Could; Modal verb olan 'can' past hâlidir. Geçmiş yeteneklerinden bahsederken kullanabilirsin. Mesela; "I could swim." "Yüzebiliyordum." anlamı taşır. Could aynı zamanda ihtimal, olasılık manasında da kullanılır. Türkçede de aynıdır aslında. Mesela "Ben yüzebilirdim." demek geçmişte yetenek olarak o işe yapabilirdim manasına da gelir, ihtimal manasına da gelir. İngilizce'de de aynısı. It could happen. => gerçekleşebilirdi => ihtimal anlamı taşır.
Would; hayali istekleri karşılar. Mesela I would be astronaut. Bir astronot olabilirdim. Bu ihtimalden daha çok biraz hayali istek oluyor. Mesela sordular işte öğrenci olmasan ne olmak isterdin diye sende buna would la cevap veririsin. Bu hayali bir cevap olur. Su 100 derecede kaynamasa ne olurdu'nun cevabı. Hep gerçekliğe zıt şeyler. Ayrıca nezaket içinde bu modal verb kullanılmaktadır. Kahve, çay içer misini diye sorarken mesela; would you like to take coffee? - Kahve alır mıydınız? gibi gibi
Rather da bir şeyi bir şeye tercih etmek manası taşır. Mesela radio dinlemektense TV izlerim; I would rather watch TV than listening Radio. Ya da yalnız başına da kullanılabilir, konunun içindeyseniz. Mesela; I would rather coffee. Kahve tercih ederim. Ya da yine çay yerine kahveyi tercih ederim. I would rather coffee than tee.