Şimdi Ara

Çekirdek sayısının oyunlara etkisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
26
Cevap
0
Favori
3.041
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Kafamı karıstıran bir konu var

Yüksek çekirdek sayısına sahip işlemciler ile ( amd threadripper 2. Jenerasyon ) oyun bilgisayarı topladıklarını söylüyorlar video cekiyorlar vesaire fakat bu işlemcilerin oyun performansı ne alemde

Su an için piyasaya cıkacak olan intelin yeni 26 küsür çekirdekli 52 threadli işlemcisi ile fiyat ve performans olarak daha düşük yeni cıkacak i9 9900k işlemcisi oyun konusunda ne gibi farklılıklar sunmakta

Herhangi oyun dısı aktivitede kullanılmayacak oldugunu dusunuldugunde ve paranında önemsiz oldugunu dusundugunuzde oyun performansı için hangisi daha iyi oluyor ?

Neden mesela amd 2700x varken tr li işlemci kullanılıyor uştra pahalı oyun bilgisayarlarında

Bildigim kadarı ile yuksek cekirdek sayılarında cekirdek basına dusen performans daha az oldugundan cok fazlası zarar oyunlar için

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• işlemcinin kendini zorlayıp %80 çalışıp 5 fps fazla alması iyi bir şey değil diye biliyorum uzun süre kullanım açısından.ryzenler şimdi %40 50 ile çalışıyorsa ilerde bunları %80 90 çalıştıran oyunlar çıkacaktır peki o zaman şimdi 80 çalışan işlemcilere ne olacak?söylüyorum %100 vurup darboğaz yaptı denecek.hatırlayın i5 6600k'ya daha düne kadar herkes şahane süper diyordu şimdi bf1'de yetersiz darboğaz bu oyun 4'ten fazla çekirdek istiyor diyorlar.kullanım da aynı şekilde.4'ten fazla çekirdek istemeyen 20 oyun testiyle gelip hiçbir işe yaramıyor buyurun da diyebilirsiniz bu başlıkta ama anlaşılmıştır ki bugünün bir de yarını var ve her sene sistem değiştirecek durumu yok çoğu kişinin.
  • FPS anlamında şu anda 6/12 en yeterli konfigürasyon gibi duruyor. Ancak ne kadar fazla çekirdek o kadar uzun ömürlü sistem. 2950X'li bir sistemle 10 sene sonra da oyun oynayabilirsiniz, ancak belki de 8700K 10 sene sonraki oyunları açmakta bile zorlanır.
  • Çok çekirdekli işlemciler oyunlar için uygun değil. İ9 ve amd threadripper işlemciler daha çok render ve kurgu programları için. Oyun için 4/8 veya 8/12 işlemciler yeterli.

• furkankaya585587 F kullanıcısına yanıt
    hocam yetmesi için 2k yada 4k monitor yada iyi bir overclock yapılmış işlemci şart.
    artık oyunlar çok çeşitlendi, işlemci gücü isteyen işlemciler çoğaldı.
    eskiden öyle değildi, işlemcileri değil ekran kartlarını değiştirir yolumuza devam ederdik.
    testlere bakınca da 1-2 fps fark oynardı yeni nesil işlemcilerle.
    ayrıca 8/12 işlemci ile ne demek istediniz onu anlamadan bunları yazdım.
  • para sıkıntı değilse 9900kya hız aşırtma yapmak daha mantıklı çünkü halen çoğu oyun tüm çekirdekleri kullanacak kadar güçlü değiller bu durumda olay tekil çekirdek gücü en iyisi olanı almaktan geçiyor

www.cpubenchmark.net
    PassMark CPU Benchmarks - Single Thread Performance
    https://www.cpubenchmark.net/singleThread.html

burada oyun performansının en iyi olacağı işlemciler sıralı şekilde aşağı doğru iniyor eski oyunlarda dahi yüksek performans verebilirler çünkü eski oyunların motoru 2çekirdek kullansa dahi bu çekirdekler gayet güçlü...Server işlemcilerinden alınabilecek işlemci ise Intel Xeon E-2146G gibi görünüyor...

• Marjinal fayda ile performans ayrı şeyler.

Maksimum 100 km hız ile gidecekseniz Bugatti almanıza gerek yok ama bu Clio'nun daha iyi araba olduğu anlamına gelmiyor.

Tom's Hardware
    Best Gaming CPUs for 2019
    https://www.tomshardware.com/reviews/best-cpus,3986.html

Bu konuda Toms dakilerin görüş ve mantığını çok beğeniyorum. Tabiki 9900k daha iyi işlemci ama sizin ihtiyacınız var mı?

Performans 1 birim artarken fiyat 10 birim artıyorsa?

• Bnm anlamadigim tek bişey var cekirdek önemli tm eyvallah da ryzen 1 veya 2 serisi cpu kullanimi %45-65 arasi tm kullanmiyor ama intel tm kullaniyor gibime geldi ryzen yads öyle gördüm hatirlamiyorum bu oyunlami alakali yoksa oyunu intel üzeri optimize ettikleri için mi.?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • SEHZADE63 S kullanıcısına yanıt
    işlemcinin kendini zorlayıp %80 çalışıp 5 fps fazla alması iyi bir şey değil diye biliyorum uzun süre kullanım açısından.ryzenler şimdi %40 50 ile çalışıyorsa ilerde bunları %80 90 çalıştıran oyunlar çıkacaktır peki o zaman şimdi 80 çalışan işlemcilere ne olacak?söylüyorum %100 vurup darboğaz yaptı denecek.hatırlayın i5 6600k'ya daha düne kadar herkes şahane süper diyordu şimdi bf1'de yetersiz darboğaz bu oyun 4'ten fazla çekirdek istiyor diyorlar.kullanım da aynı şekilde.4'ten fazla çekirdek istemeyen 20 oyun testiyle gelip hiçbir işe yaramıyor buyurun da diyebilirsiniz bu başlıkta ama anlaşılmıştır ki bugünün bir de yarını var ve her sene sistem değiştirecek durumu yok çoğu kişinin.
  • Threadripper serisi ülkemizdeki ekonomik durum göz alınarak bakıldığında iş haricinde tamamen gereksiz bir işlemci. Oyun için en uygun işlemciler AMD r5 2600 ya da 2600x modelleridir. Parasını sonuna kadar hak eden 2 ürün bunlardır. İşlemcilerin ömürlerine gelecek olursak eğer adamlar istese öyle bir oyun yazarki threadripper 1950x-2950x modelleri o oyunu 30 fps de zor açar. İşlemciye öyle yüklenirler. 8700k o oyunu 15 fps oynatamaz. İşlemciye erişim konusundaki kısıtlama ve oyun motorlarının sadece işlemci hızına göre evrilme süreci intel yüzünden 10 yıldır 4/8 işlemciler yüzünden köreltildi. bu dönem bitti gitti. Ray trace dönemi önümüzde.. yapımcılar performans iyileştirmesi için ray trace oyunlarda işlemci erişimine de gidilebileceğini söylüyorlar. Yani sanılmasın ki bu 8/16 işlemciler hiçbir işe yaramayacak. İşler öyle bir noktaya getirirler ki i5 8400 50fps verirken 9900k 100fps verir 2700x 90 fps verir. Artık frekansı 5ghz ye yükseltip performans alma dönemi bitti. İntel ekmeğini bu taraftan yese de gelişen oyun motorları intelin güçsüz işlemcileri yok edip paralel işlem gücüne doğru ihtiyaç oluşturacaktır.

Çok açık ve net bir örnekle size bunu açıklayacağım 7700k 5ghz de cinebenchte 1000 küsür puan alırken 9900k 2000 küsür puan alıyor. Peki neden 5ghz hız 10ghz ye yükseltilmedi? 10ghz 7700k ile yine 2000 puan alınırdı. Neden böyle birşey olmuyor? Çünkü 5ghz den ötesi yok. Önümüzdeki yıllarda da bunun standartlaşması mümkün değil. Amd paralel işlem gücünü sürekli arttırarak inteli sürekli en zayıf noktasından vuruyor. 5ghz yi iyi kötü gören en son işlemci 9900k olur. 7-10 nm üretime kadar da hiçbir intel işlemci 8/16 kurgusunda bundan öteye gidemeyecek. Bu yüzden de AMD 12/24 bir AM4 işlemci çıkartırsa intelde eli mahkum yeni bir chipsetle amd'nin çıkarttığı gibi bir işlemci çıkartıp frekansları düşürmek zorunda kalacak. 5ghz sondu 9900k ile bitti.

• up, bu konudaki daha güncel fikirleri sormak istedim. 3950x almaya değer mi ? 10 yıl götürebilir diye düşünen başkalarımız da var mı ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: guardian_cj

up, bu konudaki daha güncel fikirleri sormak istedim. 3950x almaya değer mi ? 10 yıl götürebilir diye düşünen başkalarımız da var mı ?
    İlerde 8k çözünürlüğe geçerim diyorsan çok güzel götürür ama 1080p de bir yerden sonra limit olur. Sırf oyun için 750 dolar bugün vermek gereksiz. 330 dolara 3700x al, kalan parayı faize falan at, 5 sene sonra yeni cpu alırsın o paraya

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • TheNewAtilla kullanıcısına yanıt
    hadi o zaman hocam faiz haram mıdır konusuna geçelim
    bilgi ve tavsiye için teşekkür ederim :)

edit: bu arada adaş olabiliriz, memnun oldum :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi guardian_cj -- 9 Ağustos 2019; 16:31:40 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: guardian_cj

hadi o zaman hocam faiz haram mıdır konusuna geçelim
    bilgi ve tavsiye için teşekkür ederim :)

edit: bu arada adaş olabiliriz, memnun oldum :D
    Fakire haram

Bende memnun oldum

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Oyunlarda işlemcilerin saat hızı, çekirdek/thread sayısından önemlidir. (ayrıca tek çekirdek performansı da önemlidir.) Ryzen işlemciler stok ayarlarındaki limitlerin biraz üzerinde overclock yapılabilir.
    Çekirdek sayısının oyunlara etkisi
  • Çözünürlük arttıkça işlemciye binen yük azalıyor. Aslında standart çözünürlüğün de birkaç yıl içinde 1080P üstüne çıkacağını düşünürsek çok güçlü işlemcilere olan ihtiyaç azalacaktır.

Şu an 2080 TI için 4K'da herhangi bir güncel 4 çekirdekli işlemci yeterli. İ3 9100F bile yeterli.

1080P için ise en az 4 çekirdek olması dışında en önemli şet tek çekirdek gücü.
  • Luke Neil kullanıcısına yanıt
    azalıyo tabi hacı.

mesela g3430 işlemcin var. hayat sana güzel abi.

ac odysseyde bu işlemci hiçbir şekilde 20 fps üstüne çıkamıyor

ama sorun değil!

rtx 2080ti bile takabilirsin!

mesela 2080ti takıp 4k + %200 resolution ile işlemciden yükü alırsın ;))

rtx 2080ti 4k + %200de 15 fps veriyor ne de olsa.

fps önemli değil çünkü. gpuyu %100 yaptığın sürece darboğaz yoktur, işlemci yükü azalsın, gerisi boş

arkadaş hayal dünyasında yaşıyor, çok takmayın 6600k işlemciyle bf5'de stutter yaşamadığını falan iddia ediyor. 64 kişilik conquest haritada 10 dakkalık maçın frametime grafiğini at desen kem küm eder.

ya da muhtemelen 4kya falan çekmiş, 30 40 fps alıp "işte frametimelar stabil, gpu %99, 6600k süper dehşet" diye kendini kandırıyor

---

ayrıca 9100f dedigin işlemci gtx 1080i 4kda bile darboğaza sokar. daha ne dediğini bilmiyor bu arkadaşımız.

rtx 2080ti en basitinden 4kda ac odysseyde 50 60 fps verebiliyor.

9100f o oyunda stabil olaerka 50 60 fps veremiyor, genelde 35-40 fps falan.

4kda bile herhangi gpuyu darboğaza sokabilecek kadar low end işlemcilşeri ciddi ciddi önerebiliyor adam.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DaenerysStormborn -- 16 Ağustos 2019; 21:42:45 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.