Şimdi Ara

Bir plakanın üstüne led koymak???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
28
Cevap
0
Favori
1.397
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar eminim sizin için çok basit hatta gülüceğiniz türden bir soru olucak ama zaman ayırıp cevap yazarsanız çok sevinirim.. çok makbule geçer...
    Elimde ekteki gibi bir plaka var... bu plakanın üstünü beyaz led lerle doldurucam...

size sorum.. daha dogrusu yapmak istediğim..
    1-bu plakanın üstüne olabilicek rn yüksek sayıda led koymak istiyorum...
    2-birbiriyle baglantısız sıralar var. bu sıraları bırbırıne baglamak ıcın en sade yöntem...
    3-devrenın tek bir noktadan elektrik almasını istiyorum..
    4-elektrigi bir adaptorden alıcam (voltaj secımlı). devamlı bu adaptore baglı kalsın ve acıp kapama tusu olsun..

cok cok tesekkurler....

• Bu kolay ama bazı noktalar var :
    1-) Her led birbirinden farklı karakteristiğe sahip olduğu için her led'i bir direnç üzerinden beslemek gerekecek ( dengeli ışık alabilmek için.

2-) Bu plaketle bunu yapmak sıkıntılı iş bu işe uygun piyasadan uygun plaket temin edebilirsin.

3-) Bir yüzeye en fazla led'i sığdırmak istersen dirençlere yer kalmıyor 2 plaket kullanabilirsin böylesi daha uygun olur.
  • siz tabi çok profesyonel baktınız olaya...
    benim en istemedıgım seyde direnc kullanmak... yani butun ledleri aynı yerden aynı torbanın ıcınden aldım, hepsi beyaz ısık veren led. 3v versem bişey olmaz die dusunuorum?? hatta 4.5v versem bıle bısey olmuyor..
    degelı ısık derken, butunledleri buraya koyup bı yerden elektrık versem hepsı aynı gucte yanmayabılırmı??
  • Evet bütün ledler aynı seriden bile olsa aynı oranda ışık veremezle bunu dengelemek için direnç kullanmak lazım.
  • İki ledi paralel bağlayıp tek direnç koymak da yanlıştır.Yeri gelmişken yazayım dedim
  • geçen akımı ölçüp ona göre dirnc kullanmak filan cok ugrastırıcak beni... direncsiz yapım ben bu işi.... zaten bir amacım yok.. ölesine projektor gibi bişey yapıcam.. sırf zevkine...
  • beyaz ledleri seri şekilde çalıştırmak göründüğü kadar kolay değil basit uygulamalar için 4-5 tanesini tek direnç sorun çıkarmayabilir ama bu yanıltmasın durup duruken ledlerden birinin yanmadığını görebilirsin
    bu yeşil ledlerdede içinde geçer ledlerin çipslerinden kaynaklanan nedenler olduğunu düşünüyorum
    melih arkadaşın dediği gibi tek tek direnç gerekiyor yada bir driver kullanmak gerekiyor şuanki deneyimlerimize göre böyle farklı teknoloji ledler varsa bilemiyorum
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: Razorbackyani butun ledleri aynı yerden aynı torbanın ıcınden aldım, hepsi beyaz ısık veren led. 3v versem bişey olmaz die dusunuorum?? hatta 4.5v versem bıle bısey olmuyor..

ledlere bişey olmaz gibi görünüyor ama
    4.5 v nasıl veriyorsunuz? akımı serbest bırakıyorsunuz led de çakebildikçe çekiyor >100 mA ölçeceksiniz
    o değerlerde bu akım sabit olarak ugulanırsa 3-4 saat içidne ledin ışık şiddeti azalır muhtemelen 8 saat sonna söner bir lede nekadar akım sağlarsanız okadar parlar ama dedikleri gibi 100 bi nsaat garantisini kimse vermez bir led 25 mA de bile o kadar süre dayanmaz

kaliteli bir elektronik cihazlarda bakın led lerdi nönündek dirençlere çoğunlukla 5mA ayarlanmış
    artık yeni nesil ürünlerde direnç den fazlası da var hepsi akım kontrollü led driverlerle kontrol ediliyor

• aaaa olmadı ozmn.. benım adaptor sanırım 1000ma verıyor... Üzerinde current:dc1000ma diye bir ibare var çünkü...

ben ledlerin dayabmasının voltla ilgili birsey oldugunu sanıodum.. direnclerlede sadece voltu azalttıgımızı sanıodum.. demekki ledi bozan amper mıs..

ya benım yapmak ıstedıgım sey, o plakanın uzerıne olabıldıgınce cok beyaz led koymak... öle sabahtan aksama kadar yakmıcam, 5 dakka yakarım belkı 1 hafta yakmam bir daha.. ölesine yapıorum yanı... bu sekıldede ledlerın bozulma durumu varmı??
    bide bu adaptorden cıkan voltu yukselttıkce amperde yukselıyormu?
    ısıgın parlaklıgı ve gucunu voltmu ampermı belırlıyor?
  • bir sorum daha var... resımdekı plaka + 30 tane beyaz led = 10 ytl ye aldım... adam gecırmısmı bana sizce?
  • quote:

Orjinalden alıntı: Razorback

bir sorum daha var... resımdekı plaka + 30 tane beyaz led = 10 ytl ye aldım... adam gecırmısmı bana sizce?

yoo çok iyi fiyata almışsın
  • tamamını paralel olarak bağla... aynı uçlar yani anotlar ile katotlar birleşsin.
    Sadece 3VDC verirsen ve adaptörün de regüleli ise pek sorun olmayacaktır. Zaten spot gibi birşey yapacağından bazı ledlerin diğerlerinden sönük olması önem arzetmeyecektir. Fiyat gayet makul. Şayet makul ise tedbir olarak da bir adet 2.2Ohm/2W lık bir direnci + voltaja bağla ve bu dirençten geçerek ledlere gir. O zaman 4.5Volta da çıkabilirsin ama biraz riskin artar. Ya da ledlerin ömründen biraz yersin.
    Bu durumda - yi ledlerin katoduna , +yı ise 1 dirençten geçerek kedlerin anoduna tek bir noktadan bağlamış olursun
    Kolay gelsin.
  • quote:

bir sorum daha var... resımdekı plaka + 30 tane beyaz led = 10 ytl ye aldım... adam gecırmısmı bana sizce?

bence ucuz
  • bana volt ve amperın ne oldugunu ve arasındakı ılıskıyı anlatmanız mumkunmu acaba?
    bugun yaptıgım bır kac denemeden sonra dusunduklerımın yanlıs oldugu ortaya cıktıda...

• quote:

bana volt ve amperın ne oldugunu ve arasındakı ılıskıyı anlatmanız mumkunmu acaba?
    bugun yaptıgım bır kac denemeden sonra dusunduklerımın yanlıs oldugu ortaya cıktıda...

Tanımında volt belirei bir potansiyele ait iki noktamız var. Potansiyel farkından dolayı hani nasıl su akacak yer buldumu deniz seviyesine inmek ister ya elektronlar da bu potansiyelden dolayı akmaya başlarlar. Eyer 1c yüke denk olan elektron geçince ( sanırım e.y= 1 elektron yükü= 1.6.10-19 burdan hesaplayabiliriz) ı jolulelik enerji harcanıyorsa o iki nokta arasaındaki potansiye 1 volttur.
    Amper ise tanım olarak iletkenin bir kesitinden birim zamanda geçen elektron sayısıdır. A= q/t yani akım = yük/ zamandır. Yükü columb zamanı saniye cinsinden alırsak akım amper çıkar. Sonuçta 1sn süreyle iletkenden geçen elektronları sayarsak ve c cinsinden bu değeri bulursak o telden geçen akım şiddetini bulmuş oluruz. Klasik bir benzetmeyle anlatabiliriz. Alttan boruyla bağlı bileşik kap olsun biri boş biri doludur ve araya açıklığını ayarlayabildiğimiz bir vana koyduk. Vana kapalıyken potansiyel fark olmasına rağmen kablo kesik olduğundan yani direnç sonsuz olduğundan akım geçmez. Vanayı biraz açtığımızda potansiyel fark olduğundan su akmaya başlar ve su akısı oluşur vanadan geçen suyun şiddeti amperdir. vanayı açtığımızda direnci düşürürüz ve su daha şiddetli akar (v= ı/r den )
    Son olarak adaptördeki swıtchle iki tel arasındaki potansiyeli ayarlarsınız akım miktarını değil ve verebliceği akım miktarı değişmez yani sizdeki adaptörden 4.5 v ta da max 1A 9v ta da max 1A çekebilirsiniz. Farz edin ki 2a çeken bir devre bağladınız sonuçta en fazla 1A çekersiniz.
    18 ohm direnç bağladınız ( teoriğe göre konuşuyorum ) 500ma çekerseniz 9 ohm bağladınız 1a çekersiniz 5 ohm bağladınız normalde 1.8 a çekmeniz gerekirken adaptör max 1a verdiği için yine 1a çekerseniz adaptörünüz 2a lik olsaydı 1.8 a rahatrahat çekerdiniz.
    Umarım anlatabilmişimdir.
    Kolay gelsin...

• sanıyorum deneyiniz ledler üzerinde yaptınız

elinizde mulitmetre ve ayarlı direnç varsa birkaç denemede olayı daha iyi çözeceksiniz.

voltla amper arasında ilişki ohm kanununda yatıyor

yani bir direnç üzerinden geçen akımla doğru orantılı volatjı üzerinde toplar

akım nasıl geçer? bunu akımı tüketen almaç belirler almacın iç direnci ve harcadığı güç akımı çekebildikçe çeker

şimdi bir adaptörün üzerinde 1000 mA yazıyor olması 1000 mA kadar akımı sağlayabileceğini
    söyler tabiki bu amper değerine ulaşana kadar voltajını kaybedebilir.

bir beyaz ledi çalıştımak için ledin katoloğunda genellikle 3 volt tipik değer olarak yazar maksimumda 4 volta çıkabilir diyebilir. bu o ledin kimyasal yapısının ışık üretmek için alt ve üst sınır voltaj değerleridir

Elimizde 5 Volt olsun ve bir ayarlı direnç birtane de beyaz led

ayarlı direncimiz 10Kohm olsun ledimize seri bağlı olsun ledin doğru bacağına + yı direncede - yi bağladığımızda multimetre ile değerleri okumaya başlayalım
    led yanabilmek için 3 volt değerine ulaşmak isteyecek ..
    besleme kaynağımız 5 volt idi dolayısyle direnç üzerinde 2 volt kalabalir
    2 volt 10 Kohm direnç üzerinden 2 volt/10000 ohm = 0.0002 amper değeri okuyacaksınız
    led ışık verirz ama çok zayıf verir
    (pratikte led 3 volta ulaşamayacaktır ışık vermesi için bir miktar voltaj dan tasarruf edip hesap değerinden bir miktar büyük akım değerine ulaşacaktır.)

10K direnç değerimiz yavaş yavaş düşürdüğümüzde direnç üzerindeki voltaj ve içinden geçen Akım ile doğru orantılı azalacaktır led de aldığı voltajı yavaş yavaş arttırarak 3 volt 3.1 3.2 artacaktır. kalan voltaj hep direnç üzerinde kalacaktır bu esnada akım değeri tipik 25 m amp değerine ulaştığında led içinde tipik voltaj değerine ulaşacaktır. bu ledin maksimum ışık verdiği ancak bozulmadan kalabileceği maksimum ışık şiddetidir. direncimiz küçültmeye devam ettiğimizde led dahada ışık verecek voltaj değeri maksimum voltajını geçemeyecek ama akım çekmeye ve artmaya devam edecektir oluşan bu akım fazlası hem direnci hemde ledi ısıtıp kavurmaya başlayacaktır.

yani olabildiğince akım olabildiğince ışık şiddeti ama okadar kısa ömür.

pratikte bir ledden maksimum ışık şiddetini elde etmek için çok yüksek akım alması sağlanabilir
    ancak bu kavrulma yani ısınma meselesini bertaraf edecek sürede akım uygulanmalıdır.

biliyoruzki insan gözü titreyen bir ışığın belli frekansda titrediğini farkedemeyecektir öyleyse ledi hızlı yakıp söndürerek ve kavrulmayacak sürede akım tatbik edecek olursa sınırlar zorlanabilir. bunun için
    frekans kontrolü yani Pulse width modulasyon gerekir.

yani bir t1 zamanı kadar akım verilirken t2 zamanı kadar akım verilmeyerek döngü sağlanır
    bu istenilen voltajla yapılabilir ancak yüksek voltajlar t1 süresini çok küçülteceğinden titreme
    farkedilebilir. bazı led üreticileri PWM için değerleride verirler
    t1/t2 için (duty ratio) 1/10 pulse genişliğ içinde 0.1 ms olarak verilir
    burada akım 100 mA değerlerine ulaşır.

Not: Arkadaşlar ben yazarken bir çok konuya açıklık getirmişler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elektrodam -- 22 Ocak 2006 21:51:19 >

• untayk ve 90alper90, cok cok tesekkür ederim...
    elektrodam arkadasım sana aşmış bir sekılde tesekkur ediyorum...
    bana tam istedıgım seylerı soledın...
    elektronıge bayılıyorum yaa... allah kahretsın bankacılık ve fınans okuyorum ben....
    benım elektronık muhendıslıgı mekatronık fln okumam gerekıyordu...
  • farketmez ki... ben de iktisat mezunuyum ama elektronik bir aşk yaani...

• ben bu işe ciddi gircem.. ama biras daha beklemem lazım, dersler cok agır... finaller ustuste bınıo...

"Pulse width modulasyon" bunun hakkında daha ayrıntılı bılgı alabılırmıyım??
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.