Şimdi Ara

Çin Tuzu -- Ölüm tuzu !! (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
62
Cevap
5
Favori
9.487
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yazını hepsini okumadım yazıyo mu bilmiyorum ama MSG yani kullanmak belirli bir doza kadar serbesttir. Yasalrda da böyle geçer. Ayrıca belirtilen miktarın üstünde kullanılmadıkça pek bir sakıncası yoktur. Yiyceklere et tadı, özelliklere etlerde de tat arttırıcı olarak kullanılır. Diğer isminin çin tuzu olduğuınu bilmiyordum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi +18 -- 26 Nisan 2012; 13:09:31 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: lunar caustic

    Huntington hastalığı genetik bir hastalık arkadaşım.

    tam da bunu yazacaktım kanser de genetik ama çevresel etmenlerden tetiklenebiliyor. huntingtonun etkilendiğini zannetmiyorum.
  • Mesajim bulunsun
  • battalbey
  • Huntington genetik bi hastalik bikere istersen 10 gun bilimum kanserojen gidayi ye huntington olamazsin.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: KKochaKK

    ctrl+v li yazı,kaynak yok, -mış lı anlatım ve mağara. Bunlar bilinen şeyler.

    Bir emek var arkadaşım ben okudum bunu sizinle paylaşmak istedim zaten profesörün dediklerini ben mi yazıyım!!
    Emeğe saygıı
  • quote:

    Orijinalden alıntı: BaDRuLe

    quote:

    Orijinalden alıntı: lunar caustic

    Huntington hastalığı genetik bir hastalık arkadaşım.

    tam da bunu yazacaktım kanser de genetik ama çevresel etmenlerden tetiklenebiliyor. huntingtonun etkilendiğini zannetmiyorum.

    MSG ZARARLI MI ?
    Buna okuduktan sonra siz karar verin.
    Bu madde Nörotoksin. Sinir hücrelerine zarar veriyor. Merkezi sinir sistemi tahribatı ve
    buna bağlı olarak ALZHEİMER, PARKİNSON, HUNTİNGTON hastalıkları, SAR (Epilepsi)

    Retinal dejenerasyon (Göz retina tabakası hasarı) Yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk, obezite.
    Büyüme hormonu baskılanması.
    Pankreas hasarı, insülinde artış, ve buna bağlı diyabet.
    Böbrek ve karaciğerde ciddi hasarlar.
    Bu madde hamilelerde plasenta
    bariyerini geçebiliyor, anne karnındaki bebek de aynı tahribatlara maruz kalıyor.
    Özellikle çocuklarımızın hatta büyüklerin de çok severek yediği CİPS'lerde çok kullanılmakta.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: n0fx

    quote:

    Orijinalden alıntı: oldcomputer

    Nedir Bu Çin Tuzu (MSG) Dedikleri?


    Kültürlerarası diyaloglar arttıkça, farklı ülkelerin yemek alışkanlıklarına da daha çok tanıdık olmaya başlıyoruz. İtalyan, Meksikan, Hint yemekleri derken şimdi de uzak doğunun sağlıklı beslenme profiliyle çin yemekleri moda. Çin usulü hazırlanan yemeklerde, tarzının en belirgin özelliğini öne çıkaran çin tuzu (MSG) sonyılların sıcak bir tartışma konusu. Sağlığa zararlı olduğu iddia edilen ‘çin tuzu’ dedikleri ve birçok hazır gıda ürünlerinde de kullanılan mono sodyum glutamatın amino asit formu (glutamat); aslında anne sütü, inek sütü, et ve mantar gibi gıdalarda doğal olarak bulunuyor…

    Çin tuzu (Mono Sodyum Glutamat)

    Geleneksel Asya ve Çin yemeklerinin neredeyse temel bileşeni olan ‘çin tuzu’, bilimsel adıyla mono sodyum glutamat (MSG), dünyada en çok bilinen ve kullanılan bir lezzet artırıcıdır. Glutamik asitin sodyum tuzu olan ve sodyum glutamat olarak da bilinen MSG, birçok gıdada ve insan vücudunda proteinlerinyapı taşı; aminoasit formunda bulunur. Saf haldeyken beyaz kristal toz yapıdadır. Glutamat, anne sütü, inek sütü, peynir ve et gibi proteince zengin gıdalarla mantar ve domates gibi sebzelerde doğal olarak bulunur.

    Ticari boyutu




    Eskiden deniz yosunundan izole edilerek kullanılan MSG, bugün ticari olarak; nişasta, şeker kamışı, şeker pekmezi ve şeker pancarının fermentasyonundan elde ediliyor. Rakamlar, 2001 yılında MSG’nin 1,5 milyon ton satıldığını gösteriyor. Gıda sektöründe çok geniş bir kullanım alanı olan

    MSG en çok;

    Konserve ve hazır çorbalarda,
    Et ve tavuk suyu tabletlerinde (bulyon),
    Donmuş hazır gıdalarda,
    Aromalı patates cipslerinde,
    Soslarda,
    İşlenmiş et ürünlerinde
    kullanılıyor.

    Olağanüstü bir lezzet gelişimi

    Gıda ürünlerine lezzet artırıcı olarak ilave edilen MSG, çok tatlı olmayan bir çeşni ile et suyu gibi bir tat kazandırıyor kullanıldığı ürüne. Kullanıldığı gıdayı lezzet açısından büyük ölçüde zenginleştiren MSG’nin kötü yemek yapanlar için bulunmaz bir nimet olduğu espirisi bile yapılır. MSG’nin en önemli fonksiyonu, tükürük salgısını arttırarak lezzet profilindeki özellikleri ortaya çıkarmasıdır. Özellikle Asya ülkelerinde marketlerde satılan MSG’yi bizim ülkemizde kolayca temin etmek mümkün değil. MSG ancak endüstriyel ölçekte gıda üreten işletmelerin ya da çin lokantalarının temin ettiği bir katkı maddesi çünkü.

    Çin tuzunda ne kadar sofra tuzu var?

    Bu soru en çok da yüksek tansiyon şikayeti olanları ilgilendiriyor. Çin tuzu MSG, bildiğimiz sofra tuzunun üçte biri oranında sodyum tuzu içeriyor. Yani, aynı miktarda çin tuzu; sofra tuzuna oranla üçte bir oranında daha az tuz etkisi gösterir. Aşırı tuz tüketiminden kaçınanlar için MSG iyi bir alternatif oluyor yemeklerde. Normal tuz yerine çin tuzu kullanarak ideal lezzetin yaratılabileceği ve sodyum tuzu alımının da % 20’den % 40’lara dek azaltılabileceği bildiriliyor.

    MSG hakkındaki iddialar

    Dönem dönem bazı gıdaların sağlığa zararlı olduğu iddialarıyla sansasyon yaratılması alıştığımız haberler arasına girdi neredeyse. Çin tuzu MSG de sağlığa zararlı olduğu iddiasına maruz bırakılan gıdalardan biri oldu. Birçok hazır gıda maddesine lezzet artırıcı olarak kullanılan MSG; göz retinasına, böbrek ve karaciğere zarar verdiği, diyabet ve obeziteye neden olduğu gibi asılsız iddialara konu olmuştu bir süre önce.

    MSG çocuklar için güvenli mi?

    Evet. Çocukların da glutamatı büyükler gibi metabolize edebileceğini vurgulayan uzmanlar, anne sütünün inek sütüne oranla 10 kat daha fazla glutamat içerdiğinin de altını çiziyorlar.

    Yasal düzenlemeler

    Dünya Gıda Kodeks Komisyonu (CAC); lezzet artırıcı MSG’nin, uygun teknolojinin gerektirdiği miktarda kullanılmasına izin vermiştir. Yani kullanım miktarında sınırlama yoktur. Avrupa Birliği’nde de MSG’nin E 621 kodu ile gıdalarda kullanımına izin veriliyor. Türkiye ve ülkemizde üretilen gıdalarda MSG kullanımına, yine miktar sınırlaması olmaksızın yasayla izin verilmiştir.


    Üzerinde en çok çalışılan katkı

    Bazı kişilerin MSG-çin tuzuna karşı alerjik reaksiyon gösterdiği rapor edilse de, bilimsel araştırmalar; bu ürünün sağlığa zararlı etkileri olduğu bulgusuna henüz rastlamadı. Uzmanlar, çin tuzuna karşı alerjiniz olup olmadığınızı ise doktorunuza ya da diyetisyeninize başvurarak öğrenmenizi öneriyor. MSG, bugüne dek üzerinde en çok çalışılan gıda katkı maddesi. Yapılan yüzlerce bilimsel çalışmanın vardığı ortak sonuç, çin tuzu olarak da bilinen MSG’nin güvenli ve kullanışlı bir lezzet geliştirici olduğudur.


    E 260 SENİN YUKARDAKİ YAZINDAKİ GİBİ ÇİN TUZU FALAN DEĞİL E 260 ASETİK ASİT BUDA ŞUNU GÖSTERİYOR YAZIN BAŞTAN SONA PALAVRA BİR KOPYALA YAPIŞTIR VAKASI
     Çin Tuzu -- Ölüm tuzu !!


     Çin Tuzu -- Ölüm tuzu !!


    arkadaşım anlamadan dinlemeden yaygara koparıyosun. adam "Yazılırsa da E 260 gibi bir kod yazılıyor" demiş sende e 260 msg değil falan demişin zaten adam orada yazılırsa bir kod yazılacağını kodu örnek gösterme açısından da e 260 yazmış fakat anlamadan etmeden e 260 öyle değil diye savunmaya geçmişin bi oku anla adam ne demek istiyo

    sen onun avukatımısın ? yoksa feykimisin? sanane ? kendisi açıklama yapmaktan aciz birisimide burada ahkam kesiyorsun işine gelmezse okuma benim yorumumu oku dedimmi sana




  • quote:

    Orijinalden alıntı: oldcomputer

    quote:

    Orijinalden alıntı: n0fx

    quote:

    Orijinalden alıntı: oldcomputer

    Nedir Bu Çin Tuzu (MSG) Dedikleri?


    Kültürlerarası diyaloglar arttıkça, farklı ülkelerin yemek alışkanlıklarına da daha çok tanıdık olmaya başlıyoruz. İtalyan, Meksikan, Hint yemekleri derken şimdi de uzak doğunun sağlıklı beslenme profiliyle çin yemekleri moda. Çin usulü hazırlanan yemeklerde, tarzının en belirgin özelliğini öne çıkaran çin tuzu (MSG) sonyılların sıcak bir tartışma konusu. Sağlığa zararlı olduğu iddia edilen ‘çin tuzu’ dedikleri ve birçok hazır gıda ürünlerinde de kullanılan mono sodyum glutamatın amino asit formu (glutamat); aslında anne sütü, inek sütü, et ve mantar gibi gıdalarda doğal olarak bulunuyor…

    Çin tuzu (Mono Sodyum Glutamat)

    Geleneksel Asya ve Çin yemeklerinin neredeyse temel bileşeni olan ‘çin tuzu’, bilimsel adıyla mono sodyum glutamat (MSG), dünyada en çok bilinen ve kullanılan bir lezzet artırıcıdır. Glutamik asitin sodyum tuzu olan ve sodyum glutamat olarak da bilinen MSG, birçok gıdada ve insan vücudunda proteinlerinyapı taşı; aminoasit formunda bulunur. Saf haldeyken beyaz kristal toz yapıdadır. Glutamat, anne sütü, inek sütü, peynir ve et gibi proteince zengin gıdalarla mantar ve domates gibi sebzelerde doğal olarak bulunur.

    Ticari boyutu




    Eskiden deniz yosunundan izole edilerek kullanılan MSG, bugün ticari olarak; nişasta, şeker kamışı, şeker pekmezi ve şeker pancarının fermentasyonundan elde ediliyor. Rakamlar, 2001 yılında MSG’nin 1,5 milyon ton satıldığını gösteriyor. Gıda sektöründe çok geniş bir kullanım alanı olan

    MSG en çok;

    Konserve ve hazır çorbalarda,
    Et ve tavuk suyu tabletlerinde (bulyon),
    Donmuş hazır gıdalarda,
    Aromalı patates cipslerinde,
    Soslarda,
    İşlenmiş et ürünlerinde
    kullanılıyor.

    Olağanüstü bir lezzet gelişimi

    Gıda ürünlerine lezzet artırıcı olarak ilave edilen MSG, çok tatlı olmayan bir çeşni ile et suyu gibi bir tat kazandırıyor kullanıldığı ürüne. Kullanıldığı gıdayı lezzet açısından büyük ölçüde zenginleştiren MSG’nin kötü yemek yapanlar için bulunmaz bir nimet olduğu espirisi bile yapılır. MSG’nin en önemli fonksiyonu, tükürük salgısını arttırarak lezzet profilindeki özellikleri ortaya çıkarmasıdır. Özellikle Asya ülkelerinde marketlerde satılan MSG’yi bizim ülkemizde kolayca temin etmek mümkün değil. MSG ancak endüstriyel ölçekte gıda üreten işletmelerin ya da çin lokantalarının temin ettiği bir katkı maddesi çünkü.

    Çin tuzunda ne kadar sofra tuzu var?

    Bu soru en çok da yüksek tansiyon şikayeti olanları ilgilendiriyor. Çin tuzu MSG, bildiğimiz sofra tuzunun üçte biri oranında sodyum tuzu içeriyor. Yani, aynı miktarda çin tuzu; sofra tuzuna oranla üçte bir oranında daha az tuz etkisi gösterir. Aşırı tuz tüketiminden kaçınanlar için MSG iyi bir alternatif oluyor yemeklerde. Normal tuz yerine çin tuzu kullanarak ideal lezzetin yaratılabileceği ve sodyum tuzu alımının da % 20’den % 40’lara dek azaltılabileceği bildiriliyor.

    MSG hakkındaki iddialar

    Dönem dönem bazı gıdaların sağlığa zararlı olduğu iddialarıyla sansasyon yaratılması alıştığımız haberler arasına girdi neredeyse. Çin tuzu MSG de sağlığa zararlı olduğu iddiasına maruz bırakılan gıdalardan biri oldu. Birçok hazır gıda maddesine lezzet artırıcı olarak kullanılan MSG; göz retinasına, böbrek ve karaciğere zarar verdiği, diyabet ve obeziteye neden olduğu gibi asılsız iddialara konu olmuştu bir süre önce.

    MSG çocuklar için güvenli mi?

    Evet. Çocukların da glutamatı büyükler gibi metabolize edebileceğini vurgulayan uzmanlar, anne sütünün inek sütüne oranla 10 kat daha fazla glutamat içerdiğinin de altını çiziyorlar.

    Yasal düzenlemeler

    Dünya Gıda Kodeks Komisyonu (CAC); lezzet artırıcı MSG’nin, uygun teknolojinin gerektirdiği miktarda kullanılmasına izin vermiştir. Yani kullanım miktarında sınırlama yoktur. Avrupa Birliği’nde de MSG’nin E 621 kodu ile gıdalarda kullanımına izin veriliyor. Türkiye ve ülkemizde üretilen gıdalarda MSG kullanımına, yine miktar sınırlaması olmaksızın yasayla izin verilmiştir.


    Üzerinde en çok çalışılan katkı

    Bazı kişilerin MSG-çin tuzuna karşı alerjik reaksiyon gösterdiği rapor edilse de, bilimsel araştırmalar; bu ürünün sağlığa zararlı etkileri olduğu bulgusuna henüz rastlamadı. Uzmanlar, çin tuzuna karşı alerjiniz olup olmadığınızı ise doktorunuza ya da diyetisyeninize başvurarak öğrenmenizi öneriyor. MSG, bugüne dek üzerinde en çok çalışılan gıda katkı maddesi. Yapılan yüzlerce bilimsel çalışmanın vardığı ortak sonuç, çin tuzu olarak da bilinen MSG’nin güvenli ve kullanışlı bir lezzet geliştirici olduğudur.


    E 260 SENİN YUKARDAKİ YAZINDAKİ GİBİ ÇİN TUZU FALAN DEĞİL E 260 ASETİK ASİT BUDA ŞUNU GÖSTERİYOR YAZIN BAŞTAN SONA PALAVRA BİR KOPYALA YAPIŞTIR VAKASI
     Çin Tuzu -- Ölüm tuzu !!


     Çin Tuzu -- Ölüm tuzu !!


    arkadaşım anlamadan dinlemeden yaygara koparıyosun. adam "Yazılırsa da E 260 gibi bir kod yazılıyor" demiş sende e 260 msg değil falan demişin zaten adam orada yazılırsa bir kod yazılacağını kodu örnek gösterme açısından da e 260 yazmış fakat anlamadan etmeden e 260 öyle değil diye savunmaya geçmişin bi oku anla adam ne demek istiyo

    sen onun avukatımısın ? yoksa feykimisin? sanane ? kendisi açıklama yapmaktan aciz birisimide burada ahkam kesiyorsun işine gelmezse okuma benim yorumumu oku dedimmi sana

    bak güzel kardeşim bana ajdar gibi savunma yapma. kimi istersem savunurum seni ilgilendirmez. konuya saçma sapan bir yorum getirmişin bi de kalkmış beni tersliyosun




  • quote:

    Orijinalden alıntı: alifrnc

    [simage] Nedir bu derseniz; öncelikle kobra yılanının en büyük silahı! Hani yılan yanımıza yaklaşıp kıçımızı ısırır da öldüğümüzü hiç fark etmeyiz ya, sebebi bu maddeymiş işte.



    Bende kıçımdan yılan ısırdığında neden hissetmediğimi merak ediyordum.Çok yaşadım ama sayende öğrendim saol
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Umutcan

    Ben de çok okudum bu tarz yazılar ama bilimsel bir kaynak yok hiçbir yerde. Ki sadece ülkemizi bırakın gıda denetimlerinin ve kalitesinin en yüksek olduğu ülkelerde
    üretilen ürünlerde de kullanılıyor. İthal ürünlerde de var, örneğin pringles. Güvenlimidir bilemem ama dediğim gibi tüm dünyada kullanıldığına göre bir şekilde onay görmüş olabilir.

    50 60 sene önce sigaranın kanser yaptığına dahil kaynak yoktu. Ayrıca işin ucunda para kazanmak varsa millete her şeyi yedirmek normaldir gözüyle bakıyolar.

    sentetik olan çoğu şey doğaya insana zararlıdır. O yüzden ilaçların coğu 1 2 aydan fazla kullanılmaz. Zaten 1 aydan sonra mutlaka vucudda başka yerlere zarar veriyor
  • Arastirdim demin E621mis kodu...

    Okuduklarima göre bu tuz depresyona neden olabiliyormus, hep uyuma istegine, tansiyona, kaslarinin çabuk yorulmasina, migrene... görmeni bile etkiliyormus.

    Bende depresyon degilde uyuma problemi var, normale göre fazla uyuyorum günde 10 saat uyuyorum ve buna ragmen bazen canim uyumak istiyor saat 16 falan olunca mesela 1 saatligine uyuyasim geliyo.

    Acaba bunun yüzünden mi diyorum ama bilmiyorum nedenini bulamadim. O kadar kan tahlili yaptim nedeni bulunamadi.

    Bide su tuzlu ürünleri azaltarak deniyeyim...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Andrés Iniesta -- 26 Nisan 2012; 19:00:12 >
  • Atın ölümü arpadan olsun babayiğit,
  • her bir sürü haber çıkıyo onu yemeyin bunu yemeyin diye ne yiyecez peki?
  • çin tuzu denilen şeyin kökeni japonya. 100yıldır kullanılıyor asyada zararlı falan değil.yosunda falan bulunan bir madde. normal kullandığımız tuzun zararı ne kadarsa bunun da o kadardır

    böyle aptallıklara kanmak yerine gerçek zararlı maddelerin üstüne gitseniz...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rajeesh -- 26 Nisan 2012; 22:02:20 >
  • enteresan.. burda bir dönerci var .. tadı çok güzel.. dolup dolup boşalıyor.. demekki oda bundan kullanıyor..
  • lavaş ya da pide gibi gıdalarda da var mı bu illetten? aldığım lavaşlar çok lezzetli sürekli yiyesim geliyor.

    bu arada bu illetten gıdalarda kullananların kısa sürede en acı şekilde ölmelerini diliyorum. AMin...
  • Bizim firma ve esnaflar daha pratik şeyler buldu çoktan.Palm yağ,soya,sanayi boyaları,öğtülmüş kemik,hayvan derileri gibi şeyleri karıştırır bizimkiler.Ucuzsa tabi çin tuzunu da bolca basarlar elbette.Gıda teröründe dünya birincisiyiz.
  • Artık dönercilerin çin tuzu kullanması yasaklandı.

    Evet MSG zararlı değil ama kilo aldırırsa karışmam
  • bu olayin cinle alakasi ne

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.