin konforu azalacak.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • programmer_onur kullanıcısına yanıt

    Evet, bildiğim kadarıyla Auriste K120 CVT şanzıman var ve şaft kaplini olarak da tork konvertör kullanıyor. Yaygın bilinen bir yanlış anlamayı düzeltmek isterim; tork konvertör klasik otomatik şanzıman tabir ettiğimiz planet dişli sistemli transmisyonlara özgü bir şey değildir. Adı üstünde bir şaft kaplin (kavrama) türüdür ve kaplinler farklı hızlarda ve/veya yapılarda bulunabilen 2 mekanizmayı birbirine bağlayan unsurlardır. Motor ve şanzıman farklı hızlarda olabilen 2 mekanik aksam olarak birbirine bir şaft kaplini aracılığı ile bağlanmak zorundadır. Bu kaplin otomativ uygulamalarında geleneksel olarak ya baskı-balata (debriyaj) kaplinidir ya da tork konvertör kaplinidir. Tork konvörter ilaveten bir tork çarpanı olarak da iş görür. Dolayısyla bir şanzıman, türü ne olursa olsun, bir şaft kaplini aracılığı ile motora bağlanmak zorundadır. CVT de bir şanzıman türü olarak hem tork konvertörle hem de debriyaj-balata ile motora bağlanabilir ve her iki türü kullanan otomobiller mevcuttur ancak CVT'de daha çok tork konvertör tercih edilmektedir. 1996 Honda Civic baskı-balata kullanan bir CVT şanzımanla donatılmıştır örneğin (Honda Multimatic). Bir de Honda 2008 yılında piyasaya sürdüğü DN-01 motosikletinde hidrostatik CVT denilen özel bir şanzıman türünü kullandı ve bu motorda kaplin olarak baskı-balata kullanılmıştı.


    Sonuç olarak tork konvertör klasik (planet) otomatik şanzımanın ayrılmaz bir bileşeni değildir, her tür şanzımanla birlikte kullanılabilir. Tork konvertörün avantajları vardır, dezavantajları vardır. Mesela dezavantaj olarak verimliliği baskı-balataya göre daha düşüktür yani motorun gücünden daha çok çalar.





  • programmer_onur kullanıcısına yanıt
    3. nesil jazz sahibiyim, araçta tork konvektörlü cvt var…

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
    Detaylı açıklamanız için teşekkürler hocam.

    Dikkatimi çekti, K120 CVT ile ilgili (tork konvetörlü) şikayetler de varmış, şu oynatma listesi ana ekranındaki "daha fazla" yazısına tıklayıp Abd'li bir vatandaşın yaptığı açıklamanın tamamına bakın:
    https://www.youtube.com/playlist?app=desktop&list=PLICcE1dK8jqZevOedPfFHkNb0S1ra9UxD

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • blueSKYLINE kullanıcısına yanıt

    Bu işin teorik olarak başarısı.. teorik olarak Cvt'ler resmen kusursuz.


    Pratikte işler ne yazık ki farklı. çünkü ortada iki kasnak arasında sürekli gidip gelen bir kayış veya zincir sürtünme faktörü var. düşük hızlarda bu kayıplar fazla hissedilmiyor veya motor sürekli optimum devirde gittiği için o kayıp telafi ediliyor ama yüksek hızda işler nanay. asla dişli seti gibi direkt, kayıpsız ve verimli değil Cvt'ler.

    Otoyolda sabit 130kmh hızda örneğin Cvt bir aracın obd2 portuna elm cihazı bağlayıp şanzıman yağ sıcaklığını takip edin, ciddi ısındığını göreceksiniz. hatta bazıları yüksek hızda yağ sıcaklığı uyarısı da verir.. gezegen dişli setli veya manuel araçlarda böyle bir şey söz konusu değildir.


    Cvt'nin başarısı motoru mükemmel bir verimde idare etmesidir.. yoksa kendisi verimli bir sistem değildir. motordan istenen devri o kadar doğru ve nokta atışı talep eder ki kendi verim-ısıl kayıp problemlerini maskeler bu başarım..


    bir de cevap verme gecikmesi, kasnak ayırma-toplama durumları var ki o ayrı konu. bu bakımdan son Cvt'ler çok geliştikleri için pek dezavantaj olarak göremiyorum artık.





  • programmer_onur kullanıcısına yanıt

    Rica ederim.


    Evet, her şanzıman türünde şikayetler olabilir. üretim hatasıdır veya kullanıcı hatasıdır veya tasarım hatasıdır, Hatalar ve haliyle arızalar olabilir. Önemli olan bu arızaların tekil örnekler şeklinde kalıp salgın arıza haline dönüşmemesidir. CVT'ler 10-15 yıl öncesine göre çok gelişti ama bu yine de onları tamamen kusursuz kılmıyor, sadece şikayetler geçmişe göre hayli azalmış görünüyor. CVT kağıt üzerinde en mükemmel şanzıman türüdür ama pratiği tam olarak öyle değil maalesef. CVT şanzımanlar 70'lerden beri scooter türü motosikletlerde başarıyla kullanılıyor ve hemen hiç sorun çıkarmıyorlar ama otomobillere uygulanmaya başlayınca o kadar da sorunsuz olmadığı görüldü. Bir kere otomobil çok ağır ve tabii motorları da scooter'lara göre çok güçlü. Zaten güçlü scooter'larda da kullanılmıyor. Mesela Honda Forza 250 ve 350 CVT şanzımanla gelirken, Forza 750 DCT çift kavrama şanzımanla geliyor. Fakat günümüzde bu sorunların çoğu aşıldı. Günümüz CVT şanzımanları geçmişe göre çok daha sağlam ve sorunsuz. Yani ben gönül rahatlığı ile CVT şanzımanlı bir Toyota alabilirim.


    K120 şanzıman ise klasik bir CVT değil. Kalkışta klasik bir 1. vites dişlisi kullanılıyor ve yaklaşık 40 kms hızdan sonra CVT devreye giriyor. İlginç ve türünün ilk örneği bir şanzıman K120. Yapısı biraz daha karışık haliyle ve bu da onu bir tık daha arızaya açık hale getirebilir diye düşünüyorum ama dert edecek kadar da değil...


    Edit: İmla




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 5 Ocak 2024; 22:39:15 >




  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
    Hocam tekrar selamlar ve uzun uzadıya yazarak bizleri detaylı şekilde aydınlattığınız için tekrar teşekkürler.

    İntenette bir tablo buldum. Belki faydalı olur diye paylaşayım dedim. Türkiye ve Avrupa'da revaçta olan 2018'e kadar (2019 öncesi) Corolla ve Auris araçlardaki Multidrive S dedikleri CVT şanzıman için K311/K311F bulunduğu bilgisini yazmışlar (132 hp gücündeki 1ZR-FAE ValveMatic motorlu 1.6 lt atmosferik motorlu bildiğimiz araçlar). Bu K311/K311F şanzımanlarda da tork konvertör bağlantısı olup olmadığını ise bilemiyorum.

    K120 için ise 2019 ve sonrası için Tayvan gibi uzakdoğu ülkelerinde Auris ismiyle (bizde ve Avrupa'da Corolla HB) satılanları yazmışlar, ve daha çok 2 litrelik bize gelmeyen Toyota modelleri geçiyor motor olarak.

    CVT vs Tork Konventör



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 5 Ocak 2024; 22:24:57 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • programmer_onur kullanıcısına yanıt

    Teşekkürler. Ben de şöyle bir göz attım. K120 ile ilgili bir internet sitesi şanzımanın E210 (Corolla 12)'de de kullanıldığını yazmış ve motor hacmi belirtmemiş:


    CVT Toyota K120: specifications, gear ratios, oil (gearboxlist.com)


    Buradan 1.5 TNGA Corolla'da da aynı şanzımanın kullanıldığını söylemek mümkün çünkü firmalar elden geldiğince cross-platform mantığında üretim yapmak ister maliyetleri düşürmek için. Her araba modeline ayrı kavrama maliyetleri, servis, yedek parça ve tedarik yükünü artırır. Zaten 1.5 motorla 2.0 motor arasında radikal farklar olmadığı düşünülürse, tüm K120 kullanan modellerde standart olarak tork konvertör kullanıldığını söyleyebiliriz.


    Ben de bir yerlerde önceden 1.5 Corolla'da K120 kullanıldığını okumuştum ama şimdi bulamadım o sayfayı.


    Öte yandan, Toyota'nın "Direct Shift" CVT olarak biri Jatco üretimi diğeri Aisin üretimi 2 ayrı şanzıman kullandığı da söyleniyor. Jatco ve Aisin CVT'ler biraz farklı. Jatco 150 NM'ye kadar çıktısı olan motorlarda kullanılıyormuş.


    Fakat bu durum farklı kavrama kullanmalarını gerektirmiyor. Yani E-CVT hariç (çünkü bilmiyorum) muhtemelen tüm Toyota CVT'ler günümüzde tork konvertör kullanıyor.





  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt

    Direct shift olanlar ilk vitesi dişli olanlar işte. İlk vitesi dişli yaparak hem kalkıştaki hantalligi kaldırdılar hem de şanzımanın ömrünü uzattılar. İlk kalkış anında muhtemelen çok yük biniyor zincire, bunun önüne geçtiler.

    Makyaj sonrası direct shift şanzimana geçtiler. 0-100 0.6sn hızlandı.

    2.0 larda daha önce kullanmaya başladılar ama birkaç kronik sıkıntısı çıktı. Geri çağırdılar vs. Süreç uzadı biraz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi commandx -- 6 Ocak 2024; 1:26:16 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • commandx C kullanıcısına yanıt

    Biliyorum hocam. K120 kodlu şanzımanın pazarlama adı zaten "Direct Shift". İlk kalkış anında yükten ziyade CVT şanzıman verimliliği düşük oluyor, tabii yük de bir faktör. Kalkışı CVT'ye değil de bir dişliye yüklemek şanzımanın toplam verimliliğini artırıyor ve dolayısıyla yakıt tüketimini düşürüyor. Ayrıca ilk kalkıştaki CVT ağırkanlılığını da ortadan kaldırıyor. Dahası koniler arasındaki açıyı da düşürerek sürtünme gerilimini de azaltıyor. Çok akılcı bir yaklaşım. Ancak bunun patenti Jatco'da mı yoksa Aisin'de mi bilmiyorum.

  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.