Şimdi Ara

Bir insanın farklı renkleri gördüğünü test edemeyiz. [BENCE] (18. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
440
Cevap
20
Favori
9.869
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1617181920
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Konuyu kavrayamamış, mantığını anlayamamış olan ne çok eleman var yahu şok oldum resmen.

Eski sistemlere göre bu mümkün değildi, ancak ışığın dalga boyu ile artık bu mümkün teorik olarak, ancak bunun hala bir kanıtı yok, gördüğümüz eyi somut olarak ifade edemeyiz herhangi bir şekle tabii olmadığı için.

Aynı şey koku ve tat alma için de geçerlidir. Senin algıladığın sirke kokusu ile benimki aynı değil. Aynı elmadan birer tane yesek belki farklı tatları alacağız.
  • quote:

Orijinalden alıntı: hawloo

Işık olmayan ortamı zaten her hâlükârda göremeyiz.

Oyle demiyorum telefonun ekraninin yaydigi isigi tamamen siyaha ayarlarsak kimse onunu goremez. Ama beyaz yaparsak herkes gorebilir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben arkadaşlarıma anlattığımda hepsi "he" deyip geçmişti
  • O zaman Sarııııı deyince Lacivert cevabını almak çok zor olurdu.

Forumlarda bir de takımların rengini tartışırdık..
  • Tamam işte.

Adam karanlığı beyaz olarak görüyor.

Beyazdan başka hiç bir şey göremiyor senin karanlıktan başka hiçbir şey göremedim gibi.

Açtığınız beyaz ışığı da adam karanlık olarak sen beyaz olarak görüp yolunuzu görerek devam ediyorsunuz.

Edit: Aslında siyah istisna edilebilir. Çünkü ışıksız ortam. Normal görende görmeyiz göremez ortamı diyebiliriz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hawloo -- 9 Nisan 2014; 22:32:52 >
  • İnsanlar renk körü olduklarını bu yüzden geç anlıyorlar zaten.
  • quote:

Orijinalden alıntı: MirAccK

O zaman Sarııııı deyince Lacivert cevabını almak çok zor olurdu.

Forumlarda bir de takımların rengini tartışırdık..

Ama sadece ismini Lacivert olarak öğrenmişiz ve sarının yanına lacivertin geldiğini biliyoruz. Aslında ikimiz de farklı renkde görüyor olabiliriz.
  • 3.sayfada yazmışım sıfır alıntı ve hala tartışılıyor anlaşıldı ki ne bilimden anlayan var ne bir şeyden vay arkadaş

birde bazen oturup cevap verip tartıştığımız oluyor
  • Oyle zaten. Gecen felsefe dersinde bu konuyu isledik.

• Bunu yaklaşık bende 4-5 senedir düşünüyorum ama işin içinden çıkamıyorum.Düşünüyorum ozaman bu renk körlüğü testleri v.s olaylar ne.Bence Mesele Bir insanın kırmızıyı yeşil diğer insanın yeşili kırmızıyı algılaması değil.Kırmızıyı ben bu şekilde görüyorsam diğer insan çok çok başka (benim hayal edemeyecğim bir renk) bir renkte görüyor olması.Arkadaşların verdiği örnekteki gibi olsa işler karışır

Birde bu konuyu sadece ben düşünüyorum zanneymiştiim herkes böyle düşünüyormuş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi always strike -- 9 Nisan 2014; 23:01:00 >
  • Oha aynısını yıllar önce düşünmüştüm
  • Renk körleri toplanmış.
  • Orijinalden alıntı: hawloo

Arkadaşlar biran düşündüm de aklıma şöyle bir soru geldi.

Şimdi örnek veriyorum siz normal gördüğünüz gibi renkler görüyorsunuz kabul edelim ve bu renklerin hepsinin ismini biliyorsunuz/başkası tarafından öyle öğretildi.

Senin gördüğün kırmızı rengi ben yeşil, yeşil gördüğün rengi de kırmızı olarak görüyorum.

İkimizde aynı renge bakıyoruz ve ismi kırmızı. Ama gördüğümüz renkler farklı.

Nasıl ya olur mu öyle şey demeyin.

Sen doğduğumdan beri bayrak, kan gibi şeyleri hep kırmızı olarak görüp kırmızı diye adlandırmış sın. Ama senin gördüğün bayrak ve kanı ben yeşil görüp kırmızı olarak adlandırıyorum.

Böylece hiç karışıklık olmuyor.

Şimdi diyebilirsiniz bayrağı yeşil kanı yeşil görmek mi olur çok itici diye ama nasıl alışırsanız nasıl görmeye başlarsanız öyle olur.

O yüzden kimin hangi rengi nasıl gördüğünü bilemeyeceğimizi düşünüyorum.

Belkide çoğunlukla benzer renkler görüp bazı kişiler farklı görüyor olabilir.

Hepimiz denize bakıyoruz ama hepimiz farklı farklı görüyor ama aynı adla hitap edip karşımızdakinin de öyle gördüğünü düşünüyor olabiliriz.

Sonuçta insanların renk zevkleri birbirinden farklı. ,

Dalga geçmek için açmadım sizde görüşlerinizi belirtin lütfen.

Edit: Bazı arkadaşlar renk körlüğünden bahsetmekte ama anlatmak istediğim renk körlüğünden daha farklı bir olay.
    Bazı rengi göremeyenleri zaten ayırt edebiliriz.

Aynı soru tekrar sorulmasın diye.

Orijinalden alıntı: Blackkan

Hocam peki oyle olabilir fakat bunun olamayacağını anlatabilirim . Mesela benim kirmizi gördüğümü sen aslinda açk mavi görüyorsun ama ismi kirmizi . Bana kirmiziyi betimle desem ne diyceksin? Açık tonlarda diyceksin. Ama benm gördüğüm kirmizi seninkine uymayacak . İşte boyle dusunerek tezini çürütmş olabilirim .

Hayır hiçte çürümüş olmuyor bir kere.

Benim gördüğüm açık maviyi ben halk arasındaki ifade edilen diliyle anlatacağım. Kimse anasının karnında açık renk diye öğrenmiyor bunlar hayattan öğrenimler.

Açık görüyorum evet ama halk arasında verilen isimlerle betimlerim.

Orijinalden alıntı: jose55

yazılı veya sözel olarak evet dediğiniz doğrudur anlatılamaz fakat şimdi...

http://ismailari.com/wp-content/uploads/2008/04/matlab_ile_imge_isleme_08.png

Herkesin gördüğü renkler farklı fakat isimler aynı ozaman herkes gördüğü deniz rengini resimdeki renk rakamlarına göre yazsın 1 - 2 - 3 hangi renk

(varsayalım deniz halk dilinde mavi isimli renk... X Kişi yukarıdaki resimde 1 numaralı rengi görüyor,Y kişi 2 numaralı rengi görüyor ama ikisiin öğrendiğide isim olarak mavi işte burada gösterin görüğünüz rengi dediğimizde ikisinin gösterdiği farklı çıkacaktır.

Arkadaş biraz düşündüm de yine olmuyor ya.

Şimdi ben denizi kırmızı olarak görüyorum.

Numaralı olanlardan kırmızı olan zaten ortada ki benim gördüğüm.

Ortadakini işaretleyeceğim.

Anladın mı?

Gel kardeş. @bRaVo!

dediğin mantıklı ama renkleri birbirimize söylememiz için isim kullanmamız mutlaka gerek ne demek istediğini anladığımı sanıyorum

• Orijinalden alıntı: hawloo

Arkadaşlar biran düşündüm de aklıma şöyle bir soru geldi.

Şimdi örnek veriyorum siz normal gördüğünüz gibi renkler görüyorsunuz kabul edelim ve bu renklerin hepsinin ismini biliyorsunuz/başkası tarafından öyle öğretildi.

Senin gördüğün kırmızı rengi ben yeşil, yeşil gördüğün rengi de kırmızı olarak görüyorum.

İkimizde aynı renge bakıyoruz ve ismi kırmızı. Ama gördüğümüz renkler farklı.

Nasıl ya olur mu öyle şey demeyin.

Sen doğduğumdan beri bayrak, kan gibi şeyleri hep kırmızı olarak görüp kırmızı diye adlandırmış sın. Ama senin gördüğün bayrak ve kanı ben yeşil görüp kırmızı olarak adlandırıyorum.

Böylece hiç karışıklık olmuyor.

Şimdi diyebilirsiniz bayrağı yeşil kanı yeşil görmek mi olur çok itici diye ama nasıl alışırsanız nasıl görmeye başlarsanız öyle olur.

O yüzden kimin hangi rengi nasıl gördüğünü bilemeyeceğimizi düşünüyorum.

Belkide çoğunlukla benzer renkler görüp bazı kişiler farklı görüyor olabilir.

Hepimiz denize bakıyoruz ama hepimiz farklı farklı görüyor ama aynı adla hitap edip karşımızdakinin de öyle gördüğünü düşünüyor olabiliriz.

Sonuçta insanların renk zevkleri birbirinden farklı. ,

Dalga geçmek için açmadım sizde görüşlerinizi belirtin lütfen.

Edit: Bazı arkadaşlar renk körlüğünden bahsetmekte ama anlatmak istediğim renk körlüğünden daha farklı bir olay.
    Bazı rengi göremeyenleri zaten ayırt edebiliriz.

Aynı soru tekrar sorulmasın diye.

Orijinalden alıntı: Blackkan

Hocam peki oyle olabilir fakat bunun olamayacağını anlatabilirim . Mesela benim kirmizi gördüğümü sen aslinda açk mavi görüyorsun ama ismi kirmizi . Bana kirmiziyi betimle desem ne diyceksin? Açık tonlarda diyceksin. Ama benm gördüğüm kirmizi seninkine uymayacak . İşte boyle dusunerek tezini çürütmş olabilirim .

Hayır hiçte çürümüş olmuyor bir kere.

Benim gördüğüm açık maviyi ben halk arasındaki ifade edilen diliyle anlatacağım. Kimse anasının karnında açık renk diye öğrenmiyor bunlar hayattan öğrenimler.

Açık görüyorum evet ama halk arasında verilen isimlerle betimlerim.

Orijinalden alıntı: jose55

yazılı veya sözel olarak evet dediğiniz doğrudur anlatılamaz fakat şimdi...

http://ismailari.com/wp-content/uploads/2008/04/matlab_ile_imge_isleme_08.png

Herkesin gördüğü renkler farklı fakat isimler aynı ozaman herkes gördüğü deniz rengini resimdeki renk rakamlarına göre yazsın 1 - 2 - 3 hangi renk

(varsayalım deniz halk dilinde mavi isimli renk... X Kişi yukarıdaki resimde 1 numaralı rengi görüyor,Y kişi 2 numaralı rengi görüyor ama ikisiin öğrendiğide isim olarak mavi işte burada gösterin görüğünüz rengi dediğimizde ikisinin gösterdiği farklı çıkacaktır.

Arkadaş biraz düşündüm de yine olmuyor ya.

Şimdi ben denizi kırmızı olarak görüyorum.

Numaralı olanlardan kırmızı olan zaten ortada ki benim gördüğüm.

Ortadakini işaretleyeceğim.

Anladın mı?

Gel kardeş. @bRaVo!

Katılıyorum mesela bir cisim var sen onu hiç bilmiyen birine elma diye tanıtabilirsin ama başkası başkasına armut diye tanıtır bence böyle ama dünyada herkes çoğunluğa uyar bence.

Edit:imla

• Yıllardır savunupta söylediğim şeydir bu, soyut kavramlara somut anlamlar yüklemeyin boş yere.
  • hawloo kullanıcısına yanıt
    Hocam bunu 4-5 sene önce lisedeyken çok düşünmüştüm.Çözüme ulaşamayınca bıraktım.Kime anlattıysam saçma dediler.Kafa yorma fazla git gide kötü oluyor insan
  • Beyler aslında rüyalarımızın hepsi renkli değilmiş çoğu siyah-beyazmış. Buda bunu kanıtlıyor olabilir sonuçta bilinçaltımız oldukça fazla bilgi kaydediyor ve biz bunu tartışacak hale gelmişsek eğer bilinçaltımız zaten bunu fark etmiş olabilir.
  • Forumdaki çoğu kişi aynı şeyi düşünmüş, bende düşünmüştüm.
    Yani bu olay bana birazda iç güdüsel gibi geldi. gözde renk tonlarına algılayan bölüm nakil olarak başka bir insana aktarılırsa eğer
    beyninde canlanan o renklerde değişir. Böyle bir olay olsaydı bilim bize söylerdi rengin dalga boyu ile neyin ne olduğu anlaşılıyor.
  • Yemin ediyorum geçen haftalarda bu soru benim kafamı cok kurcalıyordu. Nasıl olurda bu kadar akla çok nadir gelecek şeyin forumda konusu açılır? Vay be
  • ve ek olarak bu mantıkta her insanın ışıksız alcağı görsel karanlıktır. ve en parlak halide beyazdır.
    o yüzden beyaz ile siyah renk demiyorlar. böyle bir olay varsa eğer beyaz ile siyahı herkes aynı görüyordur.
    geceleri karanlık olan yerler renkleri görmemizi engellerler yani ışığın çarpmayan yerlerdir bunlar.
    karanlık bir odada eğerki beyaza doğru yakın bir dalgada görürsek gölge olmazda renkleri görmüş oluruz o yüzden eğerki dediğin olay varsa ; siyah ve beyaz herkes için aynı olcağını düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Old school -- 9 Nisan 2014; 23:27:28 >
  • 
Sayfa: önceki 1617181920
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.