Şimdi Ara

Bir evin kokusu...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
8.100
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bir misafirliğe gittiğiniz de ya da başka bir mazeret ile bir eve girmek üzeresiniz. Başınız yere eğik, ayakkabılarınızı çıkarmaya hazırlanırken, kapının açıldığı anda o evin kokusu dikkatimizi çeken ilk şeydir. Nedir bu koku, neyin ortalamasıdır bu? Bu kokudan dolayı hiç önyargılı oldunuz mu? Kendi evinizin de kokusunu hissedebiliyor musunuz?...

Teşekkürler...

• Bu tamamen burnumuzdaki koku reseptörlerinden kaynaklanmakta.

Burnumuzdaki bu reseptörler en hızlı, en erken yorulan reseptörlerdir. Söz gelimi, bir odaya sıkılan bir parfümün kokusunu 3 dk. bilemedim en fazla 5 dk. alırsın, daha sonra bu parfümün etkisini yitirdiğini düşünürsün. Ama aslında öyle değil. Biraz sonra içeri giren biri bu kokuyu fark eder. Bunu ufak bir deney yaparakta gözlemleyebilirsiniz.
    Ayrıca koku reseptörümüz yorulması yeni bir kokuyu alamayacağımız anlamına gelmez. Odaya ilkinden farklı bir parfüm sıkarsanız onuda ortalama aynı süre algılar sonrada fark etmemeye başlarsınız.

Kendi evimizde duymadığımız, ancak eve gelen misafirlerin bu kokuyu hemen algılamasının sebebi budur. Sizin koku reseptörleriniz bu kokuyu artık yeterince almış, ve yorulmuştur. Ama yeni gelen biri için ortamdaki bu koku dha yenidir. Hemen fark eder.

Tersi içinde aynı şey söz konusudur

-------------

Bu türden kaliteli fakat cevabı kısa sorularınızı bu başlık altından toplarsak daha yararlı olucağı kanâtindeyim
    Kültür-Bilim: Soru-Cevap, Beyin Fırtınası Topiği

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi El-Cezeri -- 7 Mayıs 2008; 18:25:13 >

• Evimizin kokusu ile ev hakkındaki duygularımızı bütünleştiriyoruz. Psikolojide ''örtük bellek'' diye bir kavram var. Ortamdaki koku, ses gibi uyaranlara aşina oldukça onları duygularımız ile pekiştiriyoruz ve o şekilde kodluyoruz. Yani evimizin kokusunu her aldığımızda; daha önce evimizde yaşadığımız anları, güzel hatıraları, sıcaklığı, annemizi- babamızı hatırlıyor ve o koku ile beraber kodluyoz, evin kokusu ile evimizde yaşadığımız duygular birarada beynimizde kodlanıyor.

Çok uzak diyarlarda evimizin kokusuna benzer bir koku aldığımızda hüzünleniyoruz. Çünkü o koku bize evimizi hatırlatıyor. Hemen o ana dönüyor ve sıcaklığı arıyoruz. .

Farklı bir ev kokusu aldığımızda ise ister istemez heyecanlanıyor, tedirgin oluyoruz. Bu koku ve ev farklı diye sinyaller veriliyor. Bazı durumlarda kalp atışları bile hızlanıyor ve o eve karşı bir önyargı besleyebiliyoruz. Ben farklı bir eve girerken bu duyguları ilk başta çok hissediyorum.

• bizim ev naftalin kokuyii
  • Konuyu açan arkadaşa katılıyorum ve benimde yıllardır aklımda cevaplanmayı bekleyen bir soruydu bu !
    Misafirliğe gittiğimde hep değişik kokular alırım.Mesela bizim eski bir komşumuz vardı,çok garip ama her gidişimde pastırma kokusu alırdım .
    Arkadaşlarımın evine gittiğimde değişik çiçek kokuları alırım.

Ama kendi evimde nedense hiç bir koku almıyorum ?Acaba alışkanlıktan mı ? Yorumlarınızı takip edeceğim. Saygılar.

Not: Kelime eksikliği /Düzeltme.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheM -- 7 Mayıs 2008; 23:45:56 >
  • koku her evde var ve değişken. akşamdan akşama geliyorsanız evinize , burnunuz da hassas ise , evden ayrılana kadarki yaşantınız hakkında bilgi veriyor. tabi evin havalanması iyi ise pek koku kalmıyor. kapı bacayı kapatıp gidiyorsanız eve gelip derin nefes alınca mutfakta bıraktığınız bulaşıklar, perdeye sinen sigara, açıkta duran spor ayakkabısı, temizlik yapıldıysa deterjan , sabah sıktıysanız parfüm kokusu bütünleşip demet halinde geliyor . aşina olduğunuz malzemeyi aradan ayırabilirsiniz.
    havalandırılmayan evde benim tespit ettiğim temel koku kaynakları
    1-perde
    2-halı
    3-mutfak (yemek -bulaşık)
    4- su giderinden gelen kanalizasyon kokusu
    5- yakın zamanda temizlik -çamaşır yıkama olduysa deterjan kokusu
    6-vestiyerdeki giysiler -ayakkabılıktaki ayakabılar.

önyargı konusuna gelince , evet genelde insanların temizlik -titizlik durumunu yansıttığını düşünürüm . ilk kez gittiğim evden deterjan kokusu alıyorsam daha rahat yer içerim o evde , yatıya daha rahat kalırım.

• quote:

Orjinalden alıntı: fuducuk

Mutlaka yaşamışsınızdır;

Bir misafirliğe gittiğiniz de ya da başka bir mazeret ile bir eve girmek üzeresiniz. Başınız yere eğik, ayakkabılarınızı çıkarmaya hazırlanırken, kapının açıldığı anda o evin kokusu dikkatimizi çeken ilk şeydir. Nedir bu koku, neyin ortalamasıdır bu? Bu kokudan dolayı hiç önyargılı oldunuz mu? Kendi evinizin de kokusunu hissedebiliyor musunuz?...

Teşekkürler...

Zannedersem her evin karakteristik ve farklı bir kokusu var diyorsunuz, yaşam tarzının ortalaması olabilir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Evdeyken farkedilmiyor, ama birkaç günlüğüne başka bir yerde olup eve gelince, özellikle odamın kokusunu çok fena farkediyorum, leş gibi sigara kokuyor :( Antremiz ayakkabı, mutfağımız kızartma ve makarna kokuyor..

Ortalama bir öğrenci evi işte
  • Çok güzel bi noktaya değinmiş arkadaş. Aynı şekilde yaşayan insanların evleri belirli bi süre sonra yaşam tarzlarına göre , yaptıkları şeylere göre kokmaya başlıyor..
  • Evdeki mobilyaların ve eşyaların kokusu olabilir.... + Birde o evdekilerin ten kokusu olabilir buna dahil olan
  • her insanın dogasından gelen farklı bir yaşayış tarzı vardır.bu aynen şunun gibi " dedektifler bir kişi hakkında bilgi toplamak ister ve o kişinin çöp kutusunu arastırırla.peki neden? çünkü çöp kutusundan cıkan her şey o kişinin yaptıkları yedıkleri,kısaca tükettiği şeyler hakkında bilgi verir" demek istediğim bir evın kokusuda o ev halkının aynasıdır.
  • fransız kaldım ben

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustyzk -- 16 Mayıs 2008; 13:15:19 >
  • yaptıgım yorumu yanlıs anlayanlar olmus anlasılan.koku demekle asıl soylemek ıstedıgım çöp gıbı kokması değil.her evın kokusu o evın aynasıdır derken o ev halkının yasayıs tarzı hakkında bılgı verır.mesela bir ailede evın annesı calısmaz ev hanımıdır bu evde tum gun yemek kokusu gelebılır.ama bazı evlerde gunduz kımse olmaz o evde boyle bır koku yoktur.umarım anlatabılmısımdır
  • @El-Cezeri

Olaya daha çok fiziksel yaklaşmışsın. Fiziksel açıdan sorulmuş olsa kısa bir cevabı olurdu, haklısın. Soruyu kaliteli buldunuğun için teşekkür ederim.

Diğer yorumlara daha sonra gözatacağım.
  • Evlerdeki tozun %95'i insan derisiymiş, doğru mu bilmiyorum bir filmde duymuştum.
  • Ev değil de her insanın ayrı bir kokusu vardır.Bunu çok iyi biliyorum.
  • kız öğrenci ewi

( ayak + çorap kokuyor )
  • Mesela benim oda kolonya gibi kokar, herkeste bunu der çünkü çok sık kullanırım. Örnegin yurt ayak kokar fena halde. Bizim ev bir ara ızgara kokuyordu, çünkü hergün ızgara yapıyorduk nerdeyse.
  • Bir de hacı kokusu diye tabir edilen bir koku var.Bazı evlere girdiğimde yaşamıştım.
  • Özellikle o eski eşya olan evlerdeki kokuyu çok severim.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.