Evet Anadolu Üniversitesi'ndeyim. Eğitim ÖSYM'nin kılavuzun en az %30 İngilizce eğitim diye geçiyor ama gerçekte verilen eğitimde İngilizce olarak okutulan dersler %70'i buluyor. Bu şekilde mesleki kavramların hem İngilizce hem Türkçe karşılıklarının bilinmesini amaçlıyor bölüm. Hocalar arasında Anadolu Üni. mezunlarına ek olarak genelde ODTÜ mezunları var. Derslerin bazıları zevkli geçiyor ama genel olarak hocalar dersleri çok kastırıyorlar, ödev yükü diğer müh. bölümlerine göre çok fazla. Rahat geçilecek bir bölüm değil malesef; 2. sınıf bitene kadar (ki 1 ve 2. sınıf en kolayıdır) bırakıp giden, özel tekrara kalan kişi sayısı çok fazla. Meslek derslerini yaz okulunda açmadıkları için (bu konuda çok katı bir tutum var malesef) büyük bir kısmının okulu uzuyor.
Teşekkürler bilgiler için
up
Saltuk güzel açıklamış. Öte yandan geleceğin mesleği denmesinin bir sebebi var. Cidden üzerine düşülürse ki görünen o ki inşaAllah önem verilecek, gerçek anlamda geleceğin mesleklerinden birisi. Diğer ülkeler bu mesleğe bizden daha çok önem veriyorlar, ilanlarına baktığımda genelde 100.000-150.000 $ arası yıllık maaş teklifleri görmüştüm. Nereler Çevre Mühendisi çalıştırmalı ? sorusuna cevaben, Çevre Mühendislerinin çalışma alanları çok geniş. Fabrika demiş arkadaşın birisi, evet bu doğru. Atık oluşturan her kurum bir şekilde o atıklarını uygun yönetmeliği uygulayarak doğaya vermek zorunda ve bundan sorumlu kişi de Çevre Mühendisi olmalıdır. Malesef bazı kurumlar kara-düzen uygulayabiliyor bunu ama zamanla yerleşecek bir şey bu. Genelde bu bölümde iyi para yapan sektörlerden birisi ayrıca pazarlamadır. Kamuda bakanlıkta, belediyelerde, iller bankasında...vs iş bulabilirsiniz. Gelirine gelecek olursak, özel sektör bir çok alanda bunu yapıyor malesef. Yeni mühendisi oldukça çok çalıştırabiliyor. Karşılığında fazla para da vermeyebiliyor. Ama bu mühendisin bir süre sonra bir yere gelme ihtimali oluyor böylece. Parayı kazanmak, çevre edinmeye, tecrübeye, bu alanda tabir-i caiz ise kurt olmaya bakar. Kişisel gelişim oldukça önemlidir. İngilizce, hatta Almanca bazen ( Türkiye'deki arıtma tesislerinin bir kısmı Alman veya Fransız firmalar tarafından yapılmıştır ve Arıtım konusunda sıklıkla çalışılabilen ülkelerdir ), iyi derecede bilgisayar bilgisi, mümkünse CAD programları, sertifikalar, ehliyet. Bunlar gerekli olabilen, hatta bazıları şart olan, öğeler. Kamuda ise Mühendis maaşları en düşük 2000 TL gibi bir rakam yanlış bilmiyorsam. ( Bundan %51 eminim. Bazı arkadaşlar şüphe edebiliyor ve bende açıkçası özel olur diye sormadım bir Mühendise şimdiye kadar. Önemli bir etken kesinlikle diyorsanız sorun mutlaka ) Dil tazminatı olarak bir makina mühendisinin 220 TL aldığını okumuştum. Ama maaşın dışında, gerçi her meslek için geçerli bu ama, seveceğim bir meslek diyorsanız yapın. İstihdam hakkında fikir sahibi olmak için İK sitelerine bir bakın, arattırın derim. Tercih yapacak arkadaşlar, kesinlikle hiçbir meslek için Üniversiteden çıkınca direkt işi hazır gözüyle bakmayın. Evet, olanağı bol olan meslekler vardır ama kendinizi geliştirmeniz çok önemli.
Arkadaşlar peki her üniversitede çift dal porgramı var mı? Misal Kocaeli veya Sakarya üniversitelerinde varmıdır?
Ya arkadaşlar çift anadal gibi şeyler için bölüm yazmayın. Çok çok zor böyle şeyleri yapmak. Basit birşey değil. İmkanınız varsa bir sene daha deneyin.
arkadaşalr benim türkiye soralamam 49017 tercih edersem kazanabilrim diye düşünüyorum bnm için mesleğin çok fazlada önemi yok ama tercihim makine, makine olursa pamukkale üni fln olcak ama hani yıldız çevre mühendisliği yazsam dahamı iyi olur kafam çok karıştı yaw
Yatay geçiş, Çift anadal gibi şeyler yapılabilir şeyler. Ayrıca bugün A Mühendisliğine girip, seneye ÖSS de B Mühendisliğini kazanıp oraya geçmek ve aldığınız dersleri denklik sağlama koşuluyla düşürtebilirsiniz de. Yapılabilir şeyler ancak çalışmanıza bakar. İlk seneden nasıl olsa kapağı attım diye sallayan arkadaşlar sonradan sağlam depar atmak zorunda kalıyor, şimdiden söyleyim :D
Arkadaşlar konuyu acalı cok uzun zaman olmuş, ben de bı arastırma yaparken rastladım bu konuya. sanırım aramızda bu bölümü okuyan arkadşlar var benım merak ettigim bikaç şey var. bu sene sınava giriyorum asıl istedigim mimarlık ama puanlar malum o yuzden alternatif olarak peyzaj mimarlığı ve çevre mühendisliğini düşündüm. acaba bu mesleklerle ilgili bilgi verebilecek olanınız var mı? ben meslek sahibi oldugumda insanlarla iletişimde olabilecegim sürekli kendimi geliştirebilecegim bir bölümden mezun olmak ve hemen iş hayatına atılıp para kazanmak ıstıyorum. peyzaj ve çevre muhendisliği buna uygun mudur? iş olanakları, bundan 4-5 sene sonra bu bölümlerin gelişimi, en azından okuyan arkadasların bilgileri vardır. paylasırsanız cok sevınırım. cunku cok kararsızım.
Arkadaşlar 2011 Şubat mezunu Çevre Mühendisiyim.Bence bu bölümü okuyabilirsiniz.Şu an bende dahil olmak üzere işsiz olan arkadaşım yok.Diğer mühendislik dallarından da az maaş almıyor kimse.Şuna inanın ki herşey sizde biter.Gerçekten de böyle.Okurken sanırsınız ki diğer mühendislik dalları daha iyi onlar sizden daha iyi kazanıcaklar vesaire.Ama durum öyle değil yıllarca iş bulamayan makine mühendisi arkadaşlarım,850 ye çalışan bilgisayar mühendisi arkadaşım ki 2 yıl tecrübeli,900 e o da torpille biryerlere giren 2 tane endüstri mühendisi arkadaşım,800 e inşaat mühendisi hiç iş bulamayan kimya ,gıda mühendisi arkadaşlarım var.Sakın insanların bu safsatalarına kanmayın,üzülmeyin.Çünkü ağzı olan konuşuyor.800 e başlayan çevre mühendisi de vardır 700 e de 750ye de 1500 e de.Bu sizin şansınıza,yeteneklerinize,eğitiminiz boyunca neler yaptığınıza,kendinizi ifade edebilme derecenize,kendinize güveninize göre değişir.Size söylüyeceklerim lisans hayatınız boyunca ne yapabiliyorsanız yapın gezebildiğinizce gezin görün.Erasmusa gidin,yurtdışında staj yapın,avrupa birliği projelerine katılın,sosyalleşin,sertifikalarınızı alın,sosyal olun.Bomboş mezun oluırsanızda kimsenin size 1000 tlden fazla maaş vermesini beklemeyin.Ya da büyük biryerde çalışmayı unutun.Fırsatlarınızı iyi değerlendirin.Lisans öğrencilerine çok güzel fırsatlar var hep araştırın hazır bulmayı beklemeyin.Bu takdirde zaten istediğiniz gelip sizi bulacaktır.Ben mezun oldum hiç işsiz kalmadım.Türkiye'nin en büyük şirketlerinden biri kariyer.netten cvmi buldu görüşmeye çağırdı ve iş oldu.Çalıştığım yeri bırakıp oraya geçtim.O yüzden aklınızı kullanın zamanınızı boş boş geçirmeyin.Siz elinizden geleni yapınca istediğiniz zaten gelip sizi bulacaktır.
quote:
Orijinalden alıntı: arakhne
Arkadaşlar 2011 Şubat mezunu Çevre Mühendisiyim.Bence bu bölümü okuyabilirsiniz.Şu an bende dahil olmak üzere işsiz olan arkadaşım yok.Diğer mühendislik dallarından da az maaş almıyor kimse.Şuna inanın ki herşey sizde biter.Gerçekten de böyle.Okurken sanırsınız ki diğer mühendislik dalları daha iyi onlar sizden daha iyi kazanıcaklar vesaire.Ama durum öyle değil yıllarca iş bulamayan makine mühendisi arkadaşlarım,850 ye çalışan bilgisayar mühendisi arkadaşım ki 2 yıl tecrübeli,900 e o da torpille biryerlere giren 2 tane endüstri mühendisi arkadaşım,800 e inşaat mühendisi hiç iş bulamayan kimya ,gıda mühendisi arkadaşlarım var.Sakın insanların bu safsatalarına kanmayın,üzülmeyin.Çünkü ağzı olan konuşuyor.800 e başlayan çevre mühendisi de vardır 700 e de 750ye de 1500 e de.Bu sizin şansınıza,yeteneklerinize,eğitiminiz boyunca neler yaptığınıza,kendinizi ifade edebilme derecenize,kendinize güveninize göre değişir.Size söylüyeceklerim lisans hayatınız boyunca ne yapabiliyorsanız yapın gezebildiğinizce gezin görün.Erasmusa gidin,yurtdışında staj yapın,avrupa birliği projelerine katılın,sosyalleşin,sertifikalarınızı alın,sosyal olun.Bomboş mezun oluırsanızda kimsenin size 1000 tlden fazla maaş vermesini beklemeyin.Ya da büyük biryerde çalışmayı unutun.Fırsatlarınızı iyi değerlendirin.Lisans öğrencilerine çok güzel fırsatlar var hep araştırın hazır bulmayı beklemeyin.Bu takdirde zaten istediğiniz gelip sizi bulacaktır.Ben mezun oldum hiç işsiz kalmadım.Türkiye'nin en büyük şirketlerinden biri kariyer.netten cvmi buldu görüşmeye çağırdı ve iş oldu.Çalıştığım yeri bırakıp oraya geçtim.O yüzden aklınızı kullanın zamanınızı boş boş geçirmeyin.Siz elinizden geleni yapınca istediğiniz zaten gelip sizi bulacaktır.
Bilgiler için teşekkürler.Peki bir soru yöneltmek istiyorum, İsviçre'de ETH Zurich üniversitesinde y.lisans programına katılmam buradaki maaşıma, saygınlığıma etki eder mi ? Ve y. lisans için çevreden çıkıp hangi dallara başvurabilirim ? Mesela şu anda biyolojideyim, mezun olursam genetik, biyomühendislik ikilisinden biri için y. lisans yapabilirim orada.Çevrede hangi seçenekler var ?
jeoloji hakında ne düşünüyorsunuz?
siz elektrik santrallerinde iş bulabiliyormusunuz.
Ben yurtdışı stajının her zaman bir artı kattığına inanıyorum.Tabi bu biraz da işe başvurduğunuz yerin mantalitesine bağlı ama uluslararası bir şirketse kesinlikle bu size bir artı katar.Ben böyle innaıyorum.En azından bana Avrupa'da geçirdğim zaman dilimi artı kattı.Bu piyasada istenen birşey.Çevre üzerine direk mastırlar var ama ben kendim yaparsam genelde mühendislik yönetimi mastırı yapmak daha mantıklı geliyor bana.Jeoloji mühendisliği de güzel bir meslek.Kendini yetiştirmek önemli olan.
quote:
Orijinalden alıntı: arakhne
Ben yurtdışı stajının her zaman bir artı kattığına inanıyorum.Tabi bu biraz da işe başvurduğunuz yerin mantalitesine bağlı ama uluslararası bir şirketse kesinlikle bu size bir artı katar.Ben böyle innaıyorum.En azından bana Avrupa'da geçirdğim zaman dilimi artı kattı.Bu piyasada istenen birşey.Çevre üzerine direk mastırlar var ama ben kendim yaparsam genelde mühendislik yönetimi mastırı yapmak daha mantıklı geliyor bana.Jeoloji mühendisliği de güzel bir meslek.Kendini yetiştirmek önemli olan.
Mühendislik yönetimi derken mba'dan mı bahsediyorsun ? O da olabilir, bi lys ye girelim bakıcaz artık.Belki kalırım biyolojide.
Direk olarak mba değil mbs yapmak isteyince GMAT,GRE gibi sınavları da vermek gerekiyor toefl,ielts harici.Mühendislik yönetimi ve çevre mühendisliği mesela bu tarz programlar da mevcut.
Neyse sıralamalar belli olsun yukarı taşırım konuyu zaten, ya da yeni konu açarım.
Çevre mühendisi olmak için fen lisesimi okumak gerek??
hayır tabiki liselerin fen bölümünden mezun olmak gerekli yani daha dogrusu lys1 ve lys2 ye girmek gerekli :)
ben sınava bu sene girdim ve odtü çevre mühendisliği yazabilrim yazmalımıyım
Merhabalar. Mf4 sıralamam 65 bin.. tercihlerimde ytü cevre müh. düsünüyorum ama kararsızım korkuyorum acıkcası bnde herkes gibi mezun olunca işimi yapmak istiyorm çevre mühendisliği hakkndaki olumsuz görüşler beni de olumsuz etkiliyo terchlerime yazmakta cekiniyorum ne yapmalıyım sizce??