Şimdi Ara

Çek Üzerindeki Düzeltme Problem Olur mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (3 Mobil) - 1 Masaüstü3 Mobil
5 sn
19
Cevap
0
Favori
42.315
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar, yapmış olduğum bir karşılığı bir çek aldım. Fakat yanlışlıkla çekin üzerine 04.04.2009 tarihi yerine 04.04.2008 yazmışlar. Sonra 8'in üzeri çizilmiş, ve 9 a çevirilmiş. Yani 2009 'un "9" u sekizden bozma bri dokuz olmuş.. Bu çeki nakide çevirirken bankada problem olur mu? Çek ile çok iş yapanlardan yardım bekliyorum..

• Yapay Zekanın Yanıtı

Çek Üzerindeki Düzeltme Problem Olur mu?

Çekler, para transferi için kullanılan önemli finansal belgelerdir. Ancak çek üzerinde yapılacak bir düzeltme, geçerliliğini etkileyebilir. Çek üzerinde düzeltme yapmadan önce aşağıdaki bilgileri göz önünde bulundurmalısın:

• Yanlış Yazılan Çek Nasıl Düzeltilir?

Çekteki yanlış bilgilerin düzeltilmesi, çekin türüne göre değişir. İmzalı bir çekte düzeltme yapılamaz. Ancak imzasız bir çekte, tutar, tarih veya diğer ayrıntılar yanlış yazılmışsa, düzeltme yapılabilir.

• Çek Tarihi Yanlış Yazılırsa Nasıl Düzeltilir?

Çek tarihi yanlış yazılmışsa, üstünü çizerek doğru tarihi yanına not edebilir ve imzalayabilirsin. Kesinlikle silgi veya tarama sıvısı kullanmamalısın.

• Çekte Tarih Düzeltme nasıl Yapılır?

Çekin tarihini düzeltmek için önce üstünü çizmeli, ardından doğru tarihi yanına yazmalısın. Son olarak, düzeltmeyi paraflamalısın.

• Çek Üzerinde Düzeltme Problem Olur mu?

Çek üzerinde düzgün bir şekilde yapılan düzeltmeler genellikle sorun teşkil etmez. Ancak, önemli düzeltmeler (örneğin, tutar veya alıcı adı) bankanın şüphelenmesine neden olabilir ve çekin ödenmesini geciktirebilir.

• Çek Paraflama Nasıl Yapılır?

Çek üzerinde yapılan herhangi bir düzeltmeyi paraflaman gerekir. Paralama, düzeltmenin senin tarafınca yapıldığını ve sorumluluğunu aldığını gösterir. Paralama, genellikle düzeltmenin yanına adının ilk harflerini ve tarihini yazmaktan oluşur.

• Çek Paraflama

Çek üzerindeki düzeltmeleri paraflamak, sorumluluk alman ve düzeltmenin doğruluğunu garanti etmen için önemlidir.

Sonuç olarak, çek üzerinde düzeltme yaparken dikkatli olmalı ve bankanın şüphelenmesine neden olabilecek önemli düzeltmelerden kaçınmalısın. Düzeltmeleri doğru şekilde yapmalı ve imzalayarak paraflamalısın.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • bişi olmaz .. o çekin yapragındaki seri nosu vardır .. ondan dolayı bişi olmaz .. senin tarihle oynaman bişi ifade etmez .. günü geldiginde .. ( önemli olan hesapta para olması ..) tahsil edlir ..
  • Evet para bankadan tahsil edilebilir olmalı bu yeter sanırım... unutmuşum ya kıymetli evrak'ı
  • Peki ben o gün gittiğimde bankada para yoksa, süreç nasıl işler? Mesela muhasebe hesaba para yatırmayı unutmuşsa ben bunu ancak firmayı arayarak mı öğrenebilirim? Yoksa öyle birkaç kez gidip devamlı sormam mı lazım. Eğer adamlar hesaba o parayı yatırmazlarsa karşılıksız çek e mi gier bir durum? Bir de tam bana verilen tarihte mi çekebilirim parayı, yoksa 3-4 gün sonra da çeksem olur mu??

Genelde nakit karşılığı iş yapan biri olarak çek ile ilgili malesef çok bilgim yok..
  • garantili çek mi?
  • etik olarak tahsilat günü, öğleden sonra 15-16 arası daha uygun olur, çeki tahsil etmeye gidebilirsin. tarih konusuna gelince evet banka isterse kıllık yapabilir, orda paraf türü değişikliği onaylayıcı bir işaret isteyebilirler.

karşılıksız olayı ise, çekin karşılığı olmadığını banka onaylar ama bunun için senden onay beklerler, buda racondandır. aslında resmi olarak banka direk karşılıksız işlemi uygulaması gereklidir, tabi bankanın müşterisi olan çek sahibinin ne kadar hatırlı bir müşteri olduğu tüm herşeyi değiştirebilir. biraz karışık bir durumdur açıkçası.

sonuç olarak tek başına çalışıyorsan benim gibi, güvenmediğin müşterilerinden çek almamaya çalış
  • tarihi geldiğinde 10 gün içinde bankaya gitmelisiniz. 10 günden sonra çeki bankanın ödeme yapması meblayı yazanın insiyatifinde.

ayrıca çek karşılıksız çıkarsa her bir çek yaprağı kanun güvencesiyle 435 YTL'si teminat altındadır. isterseniz çeki karşılıksız olarak yazdırıp, çekin üzerindeki tutar 435 YTL'den küçükse tutar ödenir, eğer büyükse sadece 435 YTL ödenir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi command_4 -- 21 Ekim 2008; 2:31:30 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Arkadasım oncelıkle tarıh uzerınde oynama alenen bellı oluyorsa cek sahıbı tarıh hanesının bulundugu yere paraf atmalıdır. Bu sekılde tarıh uzerındekı oynamayı cek sahıbının yapmıs oldugu anlasılır.

Tarıhınde parayı cekersen daha ıyı olur, oncelıkle odeme tarıhınde musterının hesabında parası yoksa banka musterısını arayıp durum hakkında bılgı verır. Sen ve musterın telefonla gorusup anlasabılırsın, ıstersen de cekın arkasını yazdırabılırsın.

edit:imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kuva-i milliye -- 21 Ekim 2008; 2:31:57 >
  • Açıkçası oynama belli oluyor. Peki ben farzedelim bu tarihe kadar bekledim. Sonra bankaya gittim, benden bu değişiklik için bankadan paraf istediler. Ben banka yetkilisiyle herhangi bir firma yetkilisini telefonda görüştürsem yeterli olur mu ki? Çeki aldığım firma başka bir şehirde..
  • Zaten bu nasıl cek kardesım al suna paraf attır oyle getır demezler, bıraz ugrastırırlar. Herhangı bır fırma yetkılısıyle gorusturmen cozum olmaz, onlar kendılerı zaten ımza yetkısı olan bır sırket gorevlısıyle ırtıbata gecıp cekı teyıt ederler. Cok canını sıkma nıhayetınde adamların cekı elındeyse sorun yok, bır daha tarıh veya mıktar hanesını ıyıce kontrol et, herhangı bır oynama varsa cek sahıbıne paraf attır.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Bukowski JR

Peki ben o gün gittiğimde bankada para yoksa, süreç nasıl işler? Mesela muhasebe hesaba para yatırmayı unutmuşsa ben bunu ancak firmayı arayarak mı öğrenebilirim? Yoksa öyle birkaç kez gidip devamlı sormam mı lazım. Eğer adamlar hesaba o parayı yatırmazlarsa karşılıksız çek e mi gier bir durum? Bir de tam bana verilen tarihte mi çekebilirim parayı, yoksa 3-4 gün sonra da çeksem olur mu??

Genelde nakit karşılığı iş yapan biri olarak çek ile ilgili malesef çok bilgim yok..

Çekte vade olmaz. Banka çeki gördüğü an ödeme yapmak zorunda. Ticari ahlak gereği vade tarihini bekler bankaya gider çekin karşılığı olup olmadığına baktırırsın. Şayet karşılığı yoksa hem banka hem sen çek sahibiyle bir görüşme yaparsın duruma göre çekin arkasını yazdırıp yazdırmamak sana kalır.

• En kötü ne olur biliyor musun..

Bankacı Çeki yazan sahşı arayıp teyit ister yazılı olarak..

Keşke o düzeltmeleri yaptığı yere ufak bir paraf atmış olsaydı..

Alırsın korkma karşılıksız çıkmazsa
  • quote:

Orjinalden alıntı: Bukowski JR

Açıkçası oynama belli oluyor. Peki ben farzedelim bu tarihe kadar bekledim. Sonra bankaya gittim, benden bu değişiklik için bankadan paraf istediler. Ben banka yetkilisiyle herhangi bir firma yetkilisini telefonda görüştürsem yeterli olur mu ki? Çeki aldığım firma başka bir şehirde..

telefonla gorusmek yeterlı olmaya bılır

paraf olmadıgı ıcın sorun cıkartabılırler

yapcak bıseyın yok.gunu geldıgınde bankacılar senı yonlendırcektır.

cekın serı nosundan hangı tarıhte bankadan alındıgı gorunur.4.4.2008 den once cek kocanı alınmıssa sanlısın
    fazla problem olmaz

aklında bulunsun paraf yoksa alma cekı.

sırket cekı mı sahıs cekı mı

arkasında cıro var mı
  • keşide yeri ile muhattap şube farklı yerde ise 30 gündür ibraz süresi(farklı bir şehirde dedin şirket)keşide yeri istanbul muhattap şube istanbul ise ama başka bir şehirde ibraz etsen bile yine 10 gündür bunuda aklından çıkarma
    çekin üstünde deişiklik yapıldıysa düzeltme yani, paraf attırmalısın, titiz biri kabul etmiyebilir. ben olsam etmezdim, millet neler yapıyor çünkü.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jxoch -- 21 Ekim 2008; 12:01:04 >
  • Keşide yeri olarak Ankara yazıyor. Ama ben İstanbulda yaşıyorum. Çeki tahsil etmek için Ankara'ya mı gideceğim, yoksa İstanbul'da ilgili bankanın herhangi şubesinden tahsil edebilir miyim?
  • İstanbulda da tahsil edebilirsin ancak eğerki çek karşılıksız çıktı bunu yazdırmak istersen 30 gün içinde ibraz etmek zorundasın.Ankarada olsaydın 10 gün.

Senin için rahat etmeyecek istersen çeki aldıgın yerle bu konuyu bir konuş..Direkt sana mı yazılı çek yoksa Hamiline mi?
  • Çek benim üzerime yazılı. Çeki de bir aracı ile aldım. Çeki bana verirken yalnızca isim kısmını kendisi doldurdu. Diğer kısımlarını firma kendisi doldurmuş zaten. Sonra ben tarihteki yanlışlığı farkedince, tarih kısmını o düzeltti. Dedim bu düzeltme problem olmasın? O da ben kaç tane çek koçanı bitirdim, kesinlikle problem olmaz. Birkaç kez sordum ve hep bu şekilde cevap verdi. Ama yine de tam içime sinmediği için ayrıca araştırıyorum. Çünkü buradan gelecek olan paraya dayanarak kendimce bazı planlar kuruyorum, sonra hayal kırıklığı yaşamak istemiyorum. Tahsilat bir şekilde yapılır ama zaten uzun vadeli bir çek, bu kadar bekledikten sonra bir de bu tip sıkıntılar yaşamak istemiyorum.
  • Dostum,

Moralini bozmak istemem ama hiç bir çek yazılırken tarih,meblağ ve kime olduğu kısmı ayrı zamanlarda yazılmaz,yazılmamalı.

Bi bankacı ile görüşsen iyi olur..Benim içime sinmezdi bu durum..
  • arkadaşlar 3 taksit ile kıdem tazminatını almaya çalışıyorum
    1 ve 2. çekte sorun yok ama 3. çekte 2018 yerine 2017 yazmış ve bu çekleri ben aldığım gün takasa verdim günü geldiğin de tahsil olsun diye serino ları arka arkaya sorun çıkarmı? bu arada bankacı da fark etmemiş oda yazmış teslim belgesine 2018 halbuki 2017!

veya gidip çeki 15 08 2017(2018 yerine) yazdı diye direk tahsil etmelimiyim ? edebilirmiyim .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nikmikyoknik -- 22 Haziran 2018; 12:23:25 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.