Şimdi Ara

Cok zeki birisi neden cok basarisiz olur? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
32
Cevap
2
Favori
1.997
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Evet popular science nisan sayısında bir yazı var otizm ve üstün yeteneklilik diye tavsiye ederim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Başarmanın sırrı ne şanstır ne başka bisey,başarmanın sırrı köpek gibi çalışmaktır demişti birisi hatırlamıyorum kim olduğunu

• Üstün zekalı olmak otizmin başlangıcı değildir. Otizmli bir çocuk üstün zekalı olabilir ama üstün zekalı olduğu için otizmliye dönüşmez. Burda arkadaşın başarıdan neyi kastettiği önemli. Zira sınavlardan düşük not alması bir başarı göstergesi değildir.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Zeka tek başına yeterli değil. Başarı için her özellikten yeteri kadar bulunması gerek. Kek yapmak isteyen biri 1 ton una sahip olsa bile 2 tane yumurtası yoksa keki yapamaz. Başarıyı da bunun gibi düşünebilirsin. Bu arada zeki diye kendinden bahsediyorsan kendini asla yeterli görme. Kendini yeterli gören biri ilerleyemez.

• Zekasını doğru şey için kullanmamıştır. Mesela sözel beyinli zeki bir insan sayısal alanda başarısız olmuştur.

Ya da yeterince ve doğru çalışmamıştır. Hadi bunlar olmamış olsun, şansı yaver gitmemiştir

• Hayatta "basari" kelimesini farkli tanimlayabildigi icin sana gore basarisiz olabilir mesela.

Ya da "basari"nin getirdiklerinin basari elde etmeye calisirken kaybettiklerinden daha degerli olmadigini dusunuyordur mesela.

Hani 10 dk dusunsem 10 tane mantikli sebep cikarabilirim.

• torpili yoktur

• Tek kelimeyle:Çalışmamak!!!

• Şimdi zekilik kavramı bence çok yetersiz bir kavram ve tek başına kullanılması kesinlikle yanlış ne konu da zeki? Bu soruyla başlamalıyız, girdiğimiz iq testleri bizim analitik zekamızı ve yorumlama kabiliyetimizi ölçer. ülkeler arası bir iq sıralaması vardır ve bence gereksizdir çünkü belirli yaş gruplarındaki insanlar üzerinde deneyler yapılır ve kültür, eğitim seviyesi, yaşam standartları gibi faktörler bu sonuçları etkiler.

Ayrıca Bethoven'ı sanayide, Einstein'i tornacıda, Newton'u fırında, Tesla'yı madende, Harezmi'yi güvenlikte çalıştırsaydık bugün bu insanları zeki olarak kabul edebilir miydik? Muhtemelen cevap, hayır.

Bu insanlar belki şansları sebebiyle belkide kader, iyi oldukları alanlarda çalıştı ve bugün bu insanların adlarını anıp, zeki diyoruz. Belkide insanlık tarihinde bu kişilerden daha zeki kişiler geldi geçti ve haberimiz olmadı.

Şimdi asıl merak ettiğin konuya gelelim zekiler neden başarısız olur? 1 ve bence en önemlisi, bu insanlar egoistlerdir kendilerini özel hissetmek isterler zekilik kılıfına saklanır ya çalışsam varya yı ağızlarından düşürmezler. 2 bence başarısızlık diye bir şey yok yoktur bilgi kümülatiftir, her yapılan yanlış bir sonraki doğruya farklı bir yoldan ulaşmaya giden kapıyı açar ve sonsuz olasılıklıdır. Hiçbir şey altın tepside sunulmaz yerde duran çiviyi hiç bir şey yapmadan tahtaya çakamazsın önce çekiç bulacaksın sonra parmaklarına vura vura eğrisiyle doğrusuyla o çiviyi tahtaya çakacaksın 3 bu konuya girenlerin çoğu çalışsam varyaa diyodur.

Zaten forumda kimse buraya kadar okumaz burdan sonrasını hikaye olarak yazayım.

Mercimek denen besini çok severim ve bir gün oturup düşünürken lan dedim bu mercimek nasıl bugünlere geldi önüme geliyo mis gibi çorbası var falan düşündüm geçmiş çağları düşündüm toplayıcılık yapıyorsun ve zehirli yararlı binlerce bitki etrafta duruyor sen tutup mercimeği bulana kadar belki defalarca zehirleniyorsun, ölüyorsun, tadıyorsun ve bir gün mercimek denen besin ile karşılaşıyorsun korkaksın acaba teyzenin kızı gibi bunu yiyipte ölecek misin? Ama denemelisin türünün devamlılığı için buna ihtiyaç var cesaret ediyorsun ve alıyorsun bakıyorsun mis gibi besin çorbasını yapıyorsun, salatasını yapıyorsun, köftesini yapıyorsun, mercimeği bugünlere getiren insanlara selam olsun.

• Zeka nedir önce onu tanımlamak lazım bilgi - zeka ölçütü nedir vb işler karışır

• Başarıdan kastım nedir? Para mı, kariyer mi, güç mü? Megolaman bir cümle olacak ama IQ seviyem çok üst düzeyde. Sertifikalı. Boş konuşmuyorum yani. Bir iş yapacaksam, bir problem cozeceksem mutlaka yapabilirim. Bu başarıdır. Yatım, katim yok. Çok zengin değilim. Zenginlik basariysa, basarisizim. Olduğum mevkiye göre fazla ek gelirim var. Bunu da zekam ve becerime borçluyum. Bu başarıdır. Şirkette mevkim oldukça zayıf, ama 5 yıl önce işe giren ve işi benim ogrettigim kişi Akdeniz bölgesi müdürü. Durumun sebebi tamamen şans. Benim yukselmemi engelleyen ya da benden önce yükselecek kişiler var. Şansım olsaydı ben de yukselirdim. Yukselemedim, sorun kariyerse basarisizim. Lise yaşlarımda radikal kararla ince eleyip sık dokuyarak arkadaş çevremi değiştirdim. Şimdi en az 5 tane dostum var. Arkadaş değil dost. Bence bu başarıdır. Yeteneklityimdir. Birçok spor yaptım. Futbol, basketbol, hentbol, voleybol, karate, boks, masa tenisi. Hepsinde iyiydim ama çok iyi değildim. Her hangi birinde çok iyi olmadığım için başarısız, hepsini yapabildiğim için başarılı olabilirim.

Kendimden örnekler vererek biraz beyin açmak istedim. İşin aslı IQ yani matematiksel zeka başarıya giden yolda bir nüans. Başarının en önemli bileşenleri cesaret ve çok çalışma.

Son olarak kendimden bir örnek daha vermek isterim. Bilgisayar öğretmenliği okurken üni bırakıp şimdiki işimi tercih ettim. Annem her zaman söyler. Zekisin ama okul bitiremedin. Onun gözünde basarisizim. Ama verdiğim kararla birlikte dönüp arkama baktığım zaman maddi ve manevi olarak bence başarılı bir karar verdim.

• Çabanın olmadığı yerde zekanın hiçbir önemi yok.

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.