Şimdi Ara

Cruise Control Tasarruf Mantığı??

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
62
Cevap
0
Favori
3.325
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bu cruise control olayı herkes tarafından yakıt tasarrufunda buyuk rol oynadığı söyleniyor ama düşündüğüm zaman konfordan başka bir getirisi yok gibi. Şimdi şöyle diyelim uzun yolda 110 la gitmek istediginiz zaman sabitliyorsunuz 110 a ayagınız herşey serbest konfor acısından super ama cruise control olmadan da 110 la gittiginiz zaman aynı yakıtı yakmıyor musunuz??? Yani sadece konfor getirisi yok mu bu özelliğin ??

• Diyelim bayir cikarken gaza normalden fazla basiyorsunuz araba 114 km ye cikiyor cruise ise bilgisayar olarak kendini 110 km ye ayarliyor motora sadece 110 km de kalacak sekilde yakit gonderiyor haliyle az yakiyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cruise Control düz yolda tasaruf sağlıyor ama yokuş çıkarken aracı aynı hızda tutmak için aracı zorluyor ve yakıt tüketimini yükseltiyor.Düz yollarda faydalı ama yokuşları çıkarken kapatmak daha iyi olur.
  • Peki CC özelliği ile ne kadar bir yakıt tuketiminde ekonomi yapılabilir aşagi yukarı 100 km de kaç litre tasarruf saglayabilir?
  • düz yolda gazı ben verince 6lt yakan araç cc gazı verince 3lt ye kadar düşüyor
  • Araçtan araca e hıza göre değişir sanırım bu durum tam bilgim yok ama 0.3-0.5 lt arası fark ettiğini gördüm ben.
  • quote:

Orijinalden alıntı: canvarol

Araçtan araca e hıza göre değişir sanırım bu durum tam bilgim yok ama 0.3-0.5 lt arası fark ettiğini gördüm ben.

Ben'de geçen arkadaşın aracını test ettiğimde aynı değerleri gördüm.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Start-stop'un yakıta etkisi
    3 yıl önce açıldı
    ADAPTİVE CRUİSE CONTROL
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: canvarol

Cruise Control düz yolda tasaruf sağlıyor ama yokuş çıkarken aracı aynı hızda tutmak için aracı zorluyor ve yakıt tüketimini yükseltiyor.Düz yollarda faydalı ama yokuşları çıkarken kapatmak daha iyi olur.

Ben de böyle düşünüyorum.
  • aynen Ankara-Konya gibi düz bir yolda ilerliyorsanız sürekli aynı hız olduğu için olabilir ama inişli çıkışlı yollarda tasarruf sağlamaz,

mantık basit bir sürücü iniş-çıkış yolda inerken biraz hızını artırırki yokuş çıkarken araç boğulup kalmasın ama cc de öyle birşey yok çıkarken de inerken de 110 a sabitlediyseniz 110 tutturacağım diye çıkışta motora aşırı yüklenir

misal ben dik ve uzun rampaya 120 ile girersem rampa sonunda 80 lere düşmüş olurum, istesem 120 ile çıkar ama gaza fazlasıyla abanmam gerekir, tüketimi artırır
  • Bilenler için. Konya'dan Hadim'e giderken Dinek'in oradaki dik rampayı 5. vitesle çıkabiliyorsanız arabanızla iftihar edin. Gerisi önemli değil.
  • 1-2 ay sonra kısmetse Temsa artistinin getirmekten son anda vazgeçtiği CC yi Azizoğlu kendi insiyatifiyle getirecekmiş. Ben de o zaman inşallah resimler çekip yakıt ekonomisi nasıl yapılır göstereceğim, belgelerimle konuşacağım. O yüzden burada mesajım dursun.
  • düz yolda sabit hızda gazı kendin verirken yol bilgisayarının verdiği değer ile cc ile giderken verdiği değer arasında fark var. yokuşa gelince yine devreye sürücünün girmesi gerekir.
  • İnsan tarafından doğru kullanılan gaz pedalının yanından geçemez c.c. un yaptığı tasarruf.
  • quote:

Orijinalden alıntı: froster2006

İnsan tarafından doğru kullanılan gaz pedalının yanından geçemez c.c. un yaptığı tasarruf.

Doğru. CC olmadan da tasarruf yaptırabiliyorum. Yazın uzun yolda 100 km'de yakıt tüketimini 4 litrenin altına düşürmüştüm. Bayrama giderken de ortalama 4,3 litre yaktım 100 km'de. Hava çok soğuktu. Bunun da etkisi oldu.
  • Bildiğin nimet cc dediğin mekanizma ben insignia ile aynı yolda 6 lt. yaktırıyorsam o 5 lt. civarında yaktırıyor ister istemez kişi gaza bas çek yapıyor cc ise sabit bakınız bu da bir örneği kendi çekimim.....

• düz yolda işe yarar rampada kapatmak lazım.büyük viteste kalan cc aracı zorlar daha fazla yakar.
  • Vay arkadaş ya. Vites otomatik. Hız sabit. Ondan sonra da araba kullanıyorum diyorsunuz. Başka ne kaldı. KITT isimli bilgisayar eksik.
  • Aslında sorma nedenim şuydu aracıma sonrada CC taktirabilme imkanım var 400-450 liralik bir maliyetle arabada 2011 Audi A3 1.4T CC taktirsam ki uzun yolda cok yapan biriyimdir sizce değer mi ?
  • CC ün yakıta etkisi yok sadece araç kendisi ayarladığı için biraz daha hassas oluyor kullanıcıda gaz pedalına hassas davranırsa aynı ekonomiyi yakalar ben bunun denemesini çok yaptım çokta güzel değerler yakaladım yakıt açısından

cc nin tek güzel yanı konforudur sabaha kadar yol gidip bacağımın uyuştuğu çok oldu o zamanlarda çok aranıyor CC
  • Cruise Control'ün yakıta etkisini kendim biliyorum.

Benim aracın deposu 42 litre, maksimum 35 litre yakıt alıyor.

Uzun yolda 800-850km civarı yol yapılabiliyor.

Şehiriçinde de özellikte E-5, TEM yolu sakinse kullanıyorum. Sağ şeride alıyorum aracı. 5. vites 80-90-100 neyse sabitliyorum.

Ortalama tüketim 4.5 litre civarına düşüyor.

Kendiniz gitseniz aynı şekilde 5 litrenin altına inmez. Çünkü ayağınızı sabitlemeniz mümkün değil. İlla oynatırsınız.

Yokuşlarda ise şu taktiği kullanırım. Eğim az ise genelde yokuşun ortasından itibaren hızı 5-6km düşürürüm.

Yokuş uzun ve dik ise 100 ile girdiysem 75-80 ile tamamlarım. Arada 1-2 km düşürerek, hızı azaltırım. Bu da tasarruf sağlar.

Manuel araçlarda Cruise olması çok büyük rahatlık.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.