Şimdi Ara

CNG DÖNÜŞÜMÜ (8. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
181
Cevap
9
Favori
49.752
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Son durum nedir beyler dönüşüm yapıp kullanan varmı ve evden dolum yapabileceğimiz bir cihaz geliştirildimi ?
  • Cng tupleri biraz buyuk evet ancak c sinifi sedan araclarda cokta sorun teskil etmez. Bir depo cng ile 200km civari yol yapabilirsiniz sonrasinda ya benzine gececeksiniz yada depo bitmeden dolduracaksiniz. Cng nin en kotu yani depoyu doldurmanin lpg ye kiyasla uzun surmesi (5 dk civari). E birde cng istasyonu yok gibi birsey? Malezyada butun taksiler cng li, bireysel araclardada cng tercih ediliyor. Taylandda cng nin pompa fiyati ise 70-80 kurus civarinda (biz evdekine 1.1 tl veriyoruz dusunun artik!)

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • CNG dönüşümü yapmak şehir için kullanıma uygun olsada şehir dışı devamlı yolda olanlar için pek uygun olacağını düşünmüyorum istasyon yok ki ?
    nereden dolduracaksın
  • bio technolog kullanıcısına yanıt
    http://www.arkindustrial.com/urunler/gaz_kompresorleri/
    kompresor var da temini biraz zor
  • Tehlikesi var mı peki bunun?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bugün aradım sordum teknikteki arkadaşla konuştum ufak araçlara olmuyormuş şuanlık sadece corolla volvo s40 lara ve o segment araçlara takıyoruz dedi motorun hacmi en az 1.4 olması lazım dedi yani bagajınızın büyüklüğüne bağlı dedi ben fiorino da kullanıyorum şuan km de 13 kuruş dedi hafiften sırıtarak ... ufak şehirlerde kullanımı daha yaygınmış cng istasyonları yakın olduğu için ama büyük şehirlerde kullanırsa istasyona gitmek için kullanıcağın gazı eklersen aynı paraya gelir dedi. binek araçlarda sadece benzinli enjeksiyonlu motorlarda uygun dedi diezel araçlarda oluyor ama maliyeti çok çok fazlaymış...

    konuştuğum şirketin internet sitesi ;http://www.ekipgaz.com/cng-tanklarin-satisina-baslanmistir/

    teknikteki arkadaşın telefonu isteyen arayıp bu konu hakkında detaylı bilgi alabilir. amcam konu hakkında baya usta gibi geldi bana
    0530 640 98 43
  • Hortla ey konu da bize bi çare olsun
  • ben hala net bi karar vermedim. aracı satarken cng li olması dezavantaj gibi duruyor.
    gelişme olursa paylaşacağım sizlerle...
  • son gelişmeler


    CNG yi halkımız yavaş yavaş tanımaya başladı,özellikle anadolu da bazı istasyonlar göze çarpıyor ama yinede bu istasyonlar hakkında halkımız yeterli bilgiye sahip değil.
    genel olrak size bazı bilgiler yazacağım.

    1. CNG nedir: Sıkıştırılmış doğal gaz
    2. CNG 'Yİ aracımda kullanabilir miyim:Evet dünyanın bir çok ülkesinde ve ülkemizde, otomobil,kamyonet,minibüs,otobüs,kamyo,iş makinaları,forklif,jeneratör de cng kitleri montaj yapılarak güvenle kullanabilirsiniz.
    3. CNG güvenli midir: LPG ye göre daha güvenli diyebiliriz,sıvı olmadığı için herhangi bir hasarda yanma riski yoktur,her hangi bir hasarda CNG havadan daha hafif bir gaz olduğu için hava ile temas ettiğinde kaybolur,tankları LPG ye göre daha güvenli dikişsiz çelikten oluşmaktadır (kompozit tanklarda mevcuttur)
    4.CNG aracımda performans kaybına yol açar mı: Araca göre değişiklik gösterir,küçük motorlu araçlarda bu değişimi hissedebilirsiniz, büyük motorlu araçlarda bunu hissetmeyebilirsiniz,ancak yapılan testlerde 10 beygirlik bir kaybın olduğunu gözlemlemekteyiz otomobiller için.
    5.CNG sadece benzinli araçlar da mı uygulanıyor:Hayır dizel araçlarda da uygulanabilir ancak maliyet artar,eğer aracınız dizelticari araç değil dizel binek ise,aracınıza CNG taktırmak mantıklı değil,bunu yerine benzinli araç alıp CNG yi rahatlıkla montaj yaptırabilirsiniz.
    5.CNG ne kadar tasarruflu. CNG bu mesajı yazdığım tarih yani 07.02.2014 tarihinde benzine göre %65 LPG ye göre de %30-35 arası daha tasarrufludur. fiorino ile 240 km
    yolu 40 TL ile gidebilirsiniz 17 kuruş(70 lt lik tank) .Ortalama hızınızın 85 km olması gerekir. minibüs ile bu rakam 41 kuruşa gelmektedir.
    6.CNG ile ne kadar yol gidebilirim:Genelde otomobillere 60,70 ve 100 lt lik tanklar konulmaktadır,unutmayın bagajınızın kapasitesi bunda çok büyük etkendir,bu yüzden büyük bagajlı araçlar daha avantajlıdır. Örnek VOLVO S60.70 lt lik tankla 240 km rahat gidersiniz.
    7.CNG yi ticari araçlarda nasıl kullanabiliriz:Ülkemizde yavaş yavaş ticari araçların dönüşümü başladı,kamyonlar,kamyonetler,otobüsler,minibüslerin CNG dönüşümü yapılıyor,ticari araçlar da ki dönüşüm otomobillerde biraz farklı.2 çeşit dönüşüm var
    a:çift yakıt sistemli dönüşüm:araç hem dizel hemde CNG ile çalışıyor Dizel kullanma yüzdesi düşürülüyor ve kalan yakıt CNG ile çalıştığında tasarruf yapmış oluyor,ancak bu tasarruf %10-15 seviyelerinde oluyor.yani günde 300 tl lik yakıt harcayan bir araç günde ortalama 30-35 tl para tasarruf ediyor.
    b:tek yakıt sistemli dönüşüm:Ticari aracın tamamen yakıt sistemi değiştirliyor ve CNG ye uyumlu hale getiriliyor,araç bundan sonra sadece CNG ile çalışabilir (eğer gaz biterse araç yolda kalır) ancak tasarruf oranı çift yakıt sistemine göre daha fazladır.%30 tasarrufu yakalamış firmalar mevcuttur. %30 tasarruf ticari için çok ciddi bir tasarruftur,eğer araç belli bir yol üzerinde gidiyor sürekli bu yolda çalışıyorsa ve çevresinde CNF istasyonu varsa CNG dönüşüm mantıklıdır.
    8.CNG İLE ticari aracım performans kaybına yol açarmı:Beygir,güç kaybı olur ama bunu anlamazsınız.Düşük motorlu araçlarda hissettirir.1,2-1,3
    9.CNG ile ticari aracımla ne kadar yol katedebilirim:Aracınız yetkili firmalarca incelenir,günlük yol katetme isteğinize bağlı olarak tanklar montaj edilir.örnek veriyorum aracınız bir kamyon ve hergün gittiğiniz yol belli istanbuldan Konyaya gidiyor,714 km ,bu araca 800 km yol yapacak tank ekleniyor,eğer 1000 km lik tank eklenirse montajda daha fazla parayı gereksiz olarak ödemiş bulunuyorsunuz.
    10.CNG Yİ Aracımın ruhsatına işletebilirmiyim:Evet eğer montaj yaptırdığınız yer CNG projesi verrebiliyorsa,aracınıza CNG montajı yapıldıktan sonra rahatlıkla sızdırmazlık ve muayene istasyonundan geçirip aracınızın ruhsatına CNG yi işletebilirsiniz.(zaten eğer CNG Ruhsatınıza işli değil ise istasyondan CNG alamazsınız.
    11.Aracıma CNG montajı yaptırmak istiyorum maliyet ne kadar: aracınıza yerleştirilecek olan tankın ölçüsü maliyetleri etkiler:4 silindirli benzinli araçların dönüşümü 2500-3500 TL arasındadır.karbüratörlü araçların dönüşümü 2000-2500 TL arasındadır.
    Kamyonet-minibüs:tek yakıt sistemli maliyet 12000-14000 tl arasındadır(montaj yapılacak tank maliyeti değiştirir) çift yakıt sistemi ise 5000-7000 TL arasındadır.
    Kamyon-Otobüs:4 silindirli araçların dönüşümü 20000-24000 arasındadır(daha çok tank daha çok yol yapmanızı sağlar fakat montajda daha fazla para ödersiniz.
    Tavsiyelerim:eğer istasyon yakınında oturuyor ve istasyon olan bölgelere çok sık gidiyorsanız aracınıza CNG dönüşümü mantıklı
    İstasyon olan illerde araç filonuz var ise ve araçlar her zaman belli bir rutta dolaşıyorsa CNG dönüşümü mantıklı.
    Dizel yerine fİORİNO,TRANSİT,DOBLO gibi araçların benzinli modellerini satın alıp CNG montajı yaptırmak mantıklı.
    Eski model peugeot j9,Karsan j9 markası olan araçlar CNG YE çok uyumlu.
    Benzinli araçlarda Volvo s60,Toyota Corolla,Honda,Lınea,renault(scenic,megane) gibi araçlar CNG ye uyumlu.
    Taksiciler eğer bağaj sorununuaşarlarsa CNG ye dönmemek için bir neden yok.
    Mercedes AXOR 1840,BMC,Ford cargo(özellikle eski model kamyonlar CNG ye çok uyumlu)

    Markalar:bir çok lpg firmasının elinde CNG kitleri mevcut ancak ülkemizde Kamyonlara Naturelgas ve GASİTALY firması değişim yapıyor.Benzinli ve Hafif ticari araçlarda ise pazar lideri GASİTALY firması,firma bu konuda çok deneyimli ve her türlü ürünü hazır.Diğer firmaların hazır olduğunu söylemek çok zor.




    .Her ilde istasyon var mı:İstasyon sayısı her gün artıyor olan istasyonlar aşağıdadır.

    1.İstanbul Alibeyköy(Belediye otobüsleri için kurlan istasyonda fakat saat 15.00 dan sonra normal araçlarda yararlanabilir) Şekerpınarda da yakında açılacak
    2.Ankara:siteler gülverende petrol ofisi istasyonu
    3.Konya:hayvanat bahçesi arkası
    4.Kayseri :2 tane var,karpuzatan mevkii
    5.Afyon:Ankara yolu
    6.Antalya:döşemealtı
    6.Aydın germencik(henüz araçlara cng satışı yok diye biliyorum)
    7.tekirdağ-çorlu:Lüleburgaz yolunda
    8.Bolu:terminalin orada,en rahat gaz alınan yer
    9.Bursa.cmabazlar köyü:merkeze çok uzak kötü bir yol
    10:Çorum:organize sanayi bögesinde Tez oksijen,araçlara gaz vermeye başladı mı bilmiyorum
    11İZMİR:Torbalıda
    12.Manisa, Saruhanlıda
    13.Sakarya:bekirpaşa da,E5 yakın
    14.Osmaniye:toprakkalede
    15.adana
    16.gaziantep
    17.izmit
    18.ordu
    19.düzce(2014)
    20erzurum(proje aşamasında)
    21Sivas (proje aşamasında)
    22 Van
    23 Aksaray(Konya yolunda açılacak)
    24,Uşakta(proje aşamasında)
    25.Denizli(araçlara gaz vermiyorlar şu anda)
    26.Eskişehir(proje aşamasında9
    27 Mersin(proje aşamasında)
    28 Giresun (proje aşamasında)
    29.ŞANLIURFA(proje aşamasında
  • doğru yanlış bir çok şey söylenmiş

    LNG = sıvılaştırılmış doğal gaz litre
    CNG = yüksek basınçlı doğalgaz metreküp

    şimdi

    LPG'nin bileşimi genelde %70 bütan, %30 propan'dır bütan basınç altında sıvı hale gelebilen bir gazdır
    ve lpg karışımının büyük bir çoğunluğunu bütan oluşturur basınç halinde depolanırsa sıvı hale geçer
    sıvı halden gaz haline geçerken basınçtan kurtulan bütan çevresinden ısı emerek gaz haline geçer.
    bu nedenle lpg dönüşümlerinde regulatör kullanılır ki lpg gaz haline geçişinde -40 derece olabilmektedir
    motora zarar vermesin diye

    LNG yani sıvı doğalgaz % 80 - 90 oranda metan gazı içerir ve bu gazın sıvı hale gelebilmesi için sadece
    yüksek basınç gerekmiyor -160 -180 derece suni yollarla gaza uygulanırsa sıvı hale gelebiliyor
    istersen 500 bar basınçla sıkıştır sıvı hale gelmez . metan gazının böylebir özelliği yoktur
    metan gazının -160 derece kaynama noktası vardır ve bu derece ve üzerini gördüğü anda sıvı hale geçer
    250 litrelik bir doğal gaz sıvı hale getirilince 22 litre olur

    bilgiler bunlar şimdi bir soru sormak istiyorum

    araçlara cng sistemi takılıyor yani doğal gazı tankımızda gaz halinde tutuyoruz
    o zaman bu cng sistemlerinde neden regulatör kullanılıyor bu durumda regulatör
    gereksiz olmuyor mu?
    haaa diyeceksiniz ki çok yüksek basınç var bu basıncı düşürmek için
    bu basınç daha basit aletlerle düşürüle bilir
  • CNG DÖNÜŞÜMLERİ BAŞLADI

    0216 471 8 471 SERKAN BEY CEP TELEFONU 0530 640 98 43

    MONTAJ YERİ ÜMRANİYE KADOSAN SANAYİ SİTESİNDE

    MARKA:GASİTALY (Türkiyede ve bir çok ülkede pazar lideri)

    4 SİLİNDİRLİ ARAÇLAR 2500 TL (70 LT TANK) 100 TL OLURSA 500 TL FARK ALIYORLAR
    6 SİLİNDİRLİ ARAÇLAR 4000 TL (70 LT TANK) 100 TL OLURSA 500 TL FARK ALIYORLAR

    1.AŞAMA ARACINIZIN FİZİBİLETİSİ

    ARACI BENZİNDE Kİ DURUMUNU İNCELİYORLAR(BUJİ VS DEĞİŞTİRİYORLAR)

    2.AŞAMA TANK SEÇİMİ

    EN UYGUN TANKI SEÇİYORLAR.

    3.MONTAJ

    1 GÜN SÜRÜYOR

    4.AŞAMA ARACI SİZE BİR DEPO CNG İLE TESLİM EDİYORLAR,EVRAKLARINIZI VERİYORLAR(AYNI LPG DEKİ SİSTEM GİBİ, ÖNCE SIZDIRMAZLIĞA GİDİYORSUNUZ,SONRA TÜV E ,SONRA TRAFİKTEN RUHSATINIZA CNG İŞLETTİRİYORSUNUZ.UNUTMAYIN ARACINIZDA CNG İŞLİ DEĞİL İSE HİÇBİRYERDEN GAZ ALAMAZSINIZ.

    5.BENZİNE GÖRE %65 LPG YE GÖRE %35 TASARRUF YAPIYORSUNUZ.

    CNG KULLANAN BİR DAHA LPG VE BENZİN KULLANMAZ.NOT (TAKSİ DURAKLARINA İNDİRİM YAPILIYOR)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi silverado -- 25 Şubat 2014; 17:57:06 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: silverado

    CNG DÖNÜŞÜMLERİ BAŞLADI

    0216 471 8 471 SERKAN BEY CEP TELEFONU 0530 640 98 43

    MONTAJ YERİ ÜMRANİYE KADOSAN SANAYİ SİTESİNDE

    MARKA:GASİTALY (Türkiyede ve bir çok ülkede pazar lideri)

    4 SİLİNDİRLİ ARAÇLAR 2500 TL (70 LT TANK) 100 TL OLURSA 500 TL FARK ALIYORLAR
    6 SİLİNDİRLİ ARAÇLAR 4000 TL (70 LT TANK) 100 TL OLURSA 500 TL FARK ALIYORLAR

    1.AŞAMA ARACINIZIN FİZİBİLETİSİ

    ARACI BENZİNDE Kİ DURUMUNU İNCELİYORLAR(BUJİ VS DEĞİŞTİRİYORLAR)

    2.AŞAMA TANK SEÇİMİ

    EN UYGUN TANKI SEÇİYORLAR.

    3.MONTAJ

    1 GÜN SÜRÜYOR

    4.AŞAMA ARACI SİZE BİR DEPO CNG İLE TESLİM EDİYORLAR,EVRAKLARINIZI VERİYORLAR(AYNI LPG DEKİ SİSTEM GİBİ, ÖNCE SIZDIRMAZLIĞA GİDİYORSUNUZ,SONRA TÜV E ,SONRA TRAFİKTEN RUHSATINIZA CNG İŞLETTİRİYORSUNUZ.UNUTMAYIN ARACINIZDA CNG İŞLİ DEĞİL İSE HİÇBİRYERDEN GAZ ALAMAZSINIZ.

    5.BENZİNE GÖRE %65 LPG YE GÖRE %35 TASARRUF YAPIYORSUNUZ.

    CNG KULLANAN BİR DAHA LPG VE BENZİN KULLANMAZ.NOT (TAKSİ DURAKLARINA İNDİRİM YAPILIYOR)


    SS bekliyoruz
  • bende bu cng işini epey kafa yordum,bizim kayseride cng dolum istasyonu var,araştırırken tam benim kafada bi ustaya denk geldim adam hem cng hem lpg takmış,birisi bitince kaputtan diğerinin hortumunu sokuyor vidasını sıkıyor bu kadar.Ancak ruhsatta sadece cng gözüküyor tabiki,muayeneye gittiğinde lpg yi söküyor/sökecek yani,ne de olsa 2 sene bir muayene
  • İki hafta önce Gürcistan'a günü birlik gezmeye gitmiştim. Malum, benzin ucuz; bizim paradan yaklaşık 130 liraya benzini fulledim. Benzin orada 2,12 lari. Arabam LPG li olduğundan gelmişken LPG de alayım dedim. Sora sora bir istasyona geldim ama meğerse orası CNG istasyonuymuş. Fiyatı ise 1,1 lari idi. (1 TL = yaklaşık 0.8 lari) havamı aldım tabii. O günden beri CNG yi araştırıyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bio technolog

    Son durum nedir beyler dönüşüm yapıp kullanan varmı ve evden dolum yapabileceğimiz bir cihaz geliştirildimi ?

    benim bi arkadaşım bu olayla çok ilgili ve dönüşüm yapabileceğini biraz maaliyetinin fazla olduğunu ama o uzun yol gittiği için 6 ay gibi kısa bir sürede amorti edebileceğini söylüyor. sıkıntı şu ki evde dolum için gerekli cihazlar biraz pahalı ve bulması zor. ortalama sanırım 7-8 bin tl yi buluyormuş ama çocuk günde 150-200 km yol yaptığı için hiç sıkıntı etmiyor. bende onu bekliyorum o tesisatı bi kursa anında cng ye geçicem ve yaklaşık yakıt 1km için 0,075 krş olacak :) 10 krş bile değil hayal etmesi bile ne güzel :I
  • Boluda ikamet ediyorum. Terminalin yanında CNG istasyonu var. Vatandaş rahatla alabilir diyorlar. Belediyenin tüm doblo vs araçları CNG'li. Geçen LPG ustasına gittim. Vectrama lpg sormak için. Meğersem araçlar onlar CNG takıyorlarmış. Şöyle bakındım ama kendi aracına takmamkştı. Uğraşmadım. Bu arada Boluda litre fiyatı 2.50 tl. Birde unutmadan bundan 7-8 ay önce istasyonda patlama oldu. 500 metre uzağındakş terminalin camını penceresini indirdi. Korkmadım değil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Biraz garip olacak ama araçlarda cng lpg den daha sağlıklı ve tehlikesiz. nedenleri basit
    CNG nin tanklarının kalınlığı daha fazla
    CNG havadan daha hafif direkt uçuyor.

    Bu tamamen tehlikesiz anlamına gelmiyor ama LPG den daha tehlikesiz.

    ayrıca, Discovery channel'de 5 vites programında benzinli ve lpg li araçları patlattılar. benzinli araçımn patlaması ve ardından yanışı, benzinli araçmı yoksa lgp limi daha güvenli sorusunu aklıma getirdi. CNG ise apayrı bir konu.

    Araç değişikliği yaptığımdan dolayı taktırmadım. taktıran arkadaşım var şu ana kadar tek sorunu aracın bir nebze daha gürültülü çalışması. oda çok abartı değil. ancak yakıt tasarrufu konusunda LPG ile kafa kafaya. vergilerden ötürü.
  • İyi ama dolum istasyonları çok fazla yok koskoca anakarada 1 tane var uzunyolda ne yapacak alternatif yakut sistemi nedir motora revizyon oluyordu bir depokkaç litre aliypr kaç km gidiyor bizraz geniş düşünmek lazim nazil olacak

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kaptân-ı Cihan

    Arkadaşlar hepinizin bildiği gibi akaryakıt fiyatları sol şeritten kapattı gidiyor. yani yakıt akmaz oldu, bende aracıma doğalgaz (CNG) dönüşümü yaptırmaya karar verdim.

    Ankara gülverende PO da dönüşüm yapıyorlar ve dolumuda var. ancak hala bazı endişelerim yok değil.

    Gerçi onlarla konuştum bana güvence verdiler 2 yıl garanti var dediler aracada uygun olduğunu söylediler ( 2004 peugeot 307 xt)

    85 metreküplük tüp takılacak yaklaşık 30 TL ye doluyor ve 300 km yol yapıyor. LPG ile kıyaslandığında gerçekten büyük fark var yarıdan fazla. dönüşüm fiyatı 2500 TL

    bilgisi olanlar yada kullananlar varmı CNG aracın çekişini nasıl etkiler ? ileride sorun yaparmı ? araç bu yakıtı kabul edermi ?

    şu endişeleri giderirsem direkt olarak gidip yaptırıcam dönüşümü.


    Hocam Cng taktırdınız mı? İşim dolayısı ile hergun sııhhiyeye gidiyorum o istasyonda doldururum diye düşünüyorum.
    Uzun yolda aracımın benzin tuketimi makul yani sadece anka ra içi için cng dusunuyorum fikirlerinizi almak istedim.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şehir içi kullanım için gayet başarılı. su an 15 krs LPG yakan 10 krs CNG yakacak.
    Yılda 20 bin km yapan bir araç yaklaşık 1000TL kar eder. Kendi parasını 2.5 -3 yıla çıkartıyor. Gayet başarılı sonuçlar. Ankarada donusum yapan yer var mı?
  • 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.