Şimdi Ara

C64 DTV - Joystick Commodore 64 ---30 Lira oldu-

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
1
Favori
1.742
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Konunun Etiketleri
Şehir #İstanbul
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 40 Liraydı 30 oldu

    C64 DTV ve Özellikleri




    C64 DTV, 1980'lerden kalma orijinal Competition Pro joystick tasarımı içine yerleştirilmiş, minyatürleştirilmiş bir Commodore 64, bağlantı kabloları ve pil yuvasından ibaret. Burada belirttiğimiz konu önemli, çünkü bu cihaz aslında bir takım Commodore oyunlarını taklit eden bir emulatör değil, Commodore 64'ün elektronik olarak tek bir yonga haline indirilmiş şekli. Zaten bu yüzden de ürünü pazara sunan firmalardan Toy Lobster, "bu bir oyun makinesi değildir, bu Commodore 64'ün tekrar piyasaya sürülmesidir" diye özellikle belirtiyor ilanlarında.



    Ürünü kutusundan çıkarttığınızda, tanıdık joystick tasarımıyla karşılaşıyorsunuz. C64 DTV'nin genel olarak üretim ve malzeme kalitesi yüksek, elinize aldığınızda kalitesiz plastikten üretilmiş ucuz bir oyuncak hissi yaratmıyor. Oyun kolu dört yönde sorunsuz hareket ediyor ve tuşlar da sorunsuz çalışıyor. Cihazın arka yüzüne doğru ufak bir reset tuşu ve 4 adet fonksiyon tuşu atanmış, bu tuşların işlevi oyundan oyuna değişiyor. Oyunların gerek duyduğu klavye tuşları, bu düğmelere atanıyor. Açma kapama düğmesi de arka yüzde yer alıyor.

    Normalde Commodore 64 joysticklerinde tek ateş tuşu bulunur. Daha doğrusu, joystick üzerinde birden çok ateş tuşu bulunabilir ama bilgisayar için bunlar arasında bir fark yoktur, çünkü 9 pinlik Commodore 64 joystick portunda ateş tuşu için tek bir pin bulunur. C64 DTV üzerindeki iki büyük ateş tuşuysa, duruma göre farklı işler görebiliyor. Burada bazı zekice düzenlemeler yapılmış ve kimi oyunların ateş tuşu yanında kullandığı klavyedeki boşluk tuşu, C64 DTV üzerindeki ikinci tuşa atanmış. Dolayısıyla, tuşların görevleri oyundan oyuna değişebiliyor.

    Cihazın tasarımı, sol ya da sağ elle kullanılmaya uygun, zaten iki elle de kullandığınızda pek rahat edemiyorsunuz. Ürünün temel alındığı Competition Pro joystick zaten tasarım olarak rahatsız bir ürün, dolayısıyla aynı rahatsızlık C64 DTV'ye de yansımış. Bu konuda "Kullanım" bölümünde bir kaç yorum daha yapacağız.


    Arkadaki fonksiyon tuşlarının işleri oyundan oyuna değişiyor

    C64 DTV'de çalışan oyunların hız, görüntü ve ses olarak Commodore 64'de çalışan orijinallerinden farkı yok, zaten C64 DTV'de orijinal Commodore 64 uygulamaları çalışıyor. Yani uygulamalar, bu cihazda çalışabilmeleri için herhangi bir şekilde değiştirilmiş değil. Sadece, bazı oyunlarda oyunun gerek duyduğu tuşların C64 DTV üzerindeki fonksiyon tuşlarına yönlendirildiğini gördük, ki cihazın klavyesi bulunmadığını düşünürsek bu normal.

    C64 DTV, içinde basit bir devre kartı içeriyor. Bu kart üzerinde tek yonga haline indirgenmiş Commodore 64, oyunların ve cihazın işletim sisteminin bulunduğu Flash bellek, RAM bellek ve joystick kısmının çalışabilmesi için gerekli elemanlar bulunuyor. Ürünün beyni durumundaki özel yonga, 0.35 mikron üretim teknolojisiyle üretilmiş ve 1 MHz hızında çalışıyor. Cihazın ilk sürümündeki 128K RAM bellek vardı, ülkemizde satılan sürümdeyse 2MB RAM ve 2MB flash bellek bulunmakta. Cihaz, normal bir Commodore 64'den üstün olarak, 256 renk gösterebiliyor, standart 64'deyse renk paleti 16 renk ile sınırlıydı.

    Ürünün dış yapısının ve malzeme kalitesinin yüksek olduğunu söylemiştik, iç yapı ve devre tasarımıysa çok yüksek düzeyde değil. İç yapıyı incelediğinizde, sanki ürünün bir yeni sürümü daha yapılabilirmiş ve devre kartı çok daha basit ve sağlam hale getirilebilirmiş gibi düşünüyor insan. Özellikle ürün içinde sağa sola giden kablolar bizce yeni bir sürümde daha şık kurdele kablolara dönüştürülebilir. Cihazın joystick kısmı, 1980'lerin sonlarında kullanılmaya başlayan "mikro-switch" sistemini değil de, daha eski olan lastikli kontakları kullanıyor ki, bu kontakların pek uzun ömürlü olmadığını biliyoruz.


    Devre kartı basit ama sanki daha da yalın bir hale getirilebilinir


    Uyarılara rağmen, biz şarj edilebilir pillerle bir sorun yaşamadık

    C64 DTV, alt tarafına takılan 4 adet kalem pille çalışıyor, ürün üzerinde harici bir adaptör bağlantısı yok. Pil yuvasının vida ile açılıp kapatılması biraz can sıkıcı olmuş. Ürünün kullanım kılavuzlarında sadece alkali piller kullanılması ve şarj edilebilir pillerin kullanılmaması defalarca belirtilmiş. Açıkçası bu uyarılar bize biraz garip geldi ve tüm uyarılara rağmen ürünü şarj edilebilir pillerle denedik, hiç bir sorun da gözlemedik. Bazı yabancı kaynaklarda, ürünün içerdiği güç regülatörünün son derece kötü tasarlanmış olduğu ve bu yüzden de aşırı güç tükettiği, alkali pil kullanılması yönündeki uyarıların bu yüzden olduğu belirtiliyor. Biz cihazın pil ömrü konusunda kesin ölçümler yapamadık ama şarj edilebilir pillerle 2-3 saatlik kullanımda herhangi bir sorun görülmüyordu.


    Sarı renkli fiş görüntü sinyalini, beyaz renkli fişse ses sinyalini iletiyor

    C64 DTV'nin televizyonunuzla bağlantısı kompozit video girişi üzerinden sağlanıyor, ayrıca ses için ikinci bir fiş var. Commodore 64 stereo olmadığı için, C64 DTV de stereo değil ve tek bir ses kanalını kullanıyor. Eğer televizyonunuz üzerinde video ve ses girişi yoksa, piyasada satılan SCART adaptörlerinden kullanarak da bu bağlantıyı yapabilirsiniz. Zamanında hemen hepimiz Commodore 64'ü televizyona anten (RF) üzerinden bağlardık, kompozit bağlantı bu bağlantıya göre biraz daha iyi görüntü kalitesi sağlayabiliyor.

    C64 DTV'yi Commodore 64'e Çevirmek

    İncelememizin başından beri, C64 DTV'nin aslında bütünüyle Commodore 64'ü içerdiğini tekrarlıyoruz. Bazı meraklılar ürünün bu özelliğini kullanarak C64 DTV'ye klavye ve disket sürücü bağlamayı başarmış, dolayısıyla tam bir Commodore 64 haline getirebilmiş durumdalar. C64 DTV'nin devre kartı üzerinde var olan bazı lehim noktalarını keşfeden meraklılar, basit bir kaç lehimlemeyle ürüne bir PC klavyesi takabiliyorlar. Biraz daha uğraşırsanız, C64 DTV'ye ikinci joystick portunu, disket sürücü bağlantısını ve "User Port" dediğimiz kartuş bağlantısını da ekleyebiliyorsunuz.


    Orijinal kutusundan çıkartılıp üzerine iki joystick portu, klave ve disket sürücü
    portları, harici adaptör bağlantısı ve S-Video çıkışı eklenmiş bir C64 DTV

    Aslında yapılan değişiklikler sadece donanımla kalmıyor. Commodore 64 tutkunları, ürünün üzerindeki flash belleğe yeni programlar kaydetmenin de yolunu bulmuş durumdalar, böylece C64 DTV'yi tam anlamıyla kendi keyfinize göre donatabiliyorsunuz. Tabii bu söylediklerimizi yapmak, söylemek kadar kolay değil, üstelik bütün bu değişiklikler ürünü garanti dışı bırakıyor. Konu üzerine derinlemesine bilgiler için yararlanabileceğiniz bir kaç site var:

    C64 DTV'ye harici güç girişi ve klavye portu eklemek
    C64 DTV PAL sürümü üzerine her türlü bilgi
    Daniel Kahlin'in C64 DTV püf noktaları sayfası
    Mr. Latch-up'ın C64 DTV tavsiyeleri
    Oyunlar ve Kullanım


    C64 DTV, içinde toplam 30 adet oyun içeriyor. Bu oyunları cihaz açıldığında karşınıza çıkan basit bir listeden seçerek başlatıyorsunuz. Her şey son derece basit yapılmış, oyunları çalıştırmak için LOAD "IMP_MISSION",8,1 gibi Commodore 64'e özel yazım şekliyle komutlar vermeniz ya da Commodore 64 üzerine bilgi sahibi olmanız gerekmiyor. Oynadığınız oyundan sıkılırsanız tek tuşa basarak oyun seçim listesine tekrar dönebiliyorsunuz. Oyunlarda kaldığınız yeri kaydedebilme gibi özellikler yok, ama zaten cihaza yüklü gelen oyunlar da böyle özellikler gerektiren karmaşık oyunlar değil.

    Cihazın içerdiği oyunlar genelde Epyx ve Hewson firmalarının 1983 ile 1989 yılları arasında yayınladığı oyunlardan seçilmiş. Bu arada, web sitelerindeki bilgileri incelediğinizde, cihazın içerdiği oyunların listesindeki tutarsızlıklar kafanızı karıştırabilir. Ürünün ilk olarak ABD'de piyasaya sürülen sürümüyle, daha sonra Avrupa'da (ve ülkemizde) piyasaya sürülen sürümü tam olarak aynı oyunları içermiyor. ABD sürümünde, her ne kadar kutuda 30 oyundan bahsedilse de, burada aslında biraz kavram karmaşası var, çünkü Epyx'in "World Games" oyunu içindeki bazı oyunlar, listede ayrı oyunlar olarak sayılmış. Bizce ABD sürümündeki içeriğin 30 yerine 25 oyun olarak tanımlanması daha gerçekçi olurdu. Bizim ülkemizde satılan Avrupa sürümündeyse listede gerçekten 30 farklı oyun var, World Games içindeki oyunlar ayrı ayrı oyun olarak sayılmamış.

    Head The Ball
    Mission Impossibubble
    AlleyKat
    California Games
    Marauder
    Maze Mania
    Netherworld
    Impossible Mission
    Impossible Mission 2
    Jumpman Junior Paradriod
    Pitstop
    Pitstop 2
    Speedball
    Summer Games
    Winter Games
    Uridium
    Nebulus
    Cyberdyne Warrior
    Cybernoid Cybernoid II
    Super Cycle
    Zynaps
    Sword of Fargoal
    Gateway to Apshai
    Exolon
    Eliminator
    Firelord
    Championship Wrestling
    Rana Rama
    C64 DTV, işini düzgün yapan bir ürün. Cihaza yüklü gelen her oyunu denedik ve bir süre için oynadık. Bu süreç boyunca hiç bir oyunda yavaşlama, görüntü bozulması ya da kilitlenme gibi sorunlar gözlemedik. Belli ki tasarımcı Jeri Ellsworth, yola çıktığı ideal olan Commodore 64'ü bütünüyle tek yongaya indirmek amacını başarıyla gerçekleştirmiş. Cihaz kolay kullanılıyor ve çok kısa süre içinde istediğiniz oyunu başlatmış oluyorsunuz. C64 DTV'nin pek ergonomik olduğu söylenemez, ama bunun nedeni, ürünün örnek aldığı joystick tasarımının zaten en baştan rahatsız bir tasarım olması. Oyun kolunun ucu topuz şeklindeki joystickler, ancak jetonlu oyun makinası gibi, joystick'in bir zemine sabitlendiği durumlarda kullanılabilir oluyorlar, joysticki avucunuzun içinde tuttuğunuz kullanım tarzında, bu oyun kolunun ergonomik olması mümkün değil. C64 DTV'nin altında masaya sabitlemek için bir düzenek de bulunmadığı için bizce kullanımı rahat değil. Üreticiler en baştan, bu kullanışsız joystick tasarımı yerine o zamanların ideal joysticki Quick Shot II gibi bir tasarımı kullansalardı, ürün çok daha rahat kullanımlı olacaktı ama o zaman da görüntüsünün sevimliliği ve nostaljisi yitirilecekti.


    Ana menünün yükleniş ekranı ve oyun seçim menüsü


    Klasik oyunlar: California Games ve Impossible Mission

    Ürünü kullanırken tek gözlediğimiz sorun, renklerin belleğimizde yer etmiş Commodore 64 renklerine göre biraz soluk gözükmeleri konusuydu. Önceleri televizyondan kaynaklandığını düşündüğümüz sorunu araştırınca, kaynağının ürün tasarımının NTSC'den PAL'a çevrilirken yapılan bir hata olduğunu öğrendik. Elinden iş gelen arkadaşların, biraz uğraşarak renkleri eski düzeylerine getirmeleri mümkün, ama bir miktar lehim yapmak ve ürünün garantisini devre dışı bırakmak gerekiyor. Bu konuda detaylı bilgiler için tıklayınız.

    Kutu İçeriği


    C64 DTV ilginç kutu tasarımlarını simge haline getirmiş bir ürün. Ürünün ilk sürümleri piramit şeklinde değişik bir kutuda sunuluyordu, şu anda satılmakta olan sürümün kutusuysa altıgen kesitli bir silindire benziyor. Cihazın gerçekten de çok ilginç ve karmaşık bir paketi var, pakete fazla zarar vermeden açabilmek için dakikalarca uğraşamız gerekti. Altıgen şekildeki kutuyu ve özellikle de altındaki karton kısmı üretmek besbelli ciddi bir tasarım aşaması gerektirmiş, hafiften kağıt katlama sanatını andıran noktalara varılmış. Cihazın kutu içinde görünürde hiç bir bağlantısı olmadan durabilmesi için çok ilginç şeyler düşünülmüş, ürün alt tarafındaki deliklerden geçirilmiş tellerin alttaki kartonlara bağlanmasıyla yerine sabitlenmiş. Kutuyu açıp ürünü çıkartmak dakikalar sürüyor dediğimizde, abarttığımızı düşünmeyin, gerçekten de oturup uğraşmak gerekiyor. Kutuyu bir kere dağıttıktan sonra da bir daha eski haline getirebilecek marifetin pek kimsede olduğunu sanmıyoruz.

    Ürünün yapısı gereği, kutu içeriğinde özel bir yan yok. Kutudan C64 DTV yanında basit bir kullanım kılavuzu ve kısa Türkçe açıklamalar çıkıyor. Oyunlar konusunda özel bir açıklama verilmemiş, kullanıcıların sunulan oyunlara zaten aşina olduğu ya da kolayca çözebileceği varsayılmış belli ki. Oysa cihazın içerdiği oyunlardan bir kaç tanesi, kısa da olsa açıklamalardan yararlanabilecek yapıda. Örneğin ilk bakışta grafikleri zayıf gözüken Paradroid, aslen Commodore 64'ün en iyi oyunlarından birisi, ama oyunu çözebilmek için hayli kafa yormak gerekiyor. Benzer şekilde, Impossible Mission'un içerdiği yapboz bölümlerini çözmek de deneyimsiz kullanıcılar için zor olabilecek bir konu. Neyse ki, bu eski oyunların dökümanlarını ve orijinal kullanım kitaplarını bir kaç Google araştırmasıyla bulmanız mümkün


    Not Açıklamalarhttp://www.darkhardware.com/inceleme/c64dtv adresinden alıntıdır









    Sistem Notu : Bu ilan ikinci el kuralları dahilinde yoruma açıktır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mirae -- 10 Aralık 2011; 23:11:44 >



    ______________________________


    Bu kullanıcının dükkanına eklenen son 4 ürün





  • Fantastik
  • giana sisters olsaymış..
  • Mutlaka almak istiyorum.
  • bende çocukluğumdan kalma çalışan commodore 64 disket sürücüsü dataset full donanımlı var. birde full set amiga 500 bazen kuup çocuklarla nostalji yapıyorum çocukluğuma dönüyorum.
  • ürün hala satışta mı? almayı düşünüyorum
  • Bu ürünü satan var mı?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.