Şimdi Ara

Çek ile araba satılır mı? ( Çekin vadesi bugün doldu parayı aldım.)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
85
Cevap
0
Favori
18.983
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 22.08.2012 tarihli edit : 45 gün önce çek ile arabayı satsammı diye konu açmıştım. sonrada satmaya karar vermiştim. bugün çekin vadesi doldu ( aslında 18 i ama haftasonu ve bayram nedeniyle bugüne kaldı.) parayı tahsil ettim karşılıklı çıktı. Bu arada arabaya rehin de koymamıştım 500 tl masraf çıktıgı için :D

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

edit : Arabayı sattım arkadaşlar. Çeki bankaya kontrol ettirdim 7-8-9 bin liralık çeklerini daha önce hep ödemiş adam. bankacı sıkıntı çıkmaz dedi.

bide 6 bin liralık senet aldım. çift imza keşide tarihi felan herşeyi 4 4 lük yazdırdım. 5 binde nakit aldım.

hayırlısı...

8 bin liralık arabanın 5 ini nakit 3 üne çek verelim dediler. çeki internetten araştırmak için aldım. fakat araştırmalarım sonucu çok çok riskli olduğunu öğrendim. yarın satış gerçekleşecek. acaba çeki geri mi versem. para almadım daha.

adamlar araca rehin koydurursun diyorlar ama daha önce bu olayı yaşayıp 2-3 yıl mahkemeyle uğraşıp hakkını alamayanlar var.

çekin arkası boş. üstünde hamiline yazıyor tarih yazıyor 45 gün sonrasına. adamın bilgileri ve imzası var. paranın miktarı yazıyor bide.

bide arabaya rehin koyulunca temmuz vergisini alıcımı ödücek benmi ödücem.

acil cevaplarsanız sevinirim sabah satış gerçekleşecek vazgeçmezsem. adamlar şehir dışından geldi.

çek halk bankasına ait. anladıgım kadarıyla çek sahibi şahıs firma değil. bide bana çeki veren adamın adıyla çekin sahibinin adı farklı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi P4P800 -- 22 Ağustos 2012; 16:56:43 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Çek ile Araba Satışı: Bilmeniz Gerekenler

Çek ile araba satmak, araç alım satımında sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Ancak bu işlemin yasal prosedürleri ve riskleri hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.

Çekle Araba Satışının Yasal Yönü

Türk Medeni Kanunu'na göre, çek bir ödeme aracıdır ve mal veya hizmet karşılığında kullanılabilir. Çek ile araba satışı, geçerli bir sözleşme olarak kabul edilir.

Çek Karşılığı Araba Satışında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çekle araba satarken aşağıdaki hususlara dikkat etmelisin:

• Çekin Düzenlenmesi: Çek, düzenleyen kişinin imzası, tarihi, tutarı ve banka hesabı bilgilerini içermelidir.
    • Çekin Vadesi: Çekin vadesi, çekin üzerinde yazılı olan tarihten itibaren 10 gündür.
    • Çekin Tahsili: Çek vadesinde tahsil edilmezse, hak kaybına uğramamak için ibraz ve protesto işlemleri yapılmalıdır.

Çekle Araba Alırken Riskler

Çekle araba alırken de bazı riskler mevcuttur:

• Çekin Karşılıksız Çıkması: Çekin karşılığının bulunmaması halinde, çek düzenleyen kişiye karşı hukuki yollara başvurulabilir.
    • Çekin Sahte Olması: Sahte çekle dolandırılma riski vardır. Bu nedenle, çeki alan kişi çekin gerçekliğini teyit etmelidir.

Çek Karşılığı Araba Satanlar

Çek karşılığı araba satmayı düşünüyorsan, aşağıdaki önlemleri alabilirsin:

• Alıcının Güvenilirliğini İnceleyin: Alıcının geçmiş çek işlemlerini ve ödeme geçmişini kontrol edin.
    • Çeki İbraz Edin: Çek vadesinden önce bankaya ibraz ederek çekin karşılığının olup olmadığını kontrol edin.
    • İhtiyati Tedbir Alın: Çek teminat olarak gösterilebilir veya alıcıya çek karşılığında noterde satış vaadi düzenlenebilir.

Sonuç olarak, çek ile araba satmak veya almak, yasal sorumlulukları ve riskleri olan bir işlemdir. İşlemi gerçekleştirmeden önce gerekli önlemleri almak ve yasal danışmanlığa başvurmak önemlidir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • çekin üstündeki isimle adamın adının farklı olması daha bi güven verir dostum adam esnaftır.
    tekstil sektöründe, sıcak para akışı pek olmaz ve herkez birbirine çek verir ve sanayi bölgesinde aidat ödemelerinde,
    çek kabul edilir derler, çünkü bilirler ki nakit para esnafa senenin belli döneminde gelir,
    penyecilere: yaz aylarına çek verirler ; trikoculara : kış aylarına.
    çünkü aldıkları mal o dönemde satılır.
    adama hangi sektördesin diye bir sor istersen

edit: bana sorarsan çeki al karşılıksız çıkarsa, bankada ev adresi de iş adresi de vardır bulursun adamı.
    üstüme vazife değil ama, çek kaçıncı aya ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jac0B0 -- 3 Temmuz 2012; 22:32:32 >
  • Kişiyi şahsen tanımıyorsan kesinlikle girme bu işe. Elinde patlar ağlarsın. Nette araştırarak da bir şey elde edemezsin. Adamı araştırmalısın..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İmzanız çok güzel demeden başlayamadım.

Biz de ticaretle uğraşıyoruz ve çek olmasa bazı şirketler dönmez. jac0B0 isimli arkadaşın dediği gibi mevsimlik işlerde olabiliyor ki ona göre vade kesiliyor. Benim bildiğim kadarıyla isterseniz o şirketi sordurabilirsiniz. Bankadan ya da başka bir yerden olabiliyordu sanırım. Net bir bilgiye sahip değilim babam bu işlerin piridir de aramız limoni onla da şimdi Dediğim gibi ama çek olayında bir de sıkı çalışıyorlar ki vurulmuş bir çeki olsa kolay kolay bir daha çek koçanı vermiyorlar. Eski düzen gibi değil yani bende korkulacak bir şey yok ama belki bankaya o şirketi sordurup daha önceden hiç çeki vurdurulmuş mu sorulabilir.
  • sıkıntı var, hiç kimseye güvenip arabamı çekle satmam. varsın evin önünde boş yatsın.
  • Bankaya sor tamam derse sorun olmaz babam da çekle çok iş yapıyor, görüyoruz...

Tek yaptığı bankaya sormak birde çeki veren adamın etrafını başkası gibi arayıp ağızlarından laf almak, daha bir kere sıkıntı yaşadığını görmedim...
  • yıl 2012 çekle araba mı alınır satılır yok artık.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Hayır kardeşim mal bi yana para bi yana araç böyle satılır.Biz ticaretle uğraşıyoruz eskiden çek dönünce hapis ve haciz cezası bi nebze caydırıcı oluyordu.Ama şu an ne hapis cezası var ne bişey birde evdeki eşyalarınada haciz yok.Aman derim amann.
  • Sakın bulaşma derim.
  • hapis cezası kalktıktan sonra karşılıksız çekde ciddi bir artış var. Ama Halkbank ası kolay kolay kimseye çekde vermez. Ortada bir durum...
  • quote:

Orijinalden alıntı: jac0B0

çekin üstündeki isimle adamın adının farklı olması daha bi güven verir dostum adam esnaftır.
    tekstil sektöründe, sıcak para akışı pek olmaz ve herkez birbirine çek verir ve sanayi bölgesinde aidat ödemelerinde,
    çek kabul edilir derler, çünkü bilirler ki nakit para esnafa senenin belli döneminde gelir,

edit: bana sorarsan çeki al karşılıksız çıkarsa, bankada ev adresi de iş adresi de vardır bulursun adamı.

18.08.2012 vadesi.

hocam çeke bloke felan koyduramazmıyım. mesela adamın hesabından 3 bin lirayı banka bloklasa ben zamanı gelince gidip çeksem. mümkünmüdür.

bide adamı sordurdum herşey temiz 4 4 lük çıktı diyelim. ama adam ödemedi. yada battı yapılacak bişey yok demi. eskisi gibi hapsede atmıyolarmış.

• Akrabansa bile düşünerek çek işine girilir bence.Çek işlri riskli bence nakite girin
  • Son yorumunuzdan sonra bende şöyle bir şey söylemek isterim. Daha önceden çek ile ilgili işlemler yapmadıysanız bu işler zor gelecek ki yastığa kafanızı rahat koymadıktan sonra da anlamı yok zaten. Piyasası olan bir araçsa bekletin olsun varsın 300-500lira altında satın ama yastığa kafanızı rahat koyun.
  • quote:

Orijinalden alıntı: P4P800

quote:

çekin üstündeki isimle adamın adının farklı olması daha bi güven verir dostum adam esnaftır.

18.08.2012 vadesi.

hocam çeke bloke felan koyduramazmıyım. mesela adamın hesabından 3 bin lirayı banka bloklasa ben zamanı gelince gidip çeksem. mümkünmüdür.

bide adamı sordurdum herşey temiz 4 4 lük çıktı diyelim. ama adam ödemedi. yada battı yapılacak bişey yok demi. eskisi gibi hapsede atmıyolarmış.

Cekte zaman olmaz. O ustunde yazan zaman rejondur. İsterseniz yarin gidin ceki bozdurun bankaya. Ama cek isine girmenizi onermem. Kucuk rakamlar birde. Daha sonra ugracasaginiz problemlere degecek bir rakam degil. Ceki geri verin bence.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emryrgc -- 3 Temmuz 2012; 23:00:34 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

quote:

18.08.2012 vadesi.

blokeden önce factoring'e uğramak daha mantıklı çekin belli bi kısmını nakit olarak veriyorlar ondan sonra iş senden çıkıyor, 3,000 tl iki ay sonrası için 2,800 tl gibi birşey alıp çeki kırdırırsan.
    yok ben 3bin tl mi alıcam diyip de çeki kırdırmazsan ve adam batarsa, sen parayı unut diyim,
    Bana sorarsan şunun şurasında iki aydan kısa zaman kalmış biraz bankaya sordur adamı sat arabanı
    edit: adamın şekli şemali de önemli pek güven vermiyen bi adamsa çeki kırdır ama yok halim selim biriyse dediğimi yap.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jac0B0 -- 3 Temmuz 2012; 23:07:10 >

• aslında çek işine girmemde arabada ciddi sorunlar var. tamir ettirecek param yok.

-geri vitese geçmiyor
    -direksiyon kutusu bozuk
    -matordan mazot akıyor
    -ufak tefek başka sorunlarıda var
    -motor %40 felan

alıcıya söyledim tabiki tüm sorunlarını hiç bişeyi saklamadım.

alırken ilk arabam oldugu için acemiligime geldi. tanıdık götürdüydüm alırken 2 tane biri motordan anlıyodu biride kamyon şöfürüydü. 2 side güzel araba demişti. alıp ankaraya getirdim. şimdide arayınca açmıyo şe..sizler. onlarlada aram bozuldu. satan adam dediydi ustaya götür diye salak gibi akrabama güvendim.

ehliyetimide 15 yıl önce almıştım ama hiç arabam olmadıgı için arabayı alırken akrabalarıma yaptırmıştım test sürüşünü. şuanda kapı önünde yatıyor süremiyorum.

iş için almıştım araç kamyonet. dönmüyor direksiyon nerdeyse. işte yattı yapamadım tabiki.
    hatta sahibindene ilan verdim araçta bişey yok sanıp gelen müşteriler sayesinde sorunlarını tektek öğrendim bende.

8.600 e almıştım satarsam 600 zararım olacak.

factoring işi aklıma yattı 7800 e satmış olurum arabayı. varsın 800 zararım olsun ama içim rahat etsin.

bidahada araba maraba almam 1 aydır çok çektim.

- araba problemsiz olsa 9500 tl ye nakit birisiyle anlaşmıştım. üstüne 900 lira karım bile olacaktı. nalet araba sorunluymuş. her işin bir acemligi vardırya o acemligin acısını çekiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi P4P800 -- 3 Temmuz 2012; 23:19:53 >

• bu factoring tahsilatını ben yapmayım değilmi. çek karşılıksız çıkınca factoring firması 2 tarafıda mahkemeye veriyormuş. bana çeki veren adam factoringe versin parayı alıp bana 2800 versin. problem çıkarsada çekin sahibiyle bana çeki veren uğraşsın. parayı hemen alabilirim değilmi ?

hayatımda ilk kez araba aldım ilk kez araba satacam o yüzden bilgi 0. berki saçma sorular soruyo olabilirim ama bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp

araç rahat satılabilecek bir araba değil o yüzden bu kadar külfetle uğraşıyorum. problemsiz olsa 9500 a havada kapacaklar. tamir ettirsem 9500 kurtarmaz.ettirecek parada yok zati. bide sanayide kalacak 1-2 ay onla uraşacak zamanımda yok.

15-20 kişi geldi hiç birisi beğenmedi arabayı.problemlerini yukarı yazdım.

eğer factoring işi olmazsa çeki verip arabayı satmamayı düşünüyorum. 2. kez dolandırılmayı hazmedemem.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi P4P800 -- 3 Temmuz 2012; 23:32:08 >

• quote:

bu factoring tahsilatını ben yapmayım değilmi. çek karşılıksız çıkınca factoring firması 2 tarafıda mahkemeye veriyormuş. bana çeki veren adam factoringe versin parayı alıp bana 2800 versin. problem çıkarsada çekin sahibiyle bana çeki veren uğraşsın. parayı hemen alabilirim değilmi ?

hayatımda ilk kez araba aldım ilk kez araba satacam o yüzden bilgi 0. berki saçma sorular soruyo olabilirim ama bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp

araç rahat satılabilecek bir araba değil o yüzden bu kadar külfetle uğraşıyorum. problemsiz olsa 9500 a havada kapacaklar. tamir ettirsem 9500 kurtarmaz.ettirecek parada yok zati. bide sanayide kalacak 1-2 ay onla uraşacak zamanımda yok.

eğer factoring işi olmazsa çeki verip arabayı satmamayı düşünüyorum. 2. kez dolandırılmayı hazmedemem.

Factoring sirketleri faturasiz ceki kirmaz. Tefeci kirar faturasiz cek.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: emryrgc

quote:

bu factoring tahsilatını ben yapmayım değilmi. çek karşılıksız çıkınca factoring firması 2 tarafıda mahkemeye veriyormuş. bana çeki veren adam factoringe versin parayı alıp bana 2800 versin. problem çıkarsada çekin sahibiyle bana çeki veren uğraşsın. parayı hemen alabilirim değilmi ?

peki hocam çeki gidip yarın bankaya kırdıramammı 200 - 250 lira zararına. çekin parasını alınca 5 binde elden alırım yada bankaya yatırtırım benim hesabımda halkbankasında zaten.biraz zararım olur ama riske girmemiş olurum.hatta çekide bana veren adama kırdırrım ben hiç karışmam. problem çıkarsa adam ugraşır.

yoksa vadeyi beklemek zorundamıyız ?

arabadan kurtulmak istiyorum ama dolandırılmakta istemiyorum bu işlerde tecrübe 0.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi P4P800 -- 3 Temmuz 2012; 23:42:03 >

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: emryrgc

quote:

peki hocam çeki gidip yarın bankaya kırdıramammı 200 - 250 lira zararına. çekin parasını alınca 5 binde elden alırım yada bankaya yatırtırım benim hesabımda halkbankasında zaten.biraz zararım olur ama riske girmemiş olurum.hatta çekide bana veren adama kırdırrım ben hiç karışmam. problem çıkarsa adam ugraşır.

yoksa vadeyi beklemek zorundamıyız ?

arabadan kurtulmak istiyorum ama dolandırılmakta istemiyorum bu işlerde tecrübe 0.

Oyle herkesin cekini herkese kirmaz banka kolay kolay. Cek sahibini sorusturur. Ceki kiracak kisiyi sorusturur. Sen adama ceki geri ver bana nakit para getir arkadasim de. Cek yasasi degistiginden beri ceke guvenim kalmadi sahsen.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.