Şimdi Ara

CHF ve JPY Konut Kredisi Mağdurları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
1.239
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar 2008-2009 yıllarında CHF veya JPY dövize endeksli konut kredisi kullanan var mı aramızda? Bu durumda bankaların yönlendirmesi ile kredi kullananlar (dövizzedeler) çok iyi bilirler ki bu dövizlerin çok fazla değer kazanmasından dolayı birçok insan 2-2,5 kat artan geri ödemelerini yapamaz duruma geldiler, aileler dağıldı evlerini sattılar bunalıma girenler, boşanmalar, hatta intihara kalkışan kişiler oldu. Bu konu geçen Aralık ayında TBMM'de gündeme gelmişti Meclis Araştırma Komisyonunda alınan karar ile konunun çözümüne karar verilmişti, son çıkan torba yasa ile sorun çözülecekti ama BDDK ile görüşen Bankalar Birliği biz uzlaşma yolu ile konuyu yasa çıkarmaya gerek kalmadan çözeriz dediler, sonuç olarak 4 Mart 2013 tarihinde Türkiye Bankalar Birliği resmi web sitesinde bir kamuoyu duyurusu yayınlayarak bu tür dövize endeksli kredilerin çözümü ile ilgili karar çıkardılar. İçimizde bu TBB kararından sonra bu tür kredi kullanıp yeniden yapılandırma yapan kredisini bankalar birliği kararına uygun olarak TL'ye çeviren oldu mu acaba? Ben bu konuda İş Bankasına 15 gün önce yazılı başvuruda bulundum dilekçemi genel md.lüğe göndermişler 10 gündür cevap bekliyorum. Tüm talepleri topuyoruz size bilgi vereceğiz diyorlar. Bu tür kredi kullanıp yeni uyarlamaya göre yapılandırma yapan bankasından olumlu veya olumsuz cevap alan arkadaşlarımız varsa ve buradan sonuç hakkında bilgi verebilirse çok sevinirim. Ben birkaç kişiden başvurularına red cevabı aldıklarını duydum çıkan karar tavsiye niteliğinde olduğundan kabul etmiyorlarmış. Bazı bankalar YKB, İş Bankası gibi henüz cevap vermediler, sanırım seçim sonuçlarını bekliyorlar. Bu konuyu meclise taşıyan milletvekili eğer bankalar birliğinin yayınladığı kamuoyu duyurusu yetersiz kalırsa konuyu meclis tatili bittiğinde tekrar gündeme getirerek yasa çıkarılması için çalışmalara devam edileceğini bildirdi. Bu konuda iyi haber hükümet ve muhalefet milletvekillerinin mağdur olan vatandaşların yanında uzlaşmış olmasıdır.

    TBB Duyurusu buradahttp://www.tbb.org.tr/C...u_duyurusu_04032014.pdf

    TBMM Dilekçe komisyonu kararıhttp://www.tbmm.gov.tr/...rlar/d24/gkcetvel23.pdf

    Bu tür kredi kullanan veya konu ile ilgili yeni birşeyler duyan arkadaşların buradan cevaplarını iletmelerini rica ederim.

    Teşekkürler..







  • MERHABA,

    YAZINIZI YENİ GÖRDÜM. BEN ANADOLUBANKTAN JPY KREDİ KULLANMIŞTIM. BANKA İLK ÖNCE YAPILANDIRMA TALEBİMİ SÖZLÜ OLARAK REDDETTİ SONRA ARADILAR TALEBİNİZ KABUL EDİLDİ ANCAK MAĞDURİYET TESPİTİ İÇİN MAAŞ BORDROSU, BAŞKA GAYRİMENKULÜN OLUP OLMADIĞI V.S. GİBİ BİLGİ VE BELGELER İSTEDİLER. BUNLARI TESLİM ETTİKTEN BİR SÜRE SONRA DA JPY KREDİSİ KULLANMAMDAN DOLAYI ŞUAN İTİBARİ İLE ....... zararım olduğunu BELİRTMİŞLER. BURAYA KADAR HERŞEY NORMAL. ANCAK, BANKA ZARARINIZ VAR AMA BİR O KDARADA EVİNİZ DEĞER KAZANDI EVİNİZİN YENİ EKSPERTİZ DEĞERİ ÜZERİNDEN ELDE ETMİŞ OLDUĞUNUZ KAR INIZI MAĞDRURİYETİNİZDEN DÜZEŞREK BİR HESAPLAMA YAPACAĞIZ DEDİLER.
    BÖYLE BİR HESAPLAMA YAPTIKLARINDA ŞUAN İTİBARİ İLE HİÇ BİR DEĞİŞİKLİK OLMUYOR, SADECE TL YE SABİTLEMİŞ OLUYORLAR KREDİYİ. BÖYLE BİR SAÇMALIK GÖRMEDİM. TBMM KARARINDA MAĞDURİYET TESPİTİ YAPIN DİYE BİRŞEY YOK, HATTA MAĞDUR OLDUĞUMUZ KABUL EİDLMİŞ Kİ BÖYLE BİR KARAR ALINDI. AMA BANKA HER ZAMANKİ GİBİ KENDİNE YONTUYOR.

    SİZİN KREDİ N E OLDU? BANKADAN DÖNÜŞ YAPTILARMI ?




  • Merhaba,

    Sizin bankanın yaptığı gerçekten saçmalık bu tür bir uygulama ne bankalar birliği nede TBMM kararında yazmıyor nereden uydurmuşlarsa bence sakın dediklerini yapmayın. Şunu unutmayalım ki Türkiye'de yaşıyoruz ve ne resmi bir karar ne de yazılı mevzuatlar, kurallar ülkemizde malesef uygulanmıyor bütün bankaların resmen bağlı bulundukları ve yaptırımlarına uymak zorunda oldukları Türkiye Bankalar Birliğinin biz döviz kredisi mağdurları için çıkardığı karara benim bildiğim kadarı ile hiç bir banka uymuyor..!!! Ben çok araştırdım bizim gibi döviz konut kredisi alan tanıdığım 5 arkadaşım var ve bunlar farklı bankalardan krediler kullanmışlar hepimiz bankamıza başvuru yaptık ama maalesef hiç birimize olumlu bir dönüş yapmadılar, ben İş Bankasından CHF kredi kullanmıştım 5 aydır oyalıyorlar şube genel müdürlükten onay bekliyormuş bu nasıl bir onay ise 5 aydır çıkmadı.. :( Şu an için beklemekten başka yapabileceğimiz birşey yok bizim gibi 30 bine yakın mağdur meclisin kanun çıkarmasını bekliyoruz, CHP milletvekili Akif Hamzaçebi bu konunun peşini bırakmıyor bu konuda bir kanun tasarısı hazırlayp meclise sundu işin güzel tarafı AKP de mağduriyetin giderilmesinden yana fakat tam emin olmamakla birlikte çıkmasını beklediğimiz kanun meclisin onayında bekleyen torba yasa içinde var diye tahmin ediyorum bu torba yasayı araştıralım bir haber alırsak buradan yazışırız.

    Mecilste bekleyen kanun teklifini buradan okuyabilirsiniz..http://www2.tbmm.gov.tr/d24/2/2-2198.pdf




  • YAPILANDIRMAYA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ KABUL EDİLDİ. BUGÜN YARIN RESMİ GAZETEDE YAYIMLANIR. AKABİNDE DE DE BANKAYA MÜRACAAT HAKKIMIZ DOĞUYOR. BİLGİLERİNİZE..
  • bankalar talep toplamaya başlamış toplanan taleplere göre hepsi kafa kafaya verip ortak bir tavır alacaktır
    (mesela isv. frangında 1,80-1,90 gibi bir sabit değer belirleyip müşterilere bunu dayatacaklardır.) kanun çıksaydı üfe-tüfe oranlarına göre bir oran belirlerlerdi

    araştırırken fibabankanın yazısına denk geldim.
    https://www.fibabanka.com.tr/fibabanka-hakkinda/fibabankadan-haberler/2014/turkiye-bankalar-birligi-tarafindan-04/03/14te-yayinlanan-chf-ve-jpyne-endeksli-konut-kredileriyle-ilgili-tavsiye-karari-hakkinda.aspx




  • Arkadaşlar Mart 2014 tarihli Bankalar Birliğinin kararına uygun dövize endeksli konut kredisini yapılandırabilen var mı aranızda? Veya çevrenizden duyduğunuz bu tür kredisini yapılandıranlar varsa bir iki satırla bilgi verebilir misiniz?

    Teşekkürler,

    NFY
  • Peki dovizle kredi alanlar kazançli çiksalardi ne olacakti? Ilginç . galiba sadece Tr de boyle seyler oluyor. Benim param batti Islanda bankasinda. Bankaar iflas etti.Maalesef oranin halki referandumla odememe karari aldi.Bende ustune soguk su içtim. Hata benim,karar benim. Niye baskasi odesin ki! Gerçi burada konu degisik olabilir. Dur bir sorayim. Bankalar sizi mecbur mu tuttu,doviz kredisi almak için?
  • Böyle bir mesaj yazarak konuyu bilmediğinizi anlıyorum. İsterseniz biraz araştırıp sonra yorum yapın 2008 yılında 70 bine yakın kişi bu tür döviz kredisi ile ev sahibi oldu mecbur değildi ama bankaların yönlendirmesi ile bu tür çok kredi kullanan oldu. Gelişmekte olan ülkelerde böyle krediler kullanılır bir çok ülke de böyle fahiş bir döviz artışı olduğunda devlet vatandaşını korur zaten anaparasını kat kat çıkaran bankalara yeter aldığınız faiz diyerek mağdur olan vatandaşının yanında olur. Bu tür dövizzedeler ile ilgili en son Macaristan'da bir kanun çıkarıldı mağdurları kurtardılar. Kapitalizm nedeni ile olan hep vatandaşa oluyor parası olan daha çok kazanırken bir yerlerden tasarruf yaparak bir konut sahibi olmak isteyen vatandaş daha çok eziliyor. Ülkemizde bu tür kredi kullanıp aylık taksiti 3 katına çıktığı için ödeyemeyen daha sonra icralık olan, ailesi dağılan, intihar eden bir çok vaka oldu yorum yapmadan önce biraz araştırsanız bu haberleri internetten okurdunuz. Vatandaşa en üst makamdaki devlet yöneticilerinin bu işi çözeceğiz diyerek sadece oy toplamak için verdiği sözler tutulsaydı bu konuları konuşmazdık ama ülkemizde verilen sözler tutulmadığı için olan hep vatandaşa oluyor. Gazeteleri ve özellikle TBMM tutanaklarını okursanız bu yazdıklarımı daha iyi anlarsınız geçen yıl çıkarılan 6552 sayılı torba yasanın meclis tutanaklarını okumanızı tavsiye ederim. Millet hakkını aramadıkça ve sustukça olan vatandaşa oluyor, milletin aq diyerek milyar dolarlar kazanan yandaş iş adamlarının milyonlarca liralık vergi, ssk prim borçları bir kalemde silinirken kredi faizini zaten kat kat ödemiş bir yuva sahibi olmak milleti düşünen mi var?




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.