Camların içten buğulanmasının pratik bir çözümü var mıdır acaba cam açmak dışında ? Dün gece çok ayaz vardı 2 kişi binmemize rağmen camlar anında bembeyaz oldu.Elimle siliyorum 2Dk sonra tekrar eski halini alıyor.Arka cam zaten iptal bembeyaz hiç birşey göremiyorum...Havalandırma açtım soğuk hava ama işe yaramadı,camın birini hafif aralayınca anca normale döndü camlar ama o soğukta cam açmak akıl kârı değil tabi.Kolonyayla sil diyenler vardı işe yararmı acaba?
KLİMA VARSA KLİMAYI AÇIN...
çoğu araçta buğulanmayı önleyen klima sistemleri var oda yoksa geçenlerde minibüsçünün aracın ön ve yan camlarını üzerine sıvı sabun döktüğü bez ile sildiğini gördüm, vardır bir bildiği...
Buğu önleyici spreyler var onlardan kullanabilirsin.
Camlar iç ve dış sıcaklık farkına nem (humidity) oranı arasındaki olumsuz dengenin de karışması nedeni ile buğulanmakta (fog), buğu giderici ise bunun için pratik bir çözümdür ancak motor soğukken ne yazık ki pek bir işe yaramamaktadır. Bu durumda klimanın nem alma (defogger) özelliği devreye girmektedir.
2002 Aralık ayında gece yarısı yola çıkıp Gaziantep Havalimanına gittim. Çukurova'dan çıktıktan ve Toros Dağlarını aştıktan sonra feci bir kar bastırdı. Araç klimalıydı ve oldukça yeniydi, lastikler kar lastiği de değildi. Klimayı hep açık tuttum, sıcaklığı da arttırdım. Camların hiçbiri içeriden buğulanmadı ama dışarıdan buzlandı (!). Geri dönüş yolculuğunda araçta 3 kişiydik ve klima camların buğulanmasını önlemek için epey bir çalışmıştı.
Camların buğulanmaması için klimanın bu özelliğini her daim kullanırım.
klima yoksa göğüs üzerindeki hava kanallarını kapatıp(üşümemek için) ya da kalöriferi cam konumuna alıp motor soğuk ise en soğuk ayarda ve en hızlı kademede çalıştırmak işe yarıyor.
motor sıcaksa aynı şey sıcak ayarda yapılır, sıcak veya soğuk olması hiç farketmiyor tarafımdan denenmiştir
arexons marka buğu önleyici sprey de kullandım geçen sene, oldukça işe yarıyor. fakat arabada bırakıp soğukta dondurmayın spreyi, özelliğini yitiriyor
Motor soğuk ise harekete geçtikten 500 metre kadar sonra ılık konumda açıyorum klimayı ve cama tutuyorum. Birşey kalmıyor. Daha sonra sıcak konuma alıp ayak ve cam olarak ayarlıyorum. Tabi rezistansı da açıyorum. Ön camda da rezistans olduğu için yardımcı oluyor.
Bunların hiçbiri yoksa, patates sürebilirsiniz.
buzu çözmek içinde elma sürün
Bu kış bende çok dert etmeye başlamıştım.Bir dergide okumuştum çocuk bezi içinde sıvı emici granüllerden dolayı etkilidir yazıyordu.2 aydır arabada bir çocuk bezi açık halde arka paspasın üzerinde duruyor ve inanılmaz faydasını gördüm.Dene bence.
quote:
Orijinalden alıntı: Challenger.55
Bu kış bende çok dert etmeye başlamıştım.Bir dergide okumuştum çocuk bezi içinde sıvı emici granüllerden dolayı etkilidir yazıyordu.2 aydır arabada bir çocuk bezi açık halde arka paspasın üzerinde duruyor ve inanılmaz faydasını gördüm.Dene bence.
ilginç
quote:
Orijinalden alıntı: FRED BAKER
quote:
Orijinalden alıntı: Challenger.55
ilginç
Nem tutucu ayakkabı kutularından çıkan kuru maddelerde işe yarıyor. Çocuk beziyle kasmaya gerek yok
Camlardaki buğuyu gidermek için en etkili çözüm klima. Klimayı açıp camlara üflettiğiniz zaman buğu hemen kendiliğinden kayboluyor. Motor ısındıktan sonra ise genellikle sıcak hava yeterli oluyor. Tabi havalandırmayı dışardan hava gelecek şekilde ayarlamanız gerekiyor. içerde döndürürseniz(tabi klima kullanmadan) camlar buğu yapar.
Eğer klima yoksa. Mintax vardı eskiden halen bulunuyor krem bulaşık deterjanı onu kuru bir şekilde bez ile alın ve camlara sürün bir kaç dakika içinde hiç buğu yapmadığını göreceksiniz uzun süreli etkiside devam edecektir.
eğer gece aniden bir yere gitmeye mecbur kalırsanız ve hava soğuksa muhakkak camlar içerden buğu yapacaktır. arabanız klimalı değilse kalorifer ısınıp arabanın içini ve camları ısıtıncaya kadar da bekleyemeyeceğinize göre, buğu önleyici spreyde bitmiş farzedelim. açık manavda yok elma veya limon almak için en pratik yol şudur: (tabi kışa girmeden araç bakımınızı 4*4 lük yaptıysanız):
bir parça bez hatta kağıt mendil veya peçete bile olabilir. radyatör kapağını açın ve bezi radyatördeki antifrizli suyla yeteri kadar ıslatın. eğer camlar dışardan buz tutmuşsa hem dışardan hem içerden kenarlara fazla yaklaşmadan silin. fakat kurulamaya uğraşmayın. hafif ıslak kalacak. net görüş sağlamasada yeterli görüş sağlar. bilginize.
Benim için kalarofieri açmak yetiyor soğuk sıcak farketmiyor fakat hala burada kar yok sanırm ilk defa bu yıl yağmayacak
hafifce klimayı aç gider buğu, açık tut sürekli
bir de mutlaka dışardan hava girişi konumunu açık tutun en önemlisi budur