Şimdi Ara

Bu 'Mauritius' Nasıl Bir Yer Ya Rab (Türklere Vize Yok)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
10.123
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  •  Bu 'Mauritius' Nasıl Bir Yer Ya Rab (Türklere Vize Yok)

MAURİTİUS Hint Okyanusu'nda, Madagaskar Adası'nın 885 km doğusunda, bağımsız bir ada ülkesi ve İngiliz Uluslar Topluluğu üyesidir.
    Çevresi mercan resifleriyle kaplı, volkanik kökenli Mauritius kuzeyden güneye 61 km, doğudan batıya 47 km boyunca uzanır. İklim kasım ve nisan arasında sıcak, öbür aylarda serin ve kurudur. Kasırgalar adada zaman zaman büyük zarara yol açar. Bir zamanlar abonoz gibi değerli ağaçların bulunduğu ormanların yerini bugün tarlalar almıştır. Adadaki eşine az rastlanır türden yabanıl yaşam bugün yok olma tehlikesi içindedir. Uçamayan, büyük bir kuş türü olan dodonun sonuncusu 1681'de öldürülmüştür (bak. DODO).
    Verimli killi topraklarda çeşitli tropik bitkiler yetişir. Ovaların büyük bir bölümü şekerkamışı plantasyonlarıyla kaplıdır. Şeker dışarıya satılan önemli bir üründür. Öteki tarımsal ürünler yapraklarından elde edilen özsuyun ilaç yapımında kullanıldığı sarısabır, çay, domates, muz ve hindistancevizidir. Başta pirinç olmak üzere ülkenin yiyecek gereksinimi dışarıdan sağlanır. Ülkenin başkenti ve en önemli limanı batı kıyısında yer alan Port Louis'dir. Ada balıkçılıkta Japonya ve Rusya'dan teknik yardım alır. Turizm önemli bir gelir kaynağıdır.
    Mauritius, nüfusu hızla artan ülkelerden biridir. Nüfusun üçte ikisi ada yerlilerinden, geri kalanı Çinliler, Fransızlar, İngilizler,
    Afrikalılar ve melezlerden oluşur. Resmi dil İngilizce olmakla birlikte halkın çoğu Fransızca, bir bölümü de Fransızca'yla yerli dillerin karışımı olan Kreol dili konuşur. Yerliler arasında Hindu dini ve Müslümanlık yaygındır.
    Ülke düzenli hava ve deniz seferleriyle Fransa'ya, İngiltere'ye, Güney Afrika'ya, Japonya'ya ve Avustralya'ya bağlanır.

1990 yazında Başbakan Sir Aneerood Jugna-uth'un Mauritius Sosyalist Hareketi (MSH) ile Paul Berenger'in Mauritius Mücadele Hareketi (MMH) arasında bir ittifak kuruldu. İttifakın amacı, ülkede cumhuriyet yönetimi kurmak için gerekli anayasa değişikliğini yapmaktı. İş çevreleriyle Hintliler'in muhalefeti nedeniyle anayasa değişikliği için gerekli çoğunluk sağlanamadığından ittifak amacına ulaşamadı ve parlamento feshedildi. Daha sonra MMH hükümete katıldı. Açıklamaya göre bu karar, İrak'ın Kuveyt'i işgalinden sonra petrol fiyatlarının yükselmesinin doğurduğu huzursuzluk nedeniyle alınmıştı.
    Eylül 1991'de yapılan seçimlerde koalisyon partileri muhalefetin 3 sandalyesine karşılık 57 sandalye kazandı. Ülkede cumhuriyet ilan edilmesini öngören yasa 10 Aralık'ta kabul edildi. Mart 1992'de Mauritius'un İngiliz Uluslar Topluluğu içindeki statüsü değişti ve Genel Vali Sir Veerasamy Ringadoo geçici cumhurbaşkanlığına getirildi. Haziranda da Cassam Uteem, Ulusal Meclis tarafından cumhurbaşkanı seçildi.
    1971'den beri izlenen serbest ticaret bölgeleri kurma politikası sayesinde Mauritius ekonomisi çarpıcı bir gelişme göstermeye devam etti. En büyük başarı ise, bir zamanlar ekonominin tek dayanağı olan şeker üretimine bağımlılığınazalmasıydı. Turizm, giyim eşyası ve dokuma ürünleri ise yeni gelir kaynaklarını oluşturuyordu.

Tarih
    Arap gemicileri Mauritius'a 10. yüzyılda, Portekizliler de 15. yüzyılda ayak bastılar. 1598'de yönetimi ele geçiren Hollandalılar adaya Nassau Kontu Maurits'in anısına Mauritius adını verdiler.
    18. yüzyıl başlarında ada Fransızlar'a geçti ve adı "île-de-France" olarak değiştirildi. Fransızlar şekerkamışı tarlalarında çalıştırmak üzere Afrika'dan çok sayıda köle getirdiler. Napolyon Savaşları sırasında ada Hint Okyanusu'ndaki İngiliz gemilerine karşı askeri üs olarak kullanıldı.
    1810'da İngilizler adayı ele geçirdiler, ama ada halkının dili, yasaları ve gelenekleri korundu. 1830'larda İngiliz sömürgelerinde köleliğin kaldırılmasıyla birlikte şekerkamışı plantasyonlarında çalıştırılmak üzere adaya çok sayıda Hintli işçi getirildi.
    Mauritius 1968'de bağımsızlığını kazanıncaya kadar, bir İngiliz sömürgesi olarak kaldı.
    Ülkenin ilk başbakanı Sir Seevvoosagur Ramgoolan bu görevi 1982'ye kadar sürdürdü. Rodrigues Adası da Mauritius'a bağlıdır.

Başkent,Port Louis
    Resmî dil,İngilizce
    Yönetim biçimi, Cumhuriyet
    -Cumhurbaşkanı, Anerood Jugnauth
    -Başbakan, Navinchandra Ramgoolam
    Bağımsızlık,Birleşik Krallık'tan
    - Tarih, 12 Mart, 1968
    - Cumhuriyet ,12 Mart, 1992

Yüzölçümü
    - Toplam, 2,040 km² (179.)
    - Su (%) 0.05

Nüfus
    - 2005 tahmini 1,145,000 (153.)
    - Yoğunluk 603/km² (17.)

GSMH (SAGP) 2006 tahmini
    - Toplam 17.08 mlr $ (115.)
    - Kişi başına 13,703 $ (51.)

İGE (2004)0.800 (yüksek) (51.)
    Para birimi, Mauritius Rupisi (MUR)

alıntıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi samplus -- 13 Mart 2011; 16:17:53 >

• gerçek mi burası ya süper bi yer
    (Tabi Paran Varsa)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kerow -- 26 Mart 2009; 19:31:38 >
  • harikaymış yaşanacak yer
  • Çıplak dolasıyor millet burada,haberlere çıktı
  • quote:

Orjinalden alıntı: ρѕусhо

Çıplak dolasıyor millet burada,haberlere çıktı

Bakalım ilk kim soracak?

Nasıl gidilir?
  • quote:

ss var mı ?
  • Türkiye'den Dubai aktarmalı Mauritius turları var. Hem de mart ve nisan ayları orada sıcağın en çok hissedildiği aylar. Yani gitmek isteyenler için en ideal aydayız
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Olsun hocam bana uyar vize kolaylığı sağlarlarsa gideriz
  • bende buraya gitmek istiyorum

• quote:

Üni'de Mauritius'lu bir arkadaşım var. Gayet giyinik kendisi Ülkesinde nasıldır bilemem ama çıplak dolaşacaklarını sanmıyorum.
  • quote:

Orjinalden alıntı: sadu23

quote:

Üni'de Mauritius'lu bir arkadaşım var. Gayet giyinik kendisi Ülkesinde nasıldır bilemem ama çıplak dolaşacaklarını sanmıyorum.

pardon arkadaslar,ben bir yunan adası ile karıstırdım.haberlere çıkmıstı millet çıplak dolasıyordu turistler falan.Bu adayı Ayna programında izledim.Burada asker yok,polisinde silahı yok.burası somurge gibi birsey.

Edit:İmla hatası

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: sadu23

quote:

pardon arkadaslar,ben bir yunan adası ile karıstırdım.haberlere çıkmıstı millet çıplak dolasıyordu turistler falan.Bu adayı Ayna programında izledim.Burada asker yok,polisinde silahı yok.burası somurge gibi birsey.

Edit:İmla hatası

O Yunan adası Morinos mu ne öyle birşeydi. Magazin programlarında da çıkmıştı.

• bu otelleri bizim kıyılara yapacaklar. kıyamet kopar valla.
  • Yunan adası olan Mikanostu dünyanın en pahalı adası konaklama yeme içme v.b anlamında ortamı güzeldir anlarsınız :D
  • MAURİTİUS

MAHMUT ÖNÜGÖREN

12 senedir gitmeyi düşündüğümüz Mauritus Adasına nihayet gitme fırsatını yakaladık. Uçuşumuz Sudan Hartum’dan çıkışla Dubai üzerinden oldu. Mauritius’a gitmek için Türk vatandaşlarının vize alması gerekmiyor. Böylelikle yolculuğumuz daha da kolaylaştı.

Bütün seyahatimizi bir tur şirketinden paket program alarak yapmak daha kolaydı ama biz Sudan’da yaşadığımızdan ve böyle bir şansımız olmadığı için sadece bilet alarak yola çıkmaya karar verdik. Yani, yeni bir maceraya doğru yola çıkmış olduk. Hartum’dan Emirates uçağına binerek 4 saatte Dubai’ye ulaştık. ’a normal uçuşla 6 saatte gidilirken şansımıza havanın yağmurlu olması nedeniyle uçağımızın rotası Somali ve Tanzanya üzerinden olunca yolculuk 7 saat sürdü.
    Sabah 10’da Mauritus adasına selametle indik ve yorgun bir halde immigration polisine doğru gittik. Uçakta verilen 2 farklı formu doldurarak pasaportlarımızı verdik. Bu formda kalma süresini belirttiğimiz kadar vize verilmesi güzeldi. Fakat biletlerimiz üzerinde dönüş tarihlerimizin yazmaması ve formda kalacak bir yer adresinin de yazılmaması problem yarattı. Aslında bu şekilde içeri alınmamamız gerektiğini bildirdiler. Fakat sonuçta bir aile olduğumuzdan dolayı 21 günlük kalma vizesi verildi ve içeri girdik. Ardından sağlık masasına uğrayarak oraya da formlardan birini vererek işlemlerinizi bitirmiş olduk. Sonradan kalış süremiz uzayınca hemen aynı günde vizemizi bir ay daha kolayca uzattık.

Ada’ya gelmeden önce bir Sudanlı arkadaşımızın buradaki bacanağını aramasıyla bizi karşılamaya geldi. Milli eğitimde müfettiş olarak çalışan Halik Bouesha’nın tavsiyesi üzerine onunla havaalanına yaklaşık 45 km, adanın kuzeyindeki başkent Port Louis’e de 20 km uzaktaki kendi yaşadığı ilçeye yakın olan Grand Bay kasabasında villa tipi bir bungalov kiralayarak oraya yerleştik.

dsc00098.JPE

Yolda gelirken Halik beyle yaptığımız söyleşide Mauritius’un 17. yüzyılda Araplardan Hollandalılara, sonra Fransızlara ve en sonra da 18. yüzyılda İngilizlerin sömürgesi altına girdiğini ve 1968 yılında da Sir Seewoosagur Ramgoolam’ın İngilizlerle anlaşarak bağımsızlığına kavuştuğunu öğreniyoruz. Ama bu bağımsızlığa savaşarak değil, İngilizlere Dideo Garsie Adasını vererek kavuşmuşlar. İngilizler de bu adayı şu anda Amerikalılara kiralamışlar. Onlar da Hint Okyanusunda bir askeri üs olarak kullanmaktaymışlar.

Mauritius’un nüfusu 1,2 milyon. Bunların % 48’i Hindu, %30’u Hıristiyan, %20’si müslüman ve gerisi de budistmiş. Şu anda Cumhurbaşkanı Hıristiyan, Başbakan Hindu ama sırayla dönem dönem değişiyor. Bundan önceki Cumhurbaşkanı bir Müslüman’mış. Okullarda ingilizce eğitim ve yabancı dil olarak Fransızca okutuluyor ve Asya dilleri de tercihli ders statüsündeymiş. İlköğretim ve lise eğitimi ücretsiz, üniversite ise yıllık 300 $ kadar. Yolda gelirken dağların yamacında, yeşillerin içinde Mauritius Üniversitesi gördük ve çok beğendik. Burada havada % 60lara yaklaşan bir rutubet var. Gerçi senenin her günü yaklaşık bu oranda rutubetli bir bölge. Sıcaklık, yıl boyunca 30-33 dereceyi geçmiyor. Burada iki mevsim var. Uzun yaz mevsimi ve kış mevsimi. Şu anda kışa girme dönemi, yaz bitmiş durumda. Türkiye’ye göre tam tersi. Saat farkı bizden 1 saat ilerdeler. Hava akşam 6’da kararıyor ve 8’de hayat tamamen bitiyor. Adada hayat sabah çok erken başlıyor. Adada resmi dil İngilizce olmasına rağmen Fransızca’nın değişik bir lehçesi konuşuluyor, ama herkes İngilizce biliyor ve konuşabiliyor. Adada normal olarak her şey çok pahalı ve daha çok Euro kullanılıyor. 1 ABD doları 26,5 Mairitius Rupe civarında. Trafik İngiltere’deki gibi sağdan ve direksiyonlar da sağda.

dsc00103.JPE

Adaya 10. yüzyılda ilk gelenler Araplar. Sonraları 1500 yıllarında Portekizli gemici Domingos Fernandoz gelmiş ve Hint Okyanusunda üç adayı keşfetmiş. Mauritius, Reunion ve Rodriquez adaları. Bu üç adaya Mascareignes ismini vermiş. Daha sonra 1580de İspanyollar gelmiş. Sonra da 1598de Hollandalılar gelip adayı işgal etmişler ve kolonilerini kurmuşlar. Adaya şeker kamışı ekip Afrika’dan köleler getirmişler. Bu işte başarılı olamayınca da 1710da adayı terk etmişler. Daha sonraları 1715de adayı Fransızlar alıp kendi yönetimlerini kurmuşlar ve onlar şeker işini iyice pekiştirip rafineler kurmuşlar. Hindistan ve Çin’den ucuz olsun diye işçi getirip çalıştırmışlar. Daha sonra 1814 de adayı İngilizler işgal edip ele geçirmiş. Ekonomi canlanmış. Yollar yapılmaya başlanmış. Şeker ihraç oranı sürekli artmış, ta ki 1968’de bağımsızlığını ilan edene kadar.

Adanın ekonomik gelir kaynağını ilk olarak şeker üretimi, sonra turizm ve üçüncü olarak da tekstil oluşturuyor. 22 adet şeker rafinesi faal durumda ve yıllık 650 bin ton şeker ihracatı yapıyorlar. Adaya senede 800 bin yabancı turist geliyor. Ve adada 65 adet 5 yıldızlı otel (Resort Hotel şeklinde) var. 10 adeti de inşaat halinde. Bu yeni yapılanların bir kısmı 6, bir kısmı da 7 yıldızlı olacak.

devamı

• Evet beyler yaz geliyor. Türklere Vizede yok.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.