Şimdi Ara

Bisiklet Dinamosu ile Telefon Şarj Etmek!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
2.236
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhabalar değerli forum kullanıcıları; ben bu işlerle daha önce pek ilgilenmeyen biri olarak, geçenlerde aklıma dahiyane(!) bir fikir geldi. Klasik ve basit bir yöntem, sanırım pek çoğunuz düşünüşsünüzdür; dinamoyu bisiklete bağlayıp telefonu şarj etmek istiyorum. Elimde 12V bir dinamo var. Tek tek kabloları keserek ziyan etmek yerine önce gelip sizin bilgi birikiminizden yararlanmak istedim.

Şimdi bildiğim kadarıyla telefonumun (Lg G2, android yani) kablosunun içinde 4 tane bakır tel var. Fakat dinamonun 2 tane ucu (+,-) var. Ben bu 4 telden hangilerini +'ya, hangilerini -'ye takacağımı nasıl anlarım? Hadi ki taktım, direk pedalları çevirdiğim zaman elektrik üretebilecek miyim? Yoksa bir akü alıp enerjiyi aküye mi depolamalıyım?

Bu konu hakkında tecrübeliyseniz lütfen çekinmeyin, bilgilendirin. Teşekkür ediyorum şimdiden.

• akü al önce aküye bağla akü şarj devresiyle olur. veya dinamo max 15-16 veriyorsa sadece diyotla bağlayabilirsin. sonra çıkışa bir regülatör tak 7805 olur ama biraz verimsizdir. paralel olarak da kondansatör bağlarsan devre çalışacaktır. usbde siyah uç toprak(gnd 0 diye de geçebilir) kırmızı uç da +5v. akü falan ağır olur ben sadece sürerken şarj etsin yeter diyorsan yüksek kapasiteli bir kondansatör al. sonra buna direk regülatör bağla ama pek sağlıklı olmaz. kondansatör kapasitesi yükseldikçe sağlık artar ama akü kadar olmaz. ama eğer şu kaliteli maxvell kondansatörlerinden alırsan bayağı güçlü oluyorlar. bir de hocam bu yaz onun gibi bir şey yapmak istiyorum da bu dinamoyu nerden bulabilirim? daha doğrusu elimde gereksiz birçok dianamo var da bunları bisiklete nasıl takıyoruz? illa bisikletçiye götürmem lazım mı?
  • Hocam 12v 2-4a arasi aku alin. Akuyu dinamo ile sarj edin. Daha sonra arac cakmak sarj aleti alin. 7805 gore hem verimli olur hem sarj etmeme vs sikinti yasamazsiniz

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hesher kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim bilgilendirdiniz, vallahi hocam ne yalan söyleyeyim ben bu işlerde çok acemiyim. Hiçbir bilgim yok diyebilirim yani. Amacım dışarıda sürmek değil zaten. Evde küçük bir bisiklet var; onun tekerine takıp telefonu şarj etmeyi düşünüyorum. Dinamoyu kendiniz de takabilirsiniz, internette anlatılıyor pek çok sitede. Dinamoyu da bisikletçilerden bulursunuz. Şahsen ben bisikletçiden almıştım.

Bir de hocam regülatör olmazsa olmaz mıdır? Kullanmazsam cihaza zarar verir mi sizce? Eğer almam şart ise, nereden bulabilirim regülatörü? Ya da regülatör kullanmak yerine uygun bir akü ile bu işe halledebilme imkanım var mıdır? Başta da belirttiğim gibi pek tecrübem yok bu konuda, mazur görün lütfen. Teşekkür ederim tekrar.
  • Teşekkürler hocam, yalnız şu araç çakmak şarj aleti neye yarar? Gerekli midir bu sistem için? Benim aklımdaki sistem çok basitti aslında, dinamoyu aküye, aküyü telefona bağlayıp şarj etmek. Bu kadar kolay değil mi bu iş, ben mi çok kolaya kaçıyorum yoksa?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GakgoBey23 -- 25 Nisan 2015; 21:44:00 >
  • Bir konuyu belirteyim 4 kablo gnd + ve diğer ikisi data kablosudur sarz esnasinda kullanılmaz veri aktarımında kullanilir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: AnminisTraktor

Bir konuyu belirteyim 4 kablo gnd + ve diğer ikisi data kablosudur sarz esnasinda kullanılmaz veri aktarımında kullanilir.

Teşekkür ederim, peki bu 4 kablodan hangi ikisinin veri aktarımında, hangi ikisinin de şarj için kullanıldığını nasıl anlayabilirim? Tek tek denemeli miyim?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Hocam cakmak sarj aleti isinizi garantiye alir tele bir sey olmaz. Direk aku baglarsaniz sorun cikabilir

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Telefonlar 5V ile şarj olur. Aküden 12V gelir arada 7V fark var 1V olsa belki basit bir direnç ile halledilir ama 12V telefonu+bataryayı yok edebilcek güce sahip. Araç şarj aleti 12V u 5V'a düşürmek için kullanılır yani telefonunuzu usulünce şarj eder.

• sepkov kullanıcısına yanıt
    Çok sağolun. Peki direk 5V luk akü alsam olmaz mı? Bir de bu araç şarj aleti ile kaç V'a düşürebileceğimi ayarlayabilir miyim? Örneğin bugün 10V'a düşürmek istiyorum, yarın 4V'a. Oluyor mu böyle, yoksa sadece 5V'a mı düşürüyor?
  • hocam regülatör olmadan şarj ederseniz batarya ısınır bir de üstüne şişip patlayabilir. hatta orjinal olmayan adaptörler kullanınca batarya şişiyor ya işte onun biraz büyüğünü yaşarsınız zaten muhtemelen şarj almaz. araç çakmak girişi şarj cihazı regülatördür zaten internette siteler var 1-2 dolara alabilirsiniz ancak gelmesi 1 ayı buluyor kargo ücretsiz olunca. eğer 6 volt akü alırsanız 2 diyot bağlayarak regülatörsüz çalıştırabilirsiniz ancak regülatör gibi sağlıklı olmaz ve şarj etmeme durumu var.http://www.ebay.com/itm/Car-Charger-Adaptor-Bullet-Dual-USB-2-Port-for-iPod-iPhone-4-5-C-S-Samsung-WOAU-/171533107618?pt=LH_DefaultDomain_15&var=&hash=item27f02b81a2 şunu alıp ucundaki girişlere aküden gelen 2 fazı bağlarsanız çıkıştan usb ile telefon şarj edebilirsiniz. ancak dinamoyu direk aküye bağlarsanız hem sağlıklı şarj olmaz hem de siz sürmediğiniz zaman potansiyel ters yöne döneceğinden motoru çalıştırmak için akım yollar. en azından diyot ile (motorun dc olduğunu farz ediyorum ac ise köprü diyot denen bir şey var ondan gerekecek) akımı tek yöne indirmeniz gerekiyor.

• Hesher kullanıcısına yanıt
    Anladım hocam. Okullar kapanana kadar pek uğraşamam zaten, şimdi isteteyim 1 yaza kadar gelir umarım Teşekkür ederim size de.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sarı Bıyık

quote:

Orijinalden alıntı: AnminisTraktor

Bir konuyu belirteyim 4 kablo gnd + ve diğer ikisi data kablosudur sarz esnasinda kullanılmaz veri aktarımında kullanilir.

Teşekkür ederim, peki bu 4 kablodan hangi ikisinin veri aktarımında, hangi ikisinin de şarj için kullanıldığını nasıl anlayabilirim? Tek tek denemeli miyim?

http://i00.i.aliimg.com/img/pb/773/107/603/603107773_451.jpg
    Usb 2.0 kablo detayi burada sana gnd ve + lazim hocam

• bilmem işinizi görür mü?

https://www.youtube.com/watch?v=bbzIVk9PV2Q
  • 1!!!1!!!!!1!!!!!!!OHA KARDEŞİM RESMEN DEHASIN!!!!!!!!!1!!!!1!!!
    ALLAHINI SEVEN PARA BİRİKTİRİP ARKADAŞI SİLİKON VADİSİNE YOLLUYORUZ
  • Madem konu hortlamış. Ihtiyaciniz olan şeyler 12v dinamo, bir araç çakmak şarj cihazı (çıkış amperi 1-2A olsun), biraz kablo, şarj cihazını telefona bağlamak için USB kablosu. Yapımı, dinamodan gelen +12volt kabloyu a. Şarj cihazının + ucuna bağlayın. Dinamonun - ucunu da a. Ş. Cihazinin -ucuna bağlayın. Araç şarj cihazının usb girişine de telefonunuzu bağladıktan sonra dinamo döndükçe telefonunuz şarj olacaktır. Iyi forumlar
    youtube.com/ZehirOyuncuErdem
    Youtube: DoctorErdem'in Kayıtları

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.