Şimdi Ara

Bilimsel Veriler Üzerinden, Neden Türkiye'de Yaşanmamalı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
1
Favori
621
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bu ülkenin tarihi krizlerle dolu. Siyasi, ekonomik, askeri ve gündelik krizlerle. Ne dünü bugünden iyiydi, ne de yarını bugünden iyi olacak. Argümanlarımı desteklemek için birkaç veri sunayım:


    Öncelikle yukarıda bahsettiğim krizlere dair sadece son 7 yılın bir kesitini sunayım ki durumun vahameti açığa çıksın:




    Dünya Mutluluk Endeksi (Sayfa 27'ye bakabilirsiniz), Türkiye, Libya-Honduras-Kazakistan-Pakistan-Tacikistan ve Karadağ gibi ülkelerin bile gerisinde, tam olarak 79. sırada:


    https://s3.amazonaws.com/happiness-report/2019/WHR19.pdf


    2019 İnsani gelişme endeksinde ise Türkiye yine çok gerilerde, Brunei'nin, Umman'ın, Arjantin'in, Uruguay'ın, Romanya'nın, Karadağ'ın, Barbados'un, Palau'nun bile gerisinde, tam olarak 59. sırada. 


    https://www.wikiwand.com/tr/%C4%B0nsani_Geli%C5%9Fme_Endeksi


    Yolsuzluk algısı endeksinde Türkiye'nin durumu çok vahim. (Yolsuzluk ve torpilin artık yeni norm haline gelmesiyle bu sonuç şaşırtıcı değil.) 180 ülke arasından, TR, tam 91. sırada. Neredeyse tüm geri kalmış ülkelerden bile geride. Bu haritaya baktığınızda ileri&gerçek demokrasinin olduğu ülkelerdeki yolsuzluğun minimum seviyede olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz.


    https://www.transparency.org/cpi/2019/index/results/


    https://www.wikiwand.com/en/Corruption_Perceptions_Index 


    TR'nin CDS primi (kabaca borçlunun borcunu ödeyememe riskinin yüksekliği) her zaman yüksekti ama hiç bu kadar yüksek olmamıştı. TR, Kırılgan Beşli'nin daimi üyesi olarak hayal kırıklığına uğratmıyor ve yine bu konuda da zirvelere oynuyor, gelişmiş ülkelerin CDS'si hep 10-100 arası. TR'nin son zamanlarda hep 500+. 700'e yaklaşmışlığımız var. Bu, kabul edilebilir ve normal bir durum değil:


    Bilimsel Veriler Üzerinden, Neden Türkiye'de Yaşanmamalı?



    http://www.worldgovernmentbonds.com/sovereign-cds//


    Türkiye $ bazındaki ekonomik hacim sıralamasında 19. sıraya geriledi. 2023'te ilk 20'de olacak mı o bile belli değil. Kişi başına düşen 9 bin $ gelir ile, Meksika’dan bile kötü bir durumda:




    Bu son zamanlara has olan bir durum da değil. TR tarihi boyunca hiç gelişmiş ve refah bir ülke olamadı ne yazık ki. Kişi başına düşen gelir ($ bazında) sıralamasında TR hep istikrarlı bir şekilde daha da geriye gidiyor. Şu video acımasız gerçekliği tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor (1960-2019 yıllarını kapsıyor):




    Sadece kişi başına düşen milli gelirle de sınırlı değil, TL de uzun vadede hep dolara karşı değer kaybetme eğiliminde. Alttaki grafikte TL'nin 18 yılda ne kadar değer kaybettiğini görebilirsiniz:

    Bilimsel Veriler Üzerinden, Neden Türkiye'de Yaşanmamalı?



    2014'te yazılmış ve hâlâ geçerliliğini koruyan bir yazı:


    http://erhanerkut.com/analiz/2023-yilinda-turkiye-ekonomisi-en-buyuk-10-ekonomiden-birisi-olabilir-mi//


    Dolayısıyla tüm bu bilgiler ışığında, Türkiye'de kalmak için rasyonel tek bir sebep bile göremiyorum. Vatan, doğduğunuz toprak parçası değil, değer gördüğünüz, ait olduğunuzu hissettiğiniz, seçtiğiniz yerdir bana göre. Ve yine bence; her insan medeni, refah ve gelişmiş bir ülkede yaşama, çocuklarını bu ülkede, güzel bir gelecek düşüyle hayata getirme hakkına sahip. Ne mutlu bu hayalin peşinden koşup ona sahip olabilenlere!




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ksenofanex -- 8 Ağustos 2020; 22:28:44 >







  • Türkiye bir gidemeyenler ülkesidir. Her hareketi ile size bunu hissettirir. Size bedel ödettirir. Yine de bu bedele rağmen mutlu olan vardır. O yüzden tavsiyem gidin, görün kalın veya gelin ama kendinizi yemeyin.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahoni_38 -- 7 Ağustos 2020; 12:59:59 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

  • < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir yerde yaşamak için su kaynakların olması toprağın verimli olması yeterli, geriye kalan kısım insan unsurları.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dünya mutluluk endeksini baz alıyorsun, o zaman yazında da belirttiğin Türkiye'nin üstündeki Libya, Honduras, Pakistan veya Tacikistan'da yaşamak ister misin diye sormak isterim? Sonuçta bunlar Mutluluk endeksine göre bizden yukarılarda ülkelermiş...

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.