yılda iki üç defa bu tür olaylara haberlerde yada gazetlerde rastlarız.
cinnet geçiren vatandaş karısının ve çocuklarını öldürdükten sonra kendi canınınada kıyar
komşuları ve arkadaşları genelde sesiz sakin kendi halinde karısını ve çocuklarını seven sineyi bile incitemiycek biri oldugunda hemfikirdir.
peki bu yapıdaki biri nasıl olurda en sevdiklerini öldürebilir?
akli dengesini kaybediyor işte, düşündüğü cinayetin en doğrusu olduğuna kanaat getiren insan normal birisi değildir.
Dün arabada arkadaşla gidiyorduk. Elim el freninin üstüne gitti bir an. Arkadaşa dedim ki benim şu anda bu el frenini çekmemi engelleyen aklım bir anda yok olamz mı. Aklımı başımda tutan ve onu kullanmamı sağlayan şey nedir? diye sordum. İkimiz de sustuk cevap vermedik. Cinnet geçirenlerin bu soruya bir cevabı vardır belki de.
her insanda olur bu tip vakalar
bazan ben de kendimi tanıyamaz olurum
mesela toplum içerisinde çok yüksek sesle konuşmayı sevmeyen ben arka kapıda sıkışan biri için avazımm çıktığı kadar bağırabilirim
bu bağırma daha sonra beni de şaşırtır ancak önceden tahmin etmediğim bir davranıştır
cinnet ise bundan tamamen farklı ancak bu tip bir patlama ya da savunma mekanizmasının bir anda çökmesi gibi bir durumdur
bir anda göz kararır akıl baştan gider
akıl başa gelince de o akıl yaptıklarından şoka girer ve kendisine kıyar
Bence kişinin sahip olduğu ve içinden çıkamadığı problemler onun psikilojisini etkiliyor ve bir anda aklını kaybediyor sanırım, Yaşadığım bir olay, apartmandaki sessiz sakin bir komşumuz borç almış ve faizini bile ödeyemez hale gelmiş üstüne işte yaşadığı problemlerde eklenince bir gece aniden bağırmaya evdeki tüm eşyaları parçalamaya başlıyor, daha sonra kendine geldiğinde ise ne yaptığını hatırlamadığını söylüyor, bilmiyorum belki bu diğerlerinin yanında hafif bir vakka ama, kişinin içinde bulunduğu durumu tetikleyen bir şey oluyor ve sonuç malum.
okudugum bir olay şöyleydi
işten çıkan vatandaş eve gelmeden nalbura urayıp satır alır. eve geldiginde hanımı yan komşudadır.küçük ogluna annesini çagırmasını söyler .büyük kızın anlatıgına göre anne eve gelene kadar babası hiç konuşmaz. anne girince baba dış kapıyı klitleyip anahtarı alır.büyük kız pencereden atlıyararak kurtulur.
bu gösteriyorki vatandaş bunu uzun süredir planlamış
işin ilginç tarafı kızın babasının satırı eline alıp sallamaya başladıgında agladıgını söylemesi
aynı haberde psikolog yorumu şöyleydi
"kişi için bu acımasız ve güvenilmez dünyada mutluluk imkansızdır.tek çıkar yol intihardır. ama o gitikten sonra ailesi bu dünyada dahada savunmasız kalıcaktır.nefreten deyil sevgiden öldürür."
ne trajedik. bu acıyı kim tadmak ister
bu tür vakalarda ümitsizlik en büyük etkendir. kişinin o anki düşüncesine göre artık yaşamın bir anlamı kalmamıştır tek çıkar yol beynini kemiren düşüncelerden, olaylardan kurtularak tamamen sıfırlanmak yani ölmek dir. tabi kendisinin ölmesi demek sorumlu olduğu ailesini yanlız bırakması kendi içindeki olumsuz ve büyük problemleri ailesine intikal etmesi durumunda onlarında daha da kötü duruma düşmesini engellemek için aile fertlerininde canına kıyması. insan çok gururlu bir varlıktır utanç kaynağı olacağına ölmeyi yeğleyebiliyor bu aynen namus cinayetlerinde de vuku buluyor. veya genç insanlarda gurur kavramı daha da üst düzeyde olduğundan daha çabuk galeyana gelebiliyorlar sırf karşısındaki onu sevmiyor diye kendini kesen mi dersin balkondan atanmı dersin bir çok örnek karşımıza çıkıyor. islami görüşe göre de intihar haram olduğu gibi ümitsizlik de haramdır bir mümin kesinlikle ümitsiz olamaz bilir ki önündeki olumsuzluklar bir sınavdır ve bunlardan ders çıkarmasını da bilir bir problemi olduğunda ilk silahı dua dır sonra tekra çaba göstermeye devam eder.
"kişi için bu acımasız ve güvenilmez dünyada mutluluk imkansızdır.tek çıkar yol intihardır. ama o gitikten sonra ailesi bu dünyada dahada savunmasız kalıcaktır.nefreten deyil sevgiden öldürür."
bir adam hasta annesini acı çekmemesi için küvette boğarak öldürmüş, cesedi koltuğa oturtarak bir hafta onunla yaşamış, sonra da kendisini asmıştı.
quote:
Orjinalden alıntı: C4
quote:
Orjinalden alıntı: kargaşa
bir adam hasta annesini acı çekmemesi için küvette boğarak öldürmüş, cesedi koltuğa oturtarak bir hafta onunla yaşamış, sonra da kendisini asmıştı.
bu tür olayların vuku bulmasının en önemli nedenlerinden biri de hayata anlam verememektedir ...
anlamsız bir dünyada da acı çekmenin anlamı olmadığını düşünen bir beyin de iflas ederek hem kendi hem de başkasının canlarına son vererek yaşamdaki gerçek anlama ölüme yürür ...
vesvese şeytandandır negatif düşünce de diyebiliriz
quote:
Orjinalden alıntı: Yeni Türkü
Peki "vesvese" tam olarak nedir?
annesinin hayatına son veren kişi belli ki acıma duygusunun bir sonucu, kendini öldürmesi de sonradan duyduğu suçluluk koltuğa oturtup bir hafta beraber kalması bu duyguyu körüklemiş bes belli. bu tür olaylarda ağır duygusal şoklar yaşayabilir insan mühim olan bu duyguları dizginleyecek sebeplerin farkında olması. ben dahil çoğu kişi aşırı duygusal bunalım zamanlarından geçmişizdir benim bu tür ağır durumlarda yegane tek dayanağım din olmuştur intihar çok basit bir kaçış olayı gibi gözüksede öte de bekleyen son insanı dizginliyor sonsuz cehennem şahsen kendim hayatın anlamsız olduğuna inanmayan biri olarak da bu tür düşünceleri yaşamış biriyim olay sadece kaçma sendromu başka bişi değil o an insan madde boyutundan sıyrılmak istiyor nötr hale gelmek istiyor.
quote:
Orjinalden alıntı: arbiter
ben dahil çoğu kişi aşırı duygusal bunalım zamanlarından geçmişizdir benim bu tür ağır durumlarda yegane tek dayanağım din olmuştur intihar çok basit bir kaçış olayı gibi gözüksede öte de bekleyen son insanı dizginliyor sonsuz cehennem şahsen kendim hayatın anlamsız olduğuna inanmayan biri olarak da bu tür düşünceleri yaşamış biriyim olay sadece kaçma sendromu başka bişi değil o an insan madde boyutundan sıyrılmak istiyor nötr hale gelmek istiyor.
tamam da, bu gibi olaylar dine inanan insanların da başlarına gelebiliyor. adam hem kendini asıp hemde "Allah'ım beni affet" diye not bırakıyor. gene ailesini ve kendini öldürüp bu şekilde notlar bırakanlar var.
Aslında cinnet geçiren kişisinin psikolojisi şöyle olabilir, kendi hayattan çok çektiği artık direnemediği yakınlarınında bu acıyı çekmesine razı olamayarak onlarıda öldürür.
çogumuz zaman zaman bu tür ruh hallerine bürünmüşüzdür işin aslı şu artık olayların kontrolden çıkması yapacak başka bi şey kalmadıgı düşüncesi ve gelecek kaygısı taşıması ,inaçsız bi insan bunu çok kolay yapabilir özellikle çok mutlu yken veya hali vakti yerindeyken bunların biranda tersyüz olması kişiyi bu noktaya getirir. inançlı insan neden yapar bi kere iman zayıflıgından müslüman dır ama gereklerini tam olarak kavramamıştır .allah ın affediciligine sıgınarak her türlü kötü huyu edinen insan bi kere allah a karşı samimi degildir .kendince buldugu mazeretlerin allah katında makul olacagını düşünür .
Her ne kadar sevilenler kaybedilsede gurur kırılsada size tavsiyem onurunuzdan taviz vermeyin, çaresiz olsanızda size canınıza kıyma hakkı vermez, insanın malına namusuna canına yapılmış her hakeret önemli ve ölüme varacak sonuçlar oluşturur, her ne kadar tasvip etmesemde yukarıda yazdığım 3 hakeret hasmımı en kötü ihtimalle öldürmeme sebep olur, kendimi ve sevdiklerimi değil. Cinnet'in psikolojik tanımını işin ehli bir doktor yazarsa sevinirim.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme