Merhaba, elimde 4k 60hz qled samsung tv ve 2k 144hz kaliteli ips panel asus monitor bulunmakta. Şimdiki sistemim r5 2600 ve rtx3060 artık 2k için yetmiyor. Kasayı satmakla uğrasmak da istemiyorum upgrade yapmakta istemiyorum 7 yildir hic bakim yaptirmadigim icin zaten islemci yerinden bile cikmaz diye dusunuyorum. 40bin tl butcem var. Internette ps5 pronun gücüne 4070 civari demişler. Kasa alırsam 5070li almak isterdim ancak fiyat 60bine fırlıyor. Artik teknoloji farki seriler arasinda fazla oldugu icin 4070li kasa almak istemiyorum. 3060da bu sorunu yaşadım. Resmi olarak frame gen olmadığı için çok adaletsizlik yaşadığımı hissettim. Bütçem 40bin olduğu icin ya ps5 pro almalıyım yada 40bin civarinda 5060li kasa ancak 5060 bildiginiz gibi 1080p kartı. Simdi 2k oynatsa bile ilerleyen yillarda yetmeyecek. Ps5 pro 40binlik fiyatı ile 60binlik kasa gücüne benzer bir güç veriyor üstüne 4k oynama seçeneği de var. Ancak tv 4k 60hz oldugu icin 4k 120fps verecek oyundan eksik verim alirim. Monitoru kullansam 2k 120fps alacağım ancak 4k goruntu alamayacagim icin yine eksik verim alacağım.Bu seneryoya göre sizce ne yapmaliyim? < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Bu seneryoda pc mi ps5 pro mu almalıyım?

-
-
Detaycı biri olduğunuz için uzun yazdım. İlgilenmeyenler auto scroll yapsın
-------------------
Size en iyi PS5 Pro gider. Yazdıklarınızdan öyle anlaşılıyor.
Konsolda timed exc olayı da önemli. Sony oyunları ve GTA 6 önce PS'e gelecek.
Ayrıca, konsola artık PC exc niteliğindeki oyunlar gelmeye başladı. Mesela BF6'da klavye mouse desteği var. Buna yazılı chat dahil. Ayrıca, ETS 2 ve AoE 4 gibi oyunlar PS'e duyuruldu. Muhtemelen, Wargaming oyunlarının PC versiyonları da gelir.
PS'e bütün Microsoft oyunları da ilk günden geliyor. Yakında Halo ve Starfield çıkacak. Hatta bazıları Plus'a veriliyor. Diablo 4, Plus Essential'e kalıcı verildi.
Yalnız birkaç detay var:
60 Hz TV kısıtlama yapar. O TV'le 120 Hz olayı, 120 Hz / 40 FPS modu ve VRR kullanılamaz. 40 FPS ve VRR özellikle önemli.
Tabi PS5 Pro gene önemli katkı yapar. Bazı oyunlarda, düz PS5'in 30 FPS Quality modunu 60 FPS'de oynarsınız. Veya GTA 6'da 60 modu Pro'ya özel olabilir.
Monitörde ise, o monitörle 120 Hz ve 120 Hz / 40 FPS'yi kullanabilirsiniz. 1440p de yeterli gelir. Fakat monitör muhtemelen HDMI 2.1 değildir. 2.1 olmayınca, PS5'te VRR açılmaz. VRR yoksa çoğu oyunda 60 FPS kilidi kaldırılamaz. Ayrıca, kilitsiz 40+ modu için genelde VRR gerekir.
Bir de VRR'ın haliyle akıcılığa etkisi var. Mesela Elden Ring'in Quality modu 50 FPS civarıdır. PS menüsünden zorla VRR açınca, sabit 60 gibi hissedilir.
----------------------
PS5 Pro'nun gücü, 5060 Ti 16 GB ayarında. Onda da şu an, 5060 Ti'ın DLSS üstünlüğü var. Seneye PS5 Pro'ya FSR 4 gelince, o konu büyük oranda dengelenecek.
RTX 4070, Pro'dan biraz daha güçlü ama onda 12 GB Vram var. Gittikçe daha çok sorun yaşayacak. Texture kısmak gerekecek falan.
Bir de, 4070'le Pro arasındaki performans farkı zamanla azalabilir. PS5 Pro, GPU değil, bellek band genişliği yüzünden geri kalıyordu. Bu darboğaz, yeni oyun motorlarında azalabilir.
Konsolda ayar optimizasyonu da güzel oluyor. Yapımcı en baştan ayarlıyor. Önemsiz ayarları kapıyor falan.
PC'de ise, tek tek ayar yapmaktansa, bütün ayarları en az high yapmak istiyoruz. Bu ayarların bazıları, görüntüyü etkilemeden FPS'yi düşürüyor. Bu da, PC'deki beklenti ve gereksinimi arttırır.
Son olarak: PC'de bazı oyunlarda stutter sorunu var. Özellikle UE5 oyunlarda oluyor. Konsollar bu bakımdan sorunsuz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi False King -- 26 Ağustos 2025; 15:12:17 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
-
Hocam ben kendi açımdan cevap vereyim belki sizin içinde yardımcı olur.Hayatımda hep konsol kullandım ama büyük bir terslik olmazsa Gta sonrası bilgisayar tarafına geçiş yapıcam.Konsolların performansı artık yetersiz bunun sebeplerinden biride yapımcıların artık optimizasyon işini bırakması.PC tarafında bu dlss ayarlarıyla çözülebiliyor ama konsol tarafında yapımcı insafına kalıyorsunuz.Düz konsolda mesela son zamanlarda oynadıklarımdan gidersek Death Stranding 2 ve Ac Shadows mükemmel bir optimizasyon sunarken Mafia The Old Country ve Mgs Delta rezil ötesi performans sergiliyor.Ben 60k pc vs pro arasında kalsam kesinlikle Pc tercih ederim.Hem dlss ile daha sorunsuz oyun deneyimi,hem bir sürü oyun pazarı olmasından dolayı en uygun fiyata oyuna erişim,yıllık abonelik ücreti saçmalığı olmaması.Ps exc oyunlarıda gelmeye başladı.Gamepass üyeliğini alıp her yerden oyuna erişmeyi tercih ederim.Gamepad ile koltuğa uzanarak oyunumu oynarım.
-
Ben de eskiden konsolcuydum ve söylediklerine sonuna kadar katılıyorum. Bu nesil konsollar gerçekten başarısız oldu. Ancak yeni nesilde bazı düzeltmeler yaşanabilir. FSR ve DLSS harika işler çıkarıyor yeni konsollarda bunların da kullanılmasıyla performansın artacaktır. Yine de konsollar teknolojide hep biraz geriden geliyor. Ps6 döneminde pc tarafında belki çok farklı sistemler olacak ve konsollar bunun için neslin bitmesini bekleyecek. Neyse, ben artık PC’ci oldum. 😄 Türkçe yamalar, uygun fiyatlı oyunlar ve özgürlükle çok mutluyum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 22MARTLI -- 26 Ağustos 2025; 16:14:8 >
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Arkadaşlar "Pc'de stutter sorunu var konsollarda sorunsuz" gibi cümlelere inanmayın. Bariz yalan bu bilgi. UE5 sorunlu bir motor. Konsola gelirken sorunlar yok olmuyor. Açın Digital Foundry gibi yerlerden izleyin performans testlerini, frametime grafiklerini görün. Sırf kullandığı ürüne olan sevgisinden yalan yanlış bilgi veriyorlar. Onlarca örnek atılır buraya.
Yakın zamandan Wuchang örneği. UE5 oyunu. Stutter sorunu olmasa bu grafik hep dümdüz veya dümdüze yakın olur.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JePinkman -- 26 Ağustos 2025; 16:34:7 >
-
Siz yazınca hatırladım Türkçe altyazı gibi çok önemli bir olay daha var PC tarafında.Ayrıca Fsr istediği kadar gelişsin konsollar için çok fark yaratacağını düşünmüyorum.Şuan optimizasyon kasmadan leş gibi oyun çıkartan bazı yapımcıların fsr geliştikten sonra konsol tarafına ekstra önem vereceğini sanmıyorum.PC tarafında kullanıcı ayarını yapabiliyor ama konsol tarafında yapımcıya bağlı kalındığı için sorun yaşanıyor.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Pc her zaman iyidir zaten tabi iyi bir pc iyi bir pc kursam da ps de oyun oynamak daha keyifli pc de online oyun oynamayacak derece de hile var
Bir kere fps oyunu ve futbol oyunu oynamayı bırakmak zorundasın pc de böyle sıkıntıları var sadece hikayeli oyun için olabilir
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Evet hile olayıda pcnin büyük eksisi. Allahtan single oyuncusuyum😅
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X