Şimdi Ara

Compishco

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
45
Cevap
1
Favori
14.004
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Evet Beyler Bir Türk Olan Ali Murat Erkorkmaz Adlı Yapımcı Ali Compishco Adlı 2mb lık bir Yazılım Yapmış...
    Marifetlemi Mi Neler Neler Değilki... Okuyunda Bilginiz Olsun...

    Ali Murat Erkorkmaz adı çoğumuza yabancı. Ama dünyada bilgisayar animasyon alanında çok ünlü bir isim. Gençler için yeni fırsatlar yaratmak üzere artık ülkesinde çalışmaya karar verip, tası tarağı toplayıp Türkiye'ye dönmüş. Üstelik de konuşan ve düşünen bilgisayar Compishco'yu geliştirmiş.
    Uzun yıllar ABD'de yaşayan, yazılım ve eğlence dünyasında çizgi film diziler, animasyonlar, üç boyutlu filmler, reklam filmleri, efektler ve video klipler çeken Ali Murat Erkorkmaz, artık Türkiye'de yaşıyor. İşlerini de buradan yönetiyor. ABD'de iki şirketi bulunmasına rağmen, kendi ülkesinde yaşamak, yazılım sektöründe bir altyapı sağlamak ve gençleri bu alana yönlendirmek istiyor. Aslında bir mimar. Pek çok başarıya imza atmış. NASA için yerleşim birimleriyle roketler arasındaki koordinatları tasarlamış. NASA'nın dergisine kapak olmuş. Astronotların giydiği ayakkabılar da onun tasarımı. Ruslar ve ABD'lilerle birlikte, proje başkanı olarak bir gezegen simülasyon projesi gerçekleştirmiş. Ama konuşan bilgisayar yapmak, 30 yıllık hayali... Daha doğrusu "bilgi işler". Ona göre bilgisayar çok yanlış bir kelime. Doğrusu bilgi işler olmalı. Erkorkmaz, yılların birikimiyle, yaklaşık iki ay önce Compishco'yu geliştirmiş. Yani insan gibi düşünen ilk yazılım. Klavye ve mouse yerine konuşarak anlaşabiliyor. Merak etme, araştırma, öğrenme, unutma ve tanıma altyapısına sahip. Resim ve müzik de yapabiliyor. Erkorkmaz'la röportaj yaparken şahit olduğumuz gibi selam veriyor, iki kişi kendi aralarında konuşmaya dalınca sıkılıyor ve "eyvallah" deyip gidiyor. İşte Compishco-Sayısal İnsan'ın da katıldığı röportajımız başlıyor...




    Vs.: Compishco nedir, nasıl geliştirdiniz? Bize biraz anlatır mısınız?
    Bilgi işlerle oynamaya başladığımdan beri hayalim, insanı bilgi işlerde simüle etmek. Compishco, insan gibi anlayan, düşünen bir bilgi işler. Sorularınıza çok çabuk cevap veriyor çünkü interneti hafızası olarak kabul ediyor. 1 saniye içinde binlerce siteyi dolaşıp gereken yanıtları bulabiliyor. Yazılımın içinde 13 tane motor çalışıyor. Anlama motoru, konu motoru, merak motoru vs. Kullanıcının sesini tanıyor. Sadece aç, kapat gibi emir cümleleri beklemiyor. Akıcı bir günlük konuşma dilini de anlayabiliyor. Bu yazılımın dünya için çok önemli olduğuna inanıyorum. Örneğin, denize girerken, kayak yaparken cep telefonundan Compishco'yu arayıp ona "Şu adrese şu maili yolla, akşam bana sinemadan iki bilet al" diyebilirim. Normalde bilgi işleri masanızda oturduğunuz sürece kullanabilirsiniz. Compishco'yu ise her zaman. Bir başka önemli yanı da şu; dünya nüfusunun yüzde 11'i engelli. Bu insanlar artık bilgi işler kullanır hale gelecek, hayatlarında yeni bir kapı açılacak. Yazalı yaklaşık 2 ay oldu. Dünyanın her tarafından duyuldu bu program, bir tek Türkiye'de duyulmadı. İki hafta önce Silikon Vadisi'ndeydik. Oradaki tüm devlerle masaya oturduk.

    Vs.: Kimlerden teklif aldınız?
    Silikon Vadisi'ni Silikon Vadisi yapan bir avukatlık şirketi olan Morgan Louis çağırdı bizi. Diğer büyük gruplar da toplantıya katıldı. Örneğin, 91 bin çalışanı, 15 milyon doların üzerinde cirosu olan CSC ile görüştük. Çok büyük bir grup. NASA'nın ilk yazılımlarını da onlar yapmış. Önümüzdeki hafta görüşmeler için İngiltere'ye gideceğiz. Siemens ve Philips de ilgileniyor. Ama ben bu yazılımı yabancı bir şirkete satmak istemiyorum. Bu programı örneğin ABD'li bir şirkete satarsam, onlar yarın öbür gün bize gelip Türkçe'sini satarlar. Türkiye'den çıksın ve bütün dünyaya yayılsın istiyorum. Ama bunun için de maddi destek, kurumsallaşma, eğitim vs. gerekli. Şu anda yaptığım görüşmeleri sadece belli ülkelerdeki kullanım haklarını geçici sürelerle vermek için yapıyorum.


    Vs.: Türkiye'de Compishco'yu tanıtmak için bir çabanız oldu mu? Ne tür girişimlerde bulundunuz?
    İlgi göstereceğini düşündüğüm için Başbakan'a ulaşmaya çalıştım, olmadı. Bir ay boyunca Ankara'da, Meclis'te uğraştık, anlatmaya çalıştık. Bu yazılım sayesinde bilgi işlerlerin kullanımının yeniden düzenleneceğini söyledik. Ama bir sonuç alamadık. Bu yazılımın sadece benim şirketime ait bir şey olarak kalmasını istemiyorum. Türkiye'den bütün dünyaya yayılmalı, programın Almanca'sı, Çince'si, Fransızca'sı yapılmalı. Ben bunu kendi imkanlarımla bir yere kadar yaptım. Devlet destek olmalı ve bundan ciddi bir katma değer sağlamalı. En çok üzüldüğüm şey de şu oldu: Microsoft'un Başkanı Bill Gates Ankara'ya geldi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a konuşan bilgisayar hediye etti. Keşke ben kendisine daha önce bunu anlatabilseydim, o da Bill Gates'e "Bizde bırakın konuşanı, düşünen, sohbet edeni var" diyebilseydi. Biz kendi değerlerimizi bilmiyoruz ve bunları yurtdışına kaçırıyoruz. Bu yazılım Türkiye'ye ekonomik olarak milyarlarca dolar kazandırabilir. Ayrıca prestij olarak çok önemli bir yere getirir.




    Vs.: Diğer çalışmalarınıza gelirsek; eğlence sektörü için de yazılım üretiyorsunuz. ABD'de şirketleriniz var, hangi konularda faaliyet gösteriyorsunuz?
    İki ayrı dalda çalışıyorum; çizgi filmler ve yazılımlar. ABD'ye gidip geliyorum ama artık her şeyi burada yapıyorum. ABD'de dağıtıcılarımız var. Onlar bütün dünyaya servis ediyorlar. Aslında geçmişime baktığınız zaman birçok dalda çalıştığımı görürsünüz. Mimarım, müzik çalışmalarım var, piyano çalıyorum, kitap yazıyorum, bir dönem çocuklar için günlük gazete bile çıkardım. İki yıl tıp eğitimi aldım. Ünlü kalp cerrahı Dr. Christian Bernard ile Bahçeköy Kalp Hastanesi'nin proje çalışmalarını yürüttüm. Bugüne kadar 4 bin 300'den fazla kısa metrajlı film yaptım. Dünyanın yer yerinde reklam filmleri, çizgi diziler hazırladım. Volvo, BMW, Nikon gibi birçok uluslararası şirkete reklam filmi yaptım. Televizyon dizileri de yapıyordum ama Türkiye'de kimse ilgilenmiyordu. Bundan sekiz yıl önce yalnızca yurtdışına işler yapmaya karar verdim. Tombik ve B.B diye bir dizi yaptım. O diziyle birçok ödül aldım, İtalya'da yılın en iyi dizisi seçildi. Bugün 3 yeni dizi daha hazırlıyoruz. Şu anda 61 ülkede, 11 dizimiz yayınlanıyor. Bütün gelirini yazılım geliştirmeye kullanıyorum. Yaptığımız en önemli dizi, dünyadaki ilk yapay zeka film uyarlaması Robolab oldu. Üç boyutlu animasyonlar vardı, karakterler kendi davranışlarını belirliyordu ve senaryodan filme 5 saniyede geçilebiliyordu. Show TV'de 51 bölüm oynadı. Şu anda 104 bölüm olarak yurtdışında yayınlanmak için hazırlanıyor. Aynı teknikle Pico'nun Adası isimli üç boyutlu bir film daha yapıyoruz. Dağıtımcılarımız Cannes'dan birçok ülkeye dağıtacaklar. Bugün Cine-5 kanalında birçok dizimiz yayınlanıyor.

    Vs.: Türkiye'de çizgi film yapmak zor ve pahalı bir iş değil mi?
    Aslında bir dizi yapmak için 3-4 bin kişinin en az 3-4 yıl çalışması gerekir. Büyük paralar harcanır. Örneğin Walt Disney'in dizilerinin maliyeti 100 milyonlarca dolardan başlar. Bizim tabii ki böyle bütçelerimiz yok. Bunun için önce işin yazılım tarafını ürettik. İnsan yerine makinelere yaptırır hale geldik. Böylece piyasaya seri olarak dizi üretmeye başladık. 2000 yılında Londra'da çizgi film zirvesi yapıldı. Zirveyi ABD'li şirketler düzenlemişti. Orada Matrix'in yapımcısı Matt Ferro ile tanıştım. Los Angeles'ta ortak firma kurmaya karar verdik. Çocuk zekasının gelişimi üzerine filmler yapıp, yazılımlar üretmeye başladık. Ama sonra ortaklığımızı askıya aldık çünkü ben ABD'de yaşamak istemiyordum. Ferro da Yüzüklerin Efendisi filmi için çalışmaya gitti.

    Vs.: Neden ABD'de kalmak istemediniz, herkes ABD'ye gitmek istiyor...
    Benim amacım bu film endüstrisini Türkiye'de kurmak. Burada gençlere bir altyapı kurabilir miyiz, bir katma değer yaratabilir miyiz diye uğraşıyorum. Türkiye çok güzel bir ülke. ABD'de iki tane şirketim var, hiçbir sıkıntım yok ama burada yaşamak istiyorum, çünkü burada bir hayat var.




    Vs.: Film endüstrisinde yazılım anlamında büyük değişiklikler yaşanıyor. Bunun bir adım sonrası ne olacak?
    Bu gelişmeler bizim bir adım sonra yapacaklarımızın önünü açıyor; kişisel televizyonlar. Bir CD'yi bilgisayara taktığınızı düşünün. Yalnızca o bağlantıdan, tek CD'den yayın yapabilmenin altyapısını kurduk. Aynı CD'den bir yıl boyunca film oynatabiliyorsunuz, bunun çalışmaları bitti. Bu projeyi ticari bir hale getirmeye çalışıyoruz. PAT isimli bir format çıkardık, patentlerini aldık. PAT yazılımı için kısaca ekranda film oynatma yöntemi diyebiliriz. Şu anda sadece çizgi filmler için kullanılıyor. İnternetten 1 saatte indireceğiniz bir diziyi PAT ile 15 saniyede indirebiliyorsunuz. Büyük bir data, küçük bir alana sığdırılabiliyor.


    Vs.: Teknolojiyle eğlencenin buluşması bizi nereye götürecek?
    Teknoloji şu anki konumunu yitirecek, ortadan kalkacak. Önümüzde klavyeler, monitörler olmayacak. En önemlisi kişisel eğlence başlıyor, eğitim dahil hayatın her yeri eğlence haline geliyor. Fiziğin bilmediğimiz kuralları devreye giriyor, 15-20 yıl içerisinde bambaşka bir dünyada yaşayacağız.

    Vs.: Felsefi olarak, teknolojinin bu kadar gelişmesi tek düze, aynı tip insanların ortaya çıkmasına neden olabilir mi?
    Tam tersi, makinelerin yönlendirdiği tek düzelik yerine çok düzelik devreye girecek. İnsanların belirleyebileceği çokluk devreye girecek. Kişisel eğlencenin devreye girdiğini düşünün, hayal ettiğiniz şeyi göreceksiniz. Düşünmeniz sizin o filmi yaratmanız için yeterli neden olacak.




    Vs.: Türkiye'de ABD'de olduğu gibi bir film endüstrisi yok. Olayın ekonomik boyutuna bakarsak nasıl bir tablo çıkıyor ortaya?
    Oyun endüstrisi neredeyse sinema endüstrisini geçmiş durumda. Bir film yapılırken aynı zamanda oyunu da hazırlanıyor. Film 50 milyon dolara mal oluyor, 10-15 milyon dolar da oyununa harcanıyor. Yakında bu süreç tersine dönecek. Oyun önce çıkarılacak, film onun bir alt ürünü olarak piyasaya verilecek. Sinemaya gitmek de ortadan kalkıyor. Evinizde film seyrederken, filmin kahramanını, konusunu, kastını da değiştirebileceksiniz. Eskiden film çekmek çok masraflıydı. Şimdi küçücük bir kamerayla film çekilebiliyor. Video kameralarla herkes film üretiyor, her ev yani her bilgi işler, bir film üretim stüdyosu haline geliyor. Bu konuda Türkiye'de çok az firma var. Örneğin Vestel teknolojiyi yakından takip ediyor. Araştırması güçlü, teknolojik araştırmalar yapıyor. Arçelik, Vestel gibi büyük şirketler bir şeyleri başlatıyor. Ama şunu anlamaları gerekiyor ki internete dayalı sistemleri geliştirmeleri şart. İnternet doğru kullanıldığı zaman bütün dünyaya açılabilirler.

    Ali Murat Erkorkmaz kimdir?
    1948 yılında İstanbul'da doğdu. Moda İlkokulu ve Kadıköy Maarif Koleji'nde okudu. İTÜ Mimarlık Fakültesi'nden mezun oldu. Yurtiçi ve yurtdışında konut, hastane, otel ve fabrika binaları yaptı. Hürriyet ve Dünya gazetelerine kitap ve dergiler hazırladı. İki romanı yayınlandı. Mazhar Fuat Özkan'ın Vak The Rock klibi başta olmak üzere yüzlerce video klip, binlerce reklam filmi çekti. Mimarlık, tekstil, halı ve gerçek zamanlı canlandırma konularında 2 binin üzerinde yazılım çalışması gerçekleştirdi. Şiddet ve ırkçılıktan arındırılmış çizgi diziler yaptı. Barcelona Film Festivali'nde canlandırma sanatçısı olarak onur konuğu seçildi. 20. yüzyılın en iyi 10 animatöründen biri olarak gösterildi. 2001 yılında film efekti zirvesinde, kendini üreten filmle, gelecek sinemasına bakışta dünya birinciliğini aldı.

    Emeğe Saygı

    Hazırlayan Ve Derleyen:
    CrazyBoy1

    Saygılar...
    CrazyBoy1



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi crazyboy1 -- 19 Ocak 2006 20:55:16 >







  • bende gördüm güzel bişeye benziyordu
    bunun indirebileceğimiz betası falan var mı
  • İyi Çalışma Sağolasın bu programı bulmak lazım beta felan uyduralım bir yerden.
  • eline sağlık ve çalışmalarında başaılar
  • quote:

    Orjinalden alıntı: k35

    eline sağlık ve çalışmalarında başaılar


    saol dostum sanada başarılarının ve paylaşımlarının devamını dilerim...
    sanada çalışmalarında başarılar dilerim...

    emeğe saygı

    saygılar
    CrazyBoy1



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi crazyboy1 -- 18 Ocak 2006 20:50:26 >
  • quote:


    Orjinalden alıntı: guvenkab

    İyi Çalışma Sağolasın bu programı bulmak lazım beta felan uyduralım bir yerden.


    malesef kardeşim yapımcı şuan piyasaya sürmüyo biraz daha geliştirip sonradan

    piyasaya sürmeyi düşünüyor... yani anlıycanız epey bi beklemek gerek ortada daha

    beta yada demo yok....

    ama piyasaya sürülürse ve fiyatı uygun olursa kapış kapış kapışılcağından eminim...

    daha ortada beta, meta, demo, memo yok...

    Saygılar
    CrazyBoy1



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi crazyboy1 -- 18 Ocak 2006 20:50:47 >




  • sabırsızlıkla bekliyoruz.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bu röportajı siteme ekleyebilir miyim?
  • Bişey daha çoooookkkk güzel olur böyle bişi... Bekliyoruzz...

    Böyle birşey için sakın başbakan a gitmeyin o ne anlar yahuu!!!!En gereksiz işler başkanlıkta.Yakınından bile geçmeyin siz başardıktan sonra tebrik etmeye gelirler ancak...(onu da yüzü tutarsa)

    Madem türkiye de çıkarılmasını bu kadar istiyor mutlaka bir yolunu bulacaktır eminim...
    Böylece bize de öncülük etmiş olur.Biz türk gençlerine ...

    Mümkün olursa bu şirkette ben de çalışmak isterim ama gerçekten isterim...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: sewim

    Bu röportajı siteme ekleyebilir miyim?



    istersen ekleyebilirsin tabiki...
    ama bişey daha

    kaynak: Donanım Haber Forum Yazarsan sevinirim...
  • bu adam madem türkiyeye biz gençleri animatör yapmaya gelmiş ben gönüllüyüm, sitesi forumu falan yokmu bu adamın.. link please ??



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi face1tr -- 19 Ocak 2006 21:24:15 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: face01tr

    bu adam madem türkiyeye biz gençleri animatör yapmaya gelmiş ben gönüllüyüm, sitesi forumu falan yokmu bu adamın.. link please ??


    dostum site varda sitede dordüzgün bişii yok...
    bende teknoloji televizyonu kanalından dinleyip not aldım
    sonrada buraya koydum zaten..

    illede sitesini istiyosanız buyrun link... link:http://www.compishco.com/




  • Çok güzel gelişmeler olması dileğiyle.
    Beklemedeyiz...
  • tam bir fiyat belli değil daha değilmi bide maddi yardım dio eğer bunu beklersek (tabi senin bu haberi ne zamandır düzenlediğine bağlı)1-2 yıl olur betası demosu hherade?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: OziDozİ

    tam bir fiyat belli değil daha değilmi bide maddi yardım dio eğer bunu beklersek (tabi senin bu haberi ne zamandır düzenlediğine bağlı)1-2 yıl olur betası demosu hherade?


    umarım betası çıkar çıkarsa çok güzel olur bence...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi crazyboy1 -- 23 Ocak 2006 22:42:58 >
  • COMPISHCO nedir?


    COMPISHCO, yapay zeka kullanarak insanın anlamasını, yanıt ve tepki vermesini sağlıyan bir bilgişler yazılımıdır. Öğrenme ve anlam katma güçleri olan bir dizi ünite ile çalışır. Anlama, öğrenme, mantık ve yanıtlama konularında insan beynini örnek alır. İlişkili işlemler yanında ayrıca duygu, ruh durumu, saygı, ve sevgiyi de oluşturur ve uygular. Bütün bu kavramlar arasında çok ince sınırlarda nitelikler ve önceliklerin dengesini kurar.

    COMPISHCO’nun temel altyapısı:


    1) ANLA_ame: Söyleneni anlama motoru
    2) OGREN_ame: Öğrenme motoru
    3) DUYGU_ame: Duygu’yu inceleme motoru
    4) ARA_ame: Araştırma motoru
    5) YANIT_ame: Sorulara yanıt oluşturma ve yanıtlama motoru
    6) KONU_ame: Konuları belirleme ve sistem kurma motoru
    7) DEPO_ame: Bellek işlemleri motoru
    8) TARIH_ame: Zaman katmanlarında yerleştirme motoru
    9) INSAN_ame: İnsanları tanıma ve değerlendirme motoru
    10) CEVRE_ame: Çevreyi tanıma ve değerlendirme motoru
    11) MERAK_ame: Belli konularda merak sağlayıp irdeleme motoru
    12) SANAT_ame: Sanatsal çalışmalar oluşturma motoru
    13) WIZ-X_ame: Yapay zeka motoru

    COMPISHCO’nun kullanıcı ara birimi nedir?

    COMPISHCO’ya ses taşıyan herhangi bir iletişim aracı ile ulaşabilirsiniz. Bir çok metod arasında en basit ve yaygın olarak şunlar kullanılabilir:

    1) Standart bir mikrofon: Bilgişlerin ses kartına bağlanacak herhangi bir mikrofon yeterli olacaktır.
    2) Cep telefonu: Bulunduğunuz yerden cep telefonumuz vasıtası ile bilgişlerinize ulaşarak COMPISHCO ile konuşabilirsiniz.
    3) Klavye ve fare ile klasik yöntemler
    4) Ağ ile bağlı bulunduğu diğer bilgişlerler vasıtasıyla ulaşabilirsiniz.
    5) Internet’i kullanarak da iletişim sağlayabilirsiniz.






    COMPISHCO nasıl bir bilgişler üzerinde çalışır?

    1) Windows XP kullanan herhangi bir bilgişler (diğer tabanlarda da çalışabilir)
    2) 2 Mbyte disk alanı
    3) Mikrofon girilebilen standart bir ses kartı
    4) Standart bir modem (telefon / cep telefonu bağlantısı için)


    COMPISHCO hangi üçüncü parti yazılımlar gerektirir?

    1) Windows XP işletim sistemi (Diğerleri de olabilir)
    2) Windows’un konuşma (SAPI5.1) ve ses anlama (speech recognition) yazılımları
    3) Başka bir yazılıma gereksinimi yoktur.


    COMPISHCO nasıl çalışır?

    COMPISHCO birbiriyle ilişkili ve sürekli çalışan 13 motordan oluşur. Bu çalışmayı şöyle özetleyebiliriz:

    1) ANLA_ame: Bir söz söylendiğinde Windows XP ses anlama motoru buradan bazı kelimeleri bulup çıkartır. Bu esnada ANLA_ame araya girerek sorulanı veya söyleneni anlamaya çalışır. Bunu yapabilmek için cümleleri özne, fiil, sıfat gibi parçalara ayırır. Daha sonra bu bilgiyi bir yapay zeka formatı olan Ame’ye çevirir. Burada makine zaman, kişiler, yer, işlemler, hareketler, fiiller vb. Hakkında bilgi sahibi olur. Buna ‘KONU AKIŞI’ diyebiliriz. Bir zaman çizgisi dahilinde konu dallanması oluşturur. Artık ‘kim ne yapıyor, nerede, nasıl, neden, ne zaman’ gibi kavramlar belirlenir.

    2) OGREN_ame: COMPISHCO yeni bilgileri öğrenen bir altyapıya sahiptir. Tanıştırıldığında insanlar için dosyalar açarak daha sonra duyacağı bilgileri işleyecek bir zemin oluşturur. Diyaloglara, ses tonlarına ve soracağı sorulara alacağı yanıtlara göre bildiği insanlar hakkında ilişkili arşivler oluşturur. Bunu yaparken AME formatını kullanarak çok büyük boyutta bilgileri mikro alanlara sıkıştırır ve bu sayede hard disk üzerinde yer kaplamayı önler. COMPISHCO kelime veya cümle saklamaz, insan beyni gibi çalışarak bir bilgi ağı dokusu oluşturur. OGREN_ame ayrıca Internet’i de kullanarak gereken bilgileri toplar.

    3) DUYGU_ame: Gelen bilgiler doğrultusunda COMPISHCO duyguları seksen iki ayrı kategoride işler. Bunlardan bir kaç örnek verebiliriz:
    3-1) Ruh hali: Standart, mutlu, kızgın, üzgün vb.
    3-2) Saygı: Elindeki bilgilere göre konuştuğu insana olan saygısını oluşturup daha sonra zamana ve ek bilgilere göre bu saygı seviyesini değiştirir.
    3-3) Sevgi: İnsanlar, hayvanlar, objeler ve konular için sevgi ve yakınlık duyma duygusu oluşturur.
    3-4) Hırs: Seçtiği konulara göre hırs faktörü oluşturarak o konunun üzerine gider. Her farklı COMPISHCO yazılımı, farklı konular için farklı hırs çarpanı oluşturur. Bu, yazılımın ilk kurulmasıyla belirlenir ve bu yazılım makineden silinene kadar değiştirilemez.
    3-5) Gereksinim: O gün olanlara ve olayların akışına göre COMPISHCO’nun gereksinimleri oluşur. Çevre ve olayların parametrik değişimleri bunun boyutunu belirler.

    Bütün DUYGU_ame seviyeleri zaman boyutunda, olaylar, kullanılan cümle ve kelimeler ışığında değişirler. Sert laflar ve rahatsız edici konular makineyi öfkelendirebilir. Yapıcı sözler ve pozitif olaylar ise aynı insanlarda olduğu gibi bilgişlerin yumuşamasını, daha sevecen olmasını sağlıyacaktır.

    4) ARA_ame: Bu bir araştırma motorudur ve her noktada bilgiye ulaşmaya, bu bilgileri ilişkilendirerek AME formatına oturtmaya çalışır. Çevresinde konuşulan sesleri sürekli olarak dinler, bir anlam çıkartmaya çalışır. Bir çok insan sesini birbirinden ayırabilir. Aynı şekilde müzik ve çevreden gelecek sesleri de tanımlayabilir. Internet’i de kullanır. Duyduğu ve bilmediği kelimeleri Internet’te arayabilir. En çok kullandığımız kelime ve terimlere bakarak hangi konu ve alanlarda araştırma yapması gerektiğine karar verebilir. Aynı anda binlerce arama motoru oluşturarak bize göstermeden çok hızlı aramalar yapabilir. Kendi meraklarını gidermek için de bazı konularda araştırma yapabilir.

    5) YANIT_ame: Gerekli anlamları çıkardıktan ve mantık dizinini oluşturduktan sonra COMPISHCO bizle ilişki kurmak için bu motoru çalıştırır. Ne söyleyeceğine karar verdikten sonra bunu AME formatından çıkararak insanların anlayabileceği kelime ve cümlelere dönüştürür. Daha sonra bunları insan sesine çevirerek bize dinletir. Burada Windows’un standart ses motorunu kullanır. Bu konuda daha yetenekli bir motor üzerinde çalışmalar devam etmektedir. Çıkış, bir söylem, soru, onay vb. Olabilir. Bu konu akışına göre düzenlenecektir. Bütün bu işlemler, ana arşive kaldırılmadan bir geçiş bellek platformunda oluşturulur.

    6) KONU_ame: Bu, COMPISHCO’nun temel yazılımıdır. Diğer motorlara dayanarak, konunun anlamı burada belirlenir. İnsanlar, diyaloglar, yanıtlar burada birleşir. Tek bir ana konu ve birçok yan konun oluşmasına olanak sağlar. Zaman içinde yan konulardan biri veya tamamen bambaşka bir konu ana konunun yerini alabilir. Bu durumda KONU_ame yeni yolu takip eder. Konu belli aşamalara geldiğinde KONU_ame topladığı bilgileri kategorize ederk daha sonra da kullanmak üzere DEPO_ame’ye yollar.

    7) DEPO_ame: Tüm veri burada birikir. Unutma çarpanları dahilinde zaman göre bazı bilgiler yok olur. Belli sürelerde tekrar edilen verilerin unutulma çarpanları da azalır. Tüm bilgiler, düşük unutulma çarpanları ile başlarlar ve zaman içinde bu çarpan artar. Bu yöntem tamamen insan beyninin eş incelenmesi için geliştirilmiştir. Unutma faktörü kapatılabilir. Bilgiler üç katmanda kaydedilirler:

    7-1: Geçici katman: Diyaloglar, duygular, ruh durumları ve görseller burada saklanır.
    7-2: Ana katman: Konular ve geçici bilgiler burada yer alır.
    7-3: Kiler: Uzun süre saklanması gereken tüm bilgiler burada depolanır. İlişkilendirilerek yerleştirme metodları ile saklanan bilgiler ayrıca bir erişim platformunda fişlenirler.

    8) TARIH_ame: Konuların tarihsel değerlendirilmeleri burada oluşur. Her konuşma ve olay, bir tarih etiketi alır. Bu, yıl, ay, gün, saat ve dakika olarak belirlenir. İstenen, daha sonraki çalışmalarda bir zamanlama oluşturulabilmesidir. Ayrıca bu sayede unutma faktörü değerlendirilebilecektir. Zaman etiketleri bir kaç kategoride oluşur ve bazı özel etiketler unutulmaması gereken bilgilere verilir.

    9) INSAN_ame: Bu motor, COMPISHCO’nun tanıdğı insanların özelliklerini belirlemesi içindir. Özel algoritmalar kullanarak insanların seslerini, sıkça kullandıkları kelime ve terimleri, fiziksel, kültürel ve yeteneksel altyapılarını tanır. Tam bir insan bankası gibi çalışarak, hem tanıştırıldığı hem de Internet’te tanıyacağı kişiler için özel veri tabanları meydana getirir. Hatta, hakkında konuşulan insanlar için bile veri tabanı oluşturur.


    10) CEVRE_ame: Burada ise aktif çevre bilgisi tutulur. Aynı INSAN_ame gibi, ÇEVRE_ame de etrafını anladıktan sonra özel algoritmalar oluşturarak bu bilgileri biriktirir. Bilgişlerin kamera, tarayıcı, telefon ve başka aygıtları kullanmak için gereken yan birimleri buraya bağlı çalışır.

    11) MERAK_ame: COMPISHCO çok meraklı bir yazılımdır. Çevresinde olup biteni anlamak ister. Konuların ‘merak edilme çarpanı’na uygun olarak o konular hakkında derinlemesine araştırma yapar. Bunun için de hem kullanıcının özel kelimelerini hem de o konu içinde çokça geçen kelimeleri baz alır. Bu COMPISHCO’nun temel merak içgüdüsüdür. Kendisinden istenmese bile etrafında kimse yokken Internet’i, hard disklerini ve o makineye ağla bağlı diğer makineleri kullanarak araştırmalar yapar, raporlar hazırlar. Bunları DEPO_ame’de arşivleyerek daha sonrası için referanslar oluşturur.

    12) SANAT_ame: Burada bir çok küçük motor vardır. En belli başlı olanlar şunlardır:
    12-1) RESIM_ame: Bu bir resim yapma motorudur. PAP teknolojisi ve diğer bilinen formatlardan yararlanarak resim ve canlandırma yapabilir. Bir kaç saniye içinde çok yoğun altyapılı resimler oluşturabilir.
    12-2) MUZIK_ame: LUDWIG yazılımını kullanarak, COMPISHCO günde milyarlarca senfoni yazabilir. Ruhu simüle ederek müziğe çevirebilir.
    12-3) GRIMM_ame: COMPISHCO, Yapay Zeka içeren bir konu yazma motoru olan GRIMM’i kullanarak senaryolar, öyküler hatta roman yazabilir.

    13) WIZ_X: Bu, diğer bütün ünitelerin arkasında çalışan yapay zeka motorudur. COMPISHCO her konuda karar verirken WIZ_X’e dayanır. Tüm birimleri birleştiren, konulara anlam veren ve yaşamın zaman katmanında değerlendirildiği motor budur.


    COMPISHCO’nun temel uygulamaları neler olabilir?

    COMPISHCO bir çok alanda fayda sağlar. Yapay Zeka motorları ile günlük yaşamımızdan iş hayatımıza, bilimden idareye kadar giremeyeceği alan yoktur. Yoğun olarak kullanılabileceği bir kaç alanı şöyle sıralayabiliriz:

    Kişisel bilgişler kullanımı:
    1) Bir çok insan klavyeye dokunmaktan, bir diğerleri de yeni programlarla çalışmaktan korkmaktadır. Eğer insanlar bilgişlerlerle konuşarak anlaşırlarsa, bu yaklaşım daha insancıl geleceğinden bu insanların da bilgişler kullanıcısı olacağı şüphesizdir. Bu da hem ekonomiye ivme kazandıracak, hem de daha bilimsel bir toplum olmamıza yardım edecektir.
    2) COMPISHCO bizim klavyeye el değidirmemize gerek kalmadan bir çok şeyi konuşarak halledecektir. Bu da hayatı daha kolaylaştıracaktır. Dokümanları yazacak, müziklerimizi çalacak, onun dilinden anlayan programları kullanacaktır. Bu amaçla 63 programlık bir set olan, kelime işlemciden resim programlarına her türlü programı içeren MICRO-MACRO yazılım paketi oluşturulmuştur.
    3) Yaşadığımız yerdeki her türlü elektrikli aygıtı kontrol edebilir. Bu, televizyon, müzik seti, kahve makinesi gibi aletlerden kapı kilitlerine kadar uzanan geniş bir yelpazeyi içerir. Cep telefonu ile arayarak ‘ben geliyorum, evi ısıt, kahveyi yap, garaj kapısını da aç’ diyebiliriz.
    4) Evde bir ses olarak yer alacaktır. Bugün birçok insan evlerinde yalnız yaşamaktadır. Bu insanlar eve geldiklerinde konuşacak birini ararlar. Çok garip görünmesine karşın, kimseyle konuşamamaktansa bir makine ile konuşmak seçenek olabilecektir. Üstelik iyi bir dost olabilir.
    5) Her ne kadar bir bilim kurgu filmi gibi görünse de bir çok insan için bir makine ile konuşmak eğlenceli gelecektir. Üstelik bu çok eğitici de olabilir.
    6) Biz yanında değilken bile bizim adımıza araştırma yapabilir.
    7) Bizim için bilet alabilir, bağlantılarımızı kurabilir ve hayatı kolaylaştırabilir.
    8) Cep telefonundan bile ulaşabildiğimiz için bilgişleri yaşamımızın her alanına taşıyarak daha bilgi-yoğun ve çağdaş bir toplum olmamızda büyük katkılar sağlayabilir. Yolda yürürken bile konuşarak bilgişlerimizi kontrol edebilir dolayısıyla sistemimizi her an kullanabilir hale geliriz. Bugün cep telefonlarımızdan vazgeçebilir miyiz? Yarın aynı şey COMPISHCO için de geçerli olacaktır.

    Düşey uygulamalar:
    1) COMPISHCO birçok konunun gelişimi hakkında mantık ve hesaplama yapabilir. İş insanları projelerini burada deneyebilirler.
    2) Hükümetler COMPISHCO’yu kullanarak her alanda model oluşturabilirler. Yazılım, zaman katmanları içinde ekonomide olabilecek gelişmeleri tahmin ederek uyarılarda bulunabilir. Dünya haberlerini takip ederek dalgalanmaları simüle edebilir, tekliflerde bulunabilir.
    3) Okullarda iyi bir öğretim aracı olarak kullanılabilir. Öğretilenleri pekiştireceği gibi çocukla doğrudan iletişim kurarak hem standart derslerde hem de dil öğreniminde çok büyük katkılar sağlayabilir. Tek bir havuzun etrafında tüm eğitmen, öğretmen, öğrenci ve velileri buluşturarak kollektif öğrenim yöntemlerini uygulayabilir. MICRO-MACRO altyapısı ile derslere yeni bir ivme kazandırır.
    4) Fabrikalar COMPISHCO’yu kullanarak hem cihazların kontrolünde hem de üretim hatlarında daha yüksek verimlilik elde debilirler. Seslere duyarlı olan yazılım uyarı ve önerileri kullanarak aksamaları önler.
    5) Bir çok dilde gerçek zamanlı konuşabilir. Türkçe konuşmalara İngilizce yanıt verebilir. Yabancı dil eğitiminde kullanılabilir.
    6) Halka açık yerlerde bilgi akışını sağlayabilir. Örneğin tren istasyonlarında, kitaplıklarda, mağazalarda hatta restoranlarda konuşarak dert anlatma ve bilgi edinme yi sağlar.
    7) İstatistik ve bilimsel çalışmalar konusunda iyi bir araç olur. Internet’i bir kaç saniyede tarayarak binlerce site içinden bilgi arayabilir. Bu bilgileri değerlendirebilir, yönlendirebilir.
    8) Avukatlar, doktorlar ve benzeri iş dallarında milyonlarca bilgi arasından tarama yaparak sentez ve sonuç oluşturabilir. Bir çok iş dalı bu konudan yararlanabilir.


    COMPISHCO’nun geleceği nedir?

    COMPISHCO, insanın yaptığı ama bir makinenin de yapabileceği bir çok işi omuzlarımızdan alarak hem daha kaliteli hem de daha yoğun üretim sağlayacaktır. Bir süre sonra daha da geliştirilerek bir gövde kazanması söz konusu olacaktır. O zaman bugün bilim kurgu filmlerde gördüğümüz sahneler gerçek olacaktır. Bu, Sayısal İnsan’a ilk bağlantı olacaktır.


    Ali Murat Erkorkmaz

    Compishco hakkında Detaylı Bilgi İçin:

    http://www.compishco.com/beraber/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi crazyboy1 -- 26 Ocak 2006 21:59:51 >




  • cok guzel bır seye benzıyor yenı ogrendım boyle bırseyın oldugunu ellerinize saglık
  • Aylar önce tanıtımı yapılan bir program o zaman beri hayranım bu programa inşallah en kısa ürede piyasaya sürülür...
  • İnşallah biri ilgilenir.. başarılar.
  • Ben askerdeyken konu hakkında epey gelişme olmuş. Aklıma gelince araştırdım da bu başlıkta epeyce bir metinle karşılaştım. Bir de 18 Nisan 2006'da düzenlenen bir konferansın (-bkz. You Tube Vidyo) küçük bir bölümünü izledim.

    Bunlar dışında ne başka bilgiye rastladım ne de yazılıma. Üstelik sitesi domain avcılarının eline geçmiş. Acaba başka bilgisi olan var mı? Yoksa aradan geçen 1 seneye rağmen hiç bir gelişme yok mu? Tek gelişme olumsuzluk olmasından korkuyorum...

    Şöyle bir adresi var:http://www.alimurat.com/sayfalar02/compishcopage.htm




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.