Nerden nereye ![]() Bilgisayar Mühendisliği 2026 Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları (Son 4 Yıl) https://kazanabilirsin.com/bilgisayar-muhendisligi-2021-taban-puanlari-ve-basari-siralamasi/#google_vignette |
Bilkent CS ücretli 50 binle kapatmış

-
-
Ceng sıralamaları uçmuş
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
2013'e döndü resmen xd
-
2022 -> 2023 -> 2024 -> 2025
6177 8126 13450 50836
Ne bu böyle
-
Bu arada sıralamalar hala yüksek, ne yazık ki bu alanda çalışanların yaptığı iş artık: AI Operatörlüğü
Diploma kısıtlaması da yok, yani herkes AI operatörlüğü yapabilir. GPT Prompter falan da diyebilirsiniz.
Gereken beceriler: Okuma, Yazma, Klavye kullanımı, copy/paste
Bilgisayar mühendisliği son sınıf öğrencisi olarak bunu yazıyorum, ben GPT Prompterlık yapmak için girmemiştim bu bölüme, "give me tetris code in c++" şekline dönüşmüş bir kodlama (vibe coding) şeklinden iğreniyorum.
-
-
yok hocam sen gereksiz abartıyorsun.
-
Abartmıyorum. Siz sadece AI, distributed systems falan gibi spesifik domain bilgisi gerektiren işleri düşünüyorsunuz, ama çoğunluk bunları yapmıyordu zaten. Çoğunluk düz frontend/backend yazılım işleri yapıyordu, bunları da artık AI büyük oranda yapabiliyor. Önümüzdeki yıllarda bu oran AI lehine daha da artacak. Bilgisayarın en kritik sorunu; diplomasının gereksizliğiydi. Top okullar bu bahsettiğimiz işleri yapabilecekleri için yüksekte kalmaya devam edebilir, ama diğerleri için olay bitti bence.
Yoksa nasıl açıklıyorsunuz zaten bilgisayardaki çöküşü? Özel tam burslu bölümler 2x sıralamalara gerilemiş, 17k'dan 35k'ya falan uçmuşlar.
-
evet crud işler bitecek zaten. crud backend'ci olmak için ceng okumaya gerek yok ki. 6 aylık yoğun bir bootcamp ile öğrenilirdi, artık o devir bitti.
ölçek arttıkça llm yardımcı tool olmaktan öteye gidemiyor. bias ve hallucination sorunu yüzünden domain bilgisi gerektiren işleri llm replace edemez. he lisans ödevlerinde, leetcode problemlerinde mükemmel insan hayran kalıyor orası ayrı ama iş hayatı farklı. amazon'da distributed systems üzerine çalışan ctis mezunu system engineer ile konuştum günde 50 satır kod anca yazıyorum demişti. millet sabahtan akşama kadar 1000lerce satır kod yazmıyo ki.
-
kitap okumak,
-
nereden bakılıyor kaçla kapattığına, daha sitelere veritabanı düşmedi ki
ösym taban puanları açıkladı, bazı siteler birkaç bölüm için taban puanlarını sıralamaya çevirip paylaşıyor
ösym direkt taban sıralamasını paylaşsa bunların hiçbiri olmayacak
-
clupta takılmaca
quote:
Orijinalden alıntı: ikigaiAbartmıyorum. Siz sadece AI, distributed systems falan gibi spesifik domain bilgisi gerektiren işleri düşünüyorsunuz, ama çoğunluk bunları yapmıyordu zaten. Çoğunluk düz frontend/backend yazılım işleri yapıyordu, bunları da artık AI büyük oranda yapabiliyor. Önümüzdeki yıllarda bu oran AI lehine daha da artacak. Bilgisayarın en kritik sorunu; diplomasının gereksizliğiydi. Top okullar bu bahsettiğimiz işleri yapabilecekleri için yüksekte kalmaya devam edebilir, ama diğerleri için olay bitti bence.
Yoksa nasıl açıklıyorsunuz zaten bilgisayardaki çöküşü? Özel tam burslu bölümler 2x sıralamalara gerilemiş, 17k'dan 35k'ya falan uçmuşlar.
Uyduruk algoritma yazıyorum parsing için, GPT'ye atıyorum ne sorunu var diye, kafasından problem uydurup çözüyor (öyle bir problem de yok, direk uydurma). Cevabı inceliyorum, istediğimi yapmıyor. Kodun kalan yarısını kendim yazmam gerekiyor. Ne anladım bu işten? Ben o algoritmanın yanlış olduğunu düşünerek anlamasam, kodu eklesem sistem çalışmayacaktı.
Düz falan değil o işler, düz olsa saniyesinde herkesi kovarlar, tuvalet kağıdından bile kısan firmalar salak mı o kadar insanı hala çalıştırıyorlar? Demek ki gerekiyor. Azıcık büyük bir proje ile uğraşmadığını anlıyorum bu yorumdan
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Egon_Krenz -- 25 Ağustos 2025; 19:44:24 >
-
Hallucination ciddi sorun tamamen engellenemez llm'in doğası gereği. yav llm konusunda 5-10 makale okusalar domain bilgisi olan kalifiye bir yazılımcıyı replace edemeyeceğini anlayacaklar. AI/LLM büyü değil ki. istatistiksel modeller, kelime/kod olasılıklarına göre üretim yapıyorlar
Amazon AWS’nin 1 saat çökmesi yüzlerce şirketin sistemi durur, on milyonlarca dolar zarar. Hiçbir şirket böyle bir kritik noktayı GPT yazsın diye riske atmaz.
okul projeleriyle gerçek dünya arasında uçurum var
-
makaleye gerek yok, ML işleri ile azıcık ilgilenen herkes bunun farkında zaten. Revolutionary bir gelişme olmadığı sürece istatistiksel bir araç olmaktan öteye geçemez GPT
-
Vakıf ücretleri roketelli olunca sıralamalar da paketelli olmuş
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
gtü - bilg müh 22k olmuş. abi bu bölümü ve yeri sırf pohpohlandı diye 9k’dan çocuklara yazdırdılar. yatacak yerleri yok bunların.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
En Beğenilen Yanıtlar

Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X