Şimdi Ara

Tıp fakültesi tercih edecek arkadaşlar için

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
28
Cevap
6
Favori
2.248
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Meslek içinden birisi olarak tıp tercih etmek isteyenler için ufak bir rehber hazırlayacağım.

Tercih etmek istediğiniz bu meslek alanında ülkemizde ciddi açık var. Bu size iş bulma kolaylığı olarak geri dönecek. Ancak aynı zamanda çalışırken iş yükü olarak ta geri dönecek. Tüm dünyada hekimler günde 20 hasta bakarken sizler 60-100 veya daha fazla hasta bakacaksınız.

(kadrolar doluyor diyenlere kulak asmayın aile hekimleri halen 4000 nüfusa bakıyor, 1500 olmalı)

* İlk bahsetmem gereken husus şu, tıp fakültesi bu gün için 6+2 yıl. Mecburi hizmeti de mutlaka göz önünde bulundurun. Yani diğer fakülteler gibi 4 yıl değil. Kaportacılık gibi üniversite okumayı gerektirmeyen meslekler dahil, herhangi bir mesleğe 8 yıl emek verirseniz o meslekte pratisyen hekimlikten daha fazla para kazanacağınız, açıkta kalmayacağınız aşikar. Bu amaçla tıp tercih edecekler garanti gelir için daha fazla kazanma fırsatını geri tepecek insanlardır. Daha girişimci ruhlu insanlar geçim sağlamak için başka alanlara yönelebilirler.

* ikinci husus. Hekimlikte daha iyi kazanmak için uzmanlık gerektiği durumu. Tus sınavına hazırlık sürecini şöyle düşünün, üniversite sınavının çok daha zoruna tekrar hazırlanıyor, tekrar ders çalışıyorsunuz. Kazanınca da yetmiyor hop 4-5 yıl eğitim süreci, ve üzerine 2 yıl mecburi hizmet. Ülkemizin bu günkü şartlarında 1000-1500 usd garanti gelir için liseden sonra 6 yıl tıp fakültesi 2 yıl mecburi hizmet 4 yıl asistanlık 2 yıl daha mecburi hizmet. Toplan 14 yıl daha emek vermek gerekiyor. Bu seviyeye geldiğinizde tabi tek seçeneğiniz devlette sabit gelir ile çalışmak değil. Çok daha fazla kazanma imkanınız var. Ancak cumartesi günleri dahil çalışmayı göze almalısınız. Yani tıpta doğrudüzgün bir gelir elde edeceğim diye (2000 usd ve üzeri) 14 yıl çabalamak gerekiyor. Bu süreçte 4 yıllık bölüm yazan arkadaşlarınız 1-2 yıllık proğramlar ile kendini geliştirecek, 3-4 yıl tecrübe ile bu gelir seviyesine erişebileceklerdir. En azından benim lise arkadaşlarım için bu durum geçerli oldu. Yani sizler kendinizi yetiştirmeye devam ederken arkadaşlarınız ailelerini kuracaklar, yurtdışı gezilerini yapacaklar, yatırımlarını yapacaklar. Sizler ise halen meslekte kendinizi geliştirmeye çalışacaksınız.

Tıp fakültesi kazanabilecek kapasitedeki insanlar verilen yılların matematiksel hesabını lütfen yapsınlar

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Bende şunlari söylemek istiyorum hep uzun sürüyor deniyor ama çok saçma. Zaten tip fakültesini kazanbilecek siralama yaptiysaniz ayni seviyede gideceginiz muhendislikler muhtemelen ingilizce olacagi için direkt olarak 5 yıl olur. Yine ayni şekilde muhendislik okuyanlar askere gidecekler ve 6 ay surecek bunu hesaba katilmali. Şimdi sorulacak tip okuyanlar gitmiyor mu diye, tip okuyanlar askerde askeri tabip olarak gider ve para alirlar. Ayrica bu kismi tam bilmiyorum ama doğu gorevide sanirim askerlik gorevi yerine sayiliyordu. Yani totalde ayni sureye denk geliyor eger iyi muhendislige gidiyorsaniz. Ikincisi maddi kısma gelirsek pratisyen hekimler yeni baslayan muhendislerden genelde çok daha fazla kazanır. Diger bir konu ise asistanlik süresinden bahsediyorsunuz ve şu kadar sürüyor felan, asistanlar da para kazanıyor. Yani sadece 4-5 yıl okumuyorlar. Eğer böyle kıyaslama içerisine girecekseniz, bende size şunü söyleyeyim, ingilizce muhendislik okudunuz ve 5 yıl surdü, uzerine yüksek lisans yaptiniz ve 2 yil ve sonrasinda doktara yaparsaniz 4 yıl yani toplam 11 yil eder ve hiç para almazsinız, eğer burs felan bulamazsaniz. Burada bir uzman hekim seviyesi ile 4 yil okuyan bir mühendisi kıyaslayamazsanız kusura bakmayin. Uzman hekim doktara egitimi almiş bir muhendis ile ayni seviyededir. Burada yanlış anlamayin muhendislik okuyanlara bir lafım yok ama kıyaslama adil yapilmali.

Daha mezun olup eline maaş bordrosu almamış öğrenci, mesleğinde kaç yılını doldurmuş cerraha daha verilmemiş maaşlar üzerinden ahkam kesiyor. Ne kıdemden, ne dereceden, ne vergi diliminden, ne de temel olarak maaşın ne olduğundan bihaber.

130saat nöbeti ekleyerek hesap falan yapıyor, 130 saat çalışma zaten normal bir insanın nerdeyse aylık çalışmasına bedel, verilen 9 bin lirayı paradan sayıyor ki o bile verilmiyor. Özsaygısını yitirmiş, köle kafası.

Konu sahibine katılıyorum. Benim de tercih etmeme sebebimin bir tanesi buydu.
    Üstte cevap yazan hocama pek katılmıyorum.

"14" sene. (konuyu yazan hocam 14 demiş. Yanlış olsa bile işte çok sene)
    Artı tıpta gerçekten ciddi ders çalışıyorsun. Büyük konuşmayayım ama mühendislikte o kadar çalışsan roket olur, uçarsın zaten.
    Özellikle "14 yıl" boyunca devam edersen.

Sayın hocam bu ay vergi kesintisi ile birlikte maaş artı sabit döner yaklaşık 18000 aldım.1 derece 2. Kademe cerrah ve öğretim üyesiyim. Bahsettiğiniz uygulama henüz yürürlüğe girmedi. Ağustosta yürürlüğe gireceği söyleniyor. Aralıkta söylendiği gibi. Bilmeyenler için söyleyeyim aralıkta uzman hekime 5000 tl zam yapıldığı söylendi ama zamı gören olmadı. 18 bin için de aslında bir zam durumu yok. Her memur gibi yüzde 40 uygulanınca bu rakam ortaya çıktı.

ağustosta belki değişiklik olacak. Tabi bu konuda 3-4 kez bizi kandıran bakan yine kandırmadı ise.

yani para elime geçmeden inanmam.

Bu kadar algıya gerek yok. Bir tıpçı için olabilecek en kötü senaryoyu yazıp onu bir mühendis için olabilecek en iyi senaryo ile karşılaştırmak akıl tutulması. Bu seneki barajdan sonra çoğu doktor barajı geçip asistanlığı yapıp ankaratıplı hocamın dediği gibi görece iyi bir parayla çalışmaya başlayacak. Asistanlık sadece okumak değildir. Stajyerlik değildir. Ne olursa olsun devlet doktoruna sahip çıkmak zorundadır. Bana 4 yıllık fakülte bitirip asgari ücretle çalışan akraba ağzı yapıp "tıpta da 15 sene oku oku bitmez" demeyin. Komik oluyor.
  • Bende şunlari söylemek istiyorum hep uzun sürüyor deniyor ama çok saçma. Zaten tip fakültesini kazanbilecek siralama yaptiysaniz ayni seviyede gideceginiz muhendislikler muhtemelen ingilizce olacagi için direkt olarak 5 yıl olur. Yine ayni şekilde muhendislik okuyanlar askere gidecekler ve 6 ay surecek bunu hesaba katilmali. Şimdi sorulacak tip okuyanlar gitmiyor mu diye, tip okuyanlar askerde askeri tabip olarak gider ve para alirlar. Ayrica bu kismi tam bilmiyorum ama doğu gorevide sanirim askerlik gorevi yerine sayiliyordu. Yani totalde ayni sureye denk geliyor eger iyi muhendislige gidiyorsaniz. Ikincisi maddi kısma gelirsek pratisyen hekimler yeni baslayan muhendislerden genelde çok daha fazla kazanır. Diger bir konu ise asistanlik süresinden bahsediyorsunuz ve şu kadar sürüyor felan, asistanlar da para kazanıyor. Yani sadece 4-5 yıl okumuyorlar. Eğer böyle kıyaslama içerisine girecekseniz, bende size şunü söyleyeyim, ingilizce muhendislik okudunuz ve 5 yıl surdü, uzerine yüksek lisans yaptiniz ve 2 yil ve sonrasinda doktara yaparsaniz 4 yıl yani toplam 11 yil eder ve hiç para almazsinız, eğer burs felan bulamazsaniz. Burada bir uzman hekim seviyesi ile 4 yil okuyan bir mühendisi kıyaslayamazsanız kusura bakmayin. Uzman hekim doktara egitimi almiş bir muhendis ile ayni seviyededir. Burada yanlış anlamayin muhendislik okuyanlara bir lafım yok ama kıyaslama adil yapilmali.

• Konu sahibine katılıyorum. Benim de tercih etmeme sebebimin bir tanesi buydu.
    Üstte cevap yazan hocama pek katılmıyorum.

"14" sene. (konuyu yazan hocam 14 demiş. Yanlış olsa bile işte çok sene)
    Artı tıpta gerçekten ciddi ders çalışıyorsun. Büyük konuşmayayım ama mühendislikte o kadar çalışsan roket olur, uçarsın zaten.
    Özellikle "14 yıl" boyunca devam edersen.

• The biggest dreamer T kullanıcısına yanıt

Bu konuyu açmaktaki amacım mesleğin nasıl süreçleri olacağı hakkında bilgi vermek. Amacımız mühendislik ile tıp fakültesini de karşılaştırmak değil. Amaç şu, gençler önünüzde bir tercih süreci var ve tıp seçeneğinde karşınıza çıkacak durumlar bunlar demek.

Bakınız İngilizce tıplar da var, onların eğitim süresi 7 yıl oluyor. Mühendislerde uzun dönem askerlik seçerlerse 1-3 ay eğitim sonrası maaş ile asteğmen olarak askerlik yapabiliyor (uygulama kalktı mı bilmiyorum). Hekimler istese de kısa dönem askerlik yapamıyor diye biliyorum, zaten ikisi de artık bedelli askerlik yapıyorlar. Doğu görevi (mecburi hizmet) askerlikten sayılmaz. Pratisyen hekimlerin gelirini 2-4 yıl tecrübelenmiş mühendislerle veya 2-4 yıl yüksek- master vb yapmış mühendislerle karşılaştırmak gerekir. Mühendisler genelde büyük şehirlerde çalışır, pratisyen hekimler ise ücra köşelerde çalışırlar. Yaşanan çevre açısından bu konuda önemli bir fark oluşur.

Tıp fakültesinde uzmanlık eğitimi sürecinde geliriniz oluyor, bakınız bu da önemli bir fark. Asistanlık sürecinde anormal mesai saatlerinde çalışırsınız, saatlik ücretiniz asgari ücretten daha az olur. Benim asistanlığım 5.5 yıl sürdü, haftada ortalama 120 saat ve üzeri çalıştım, 5.5 yılda 17 yıldan fazla mesai yaptım. Doktora yapan mühendis arkadaşlarım genellikle bir işte çalışırken fazladan emek ile doktora süreçlerini tamamladılar. ikisi de ileri derecede yıpratıcı süreç.

Uzman hekim ile mühendisi kıyas etmek değil amaç. Tıp mesleği seçiliyorsa günümüzde uzmanlık ta gerekiyor. 6-8 yıl sonra eğitim süreçleri tamamlanınca devamını da getirmek gerekiyor. uzmanlık ihtiyacı tıpta mühendisliğe göre daha fazla. Hatta bu gün akademik ünvan için de çabalamak gerekiyor.

Hekimliğin esas keyifli kısmı doçentlikten sonra başlıyor, bu noktada gelir veya rahatlık arasında seçim yapma lüksünüz oluyor. Bu konuda hekimlik hem gelir hem de rahatlık açısından avantajlı olabiliyor. Meslekte artan sorumluluk her zaman hesaba katılmalı.

• Yanlo bir şey var mecburi görev 2 yıl değil halen bilmeden uyduruyorsunuz rakamlar

Ve tuşu kazandığınız da muaf oluyorsunuz

Ve devlette hizmet yükümlülük 300-600gun arası değişir 2 yıl değil ve atamanın garantisi ve Türkiye'nin her tarafına gidiyor doğuya deil

• ,,..,.,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ankaratıplı -- 28 Ağustos 2022; 22:34:57 >
  • kayihani K kullanıcısına yanıt

.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ankaratıplı -- 31 Temmuz 2022; 23:38:40 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ankaratıplı kullanıcısına yanıt

Haklısın ancak mecburiye gittiğin yerden istediğin bir yere tekrar atanmak için yıllarca da bekleyebiliyorsun.

2 yıl mecburi hizmet ortalama süredir. Ortalama 450-500 gün bahsettiğiniz gibi 300-600 gün yapılır. Yalnız bu sürede kullandığınız yıllık izinler ve hastalandığınızda aldığınız raporlar mecburi sürenize ilave edilir.

Pratisyenlik sonrası mecburi yapılmadan asistanlığa başlangıç ile ilgili değişiklik olmuş olabilir. Ancak uzmanlık sonrası yandal asistanlığı için uygulama devam ediyor.

Mesela ben uzmanlık mecburimi Çankırıda yaptım. İllaki doğu olması gerekmiyor haklısın. Ankaranın dibinde olmasına rağmen Çankırıda çalıştığım sürece keşke doğuya gitseydin bundan iyiydi diye hayıflanarak insan dışı şartlarda çalıştım. Mecburi hizmet bölgeleri kimsenin tercih etmeyip hekimsiz kalan yerleri. Kimse orada çalılmak istemiyorsa bir sebebi oluyor genellikle.

Sayın hocam bu ay vergi kesintisi ile birlikte maaş artı sabit döner yaklaşık 18000 aldım.1 derece 2. Kademe cerrah ve öğretim üyesiyim. Bahsettiğiniz uygulama henüz yürürlüğe girmedi. Ağustosta yürürlüğe gireceği söyleniyor. Aralıkta söylendiği gibi. Bilmeyenler için söyleyeyim aralıkta uzman hekime 5000 tl zam yapıldığı söylendi ama zamı gören olmadı. 18 bin için de aslında bir zam durumu yok. Her memur gibi yüzde 40 uygulanınca bu rakam ortaya çıktı.

ağustosta belki değişiklik olacak. Tabi bu konuda 3-4 kez bizi kandıran bakan yine kandırmadı ise.

yani para elime geçmeden inanmam.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kayihani -- 21 Temmuz 2022; 18:40:15 >

İşte ağustosta görürüz, görmeden inanmam.

lise hariç hiç teklemeden 12 yıl gece gündüz emek vererek, bu dönemin en az 7-8 yılını össde dereceye girmek için çalıştığın performansta çalışarak 25 bin maaş alıp sevinecekseniz orada bir gariplik var. Ben fen lisesi mezunuyum, benim zamnımda bu günkü kadar fen lisesi yoktu. Bu seviyede emek veren başka meslekten birçok arkadaşım çok daha yüksek gelire sahipler. Bu şekilde emek veren arkadaşlarım ciddi şirketlerde yönetici pozisyonunda çalışıyorlar.

sanayide kaporta döven ancak işini iyi yapan arkadaşım bu paranın 3-4 katını kazanabiliyor. 25000 tl dediğiniz gelir 1500 usd ancak ediyor.

şimdi nöbet ücretinden de bahsedeceksiniz. İnsan 40 yaşına gelince ayda 160 küsür üzerine 130 saat mesai yapınca şirazesi kayıyor. Tamamen kölelik. 5.5 yıl asistanlığımda böyle çalıştım, şimdi ayda 1 nöbet bile gözümde büyüyor.

Hevesini anlıyorum, forumda takip ettiğim çok zaman desteklediğim, sevdiğim bir arkadaşımsın. Ancak ülkemizde hekimlik tercih edilmemesi gereken bir meslek. Şu amaçla tercih edilebilir yurtdışına daha kolay kabul edilmek için tercih edilebilir. iyi kazanmak istiyorsan sana şöyle bir hesap yapayım. Özele geçersen genellikle cironun yüzde 25 i ile anlaşırsın. Şu amda sutda muayene ücreti 90 tl, hastaneler bunun 2 katına kadar da hastadan alabilir. Günde 40 hasta bakan, başka hiçbir işlem tetkik ameliyat vb yapmayan hekimin cirosunu ve gelirini hesaplar isen kamuda hekimin nasıl sömürüldüğünü anlarsın.

kamuda hastadan para talep etmeden yaptığım ortalama ciro 3-4 yüzbintl. Devlet bana 25 verecekmiş. Bu cironun yüzde 30 u masraf kalanı benim emeğim. İşte biz buna kölelik sistemi diyoruz.

edit: 4 yıllık okul mezunu, sonrasında bir sınava ve ekstra eğitim sürecine tabii olmayan, meslekte devam edip benim gibi 9-10 yıllık hizmet sonrası 1. dereceye düşen bir hakim şu anda yaklaşık 40 bin tl maaş almakta. Hakimlerinde keşif mesai harcırah vb ekstra gelirleri de mevcut. Uman hekime şu ortamda 25 bin maaş üzeri performans demek çok anormal.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kayihani -- 21 Temmuz 2022; 19:31:3 >

esas algıyı devlet yapıyor

maaş olarak yatan 18 bin gibi görünüyor ancak beni bu ücret üzerinden emekli etmiyor.

her türlü vergi ve sgk primleri kesiliyor ama

daha performans gelirleri için de aynı durum geçerli.

performans düzenlemesi geldiğinde profesör hekimler 27 bin maaş alacak diye haber yapıldı. sene 2015ti sanırım. dolar 1.50 idi. o parayı hekimlerin yüzde 1 i bile görmedi, hatta 12 ayda toplam o performansı gören bile sayılıdır.

Hekimler bu maaş serzenişi konusunda sonuna kadar haklıdır. Ve emeklerinin karşılığını alamamaktadırlar

• kayihani K kullanıcısına yanıt

.,,.,..,,..,.,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ankaratıplı -- 28 Ağustos 2022; 22:35:20 >

sana çok kırıldım biliyo musun pmden iki satır geri dönüş yapcagına on satır maas anlatıyosun :(

• Çok fazla özelden mesaj atiolar hocam:(

Evet yapılan eylemler sonunda elde edilen bir kazanım. Yürürlüğe girdiğini bilmiyordum. Girdi ise güzel olmuş.

• Bu kadar algıya gerek yok. Bir tıpçı için olabilecek en kötü senaryoyu yazıp onu bir mühendis için olabilecek en iyi senaryo ile karşılaştırmak akıl tutulması. Bu seneki barajdan sonra çoğu doktor barajı geçip asistanlığı yapıp ankaratıplı hocamın dediği gibi görece iyi bir parayla çalışmaya başlayacak. Asistanlık sadece okumak değildir. Stajyerlik değildir. Ne olursa olsun devlet doktoruna sahip çıkmak zorundadır. Bana 4 yıllık fakülte bitirip asgari ücretle çalışan akraba ağzı yapıp "tıpta da 15 sene oku oku bitmez" demeyin. Komik oluyor.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

taban ek ödeme 3000 demişsin. maaş 13 bin demişsin. Ben 3/2 si yani 10 yıllık çalışanın. 11.750 taban maaş artı ek ödeme 1300 TL aldığını biliyorum. keşke herşey tablolardaki gibi olsa. senin attığın 13k maaş ta sendika parası var. ve 20 yıllık memurdur büyük ihtimal. ayrıca 3000 ek ödeme dediğin performansı çoğu hastane 0 olarak ödüyor yani ödemiyor.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.