Şimdi Ara

Türkiye'de genişbant internet abone sayısı 100 milyona dayandı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
1.157
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
8 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Türkiye'de genişbant internet abone sayısı 100 milyona dayandı
    Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 2026 yılının ilk çeyreğine ilişkin Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü Üç Aylık Pazar Verileri Raporu'nu yayımladı. Rapora göre Türkiye'deki toplam genişbant internet abone sayısı 100 milyona merdiven dayadı. Sabit genişbantta 50 Mbps ve üzeri hızları tercih eden abonelerin oranı da ilk kez yüzde 44'ü aştı.

Genişbant abone sayısı 99,5 milyona yükseldi

BTK verilerine göre 2026'nın ilk çeyreğinde toplam genişbant internet abone sayısı 99,5 milyona ulaştı. Böylece abone sayısı bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,1, yıllık bazda ise yüzde 3,7 artış gösterdi.

Sabit genişbant tarafında özellikle fiber internet büyümeye devam etti. Eve Kadar Fiber (FTTH) abone sayısı 9.150.396'ya ulaşırken bu alandaki yıllık büyüme yüzde 29,2 olarak gerçekleşti. Binaya Kadar Fiber (FTTB) abone sayısı ise 1.151.936 olurken bu kategoride yıllık bazda yüzde 6,9 düşüş kaydedildi.

2026 yılı ilk çeyreğinde fiber internetin sabit genişbant pazarındaki payı yüzde 48,5'e yükseldi. xDSL'in payı yüzde 39,3'e gerilerken kablo internetin payı yüzde 7,1 olarak gerçekleşti.

Pazar lideri yine TTNet

İnternet servis sağlayıcılarının pazar paylarında TTNet liderliğini korudu. Abone sayısına göre TTNet'in pazar payı yüzde 52,79, gelir payı ise yüzde 54,58 oldu. TTNet'i abone sayısında Superonline yüzde 15, Türksat yüzde 7,36 ve Turknet yüzde 6,77 ile takip etti. Gelir tarafında ise Superonline yüzde 19,23, Turknet yüzde 6,90 ve Türksat yüzde 3,44 pay aldı.

Mobil genişbant abone sayısı, bilgisayardan ve cepten internete erişen kullanıcılar dahil olmak üzere bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,4 artarak 78,3 milyona yükseldi. Aynı dönemde mobil internet kullanım miktarı yüzde 5,9 artışla 4,88 milyon TByte oldu. Kablo internet dahil toplam sabit genişbant veri kullanımı ise yüzde 4,7 artarak 20,55 milyon TByte seviyesine çıktı.

Ayrıca Bkz.Türkiye'de internet trafiğinin lideri YouTube: Mesajlaşmada şaşırtan sıralama

Sabit genişbant aboneleri aylık ortalama 322,4 GByte, mobil genişbant aboneleri ise 20,8 GByte veri kullandı. Her iki kategoride de ortalama kullanım miktarı bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,1 arttı.

50 Mbps üzeri bağlantılar öne çıktı

BTK verilerine göre sabit genişbant abonelerinin hız tercihleri de daha yüksek paketlere kaymayı sürdürüyor. 2026'nın ilk çeyreğinde abonelerin yüzde 44,6'sı 50 Mbps ve üzeri hız sunan internet paketlerini tercih etti. 24-50 Mbps aralığındaki paketlerin payı yüzde 37,9 olurken, 16-24 Mbps paketleri yüzde 8,5, 10-16 Mbps paketleri ise yüzde 7,5 pay aldı.

Kaynak:https://www.btk.gov.tr/s3/web-btk-site/7708c26c-5161-4919-8b3d-daa31d4ac8fb/2026/06/4615015e-244a-4bb4-bfd3-937cf9480229.pdf

• İnternet çok pahalı bir hal almaya başladı. Her 6 ayda bir yüksek oranda zam geliyor, bana göre makul bir açıklamasıda yok.
    Hızlı internet daha ucuz ve ulaşılabilir olmalı. Fiyatlarda neredeyse her firmada aynı durumda bir Rekabet Kurumu incelemesi gerekiyor bence.

Ayrıca fiber bağlantıda modem dayatması kaldırılmalı, tamamen kullanıcı takdirinde olmalı. Kendi modemini kullanmak isteyenler için operatörler tüm gerekli bilgileri kullanıcılara sağlamalı.

Fiber internet için 100 Mbps altı internet paketleri kaldırılmalı. Upload hız limitleri download hızlarına göre min bir oranda sunulması zorunlu olmalı. Şimdilik bence min %25, belli bir süre verilmeli altyapı geliştirmelerinden sonra min %50 olmalı.

Birde şu ADSL altyapıları acil bir şekilde fiber dönüşüm yapılmalı. Bu zamanda bu bağlantı gerçekten yakışmıyor.
  • Demek ki hizmet gelince vatandaş hızlı internet talep ediyormuş.
    Hızlı internet talep edilmiyor diyenler vardı

• Çoğu eve gereksiz aslında sabit internet. Sadece tüketim odaklı.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Ayrıca fiber bağlantıda modem dayatması kaldırılmalı, tamamen kullanıcı takdirinde olmalı. Kendi modemini kullanmak isteyenler için operatörler tüm gerekli bilgileri kullanıcılara sağlamalı.

Fiber internet için 100 Mbps altı internet paketleri kaldırılmalı. Upload hız limitleri download hızlarına göre min bir oranda sunulması zorunlu olmalı. Şimdilik bence min %25, belli bir süre verilmeli altyapı geliştirmelerinden sonra min %50 olmalı.

Birde şu ADSL altyapıları acil bir şekilde fiber dönüşüm yapılmalı. Bu zamanda bu bağlantı gerçekten yakışmıyor.

• ulkenin %50ye yakini hala dsl ile 50 mbpslerde surunuyor. biri de benim. fiber donusum icin dilekce de verdik her seyi yaptik. 25 yillik haklari tek bir firmaya verirsen ne rakabet olur ne de baska bir sey. seni beni dusunen yok, tek dertleri min masrafla max kar. yiyene afiyet olsun, bizim karnimiz uzun sure once doydu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sahilli -- 2 Temmuz 2026; 15:13:59 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 8,3 milyon abone xdsl çöpü kullanmaya devam ediyor??? neden????

Pendik Telekom genel müdürlüğü 3. kat saha ekip sorumlusu bana yokuşu yaptı. sizin sokağın projelendirmesi kapanmış soruyorum peki ne yapabiliriz Telekomda olsaydınız ''yardımcı olurduk'' ama şu an yardımcı olamiyoruz.

Ülkenin omurga altyapı sağlayıcısı aynı zamanda hizmet sattığı için rakip kullanıyorsan seni umursamiyor bile.

• quote:

50 Mbps üzeri bağlantılar öne çıktı

Sanırım şöyle sayıyorlar : 100 Mbps aboneliğin var ama 40 Mbps alıyorsun. İstatistiklerden 100 Mbps kullanan abone

• interwap kullanıcısına yanıt

Bu yüzden Speedtest.net verileri daha güvenilir. Hattı ne diye sattıklarının önemi yok, önemli olan pratikte ne aldığın.

• Upload hızı %5 verildikten sonra fiberin hiç bir anlamı yok. Bizim operatörler hayla eski asimetrik paketleri satmaya devam ediyorlar. Tamam Tüketici yine rahat edebiliyor da neden içerik üreticileri düşünülmüyor? Veya onlarıda boş verelim arkadaşa 2 gb lık video yollarken bile kanser olduğunuzu farkedeceksiniz bunun bahanesi de yok önce şu saçma politik durumun çözülmesi lazım fiberde teknik olarak hiç bir engel yok upload konusunda. En azından fiber gerçekten fiber olsun ki herkese yayılsın herkes rahat etsin. Simetrik internet fiberin en büyük nimetidir dakat bize verilen fiber fiber bile değil anladığım kadarıyla. Upload konusuna ne zaman el atılacak artık yorulduk fiber beklemeden önce fiberin gerçekten fiber özelliği taşıması lazım.

• Ben lisedeyken 85 milyon diyorlardi hala 85 milyon nüfus

• power-pc P kullanıcısına yanıt

Altyapı yok çünkü.

Sabit internetler hane başı ve işyerleri kullanıyor. 100 milyon dediği 100 milyon tekil kişi değil. Mobil internetlerin çoğu tekil kişi o nüfusa daha yakın bir sayı.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Worldnet fiber bağlattım çok ucuz 2-3 marka daha var. Rekabet çok iyi geldi fiyat çok ucuz

• Sabit hat telefon ve internete abone olan aile çevrmede hiç kimse yok. Daha bir kaç günce önce televizyonda benzer bir açıklama yapıyordu biri, hemde anket sonuçlarıyla. Çocuk yaşlı herkeste internetli cep telefonu var. İstesenden istemesende zaten her ailede en az bir mobil hatı yaşam şartları mecbur kılıyor. Buna rağem sabit hat aboneliklerin bu kadar yüksek verilmsesi şüpheli, yada gizli zenginler çok. İnsan ister istemez, parasını havaya savuran kim bu enayiler diye sormadan edemiyor. Yanlış anlaşılmasın, burada internette iş yapan bireysel profesiyonelleri ve zenginleri kastetmiyorum.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.