Şimdi Ara

BTK raporu: Türkiye’de fiber internet abone sayısı 9,2 milyona yükseldi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
1
Favori
1.218
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
9 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • BTK raporu: Türkiye’de fiber internet abone sayısı 9,2 milyona yükseldi
    Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) tarafından hazırlanan "Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü Üç Aylık Pazar Verileri Raporu'nun 2025 üçüncü çeyrek verilerine göre Türkiye’deki fiber abone sayısında önemli artış yaşandı. Toplam fiber abone sayısı 9,2 milyona yükseldi.

2024’ün üçüncü çeyreğinde Eve Kadar Fiber (FTTH) abone sayısı 6,40 milyonon olurken 2025’in üçüncü çeyreğinde yüzde 26,3’lük artışla 8,09 milyona yükseldi. Binaya Kadar Fiber (FTTB) abone sayısı ise 1,19 milyon olarak açıklandı. Böylelikle toplam fiber abone sayısı 9 milyon 292 bin 587’e yükseldi.

ADSL ve VDSL’i kapsayan xDSL abone sayısı bir senede yaklaşık 1 milyonluk düşüşe 10,20 milyondan 9,20 milyona geriledi. Kablo internet abone sayısı ise sabit gidişatını sürdürerek 1,49 milyon olarak açıklandı.

İnternet servis sağlayıcıların pazar payı

BTK raporu: Türkiye’de fiber internet abone sayısı 9,2 milyona yükseldi
    İnternet servis sağlayıcılarının abone dağılımına baktığımızda ise ilk sırada %53,61’lik pazar payı ile Türk Telekom’un yer aldığını görüyoruz. Ardından Turkcell Superonline, Vodafone, Türksat ve Turknet takip ediyor.

Ayrıca Bkz.Abone sayısında ikinci sıraya yükselen Türk Telekom’dan tüm müşterilere 20 GB internet hediye!

FTTH, FTTB ve FTTC nedir?

Fiber altyapıda fiber kablonun ulaştığı yere göre sınıflandırma yapılıyor.

FTTH (Fiber to the Home) “daireye kadar fiber” anlamına geliyor. Bu bağlantı şeklinde fiber kablo doğrudan dairenin içine gelir ve modeme fiber kablo bağlanıyor. FTTH ağlarda müşterilere 1 Gbps hız sunuluyor ve düşük ping avantajı elde ediliyor.

FTTB (Fiber to the Building) “binaya kadar fiber” anlamına gelen bu bağlantı şeklinde apartmanın girişine kadar fiber kablo geliyor, dairelere bakır kablo ile bağlantı sağlanıyor. Bu bağlantı şeklinde müşterilere 200 Mbps’ye varan hızlar sunuluyor. Bakır kablo, fiber kalitesinde bir miktar düşüşe neden oluyor. Ping FTTH’den biraz yüksek oluyor.

FTTC (Fiber to the Cabinet) “saha dolabına kadar fiber” anlamına gelen bu sistemde fiber kablo sokaktaki/caddedeki saha dolabına kadar gelir. Buradan daire içine kadar bakır kablo kullanılır. VDSL olarak adlandırılan bu çözümde 100 Mbps’ye kadar hız elde edilir ve ping daha yüksektir. BTK raporunda, VDSL bağlantılar xDSL kategorisinde sınıflandırılıyor.

• Doğrudur. Türk Telekom artık eskisi gibi yavaş ilerlemiyor. Normal bakır kablo gibi binaların üzerinden derme çatma eski sistem gibi FTTH fiberi ulaştırıyor. 50 mbps vdsl bile gelmeyen müstakil evimize geçen sene fiber geldi 1000 mbps kullanıyoruz fiyatıda 50 mbps VDSL ile aynıydı. ONT cihazı haricinde verdikleri WiFi 6e modem çöp. Aynı markanın WiFi 7 modemi ile kullanıyorum.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Rezillik.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Birileri şu doğu karadenizde bulunan müdürlüklerdeki dinozor fosillerini de dürtüklese de arkalarını kaldırıp bir iki kilometre kablo çekseler. Sitelerden başka yere gittikleri yok. Memleketin en zengin mahallesinde oturuyorum, ancak otellerde fiber görünüyor, evlerde-restoranlarda hâlâ VDSL var. Nato kafa nato mermer.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Superonline kullanıyorum, sinyal seviyesi yüksek. 35-38 dBm arasında çıktı. Gecikme oluyor. Hız 100Mbps. Saha ekibi aylar önce geldiğinde durumu not etti, teminat verdi. Hala iyileştirme yok.

• Moueson kullanıcısına yanıt

Sinyal seviyesi yüksektir. Benimki de öyle çıktı, saha ekibi ölçtü. Bekliyoruz aylardır. Gelişme yok.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Fwa 550bin den 703 bine yukselmis. Bu da altyapinin ne kadar rezil durumda oldugunu gosteriyor

aynen kanka. istanbula 1,5 saatlik mesafe sakaryanın en merkezi konumunda anlık hız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mari Lwyd -- 23 Ocak 2026; 21:16:35 >

• Arkadaş kaç kişi 1 gbit internet kullanır? Herkese aynı paketi astronomik fiyatlara satıyorlar ama e kadar a kadar diyerek o hızı da vermiyorlar. Veremezler de hiç bir telefon aşırı pahalı değilse hiç bir bilgisayar 1gbit hıza ihtiyaç duymaz. Çünkü o hızlara çıkamaz. Hız testi yaptığınızda bunu zaten görürsünüz. Sonuç olarak açık açık kazıklanıyor millet.

Evde tek internet kullanacak olan ben ise sadece 16mbit hıza ihtiyaç duyuyorum ama böyle bir paket kalmadı. Varsa da yüksek hızlarla aynı fiyatlara satıyorlar! İnternet bu gün ekmek gibi ay gibi ise en fazla aylık 200 TL olmalı. Hızını da ona göre belirle kardeşim!

• Benim bulunduğum binada TurkNet var ve apartmanın giriş kapısının üstünde ise, fiber dağıtıcı var.

Evime 1Gb internet aldım. Aylık ödediğim için 700TL.

Anlık hız testinde +900 görebiliyorum.

Ama o hıza her zaman ihtiyacım var mı ? Tabiki hazır. Ben evde host işi yapmıyorum. Yapacak olsam bile firma anlık o hızı 24saat sağlayamaz.

Arkadaşımın telekom tarifesini yeniledik. ilk 6 ay 360TL diğer 12 ay sanırım 720TL. Hız 35Mb.

Artık telekom 18 aylık sözleşme yapıyorlar. Çünki 2 yıllık sözleşme yapılıp, başka firmaya geçtiğinde cayma bedeli konusunda haksız çıkıyor.

Ve telekom 3 ay öncesinden aramaya başladı. Hat benim üstüme olduğu için benim tlf'um dan aradılar. Dedim sözleşme tarihim ne zaman... o zaman şimdi sözleşme yenilemem gerek yok dediğimde, tlf'daki bayan sesini yükseltir gibi oldu. Beyfendi neden yeni tarifye geçmiyorsunuz ? Dedim neden geçeyim. Daha sözleşme yenileme süreme var. Size uygun tarife sunuyoruz dedi. Dedim gerek yok. İkna etme çalışmaları sonuç vermedi ve kapattım mecburen yüzüne. Kadın benim sözleşmemi yeniletmek için fırça atma moduna girdi.

Tabloların bazılarında üstün körü rakamlar var. Evinin içine kadar fiber kablo gelip, sonlandırıcı ile cat6 seviyesine geçen ile, Mahallesine fiber gelip evlerine 2 telli bakır kabo, yani telefon hattından klasik internet alanları topluyor malum firma. Onlara da "size fiber internet veriyoruz" diye reklam ediyor.

1) Fiber internetde gelen ve giden aynı rakamlarda olur

2) Kişisel olarak kullanım öncesinde, fiber sonlandırıcı olması gerekir. Eğer kendi network cihazınızda HBA var ise de, o sokete takabilirsiniz.

Ülkemizde maalesef herşey yanıltıcı şekilde lansman yapılır.

İçinde %0.4 fındık olana "fındıklı..." - %0.001 muz aroması olana "Muzlu..." isimleri ile lansman çok doğal karşılanıyor.

Gelen 1Gb internet için yeterli hıza sahip diske ve bunu anlık işleyebilecek cihaza sahip olmanız gerekir.

Hiç birimizin de çok uzun süreli bu hıza ihtiyacı yok.

Daha da kötüsü, karşı tarafın, sahip olduğunuz hızlarda her bağlantı için o hızı destekleyecek kapasitesi yok.

Örnek olarak bu forum da anlık 100kişi olsun.

Herkesin 100Gb lik internet hızını karşılayabilecek bir host da değil bu forum.

Forum yazılımı da o kapasitede sorgu karşılayabilecek bir kod yapısında değil. Tüm forum DB sini ram'e aktarmak da oldukça maliyetli olacağına göre....

Selamlar

• VDSL+ Fiber değildir. Eski bakır kablo sistemdir. Türk Telekom yatırımı reklama ve lansmanlara harcayıp duruyor. İşinin ehli insanlar iş başına getirilmelidir...

Türkiye internet hızında afrika ülkeleri ile yarışıyor. Şuan 70. Sıralarda...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi derlemeler -- 24 Ocak 2026; 10:24:30 >

SİSTEM: AMD Ryzen 7600 İşlemci - Arctic Liquid Freezer II 240 sıvı soğutma -MSİ B650 Tomahawk Anakart - GAINWARD RTX 4070Tİ PHOENIX Ekran kartı- Kingston Fury Beast 32 GB(2x16) DDR5 6000 MHz CL36 Ram - MSI MPG A850G PCIE5 850W + GOLD Power Supply - Samsung 970 Evo 512GB M.2 - Kingston Fury Renegade 1 TB ( 7300 -6000) Soğutuculu 1TB M.2 - ASUS TUF GT 501 KASA - ASUS TUF GAMING 27" VG27AQ1A 170Hz monitör...
  • Fiber var ama Telekomun işgüzar personelleri apartman içinde kablo çekmediği için fibere geçemiyoruz.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.