Şimdi Ara

çarpışma sorusu (fizik içerir :)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (2 Mobil) - 3 Masaüstü2 Mobil
5 sn
38
Cevap
0
Favori
2.725
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • denk iki araç saatte 50'şer km eşit hızla birbirlerine çarpsalar mı hasar çok olur, yoksa aracın biri dururken diğeri saatte 100km ile çarpsa mı çok olur. yani kafa kafaya her birinin x km ile birbirine çarpması ile, biri dururken diğerinin 2x sabit hızla çarması arasında fark olurmu??? şimdiden teşekkürler...

• Duran cisme çarpmada daha az hasar olur.
  • BebeBiskuvisi kullanıcısına yanıt
    peki araçlardaki hasarlar eşit midir sizce. bide neden böyle düşünüyorsunuz? kafamda deli sorular
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-3EE67E2E6

peki araçlardaki hasarlar eşit midir sizce. bide neden böyle düşünüyorsunuz? kafamda deli sorular
    bence eşit olur .
  • bu soruya cevap vermek için önce her iki durum için momemtumlarını hesaplamak gerekir. (momentum, hareket eden her cismin sahip olduğu bir çeşit enerjidir.)

1. durum için momentum p=m.v (momentum kütle ile hızın çarmıdır.) her aracın 1 ton yani 1000 kg oldugunu varsayıyorum

p1=1x50= 50 p2=1x50= 50 ortaya çıkan toplam momentum p1+p2=100 olur.

2.durum

p1=1x100=100 p2=1x0= 0 ortaya çıkan toplam momentum p1+p2= 100 olur.

bu durumda bilimsel açıdan iki durum arasında bir fark yoktur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ogisan

bu soruya cevap vermek için önce her iki durum için momemtumlarını hesaplamak gerekir. (momentum, hareket eden her cismin sahip olduğu bir çeşit enerjidir.)

1. durum için momentum p=m.v (momentum kütle ile hızın çarmıdır.) her aracın 1 ton yani 1000 kg oldugunu varsayıyorum

2.durum

Her iki durumda da araçlar pert olur.. Fizik terk..
  • Bu kazadan sonra araçların birinde 6.000 TL diğerinde 8.000 TL maddi hasar oluştu

http://www.youtube.com/watch?v=6cCpuClg3o8&feature=youtu.be
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    İLGİNÇ BİR ZEKA SORUSU!!
    15 yıl önce açıldı
    zeka sorusu
    11 yıl önce açıldı
    Bir geometri sorusu (Benzerlik)
    7 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

bu soruya cevap vermek için önce her iki durum için momemtumlarını hesaplamak gerekir. (momentum, hareket eden her cismin sahip olduğu bir çeşit enerjidir.)

2.durum

100 ile giden iki aracın kafa kafaya çapışması ile

100 ile giden aracın duvara çarpması arasında bir fark yoktur.

Herkes karşılıklı çarpışma olunca oluşacak etkinin 100+100 = 200 ile vurmak ile eşdeğer olacağını zannediyordu, bu bir yanılgıdır.

Sizin örnekte de 50 km/s hız ile kafa kafaya çarpışan araçlar 100 ile duvara vurandan daha az hasar alırlar. İkisi de 100 ile kafa kafaya çarpışsalar aldıkları hasar 100 ile duvara vuran araçla benzer olurdu.

Hatta bunun testini de yaptılar, özellikle 4:05'deki karşılaştırmaya dikkat, aynı tip araçlar, duvara çarpmak ile aynı hızda başka bir araç ile kafa kafaya çarpışmanın etkisi eşit :

Durun yahu sizin örnekte duvara değil duran araca çarpma söz konusuymuş
    Bu durumda muallak, duran araç da çarpmanın etkisi ile çarpma yönünde hareket edeceğinden çarpan araca etkisi biraz daha yumuşayacaktır. 100 ile sabit bir engele çarpan araçtan daha az hasar alacağı kesin ama 50 ile kafa kafaya vuranlara oranla ne derece hasar alır, orası havada kalır biraz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rst78 -- 13 Mart 2014; 15:38:44 >

• quote:

Orijinalden alıntı: KNIGHT OF XBOX

Birinci durumda iki araç da sanki sabit ve soğurgan bir cisimmiş gibi tepki verecekler ve ikisi de duracaktır. Ancak ikinci durumda duran cisim hareketlenecek, hareketli cisim de hareketine devam edecektir.
    Belki maddi hasar aynı olur ancak araç içindeki kişiler üzerinde daha az G kuvveti binecek ve yaşam şansları daha fazla olacaktır.
    @algebraic daha iyi açıklayabilir sanırım :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: rst78

Herkes karşılıklı çarpışma olunca oluşacak etkinin 100+100 = 200 ile vurmak ile eşdeğer olacağını zannediyordu, bu bir yanılgıdır.

Sizin örnekte de 50 km/s hız ile kafa kafaya çarpışan araçlar 100 ile duvara vurandan daha az hasar alırlar. İkisi de 100 ile kafa kafaya çarpışsalar aldıkları hasar 100 ile duvara vuran araçla benzer olurdu.

Hatta bunun testini de yaptılar, özellikle 4:05'deki karşılaştırmaya dikkat, aynı tip araçlar, duvara çarpmak ile aynı hızda başka bir araç ile kafa kafaya çarpışmanın etkisi eşit :

Bu durumda muallak, duran araç da çarpmanın etkisi ile çarpma yönünde hareket edeceğinden çarpan araca etkisi biraz daha yumuşayacaktır. 100 ile sabit bir engele çarpan araçtan daha az hasar alacağı kesin ama 50 ile kafa kafaya vuranlara oranla ne derece hasar alır, orası havada kalır biraz.

Alıntıları Göster
    az önce bunu hesapladık bu test göreceli bilimsel bir değeri yok.
    ayrıca ben hasar yada aracın içinde bulunan kişiler açısından bir hesaplama yapmanın imkanı yok

• Araçların o anki ivmelerinin sıfır olduğunu varsayarsak çarpışan araçlar daha az hasar alırlar.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

az önce bunu hesapladık bu test göreceli bilimsel bir değeri yok.
    ayrıca ben hasar yada aracın içinde bulunan kişiler açısından bir hesaplama yapmanın imkanı yok

Alıntıları Göster
    Fizkten pek anlamam ama ABD'de NCAP ve NHTSA arada sırada çapraz testler yapar. Bu çapraz testlerde sık rastlanan yasal hız sınırlarında duran araca arkadan çarpma, karşılıklı yönde çarpmalar, en hafif ve en ağır arabalarla, sabit engelli testlerde en iyi ile en kötü puan almış arabaların çarpışmaları gerçekleştirilir.

Herhlade momentum korunumundan başka problemler de var ve tüm kuvvetleri tam olarak hesaplamak pek mümkün görünmüyor ki bu çapraz testlerin doğrulamalarına ihtiyaçları oluyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Karbon 12

Fizkten pek anlamam ama ABD'de NCAP ve NHTSA arada sırada çapraz testler yapar. Bu çapraz testlerde sık rastlanan yasal hız sınırlarında duran araca arkadan çarpma, karşılıklı yönde çarpmalar, en hafif ve en ağır arabalarla, sabit engelli testlerde en iyi ile en kötü puan almış arabaların çarpışmaları gerçekleştirilir.

Herhlade momentum korunumundan başka problemler de var ve tüm kuvvetleri tam olarak hesaplamak pek mümkün görünmüyor ki bu çapraz testlerin doğrulamalarına ihtiyaçları oluyor.

Alıntıları Göster
    aslında ikisindede hiçir fark yok geely ve vw nin çarpıştığını düşünürsek iki kazadada geely pert olur mantık

• quote:

Orijinalden alıntı: BOŞNAK çocuk

aslında ikisindede hiçir fark yok geely ve vw nin çarpıştığını düşünürsek iki kazadada geely pert olur mantık

• quote:

2.durum

Momentumdan değil de esnek çarpışma - esnek olmayan çarpışmadan hesaplanması daha doğru olur sanırım.

Konu sahibinin sorusuna gelirsek toplam hasar bakımından ele alırsak kafa kafaya çarpışmada daha fazla hasar olması ihtimali daha yüksek. Duran araca çarpma olayında, çarpma anında duran araç savrularak yada geriye giderek bir nevi kendini kurtarmış olur ancak gerçekçi hesaplama içiin araçların sürücü dahil toplam ağırlıkları, asfalt sürütünme kuvveti, hava sürtünme kuvveti, araçların kaporta ve şaselerinin sağlamlığı ve yapıldıkları maddenin dayanıklılığı gibi belki onlarca değişken gerekir.

• Enerjiden giderseniz 100 lle giden aracın enerjisi 50 ile giden araçların toplam enerjilerinden 2 kat daha fazladır. dolayısıyla 100 lle giden araç daha fazla hasar alır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: şansölye

quote:

2.durum

Momentumdan değil de esnek çarpışma - esnek olmayan çarpışmadan hesaplanması daha doğru olur sanırım.

Konu sahibinin sorusuna gelirsek toplam hasar bakımından ele alırsak kafa kafaya çarpışmada daha fazla hasar olması ihtimali daha yüksek. Duran araca çarpma olayında, çarpma anında duran araç savrularak yada geriye giderek bir nevi kendini kurtarmış olur ancak gerçekçi hesaplama içiin araçların sürücü dahil toplam ağırlıkları, asfalt sürütünme kuvveti, hava sürtünme kuvveti, araçların kaporta ve şaselerinin sağlamlığı ve yapıldıkları maddenin dayanıklılığı gibi belki onlarca değişken gerekir.
    Kafa kafaya çarpışmada daha fazla hasar alması gerekir.

-Şöyle düşünelim hız aynı kütle aynı ortam aynı o aynı bu aynı...
    Momentumlar eşit yönler farklı.Momentum direk arabalara aktarılacak,hasar olarak dönecek.

-Duran araca iki kat hızla çarptığında ilk örnekteki gibi momentum aynı olacak ama araçlar birlikte hareket edecek.(İster el freni çekili olsun,vites takılı olsun.Yine bir hareket olur o hıza dayanamaz.)Duvardaki gibi çarpıp da sabit kalmayacak.
    Yani momentumun bir kısmı hasar olarak geri dönecekken,diğer kısmı hareketten dolayı bir momentum olarak kalacak.

• quote:

Orijinalden alıntı: Buck Fuddy

Kafa kafaya çarpışmada daha fazla hasar alması gerekir.

-Şöyle düşünelim hız aynı kütle aynı ortam aynı o aynı bu aynı...
    Momentumlar eşit yönler farklı.Momentum direk arabalara aktarılacak,hasar olarak dönecek.

-Duran araca iki kat hızla çarptığında ilk örnekteki gibi momentum aynı olacak ama araçlar birlikte hareket edecek.(İster el freni çekili olsun,vites takılı olsun.Yine bir hareket olur o hıza dayanamaz.)Duvardaki gibi çarpıp da sabit kalmayacak.
    Yani momentumun bir kısmı hasar olarak geri dönecekken,diğer kısmı hareketten dolayı bir momentum olarak kalacak.

Alıntıları Göster
    Hareketli araçlarda hasar daha fazla olur çünkü vektörel olarak zıt kuvvette çarpışıyorlar..

Diğer kazada duran araç bir arkadaşında dediği gibi, vuran aracın uyguladığı kuvvet yönünde hareket ederek çıkan enerjiyi daha iyi sönümleyebilecektir DİYE DÜŞÜNÜYORUM..

Bu arada az biraz fizik bilgime dayanarak bence 50 ile kafa kafaya çarpışma ile, esnemesiz bir cisime vurmak da aynı olacaktır.. (50km ile yine)

Çünkü kafa kafaya (Tam olarak dik açı tutturulduğunu varsayar isek) yine esnemesiz bir çarpışma gibi hareket edeceğini ve aynı enerjinin açığa çıkacağını düşünüyorum..

Daha detaylı bilgisi olan aydınlatırsa sevinirim, yanlış varsa affola..

EDIT: Seneler önce Elastic-Inelastic collision diye görmüştük bu konuyu, unutmuşuzdur belkide..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WaRToX -- 13 Mart 2014; 17:30:28 >

• quote:

Orijinalden alıntı: WaRToX

Hareketli araçlarda hasar daha fazla olur çünkü vektörel olarak zıt kuvvette çarpışıyorlar..

Diğer kazada duran araç bir arkadaşında dediği gibi, vuran aracın uyguladığı kuvvet yönünde hareket ederek çıkan enerjiyi daha iyi sönümleyebilecektir DİYE DÜŞÜNÜYORUM..

Bu arada az biraz fizik bilgime dayanarak bence 50 ile kafa kafaya çarpışma ile, esnemesiz bir cisime vurmak da aynı olacaktır.. (50km ile yine)

Çünkü kafa kafaya (Tam olarak dik açı tutturulduğunu varsayar isek) yine esnemesiz bir çarpışma gibi hareket edeceğini ve aynı enerjinin açığa çıkacağını düşünüyorum..

Daha detaylı bilgisi olan aydınlatırsa sevinirim, yanlış varsa affola..

EDIT: Seneler önce Elastic-Inelastic collision diye görmüştük bu konuyu, unutmuşuzdur belkide..

Alıntıları Göster
    Bu konunun detaylı tartışıldığı konular mevcut arama butonu yardımcı olabilir ..

• quote:

Orijinalden alıntı: rst78

Bu video koymak için geldim sonra baktım araba yazıyor. Acaba e-posta falan mı atsak deneseler

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.