Şimdi Ara

Çin, bir sonraki teknolojik atılım için 1,4 trilyon dolarlık dev planını açıkladı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
871
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy şu anda #23
Öne Çıkar
Popüler Konular listesinde
26. Sırada  bugün en iyi #6
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Çin, bir sonraki teknolojik atılım için 1,4 trilyon dolarlık dev planını açıkladı
    Bugün artık ABD ile neredeyse her konuda denklik kurmaya başlayan Çin, şu anda yapay zekadan yarı iletkenlere, savaş uçaklarından yenilenebilir enerjiye pek çok konuda ABD'yi yakalamış durumda. Ancak teknolojik gelişim bir an bile durmadığı için, bir sonraki teknoloji çağı için de yatırım yapmak gerekiyor. Çin de bunun farkında olduğu için şimdi yeni nesil teknolojilere yönelik 10 trilyon yuanlık (yaklaşık 1,4 trilyon dolar) dev bir plan hazırladı.

Pekin yönetimi, ülkenin gelecek on yılını şekillendirecek olan 15. Beş Yıllık Kalkınma Planı kapsamında, kuantum teknolojilerinden nükleer füzyona, beyin-bilgisayar arayüzlerinden 6G’ye kadar uzanan dev bir yatırım programını resmen açıkladı.

Pekin’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Başkanı Zheng Shanjie, yeni planın önümüzdeki beş yıl içinde 10 trilyon yuanlık (1,4 trilyon dolar) bir ekonomik hacim yaratacağını söyledi. Plan; kuantum bilişim, hidrojen ve füzyon enerjisi, ileri biyoteknoloji, yeni nesil malzemeler, otonom sistemler, düşük irtifa hava trafiği ekonomisi, beyin-bilgisayar arayüzleri ve 6G haberleşme altyapısı gibi başlıklara doğrudan devlet destekli yatırım öngörüyor. Zheng’e göre bu alanlar, Çin’in “yüksek katma değerli modern sanayi yapısının omurgasını” oluşturacak ve ülkenin teknoloji ihracatını tamamen farklı bir lige taşıyacak.

Hedef Hem Yüksek Teknolojiler Geliştirip, Hem Dışa Bağımlılığı Bitirmek

Plan, iki ana kulvar üzerinden şekilleniyor. İlk kulvarı, yeni enerji çözümleri, yeni nesil üretim hatları, uzay ve havacılık teknolojileri ile ileri kompozit malzemelerin yer aldığı stratejik sanayiler oluşturuyor. İkinci kulvarda ise kuantum bilimleri, füzyon temelli temiz enerji çalışmaları, 6G iletişim altyapısı, cisimleşmiş yapay zeka  sistemleri ve beyin-bilgisayar arayüzleri gibi henüz gelişim aşamasında olsa da geleceğin endüstrileri olarak görülen yüksek teknolojili alanlar bulunuyor.

Çin yönetimi, özellikle füzyon ve kuantum başlıklarında “küresel liderlik” hedeflediğini açık şekilde vurguluyor. Bu alanlar, Batılı ülkelerin dahi henüz ticari olgunluğa ulaştıramadığı teknolojiler olduğu için Pekin’e göre burada bir “ilk kazanma” avantajı mevcut.

Ayrıca Bkz.Yeni bir Sputnik krizi mi yaşanıyor? Çin'in atılımı Amerikalıları endişelendiriyor

Açıklanan program yalnızca bir ekonomik büyüme hamlesi değil, aynı zamanda bir jeopolitik savunma doktrini niteliği taşıyor. ABD’nin yarı iletken ve yapay zeka teknolojileri üzerindeki kısıtlamaları sonrası Çin, son dört yıldır “bilim ve teknolojide kendi kendine yeterlilik” politikasını kararlılıkla genişletiyor. Wang Wentao’nun yaptığı açıklamada, Çin’in uluslararası iş birliklerine açık olacağı belirtilse de ana önceliğin “kritik teknolojilerde mutlak yerli üretim” olduğu açıkça ifade ediliyor.

Çin’in yeni planı, klasik bir kalkınma belgesi olmanın ötesinde, doğrudan teknoloji egemenliği ve küresel üstünlük hedefleyen bir manifesto olarak görülüyor.

Kaynak:https://www.nbcnews.com/world/asia/china-pledges-advance-self-reliance-science-technology-party-plenum-rcna239301

• Bu forumda ki Çin ajanları ve trollerinin temizlenmesi lazım adam sanki kendi ülkesi yapmış gibi zafer naraları atıyor.

Kendi ülkesi yapsa bu kadar sevinmez sanki çinin bize bir faydası var.Bir taraftan batı yalakaları bir taraftan çine tapanlar gerçekten sıkıldım bu toplumdan.

Kendi millet anlayışı oturmamış kendini ve milletini hor gören sürekli yabancı öven Türk olan herşeye düşman olan "sözde" milletiz.

Mevcut Başkan Şi Jinping Batı dünyasında tiranlıkla çok suçlandı - tiranlık diye çeviriyorum çünkü komünist bir yönetim formalitede proletarya veya halk diktası, zaten kendisine dikta diyen bir rejimin hükümetlerinden birisine diktatörlük demek tuhaf ve ironik - ama gerçekten Çin'in şu anki hale gelmesinde disiplinli teknokrat ekibiyle beraber çok büyük bir rolü var.

Deng Şiaoping'in dönüşümünü takiben Çin'i Dünya Ticaret Örgütü'ne sokan başkanları Jiang Zemin'den sonraki açık görüşlü başkanları Hu Jintao Çin'in devasa iktisadi potansiyelini açığa çıkararak bu gelişime zemin hazırladı ama bunu yaparken daha az disiplin tercih etti ve onun döneminde büyük ekonomik gelişimle beraber Çin'de yozlaşma da hızla arttı. Şi Jinping Hu Jintao'nun kazandırdığı ivmenin devam etmesini sağlayıp buna ayrıca yozlaşmayla katı bir tutumla savaşan oldukça sıkı bir disiplin katmayı başardı. Şi Jinping ayrıca vurguyu ekonomik büyümeden dikkatli biçimde uygarlığın inşası ve medeniyetin geleceği kavramları altında innovasyona ve projelere kaydırdı. Ortaya Çin'in binlerce yıllık uygarlık tarihiyle örtüşecek bir medeniyet-insanlık davası koydu.

Jinping döneminde orta halli refah toplumunun inşası çerçevesinde tekrardan "sosyalist eşitlikçi bir toplum yaratılmasına" vurgu yapan Çin Komünist Partisi ABD'deki Reagan Yönetimi'nin başlattığı Amerikan halkını büyük kapitalin menfaati doğrultusunda fakirleştirme sürecinin tam tersinin gelişiminde ısrar etti. Böylece ÇKP Yönetimi Çin halkını kişi başı gelir ve alım gücünü çoğaltarak zenginleştirdi. Gerçekten çok fazla insan yoksulluktan çıktı ve yaşamlarında gözle görülür gelişme fark etti. Çalışma saatlerini haftada 44 saat, günlük 8 saat ve mesaiye kısıtlayan ve bilhassa tatilleri garantileyen net bir iş hukuku belirlenip uygulandı. Haliyle Çin sadece ihracatçı tarzda "dünyanın fabrikası" olmakla kalmayıp yaygın refaha sahip bir tüketim tabanı ve devasa bir pazar olarak da ortaya çıktı.

Böylece orada insanlar - Çin'in Konfüçyüsçü geleneği ve komünist indoktrinizasyon gereği kendilerini aileleri gibi algıladıkları bir rejimin başarısının bir parçası olarak görme eğilimleriyle - kendilerine güven ve çalışmaya dair ciddi şevk de kazandılar. Böyle böyle ekonomik ve teknolojik gelişimin önünü açıp birbirini besleyen birçok sinerji meydana geldi.

Ama bence en önemlisi eğitim ve çalışkanlık. Çinliler eğitime çok önem verdiler ve çalışkanlar. Bunun meyvelerini yiyorlar. Her şeyden önce muazzam bir beşeri sermaye yarattılar. İstihdam problemleri pahasına bunu yaptılar. Çünkü orada eğitim çok önemli. Günümüzde Çinliler için sık sık "hyper-educated", "overly-educated" gibi tabirler sık sık kullanılıyor. Bu durum da pekala vizyon, beceri, yenilik vb bazında devasa etkiler yaratıyor.

Kısaca Çinliler şu an dünya sahnesinde bileklerinin hakkıyla kazandıkları bir pozisyondalar. Caesar'ın hakkı Caesar'ındır.

Çin, bir sonraki teknolojik atılım için 1,4 trilyon dolarlık dev planını açıkladı
    Çin, bir sonraki teknolojik atılım için 1,4 trilyon dolarlık dev planını açıkladıdonanımhaber forum
    Çin'de ulaşım devrimi: Dünyanın en yüksek köprüsü açıldı
    https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/162248146

Eğer bağımsız yabancı gözlemciler son 10-20 yıldır Çin'de merkezi hükümetten ve eyalet hükümetlerinden memnuniyet oranını %80-90 seviyelerinde buluyorlarsa ve yukarıda bazısını paylaştığım diğer göstergeleri de göz önüne alırsak gerçekten bir şeyleri çok doğru ve yerinde yapabildikleri aşikar.

Benim ama esas hoşuma giden insanın potansiyeline dair ipucu vermeleri. Bunu sadece Çinliler değil, aslında herkes yapabilir. Koca bir çölü alıp iktisadi ve teknolojik değer zincirleriyle dolu bir uygarlığa çeviren o Çinliler uzaylı değil. Senin benim gibi Homo Sapiens. Biraz zihnimiz ve yaklaşımız düzgün olsa, ne yaptığımızı anlamaya ve geliştirmeye çalışsak ve önemlisi de kendimizi eğitip geliştirmeye çalışsak biz de yaparız. En azından teoride. 😄

• amerikancıların gözü yaşlı.

• pskillercheto P kullanıcısına yanıt
    Evet gözümüz yaşlı çünkü doğu Türkistan da Türklere zulme ediyor. Çin in gelişmesini istemeyiz. Hiç merak etme sonu rusya dan kötü olacak. tüm enerjisini Tayvan a saldırıda harcıyacak. Çin in batması bizim ekonomimiz için de iyi olur

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
    Türk gençliği, her türlü maddi ihtiraslarını, şahsi duygularını milletinin selameti namına feda etmekten vazgeçmeyecektir...
  • Emreakgl kullanıcısına yanıt
    ABD ye rakip çıkar ABD nin tekeli biter bu SSCB nin hiç bir zaman yapamadığı bir şeydi bu yüzdende dağıldılar zaten

• şu anda yapay zekadan yarı iletkenlere, savaş uçaklarından

Yapay zeka ve savaş uçaklarında nasıl geçmiş ben anlayamadım

• falza konu dışı olmasın ama bu arnavutlarda olan amerikan aşkı nedir? la hoca gördüm internette arnavutlukta direğe amerikan bayrağı çekiyor.

@AREryilmaz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pskillercheto -- 24 Ekim 2025; 23:30:3 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

ahlaklı ,nitelikli yöneticiler,calışkan toplum,üreten toplum,hırsıza arsızı barındırmayan ,karşısında hiç bir ülke duramaz ,denemesin bile net.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xxxx1 -- 24 Ekim 2025; 23:53:26 >
  • pskillercheto P kullanıcısına yanıt

Bilmiyorum, benim tanidigim bir tane var hastalik derecesinde Ruscu.

amerikancıdır o! rusçu olsa acıdan duramazdın ...

Kendi ülkesi yapsa bu kadar sevinmez sanki çinin bize bir faydası var.Bir taraftan batı yalakaları bir taraftan çine tapanlar gerçekten sıkıldım bu toplumdan.

Kendi millet anlayışı oturmamış kendini ve milletini hor gören sürekli yabancı öven Türk olan herşeye düşman olan "sözde" milletiz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Klür134 -- 25 Ekim 2025; 3:26:38 >
  • Batı ülkelerinde sığıntı olarak yaşayıp rus-çin sevdalısı üyeler var. Ailesini tekme tokat almanyadan kovsalar sınırdan kaçak girer. İşsizlik parası, vatandaşlık için asalak gibi yaşayanları almanya temizlemedikçe iflah olmaz.

• İtibar, dünya arenasında masaya yumruğunu vurduğunda birilerini ürkütmek ve adından söz ettirmek işte böyle oluyor. Dünyanın öbür ucuna giderken, bir uçak da makam arabaları için kaldırarak itibarlı olunmuyor

Planlama yok, eklem biçilen ürünlerle ilgili herhangi bir veri yok
    Turizm desen Avrupa'ya göre artık pahalı bir ülkeyiz
    Kekoların marmaris görüntülerini gören bir daha uğramaz
    Ama hakkını yemeyelim bizimkiler de ar-ge de bir seviyeye geldi
    İlk aklıma gelen mavi - miav mesela

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Mevcut Başkan Şi Jinping Batı dünyasında tiranlıkla çok suçlandı - tiranlık diye çeviriyorum çünkü komünist bir yönetim formalitede proletarya veya halk diktası, zaten kendisine dikta diyen bir rejimin hükümetlerinden birisine diktatörlük demek tuhaf ve ironik - ama gerçekten Çin'in şu anki hale gelmesinde disiplinli teknokrat ekibiyle beraber çok büyük bir rolü var.

Deng Şiaoping'in dönüşümünü takiben Çin'i Dünya Ticaret Örgütü'ne sokan başkanları Jiang Zemin'den sonraki açık görüşlü başkanları Hu Jintao Çin'in devasa iktisadi potansiyelini açığa çıkararak bu gelişime zemin hazırladı ama bunu yaparken daha az disiplin tercih etti ve onun döneminde büyük ekonomik gelişimle beraber Çin'de yozlaşma da hızla arttı. Şi Jinping Hu Jintao'nun kazandırdığı ivmenin devam etmesini sağlayıp buna ayrıca yozlaşmayla katı bir tutumla savaşan oldukça sıkı bir disiplin katmayı başardı. Şi Jinping ayrıca vurguyu ekonomik büyümeden dikkatli biçimde uygarlığın inşası ve medeniyetin geleceği kavramları altında innovasyona ve projelere kaydırdı. Ortaya Çin'in binlerce yıllık uygarlık tarihiyle örtüşecek bir medeniyet-insanlık davası koydu.

Jinping döneminde orta halli refah toplumunun inşası çerçevesinde tekrardan "sosyalist eşitlikçi bir toplum yaratılmasına" vurgu yapan Çin Komünist Partisi ABD'deki Reagan Yönetimi'nin başlattığı Amerikan halkını büyük kapitalin menfaati doğrultusunda fakirleştirme sürecinin tam tersinin gelişiminde ısrar etti. Böylece ÇKP Yönetimi Çin halkını kişi başı gelir ve alım gücünü çoğaltarak zenginleştirdi. Gerçekten çok fazla insan yoksulluktan çıktı ve yaşamlarında gözle görülür gelişme fark etti. Çalışma saatlerini haftada 44 saat, günlük 8 saat ve mesaiye kısıtlayan ve bilhassa tatilleri garantileyen net bir iş hukuku belirlenip uygulandı. Haliyle Çin sadece ihracatçı tarzda "dünyanın fabrikası" olmakla kalmayıp yaygın refaha sahip bir tüketim tabanı ve devasa bir pazar olarak da ortaya çıktı.

Böylece orada insanlar - Çin'in Konfüçyüsçü geleneği ve komünist indoktrinizasyon gereği kendilerini aileleri gibi algıladıkları bir rejimin başarısının bir parçası olarak görme eğilimleriyle - kendilerine güven ve çalışmaya dair ciddi şevk de kazandılar. Böyle böyle ekonomik ve teknolojik gelişimin önünü açıp birbirini besleyen birçok sinerji meydana geldi.

Ama bence en önemlisi eğitim ve çalışkanlık. Çinliler eğitime çok önem verdiler ve çalışkanlar. Bunun meyvelerini yiyorlar. Her şeyden önce muazzam bir beşeri sermaye yarattılar. İstihdam problemleri pahasına bunu yaptılar. Çünkü orada eğitim çok önemli. Günümüzde Çinliler için sık sık "hyper-educated", "overly-educated" gibi tabirler sık sık kullanılıyor. Bu durum da pekala vizyon, beceri, yenilik vb bazında devasa etkiler yaratıyor.

Kısaca Çinliler şu an dünya sahnesinde bileklerinin hakkıyla kazandıkları bir pozisyondalar. Caesar'ın hakkı Caesar'ındır.

Çin, bir sonraki teknolojik atılım için 1,4 trilyon dolarlık dev planını açıkladıdonanımhaber forum
    Çin'de ulaşım devrimi: Dünyanın en yüksek köprüsü açıldı
    https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/162248146

Eğer bağımsız yabancı gözlemciler son 10-20 yıldır Çin'de merkezi hükümetten ve eyalet hükümetlerinden memnuniyet oranını %80-90 seviyelerinde buluyorlarsa ve yukarıda bazısını paylaştığım diğer göstergeleri de göz önüne alırsak gerçekten bir şeyleri çok doğru ve yerinde yapabildikleri aşikar.

Benim ama esas hoşuma giden insanın potansiyeline dair ipucu vermeleri. Bunu sadece Çinliler değil, aslında herkes yapabilir. Koca bir çölü alıp iktisadi ve teknolojik değer zincirleriyle dolu bir uygarlığa çeviren o Çinliler uzaylı değil. Senin benim gibi Homo Sapiens. Biraz zihnimiz ve yaklaşımız düzgün olsa, ne yaptığımızı anlamaya ve geliştirmeye çalışsak ve önemlisi de kendimizi eğitip geliştirmeye çalışsak biz de yaparız. En azından teoride. 😄

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• AREryilmaz kullanıcısına yanıt

Bizim aşağıda ruslar oturuyor, kadına bir şey söylüyorum anlıyor, isine gelmeyen bir sey söylüyorum ( apartman meselesiyle ilgili ) Türkce anlamıyor.

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.