Şimdi Ara

Bisiklet için km saati projesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
2.252
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar bikaç gündür kafamı fena kurcalayan bi proje var aklımda.

Bisikletime kendi km saati tasarlamak istiyorum.

Şimdi benim yapmak istediğim hem km saati görevini yapsın. Park ettiğim zaman alarmı kurayım adamın biri bisikleti yerinden kımıldatınca bağırsın filan. Ben geldiğimde pin kodunu girerek alarmı kapatayım.

Lcd ekran, tuştakımı, civalı hareket sensörü, sonra hız için manyetik sensör filan falan kullanıcam.
    Bunlar şimdilik zor değil gibi görülüyor tabi işe başlayınca epey bi problem çıkacaktır ama başlamak bitirmenin yarısıymış.

Neyse şimdi sizlere sormak istediğim şu ki:
    Bir bisiklete bu projeyi yaparken bir km saatinden beklediğiniz nelerdir öğrenmek istedim. Veya eklenebilecek farklı özellikler neler olabilir şöyle bi fikirlerinizi alayım dedim.

Benim şimdilik aklıma gelenler alarm özelliğinin dışında,
    Sürat
    toplam km
    yolculuk süresi
    yolculuk mesafesi
    ortalama hız
    max hız

Gibi değişkenler benim aklıma gelenler. bunların dışında sizin de şu da olsa iyi olur dedikleriniz?
    Bisiklet hareket halindeyken ekranda nelerin görünmesi beklenir?

Ben kolay bi menü tasarlamaya çalışacam. herşeyin fazlasıyla görsel olmasına uğraşıcam. ilk bikaç cevaptan sonra menü tasarlama olayıyla işe başlamayı düşünüyorum. daha sonra gelecek istek olursa onları da dahil etmeye çalışırız tabi.

Yıllar sonra editi:
    Proje Dosyası talepleri oldu.
    Buyrunuz: Bisiklet.rar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Th3r4p1sT -- 7 Mayıs 2020; 16:33:37 >

• saat ve ortalama hız uzun yolculuk yapçakların baya bir işine yarıyabilir :) alarm hariç bu bütün özellikleri olan dijital bi şeyi 10 tl ye almıştım zamanında maliyeti hesapla bence önce kıyaslama açısından eğer çok yüksek çıkarsa hız göstergesini satın alıp alarm vs için modifiye daha hesaplı çıkabilir senin için
  • Yanlış anlaşıldım galiba :D
    Piyasada tabiiki var. en ucuzu 10 lira. onun altında bi fiyata malolacağını hiç sanmıyorum zaten :D
    ama benim istediğim kendi yaptığım bişe olsun ve bu tüm özellikleri bulundursun. menüleri kendi istediğim şekilde dizayn ederim. kendi istediğim özellikler bulunur. vs. vs.

Alarm işi için civalı darbe sensörü kullanıcam. mekanların camlarına yerleştirilen cinsten onda bi sıkıntı yok. :D

Fikirlerinizi alayım derken yukarıda dediğim gibi, yani özellik olarak nelerin olması güzel olurdu?
    Nelere şu da olsaydı güzel olurdu diyebilirsiniz düşüncelerinizi merak ettim.

Teşekkürler, iyi forumlar...
  • Pic + cny70 sensörüyle yapabilirsin kolay gelsin
  • quote:

Orijinalden alıntı: Arcatera

Pic + cny70 sensörüyle yapabilirsin kolay gelsin

atmel microdenetleyicilerinden birini düşünüyorum. sensörü de civa düzenekli darbe sensörü kullanıcam.
    sorum bu değildi yani :D

sorum ne kullanıp nasıl kullanacağım değil sonuç olarak ortaya neyi çıkaracağım ile ilgili. hangi özellik olursa güzel olurdu diye soruyorum.

Teşekkürler..
  • Hocam aslında sisteme bir GPS alıcı ekleyip, gezilen güzergahı da kaydetmek bence çok güzel olurdu. Hatta sonra bu kaydedilen güzergahı google earth üzerinde göstermek vs. de cabası...
  • quote:

Orijinalden alıntı: yxsdf

Hocam aslında sisteme bir GPS alıcı ekleyip, gezilen güzergahı da kaydetmek bence çok güzel olurdu. Hatta sonra bu kaydedilen güzergahı google earth üzerinde göstermek vs. de cabası...

Uçtuk hocam :D nerdeyse yol bilgisayarı dicen :D
    altı üstü 4x16 veya 2x16 lcd display kullanarak bişeyler yapmaya çalışıcam.
    Bahsettiğin olayı adamlar sıfır arabalara bile ek paket olarak koymak için milyarlar istiyolar.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Şehir İçin Bisiklet Tavsiyesi
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: akur

vallahi yol bilgisayarı daha güzel olur

elim değmişken yol bilgisayarımı yapsam ne :D:D
    tabi daha bir lcd display e 4 satır yazıyı ancak yazdırabildim sabahtan beri. ortada ne tuştakımı var daha ne de sensör :D
    ama hepsi oalcak başladık sonuçta işin yarısını hallettik.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Th3r4p1sT
    Bahsettiğin olayı adamlar sıfır arabalara bile ek paket olarak koymak için milyarlar istiyolar.

Hocam, yok yahu o kadar zor bir iş değil, çok da bir masrafı yok, GPS alıcı ebayde 30-40 dolar civarına var. Ve gps alıcıları kullanmak kolaydır, sadece seri iletişim kullanıyorsun...

Kolay gelsin...
  • quote:

quote:

Hocam, yok yahu o kadar zor bir iş değil, çok da bir masrafı yok, GPS alıcı ebayde 30-40 dolar civarına var. Ve gps alıcıları kullanmak kolaydır, sadece seri iletişim kullanıyorsun...

Kolay gelsin...

yaw alıcıdan almak diil mesele ki :D alıcıdan gelen veriyi işlemciye aldık diyelim. hatta onu bide işledik. ama 4x16 bir lcd ekranda bu veriyi nasıl kullanıcam :D
  • quote:

quote:

quote:

Kolay gelsin...

yaw alıcıdan almak diil mesele ki :D alıcıdan gelen veriyi işlemciye aldık diyelim. hatta onu bide işledik. ama 4x16 bir lcd ekranda bu veriyi nasıl kullanıcam :D

bi video vardı gps entegresi ve pic programlayıcıyla(o tür bişey) yapılmış devre vardı.enlem-boylam olayını derece dakika saniye olarak gösteriyordu falan.en basitinden onu yap sonra lcd ekler navigasyon bile yaparsın :D

• quote:

Orijinalden alıntı: burak_gsk

bi video vardı gps entegresi ve pic programlayıcıyla(o tür bişey) yapılmış devre vardı.enlem-boylam olayını derece dakika saniye olarak gösteriyordu falan.en basitinden onu yap sonra lcd ekler navigasyon bile yaparsın :D

mantıklı görünüyor. ama şu andaki en büyük problemim. cihazı kapatıp açtığımızda veya pilini değiştirmek istediğimizde belirli verilerin kaybolmamasını sağlamaya çalışıyorum. 3 gündür bunun için uğraşıyorum :)
    teker çapı, gidilen toplam km filan cihaz kapandığında sıfırlanmaması için uğraşıyorum. sandığımdan daha zor bi olaymış :D
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: burak_gsk

mantıklı görünüyor. ama şu andaki en büyük problemim. cihazı kapatıp açtığımızda veya pilini değiştirmek istediğimizde belirli verilerin kaybolmamasını sağlamaya çalışıyorum. 3 gündür bunun için uğraşıyorum :)
    teker çapı, gidilen toplam km filan cihaz kapandığında sıfırlanmaması için uğraşıyorum. sandığımdan daha zor bi olaymış :D

yüksek faradlı kondansatörle o işi görebilirsin(lcdye elektrik göndermeyecek sadece çipin sıfırlanmasını engelleyecek olursa o dediğin olabilir)

• valla en son olarak bu ihtimali düşünüyorum.
    o zaman da yeni pili takma süresini ayarlamak lazım :D
    öyle görünüyok ben harici bi hafıza entegresi daha kullanıcam :d fazladan yer kaplamasını istemiyodum ama yapcak bişe yok artık.
    derleyici programın üretici firmasına da sordum adamlar da bi türlü yardımcı olamıyolar :d
  • Aylar oldu bitireli projeyi. biraz üşendim ama sonunda şu videoyu hazırlayabildim.

alet gayet güzel bişey oldu. ağırlığı 296 gram. güneş enerjisi ile veya jsb üzerinden şarj olabiliyor. arazideyken acil bi durumda telefonu usb kablosu üzerinden şarj edebiliyor.

anlık hız
    maksimum hız
    ortalama hız
    tur süresi
    tur mesafesi
    toplam mesafe
    tekerleğin rpm i

gibi fonksiyonları var.

bisikleti park ettiğimde alarmını kuruyorum. alarmın hassasiyet ayarını da ekledim. sarsıntıya duyarlı

gece sürüşü için ekran arka ışığı var. elle açılıp kapanabiliyor. ortamda yeterli ışık varsa programdan açık yapılsa bile yanmıyor.

cihazın elektriği kesildiğinde, pil bittiğinde(ki 2 aydır bitmiyor çünkü gündüz dışarıdayken şarj oluyor.) hiç bir bilgi kaybolmuyor.

tur bilgileri güvenlik kodu ile sıfırlanabiliyor. Ayrıca yine güvenlik kodu ile tüm ayarlar ve bilgiler orjinale (fabrika ayarı derdim de fabrika yok ortada)

ilk kurulumda manyetik sensör ve mıknatısın konumunu ayarlayabilmek için bir menü oluşturdum. mıknatıs sensör karşısına gelince ekranta "TAMAM" yazıyor ve buzzer ötüyor.

tekerlek bir turunu 5 sn gibi bir sürede tamamlayamadıysa anlık hız sıfırlanıyor.

tekerlek çevresi bilgisi mm cinsinden giriliyor.

fazla bahsetmeye de gerek yok aslında. videolar her şeyi anlatıyorlar. ilk video projenin sanal ortamda çalışmasını gösteriyor. tüm menülerini özelliklerini filan gösteriyor. ikinci videoda ise projenin başından sonuna kadar fotoğrafladığım ve videoya aldıklarımı birleştirdim yani projenin gerçek hali bulunuyor. iyi seyirler...

Video 1

Video 2

ayrıntılı bilgi ve baştan sona tartışma konusu da burda. burda,
    http://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=76574

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Th3r4p1sT -- 19 Ekim 2013; 19:49:42 >

• Piller gittiğinde veri kaybı olmaması için ya pic'in eepromuna yazabilirsiniz (ki belirli bir okuma yazma ömürleri var diye biliyorum)

yada harici eeprom entegreler kullanabilirsiniz. Bunlarda güç kesilse bile verilerinizi koruyabilirsiniz (flash bellek gibi)
  • quote:

Orijinalden alıntı: _panzerschreck_

Piller gittiğinde veri kaybı olmaması için ya pic'in eepromuna yazabilirsiniz (ki belirli bir okuma yazma ömürleri var diye biliyorum)

yada harici eeprom entegreler kullanabilirsiniz. Bunlarda güç kesilse bile verilerinizi koruyabilirsiniz (flash bellek gibi)

fikirleriniz için teşekkür ederim. bir üstteki mesajımda bu dediklerinizi yaptığımı ve bu problemin olmadığını okuyabilirsiniz. keza projeyi bitireli birkaç ay oluyor. ayrıca birinci videonun hemen başında da 2402 entegresi görülüyor zaten.

quote:

cihazın elektriği kesildiğinde, pil bittiğinde(ki 2 aydır bitmiyor çünkü gündüz dışarıdayken şarj oluyor.) hiç bir bilgi kaybolmuyor.

http://www.youtube.com/watch?v=96a9UzoaPQ8

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Th3r4p1sT -- 1 Mayıs 2012; 22:46:41 >

• Güzel çalışma olmuş, elinize sağlık.
  • 2 yıllık konuyu yeniden hortlatmanın vakti geldi heralde artık :)

arkadaşlar videolardan da anlaşılacağı gibi cihaz biraz yer kaplıyor bisikletin üzerinde kocaman görülüyor.
    o yüzden bir hevesle eklediğim ve aslında pek de kullanmadığım bazı özellikleri de iptal ederek dış görünümü ve programı yeniden tasarlamak istiyorum.

şimdi takip edenler biliyordur ki projeyi 8051 denetleyicisi ile tasarlamıştım. bu entegrede ne hafıza sorunu ram sorunu filan hiç bişey yoktu. her şeyden bol bol vardı zira. şimdi devreyi filan da küçültmek istediğim için entegrenin de daha küçük bişey olmasının yeterli olabileceğini düşündüm.

pic16f84 ün pin sayısı yeni tasarım için işimi gayet görüyor. ancak programlarım için gerekli hafızayı karşılayabilir mi emin değilim.

data=108.1 Byte (ram burası oluyor. program içerisinde kullandığım değişkenler filan burada.)
    code=12231 Byte (Burası daha çok ekrana karakter basmak için filan kullandığım tabloları barındırıyor.)

velhasılı olaylar işte böyle. bu hafızaları karşılayabilmek için hangi pic i kullanmalıyım. tabi amaç devrenin küçük olması olduğu için 40 pinli pic önerilerini kabul etmicem :) çünkü halihazırdaki entegrem zaten 40 pinli ve çok da güzel çalışıyor.

edit: az kalsın unutuyodum. programda bir adet timer kesmesi ve bir adet harici kesme girişi kulanıyorum. bunları da karşılaması gerekiyor yeni entegrenin :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Th3r4p1sT -- 16 Mart 2014; 12:33:44 >

• Th3r4p1sT T kullanıcısına yanıt
    Merhabalar, arduino micro kullanabilirsin. Epey ufak tefek bir cihaz. Ebayden max 10 dolara kargo dahil satin alabilirsin.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.