Şimdi Ara

türkiye'nin araştırma üniversitelerinin bu konularda ortak hiçbir şey yapmaması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
5
Cevap
0
Favori
179
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • mit - harvard birleşip dünya çapında mooc vb. birçok sistem kurabilirken

odtü ve itü'nün (birisi türkiye'nin en büyük araştırma üniversitesi, diğeri ilk 5'te) birleşip milliyetçiliğin ve sosyal devlet işleyişinin daha sağlam olduğu bir ülkede halk sağlığını yüzyıllardır ilgilendiren meselelerde ortak proje yönetememesi durumu.

bu okulların yol göstermesi gerekirken sadece bazı akademisyenlerin depremden sonra televizyonlara çıkmasıyla yetiniliyor. bu ülke yüzyıllardır bir deprem ülkesi. itü 250 yıllık kurum, odtü 70 yıllık kurum. ikisi'de türkiye'nin en büyük alt yapılarına ayrı ayrı sahip ve üstüne telekom şirketleriyle ilişkileri iyi. afad'ın "iyi niyetli" uygulamasından çok daha iyi bir uygulama geliştirilebilirdi. veya en basitinden iki okul bu konuda yıllar önce birleşip herkesin anlayacağı şekilde bir piar araştırma yayını yapabilirdi.

her depremden sonra aynı şey. genelde itü jeoloji'den bazı hocalar başta celal şengör olmak üzere televizyona çıkar güzel bir şekilde anlatır. iki hafta sonra başa döneriz. bu depremde bazı şeylere arka planda tanık oldum. yapılmaya çalışılan şeyler cidden çok kısa zamanda harika şeyler. ve arka planları çoğunun eksik, doğal olarak çünkü birkaç günlük sistemlerden bahsediyoruz çok önemli insanlar çalışmasına rağmen böyle. zaten siteleri biliyorsunuz.

bu işlere ucundan yardım etmeye çalışırken oldukça çok öğrenci ve başka güçleri olan okulların potansiyelinin bu işlerin çok daha iyisinin yapabileceğini düşünmeme itti.

--

uydu meselesi güzel mesela, bazı uydular var özel şirketler uyduların çektiği görüntüleri satıyorlar. basitçe anlatmam gerekirse baya baya google maps kullanırmış gibi düşünün en derine kadar inebiliyorsunuz. genelde tif uzantılı dosyalar 30gb boyutunda

şu an için görebilinen bazı sorunları var

hava bulutluysa görüntü alamıyorsun doğal olarak, sisteme kayıtlı diğer uydunun bulutsuz bir zamanda bölgeden geçmesi gerekiyor

afad'da çalışan biriyle konuştuğumuzda ise başka bir noktaya dikkat çekti uydu görüntüleri genelde en az günlük olduğu için çalışmalar yapılırken 2 saatteki değişim bile çok önemli, neyin olup neyin bittiği konusunda

neyse başa dönelim.

--

kaldı ki üniler bunlarla(uygulama, uydu vs. vs.) ilgilenmek zorunda bile değil. bu tarz konularda herkesi bilgilendirecek ve her insanın anlayabileceği şekilde açıklamalar ve bilgilendirmeler yapsalar bile yeter. çoğu kişinin deprem çantası bile yok. bu farkındalığı bile kazandırabilse bu okullar çok şeye fayda sağlar.

--

bunun yapılamamasında türk akademisindeki çekişmelerin kilit nokta olduğunu düşünüyorum, itü'deki hocaların kendi içinde sürtüşmesi varken odtü'deki hocaların kendi içinde sürtüşmesi varken hadi toplanıp ortak şeyler yapalım denmesi zor sanırım.

Cansu Çamlıbeltwitter
    “Profesör Cenk Yaltırak ile söyleşiye geliştirdikleri üç boyutlu deprem haritalarını yazmak için gittim. Deprem analizi dinlerken kendimi inanması zor bir akademik çekişme hikayesinin ortasında buldum. Memleketin deprem çalışmalarındaki güzide kurumu İTÜ Jeoloji'de yaşananlar👇🏾”
    https://twitter.com/cansucamlibel/status/1625374489637793794

--

yapılan bir şeyler varsa özür dileyerek postu kaldırayım şu twitter şeyini gördükten sonra biraz internete bakındım ama bulamadım belki gözümden kaçmıştır.

• odtünün kendine hayri yok akk
    internet sitelerini bir görsen :D

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

şu rezaleti atacaktım da ben atmaya utandım adamların rezaletinden: "duygusal" bir kararla depremzedeye gelin yardım edebiliriz diyip arkadaşımız ailesini alıp gidince yardım edemiyoruz demeleri. sanırım bu depremde okula dair aklımda kalacak en net şey.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-EB5DF7EA3 -- 14 Şubat 2023; 14:44:36 >

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.